Paard plots niet meer in aanleuning te krijgen

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ManonRijck
Berichten: 49
Geregistreerd: 10-09-17

Paard plots niet meer in aanleuning te krijgen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-20 21:12

Hallo iedereen!
Ik vraag even om raad...
Ongeveer 8 maanden geleden verhuisde ik mijn paard naar de stal waar we nu staan (de stal hiervoor was een nachtmerrie, paard kreeg er erg weinig eten en veranderde in een monster, hij was ook veel te mager op het einde).
Daar zijn we dus snel weg gegaan.

Eenmaal op deze stal had ik mijn lieve paard terug en heb ik hem tijd gegeven om terug wat aan te komen. Daarna beginnen longeren en ook terug beginnen rijden. Na een tijdje rijden merkte ik dat het zadel niet top meer lag en heb ik het laten aanpassen (ik heb een wowzadel).

Daarna heerlijk kunnen rijden, hij was lekker voorwaarts en vrolijk.
Nu is het 5 maanden geleden dat het zadel aangepast is. Maar sinds 2 weken ongeveer wil hij heel moeilijk nageeflijk kopen. Ik ben dan niet de persoon die gaat ‘trekken’ in de mond. Maar het is voor hem echt niet goed om met zijn hoofd in de lucht te lopen (weinig rugspieren en ietwat doorgezakte rug door bloedwormen bij vorige eigenaar). Hij drukt zijn rug dan erg weg.

Hij is sinds dat hij niet meer zo top loopt ook gevoeliger met poetsen.

Nu vraag ik me af wat jullie zouden doen:

Fysiotherapeut
Osteopaat
Zadelpasser nog eens laten komen?
En blijven rijden of stoppen?

Ik weet het niet goed.


ManonRijck
Berichten: 49
Geregistreerd: 10-09-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-20 21:27

Bedankt voor jullie snelle reacties!
Ik zal even wat foto’s toevoegen.
Toen ik het zadel liet aanpassen was hij wel al een stuk bijgekomen.

Zo ging hij weg bij de stal waar we hiervoor stonden :
Afbeelding

Zo was hij toen het zadel werd aangepast
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Nu is hij zo
Afbeelding
Afbeelding

Hij is in december naar de tandarts geweest en zijn gebit was op en top inorde.

ManonRijck
Berichten: 49
Geregistreerd: 10-09-17

Re: Paard plots niet meer in aanleuning te krijgen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-20 21:39

Ja ik snap je reactie zeker. Dat dacht ik ook toen ik hem net had. Maar al 3 verschillende dierenartsen hebben me gezegd dat hij kwa dragen geen last heeft van zijn rug. Die is sterk genoeg zeggen ze.

Mijn gevoel zegt dat het ofwel het zadel is, ik heb zelf al eens gevoeld en kritisch gekeken en vond niet direct iets dat veranderd is tegenover toen het net aangepast was.

Ofwel dat hij ergens vast zit in zijn lichaam. Ik vind het zo lastig om een goede fysio/osteo te vinden. Er zijn zoveel mensen die eigenlijk niet zo goed zijn in wat ze doen...

ManonRijck
Berichten: 49
Geregistreerd: 10-09-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-20 21:44

Hij is altijd wel gevoelig geweest op zijn rug en buik met poetsen. Toen ik hem net had heb ik hiervoor een osteopaat laten komen.
Ik merkte weinig verschil. Maar het gekke is, als ik hem in zijn stal poets of hij ‘los’ staat op de poetsplaats heeft hij nergens last van.
Ook zo met aansingelen. Als hij vaststaat wordt hij echt boos. Maar als ik hem in de piste aansingel is er geen probleem.


ManonRijck
Berichten: 49
Geregistreerd: 10-09-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-20 21:46

LienC schreef:
Even het zadel laten checken lijkt me geen gek idee, helemaal als je ziet hoeveel hij is veranderd in een korte periode. Persoonlijk zou ik gewoon even alles laten checken (zeker als dat al een poosje is geleden) dus osteopaat/fysio/zadelmaker/DA. En wanneer is de tandarts voor het laatst geweest? Als dat al bijna een jaar is geleden ook gelijk even checken, rondje APK zeg maar :D En ik zou niet doorrijden.

Persoonlijke ervaring: mijn pony was, de dag na het aanpassen van een zadel, opeens veranderd in een rodeo pony. Na één keer rijden direct afgestapt en eerst dus alles laten checken. Andere zadelmaker laten komen, nieuw zadel, osteopaat er ondertussen ook bij gehad, qua beweging met dubbele longe verder gegaan zodat hij niet opeens dikker zou worden of spieren zou verliezen. Rodeo was eenmalig, duidelijk signaal dat er iets niet goed was. Er was iets met het zadel, wat weet ik niet, maar ik heb mijn lieve pony weer terug. Dus ik zou niet doorgaan, paard doet het niet 'zomaar'. :(:)

Edit: in welke omgeving zoek je? Snap je punt heel goed, het kost even tijd om de 'juiste' mensen te vinden voor je paard..


De tandarts is in december geweest en zijn gebit was helemaal inorde.
Ik vraag me ook vooral erg af wat nu echt het beste is, een osteopaat of een fysio.
Ik ben van Belgie, regio antwerpen.
Ik heb altijd het gevoel dat er in Nederland veel meer kundige paardenmensen zijn...

ManonRijck
Berichten: 49
Geregistreerd: 10-09-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-20 21:54

LienC schreef:
Ik denk dat het vooral een kundige osteopaat/fysio moet zijn. Ik heb bijvoorbeeld een osteopaat, maar die geeft ook aan als ze iets niet kan doen, zoals bijvoorbeeld een sportmassage, waar pony eventueel wel belang bij kan hebben.

Met betrekking tot gevoelig zijn op buik/rug: Zijn maagzweren ook uitgesloten? En is je singel ook in orde? Het kan natuurlijk iets zijn wat in zijn systeem zit omdat het op bepaalde plekken gebeurd, maar er kan ook heel goed alsnog iets aan de hand zijn.. Zeker in combinatie met de foto's en je verhaal.


Ja daar dacht ik ook al aan. Een maagzweer is een jaar geleden uitgesloten. Wilt natuurlijk niet zeggen dat hij dat nu niet kan hebben natuurlijk. Maar ik vraag me af of een paard ook een maagzweer kan krijgen als ze 24/7 hooi krijgen?

Ik rij hem nog met dezelfde singel als de tijd dat hij wel erg goed liep, maar natuurlijk kan zijn voorkeur ook veranderen.
Zo lastig... konden ze maar spreken

ManonRijck
Berichten: 49
Geregistreerd: 10-09-17

Re: Paard plots niet meer in aanleuning te krijgen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-20 22:25

Dit zijn de meest recente foto’s die ik momenteel heb. (Hij is nogal moeilijk om foto’s van te trekken aangezien hij altijd nieuwsgierig is naar de camera/gsm)


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

De laatste is wel weer een dikke maand geleden
Ik zal morgen een nieuwe duidelijke foto maken

ManonRijck
Berichten: 49
Geregistreerd: 10-09-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-20 22:44

Rytir schreef:
Is de rug ook op de foto geweest of alleen op zicht bekeken? Gezien de conditie met voor en na foto's kan met gunstige spierconditie de conclusie van een dierenarts natuurlijk beter zijn. Als er dan toch een onderliggend probleem is kan dat onder de perfecte omstandigheden geen probleem opleveren maar als er door stress (verhuizing/ slecht ruwvoer/ noem maar op) wel lastig worden. Iemand noemde ook maagzweer, dat kan ook binnen een week of 2 een mega issue worden. Daarom alleen al zou ik eerst gaan voor da ipv van allemaal andere vak specialisten. Eerst de oorzaak onderzoeken.

* weer later de foto's gezien maar met deze rug en conditie kan een dierenarts echt niet zeggen dat hij makkelijk nageeflijk kan zijn of dragen.


Toen ik hem net had zijn er foto’s van zijn rug genomen.
En bedoel je dat jij denkt dat hij met zijn rug niet in staat is makkelijk te dragen?

ManonRijck
Berichten: 49
Geregistreerd: 10-09-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-20 23:13

Rytir schreef:
Geen probleem dus in de wervels? Ja het is geen keurig ruggetje, die knik achter de schoft is optisch niet perfect en kan idd problemen geven met dragen. Hoeft geen probleem te zijn maar wel een risico puntje.


Ja klopt... het is best wel jammer...
Hij heeft sowieso ook een erg hoge schoft en daarbij nog deze rug... niet makkelijk

ManonRijck
Berichten: 49
Geregistreerd: 10-09-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-20 23:15

Ja, dat zou ideaal zijn, gewoon vertellen wat er aan de hand is. Een maagzweer kan ook ontstaan wanneer ze 24/7 hooi hebben. Dus wel goed om uit te sluiten. En mocht het geen maagzweer (of iets medisch) zijn, dan kan je de rest erbij halen :)
En een jaar geleden zegt helaas niets over hoe het nu is..[/quote]


Ja dan zal ik inderdaad toch maar eerst de dierenarts er bij halen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _mobo_, BabiiVeeraa, mirim, moonfish13, Noukie123, Scarremans, Wulfy en 27 bezoekers