Headshaking

Moderators: Coby, petraaken, C_arola, Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bambam2
Berichten: 6
Geregistreerd: 14-05-19

Headshaking

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-19 21:19

Ik ben ten einde raad en ik hoop dat iemand hier op Bokt mij verder kan helpen.

Allereerst wil ik vragen hier geen reltopic van te maken. Ik snap dat mensen een andere visie hebben bij het houden van paarden maar hou het alsjeblieft netjes.
Door dit topic probeer ik een zo’n paardwaardig bestaan voor mijn paard te creëeren.

Oke, dan nu het probleem:

Ik heb een onwijs lieve, knappe, getalenteerde 11 jarige merrie maar heeft één groot gebrek. Ze kan niet naar buiten.
Ik sta op een kleine stal met een grote weide en een paddock. In april gaan de paarden op de wei en in de winter komen ze in de paddock.

Mijn merrie kan sinds twee jaar niet in de wei staan, ze begint dan onwijs te schudden en te proesten met haar hoofd. Zo heftig dat ze hier van in paniek raakt. Dit uit zich in ijsberen voor het draad en rennen totdat zij naar binnen wordt gehaald.

Dit jaar heb ik geprobeerd om haar toch weer naar buiten te laten. Ik heb eerst met haar aan de hand gegrazen en dit steeds verder uitgebreid. Tijdens dit proces heeft ze geen 1 keer met haar hoofd geschud.
Sinds een week staat ze buiten en dit ging erg goed tot gisteren. Ze was onwijs aan het schudden en proesten. Dit hield aan tot vanmorgen vroeg. De stalbaas heeft besloten om haar vandaag binnen te laten. Ze heeft de hele dag geschud met haar hoofd ook tijdens het longeren.

De reden van het hoofdschudden hebben wij twee jaar geleden proberen te achterhalen. Eerst dachten we aan hooikoorts/pollen allergie. Dit is echter uitgesloten.

We verdenken dat de oorzaak een extreem gevoelige neus is. Als de sperriem los voor der neus hangt dan staat ze al te proesten. Het gras in der neus gaat irriteren en dit zorgt ervoor dat ze een geïrriteerde neus krijgt en dit uit zich dus door urenlang proesten en schudden...

Waarom ik haar graag naar buiten wil? Omdat ze nu niet de mogelijkheid heeft om vrij te bewegen. Ze kan niet in de paddock, deze is vrij klein. Mijn merrie is een verschrikkelijke bom als ze los in de paddock staat en rent zich suf. Doordat de paddock klein is, is het al vaak voorgekomen dat ze onderuit ligt en heeft ze al voor verschillende blessures gezorgd.

Ze komt echter heel vaak uit der stal. Staat ‘s ochtends in de stapmolen. Wordt twee maal daags aan de hand gestapt en wordt standaard elke dag gelongeerd. Dit noemen wij ‘happy hour’ Tijdens het longeren mag ze lekker gek doen en haar energie kwijt. Doordat ze aan de longeerlijn zit kunnen we wel ingrijpen als ze te wild doet. Daarnaast wordt ze dressuurmatig gereden en gaan we veel naar het bos om haar fris in het hoofd te houden.
Springen doen we niet aangezien ze dit niet erg leuk vindt. Balkjes nemen we wel vaak mee in de training voor afwisseling.

Het los laten in de paddock wil ik wel weer gaan oppakken en proberen. Echter wil ik niet dat ze zich blesseert omdat ze dan helemaal beperkt wordt in haar ‘vrijheid’.

Ik vroeg mij af of iemand op dit forum ervaring heeft met headshaking. Nog ter informatie:
Als ze niet op de wei staat schud ze enkel met haar hoofd bij veel vliegjes. Tijdens het rijden schud ze aan een los teugeltje met haar hoofd zodra ik der oppak is er niks aan de hand. In de winter heeft ze geen last.

Ook zoek ik naar mogelijkheden om haar toch zonder problemen op het land te krijgen.
Wat ik tot nu toe geprobeerd heb:
- met schemer buiten zetten, dit hielp eenmalig, daarna begon ze met schudden.
- een neusklep opdoen om te beschermen tegen vliegjes. Hier raakt ze erg geïrriteerd van en blijft proesten + met der neus schuren.
- een pantykous om der neus, deze zit strakker om der neus dan de neusklep maar ook hier reageerde ze niet goed op.
- een grasmasker waarbij het gat aan de onderkant groter gemaakt is maar zodat der neus beschermt is. Dit hielp ook voor een paar dagen. Daarna begin het schudden weer.

Ze is nagekeken door de dierenarts. Die dacht eerst ook pollenallergie maar denkt nu inderdaad ook een overgevoeligheid. Hij heeft verder ook geen ideeën meer wat we kunnen doen. Ze dachten ook eerst dat ze een probleem met haar lever had (schijnt met elkaar in verbinding te staan) hiervoor is ze behandeld met een middel (naam vergeten excuses) maar dit gaf ook geen resultaat.

Ik weet dat er een behandeling is waarbij ze de zenuw in de neus platleggen. Mijn dierenarts is hier niet zo happig op. Maar misschien heeft iemand hier positieve ervaringen mee?

Nogmaals hoop ik dat het hier netjes blijft. Ik probeer echt alles voor mijn paard te doen maar ik zie even niet meer wat ik nog meer kan doen.

Alvast bedankt dat jullie dit lange bericht hebben doorgelezen. :)


eilleen333

Berichten: 11159
Geregistreerd: 29-10-05
Woonplaats: Zwolle

Re: Headshaking

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 21:22

Ik zou even contact opnemen met de faculteit Utrecht. Die doen er veel onderzoek naar.

Het platleggen van de zenuw zou ik zelf zeker wel een optie vinden. Vraag je eigen DA dit anders eens te doen met een tijdelijk middel, dan kan je het verschil misschien al wel zien.

<3Mone-Mesia van 't Witteveen <3
http://www.willowranchvalemount.com voor paardvriendelijke trailrides en cabins in de Canadese Rocky Mountains!

ellepel

Berichten: 40608
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 21:34

Inderdaad contact opnemen met Utrecht. :j

Als jouw paard met rijden geen last heeft en in de wei wel,denk ik niet meteen aan pollenallergie.
Dan zou ze in pollenseizoen juist ook met rijden en longeren schudden.
Het kan een uiting van stress zijn,maar ook pijn.
Zou via Utrecht het paard goed laten nakijken en met hen een behandeling gaan afspreken.

Hier kun je misschien ook nog info vinden.
[MD] [INFO] Headshaking syndrome topic , deel 2!

A woman needs two men in her life - the horse of her dreams and a jackass to pay for it.

ireika

Berichten: 503
Geregistreerd: 07-06-05
Woonplaats: Asse

Re: Headshaking

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 22:01


Ireika!
Royal Grande!

Jasmijn159

Berichten: 4017
Geregistreerd: 04-11-05

Re: Headshaking

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-19 18:52

Neuromodulatie een optie?

Brainless

Berichten: 23468
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-19 19:13

ireika schreef:
Indien het inderdaad een overgevoeligheid is, kan je misschien PENS proberen waarbij de gevoeligheid vande zenuwen gereset worden?

Zie bv
http://www.demorette.be/all/lijdt-mijn- ... adshaking/

De zenuwen worden niet gereset hoor.
Ze worden over gestimuleerd (door stroom) waardoor ze de werking van de zenuw verminderd (ze worden beschadigd).

Je hebt vaak meerdere behandelingen nodig om de zenuw ongevoelig(er) te maken.
Soms zie je ook dat de zenuw volledig hersteld en de gevoeligheid (en bij mensen de pijn) terug komt.
De meeste paarden/mensen hebben regelmatig een herhaal behandeling nodig.

Sometimes a majority only means that all the fools are on the same side. ;)

Humpiedumpie
Berichten: 652
Geregistreerd: 18-05-04

Re: Headshaking

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-19 00:02

Cranio sacraal therapie

k_m

Berichten: 3848
Geregistreerd: 03-02-10
Woonplaats: Brecht [BE]

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-19 00:10

Je zou mijn volg topic mss even kunnen lezen. Ik heb een headshaker gehad en alles geprobeerd van pens tot medicatie.

Ik zou een paard nooit een pens behandeling meer aandoen. Het heeft ook nog bij bijna geen enkel paard langdurig effect gehad en het is bijzonder traumatisch. Heb het 1 keer gezien en dat was gelijk de laatste keer. Paard trekt alles samen in zn gezicht omwille van de elektroshocks. (Dit is het zogezegde lam leggen van de zenuw)

Je paard heeft waarschijnlijk een overprikkelde trigeminale zenuw, hierdoor reageert ze heftig op de pollen. Probleem zit in de zenuw, niet perce bij de pollen dit is een trigger. Het enige wat bij mij hielp was cranio sacraal therapie door Fabienne kiesebrink. Ik zou je aanraden contact met haar op te nemen. Ze verricht werkelijk wonderen op shakers. Niet eender welke goedkope zelf verklaarde cranio nemen, bel Fabienne een keertje. Misschien zit ze bij je in de buurt..

Je zou ook kunnen proberen om je paard ceterizine te geven. Menselijke allergie pillen. Ik zou hiervoor met Utrecht bellen voor een dosering. Sowieso zou ik een dierenarts opzoeken die weet hoe het zit, want het is echt een zenuw probleem. Als je DA dit niet weet kan je mss beter iemand zoeken die het echt kent, alhoewel een DA er niks aan kan doen.

Zoek maar eens op trigeminale zenuw paard en je gaat gelijk snappen wat het probleem is! Het is voorlopig helaas niet te genezen enkel symptoom bestrijding is mogelijk. Maar nogmaals, contacteer Fabienne.

Bambam2
Berichten: 6
Geregistreerd: 14-05-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-19 15:49

Alweer een hele tijd geleden maar even een update:

Na lang nadenken toch besloten om de pens behandeling niet te doen. Vooral doordat er ook slechte verhalen waren en omdat het geen zekerheid gaf dat het probleem opgelost zou zijn.

Iemand adviseerde me om een homeopatische behandeling te doen. Mijn paard had na lichamelijk onderzoek gevoelige nieren en een verminderde weerstand en kreeg hiervoor kruiden. Zij vertelde mij dat door deze problemen mijn paard een verhoogde ammoniakwaarde in het bloed had. Dit uit zich ook door een overgevoelige neus (de ammoniak zorgt voor een gevoelige zenuw). Na de kruiden is het probleem volledig opgelost.

Mijn paard staat nu 8 uur buiten, zonder ook maar 1x te briesen of te schudden. :)

Nickietje
Berichten: 32
Geregistreerd: 03-12-18

Re: Headshaking

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-19 15:57

Goed dat je deze update geeft...is een pak minder ingrijpend dan die pensbehandeling en toch een mooi resultaat! :)

[o]

anjali
Berichten: 6846
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-19 15:58

Bambam2 schreef:
Alweer een hele tijd geleden maar even een update:

Na lang nadenken toch besloten om de pens behandeling niet te doen. Vooral doordat er ook slechte verhalen waren en omdat het geen zekerheid gaf dat het probleem opgelost zou zijn.

Iemand adviseerde me om een homeopatische behandeling te doen. Mijn paard had na lichamelijk onderzoek gevoelige nieren en een verminderde weerstand en kreeg hiervoor kruiden. Zij vertelde mij dat door deze problemen mijn paard een verhoogde ammoniakwaarde in het bloed had. Dit uit zich ook door een overgevoelige neus (de ammoniak zorgt voor een gevoelige zenuw). Na de kruiden is het probleem volledig opgelost.

Mijn paard staat nu 8 uur buiten, zonder ook maar 1x te briesen of te schudden. :)

Dat is mooi zeg! Homeopathie kan inderdaad juist bij vreemde aandoeningen als deze,waar de reguliere geneeskunde geen raad mee weet,heel goed helpen.

Focussed
Correspondent

Berichten: 21877
Geregistreerd: 15-06-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-19 23:43

Bambam2 schreef:
Alweer een hele tijd geleden maar even een update:

Na lang nadenken toch besloten om de pens behandeling niet te doen. Vooral doordat er ook slechte verhalen waren en omdat het geen zekerheid gaf dat het probleem opgelost zou zijn.

Iemand adviseerde me om een homeopatische behandeling te doen. Mijn paard had na lichamelijk onderzoek gevoelige nieren en een verminderde weerstand en kreeg hiervoor kruiden. Zij vertelde mij dat door deze problemen mijn paard een verhoogde ammoniakwaarde in het bloed had. Dit uit zich ook door een overgevoelige neus (de ammoniak zorgt voor een gevoelige zenuw). Na de kruiden is het probleem volledig opgelost.

Mijn paard staat nu 8 uur buiten, zonder ook maar 1x te briesen of te schudden. :)
Vergeet niet dat we het najaar ingaan, en dus veel hoofdschudders stoppen omdat het een seizoensgebonden probleem is.

Als het van het voorjaar terug komt, zou ik zeker contact opnemen met de specialisten bij Utrecht. Naast PENS zijn er nl. ook nog andere opties om je paard comfortabel te krijgen.

Wat k_m zegt klopt niet helemaal. Er zijn inmiddels al meerdere paarden minimaal 4 jaar schudvrij met neuromoduleren. De techniek bestaat ook nog pas vier jaar (bij paarden. Bij mensen al vele malen langer) dus eigenlijk is dat een mooi resultaat. Helaas slaat het maar bij iets meer dan de helft van de trigeminale schudders aan en geeft het dus geen garanties.

Ik heb er goede ervaringen mee (nl. schudvrij en volledig weer normaal paard kunnen zijn).

Lukasje
Berichten: 5060
Geregistreerd: 06-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-19 02:51

Interessante update!

Maar, kan je ook vertellen wie je er dan bij hebt gehad? Zou meerdere bokkers toch kunnen helpen mss?

Don't take anything for granted

anjali
Berichten: 6846
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-19 10:20

Lukasje schreef:
Interessante update!

Maar, kan je ook vertellen wie je er dan bij hebt gehad? Zou meerdere bokkers toch kunnen helpen mss?

En welk homeopathisch middel was dat?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Angelkisssss, Azmay, ELNTIE, f_pepper, Mar_X, vosje2010 en 17 bezoekers