Breuk in bekkenvleugel

Moderators: Nicole288, Pistasche, C_arola, Coby, Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Utixo

Berichten: 5621
Geregistreerd: 19-10-05
Woonplaats: Monster

Breuk in bekkenvleugel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-01-21 22:48

Vandaag is er na een uitgebreid kreupelheidsonderzoek duidelijk geworden dat mijn merrie een breuk/scheur in haar bekken heeft. Terugdenkend is dit waarschijnlijk een trauma van een val van vorige winter, welke nu is getriggerd en daardoor verder is gescheurd. Merrie is 15 jaar oud en loopt Z.

Even voor de beeldvorming; in eerste instantie merkte ik kleine dingen aan mijn paard, van die dingetjes waarbij je een onderbuikgevoel hebt dat het niet klopt. Been wat sneller terug zetten na het uitkrabben, wat korter wegzetten met de training. Hierop foto's laten maken van de achterbenen, maar die waren ok. Vorige week liep ze opeens kreupel op de volte aan de lijn en hierop besloten heel het been te onderzoeken. Bij de hoge buigproef kwam ze niet eens meer van haar plek af. Vanwege dit, en omdat haar benen verder strak en droog zijn, hoog begonnen met onderzoeken.
Ze heeft een inwendige echo gehad om het SI gewricht ed te controleren, dit zag er allemaal goed uit. Bij de heup/bekken echo was het echter goed zichtbaar dat er een flinke scheur zat in het bekkenvleugel. Tel daarbij op dat mijn merrie ook duidelijk aangaf dat dat gedeelte pijn deed toen de veearts eroverheen ging, en we hadden de plek gevonden.

Voor nu is het voorlopig rechtuit aan de wandel, en ze staat in de "kneuzenpaddock", een kleine paddock speciaal voor geblesseerde paarden die niet mogen rennen. Over 2 a 3 maanden maken we een nieuwe scan. Veearts is bang dat het altijd een zwakke plek zal blijven, en kon niet zeggen of ze terug op niveau zou kunnen komen. Inspuiten of een andere behandeling is op die plek helaas niet mogelijk. Ook zal ze nooit meer gedekt worden. Natuurlijk is dit allemaal maar bijzaak, en vind ik het belangrijkste dat ze weer goed in haar vel komt te zitten.

Wie heeft er ervaring met deze breuk een kan mij iets meer over het genezingsproces vertellen? Op internet vind ik er erg weinig over.

Alvast bedankt!

Meisje, wat mis ik je nog steeds. Iedere dag.
Dag lieve Irma!


VWestra
Berichten: 855
Geregistreerd: 04-07-15
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-21 23:30

Ow wat erg, en wat goed dat je de signalen hebt opgepikt van haar.
Er is een topic op bokt van een jonge merrie die gevallen was en volgens mij een vergelijkbaar kwetsuur had. ik ga even zoeken voor je!

Gevonden! [MD] Jonge merrie loopt kreupel?

LuffB

Berichten: 1096
Geregistreerd: 07-02-08
Woonplaats: nabij Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-21 23:54

Om te beginnen natuurlijk super naar voor jou en je merrie. Ik heb wel een kort en gek verhaal over een paard waar ik voor heb gezorgd die zijn bekken of een daarvan had gebroken. (Ik werkte op een stal en de dierenarts kwam daar om 1.00 smacht. Heb dus niet gezien wat voor onderzoek ze hebben gedaan maar de volgende dag werd me verteld dat het paard zijn bekken had gebroken. Advies was grasmaaier laten zijn en hopen dat het hersteld, maar geen goede prognose. Helaas voor jou ben ik kort daarna gestopt daar te werken. Wel heb ik het paard een jaar daarna (en nog een aantal jaren daarop) op de startlijsten en uitslag lijsten van 3* eventing wedstrijden gezien... maar zoals gezegd weet ik dus niet hoe dat verlopen is..

Ik dacht zelf in mijn omgeving mensen te hebben die een jaarlingmerrie hadden gehad wiens bekken waren gebroken en uiteindelijk als volwassen merrie en onder dierenarts begeleiding toch nog wel een veulen heeft gehad. Dat ga ik even verder onderzoeken voor je.
Edit; merrie had inderdaad als jaarling haar bekken gebroken, maar was daardoor eigenlijk al opgegeven door de artsen. Eigenaren hebben haar heel veel tijd gegeven en als 5 jarige volgens mij voor het eerst gefokt. Ondertussen heeft ze succesvol 3 veulentjes gehad.
Laatst bijgewerkt door LuffB op 08-01-21 00:04, in het totaal 1 keer bewerkt

Kentucky van Equi Center
Yes we Ken

Utixo

Berichten: 5621
Geregistreerd: 19-10-05
Woonplaats: Monster

Re: Breuk in bekkenvleugel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-21 00:04

Bedankt voor jullie reacties!

Mijn merrie geeft zeer goede veulens, maar fokken met een dier dat een zwakke plek in haar bekken blijft houden gaat me te ver. Dat kan niet pijnloos zijn. En buiten dat ken ik mezelf, zodra ze 1x haar oor beweegt in de dracht ben ik straks bang dat ze pijn heeft. Ik ga haar dan kreupel kijken.
Nee, het is jammer, maar dat zal niet meer gebeuren :( .

Meisje, wat mis ik je nog steeds. Iedere dag.
Dag lieve Irma!

Mkango

Berichten: 2423
Geregistreerd: 28-08-17

Re: Breuk in bekkenvleugel

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-21 00:23

Ik ken wel een redelijk aantal met bekkenbreuken, en eigenlijk is de prognose vaak juist heel gunstig. Ik ken er eentje die ingeslapen is omdat het bekken te zeer kapot was, en eentje die is overleden als gevolg van een inwendige bloeding doordat ze probeerde te gaan liggen, maar de rest is allemaal genezen en heeft nog races gelopen.

Wel krijgen ze allemaal absolute boxrust de eerste paar weken en mogen ze in die periode niet gaan liggen. Pas daarna beginnen ze met kort aan de hand stappen.

Foto's kijken?
Volg mij op Instagram!

cobiie

Berichten: 6961
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Re: Breuk in bekkenvleugel

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-21 06:55

Als ze zeer goede merries geeft kan je altijd nog denken aan een draagmoeder, dan hoeft ze de dracht niet zelf te doen.

Voor de rest veel sterkte gewenst. Ik hoop voor je dat je nog jaren van je merrie kan genieten.

[o]

lailapri
Berichten: 21273
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: Heerhugowaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-21 07:08

ik heb een merrie met een gebroken bekken. Ik moert zo weg dus even kort:
kon aug ineens niet opstaan. da erbij, zware pijnstilling en toen lukte. advies rx
heb ik eerste week niet gedaan zag er niets in. metacam en bijna dagelijks in de benen moeten helpen. na week heel veel zwalling, toch rx en echo gedaan op nogmaals dringend advies. tuber coxae ravelig dus gebroken. dex en ab gekregen. dex hielp ab was preventief. Ik vond haar wel heel erg pijnlijk voor deze diagnose. Zwelling nam af en ab hoefde niet verlengt. Kennis dierenarts wilde wel eens kijken, zag het al snel, bekkenbreuk, zitbeenknobbel miste. terug op metacam. Hoe de breuk precies loopt en hoeveel breuken/scheuren en de oorzaak is onbekend. Rx afgeraden ivm dat dit op kliniek moest onder gehele narcose, zou ze nooit meer knap in de benen komen en waarschijnlijk meer schade. Pony kreeg zelf handigheid in opstaan maar werd ziek van de medicatie. Kreeg maagbeschermer bij en rustig overgestapt van metacam naar pijncompositum. dit werkte super zonder echt nare bijwerkingen. Wegens werk wel eens paar dagen moeten stoppen maar dan duidelijk meer pijn.

Behalve dat nu heel scheef is nog functioneert ze gewoon weer in de kudde, stapt, draaft, galoppeert en bokt vrolijk rond. geen idee wat ze nog zou kunnen ze is 2. tegen de tijd dat ik er iets mee wil laat ik wel verder onderzoeken. Ik kan later foto's en filmpjes zoeken bij interesse.

drachtige merries mooi verspreid Volgtopic♧
◇2020 met ☆Hamletts magnum xl☆ en ☆Djémo☆ gedekt◇
Laila
♤ork ork ork... mest ruim je met een vork♤

Utixo

Berichten: 5621
Geregistreerd: 19-10-05
Woonplaats: Monster

Re: Breuk in bekkenvleugel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-21 13:26

Wederom bedankt voor de reacties!

Ik snap de boxrust, maar ik moet toegeven dat ik mijn veearts niet heb tegengesproken dat ze mag wandelen. Ze mag echter niet gek doen of iets dergelijks, gelukkig is er prima mee te wandelen. En gelukkig heb ik de beschikking over een paddock speciaal voor geblesseerde paarden, met de ideale afmetingen om niet te rennen, maar wel frisse lucht te happen.

De merrie geeft zelfs al een velen uit een draagmerrie. Het is een optie, het is mij alleen toendertijd erg slecht bevallen dat ze zo lang uit mijn buurt was. Maar het is zeker iets om te overwegen voor volgend jaar. Oh, en een klein puntje van de overweging is dat die van mij weigert merrieveulens te produceren, tot nu toe heeft ze alleen maar hengsten gegeven. Maar zakelijk gezien; haar veulens zijn dusdanig goed dat dat financieel wel uitkomt.

Ik moet het allemaal maar eens op een rijtje zetten, kan mooi tijdens de wandelingen die er in het verschiet liggen. Vandaag komt het eigenlijk pas een beetje binnen dat het echt niet niks is en het wel een wat ingewikkelder verhaal is dan een simpele blessure.

Meisje, wat mis ik je nog steeds. Iedere dag.
Dag lieve Irma!

Mkango

Berichten: 2423
Geregistreerd: 28-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-21 13:50

Als het je enigszins geruststelt: het is een blessure die je bij gewone rijpaarden - en dus in Nederland - inderdaad weinig ziet, maar het is in de rensport (helaas) een vrij veelvoorkomende blessure en paarden genezen er over het algemeen goed van, ook op wat latere leeftijd.

Overigens worden die paarden vrijwel direct nadat het gebeurt gediagnosticeerd omdat het vaak stressfracturen betreft die tijdens het galopperen ontstaan of erger worden. Doordat het zoveel voorkomt en je het meteen voelt als je erop zit, worden ze diezelfde dag nog geröntgend en gaan dan dus meteen op boxrust. Wellicht dat als dit al een paar weken speelt bij je merrie, het bot al voldoende is aangegroeid voor wat stappen. :)

Je kunt altijd overwegen om het NEH in Newmarket of Berkshire Equine Hospital te benaderen als je wat geruststelling en meer info zoekt. De artsen die daar zitten, zien dit bijna dagelijks.

Foto's kijken?
Volg mij op Instagram!

Utixo

Berichten: 5621
Geregistreerd: 19-10-05
Woonplaats: Monster

Re: Breuk in bekkenvleugel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-21 14:18

Wel grappig dat je dat zegt, zoals ik al aangaf is de breuk waarschijnlijk ontstaan bij een val van de merrie vorig jaar, maar we vermoedden (en het is puur giswerk) dat het is getriggerd doordat ik voor het eerst in 10 jaar eens wat lage sprongetjes met haar nam. Hierna zijn de klachten begonnen. In dezelfde tijd heeft ze ook haar benen mogen strekken op het strand, en ook dit doen we niet veel. Wel naar het strand, maar echt het even uit laten galopperen zelden, omdat ze het anders in haar systeem zet.
Maar dat zou dus heel goed een trigger geweest kunnen zijn.
Bedoel je echt röntgen of scan? Want ik heb begrepen dat het bekken gebied bijna niet op de foto gezet kan worden.

Dank je wel voor je uitgebreidde antwoord!

Meisje, wat mis ik je nog steeds. Iedere dag.
Dag lieve Irma!

Mkango

Berichten: 2423
Geregistreerd: 28-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-21 14:32

O, zou heel goed kunnen dat ze scannen! Ik heb er zelf (godzijdank) nooit op gezeten als het gebeurde, dus ik ben zelf nooit bij de onderzoeken geweest, maar iedereen noemde alle onderzoeken gewoon "x-rays". :') Iig wordt de diagnose vrijwel direct gesteld omdat ze meteen katskreupel van de baan komen. :P

Als het al een zwakke plek geweest is, zou het inderdaad best kunnen dat het springen en galopperen net wat teveel geweest is. Merrie die ik twee jaar terug reed, was op zaterdag in draf kreupel toen ik erop zat, zondag draafde ze aan de hand weer goed, maandagochtend met de veearts erbij idem dito, en toch heeft ze diezelfde ochtend haar bekken gebroken toen ze de baan op ging. Ik was toen net een paar dagen op vakantie, dus ik was er zelf niet bij toen het gebeurde (heb me ook onwijs schuldig gevoeld :o ). Haar head lad zei achteraf dat ze wellicht al een haarscheurtje in het bekken had zitten die zaterdag en dat mijn gewicht net teveel was waardoor het zeer deed, maar dat het zonder ruiter goed te doen was voor haar, dus gewoon goed door de jog-ups, maar dat het bot het bij het galopperen op maandag dus ineens begaf.

Dat was trouwens wel een vrij nare breuk, waarbij de kans vrij groot geweest is dat het einde verhaal was, maar het is genezen en ze heeft afgelopen seizoen gewoon kunnen starten. :)

Foto's kijken?
Volg mij op Instagram!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers