Is dit 100% gebroken of kan het ook uit de kom zijn

Moderators: Apple, Coby, petraaken, C_arola, Dyonne

 
 
Kabayo

Berichten: 10141
Geregistreerd: 30-05-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 12:30

Iedereen heeft t over karakter doorfokken maar deze heeft gewoon een kronkel inne kop. Dat word niet beter


Wil jij ons helpen door mee te doen aan de gebruikersenquête van Bokt.nl? Alvast bedankt!
Ragdollcat
Berichten: 14256
Geregistreerd: 03-08-08
Woonplaats: Daar waar ik woon

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 12:32

Kabayo schreef:
Iedereen heeft t over karakter doorfokken maar deze heeft gewoon een kronkel inne kop. Dat word niet beterJuist, dat komt niet meer goed.
En daar moet je ook niet mee willen gaan fokken.

rien10
Berichten: 5880
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 12:34

Ragdollcat schreef:
rien10 schreef:
Mwah..... niet helemaal mee eens. Wij blijven zeer consequent en oplettend naar ons dier. Mensen zeggen wel eens, "hij is al 13, laat de teugels toch eens vieren" (figuurlijk dan he?). Nee, niet doen, dan zijn we -hoe goed hij ook nu is- weer 3 stappen terug.
Begin deze maand met de stal verhuisd. Het was net of we weer 8 jaar terug waren met opvoeden. Oprecht angstig voor sommige dingen, zeker. Maar ook weer uitproberen tot en met.
Dus gewoon altijd met zo'n dier blijven opletten. Niet verslappen.


Dat dus, heel gevaarlijk, want je hebt altijd mensen die beter denken te weten en jou gaat zeggen dat je wat meer moet gaan vieren.

Enkel en alleen omdat ie al 13 jaar is en in hun ogen braaf (komt omdat jij het dier kent en streng onder de duim houdt maar dat weten de anderen niet, zulke domme mensen heb je als die het dier niet kent).

Wie zegt dat de merrie van TS nooit in de verkeerde handen terecht komen?
Dat het nooit in de handel komt dat het nooit per ongeluk bij de andere mensen komen kan of mensen per ongeluk bij het dier?

Dat wil je toch ook niet op je geweten hebben.


Ja, ha ha. Herkenbaar, dat commentaar. Nu met de verhuizing opmerkingen gehoord als "Oh ja, zo was hij vroeger ook". Of van mensen die hem niet kennen van vroeger "Jeetje, het lijkt wel een 3 jarige hengst!"

bigone
Berichten: 21238
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 12:34

Wij hebben vroeger ook een pony gehad, dochter kon er alles mee maar was absoluut niet simpel te rijden . Wel een blikvanger en bijna altijd hoge punten. Hoe vaak er geen goud geld geboden is op wedstrijden. Heel vaak door ouders met zo’n hummel die nog op een A of B pony’tje reed die geen stap verkeerd zette. Altijd afgeslagen en uiteindelijk verkocht naar een gezin met kinderen die al goed konden rijden en een brutaal lefgozertje die er niet af te krijgen was. Daar was hij totaal op zijn plek. En heeft hij ook zijn pensioen gekregen want dat had ik er bij in bedongen. Geld is niet alles in zo’n geval.

Kymalin

Berichten: 2783
Geregistreerd: 13-03-07
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 12:36

Ik zou ook niet met zo'n dier fokken. Het is een d pony dus de doelgroep die dat soort dieren gaat kopen zijn toch voor 99% kinderen en die moet je niet zo'n onvoorspelbare willen verkopen. Die moeten pony's hebben waar ze onbezorgd mee aan de slag kunnen.

anjali
Berichten: 7073
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Is dit 100% gebroken of kan het ook uit de kom zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 12:51

Helaas blijkt weer dat het steeds merries zijn die niet geschikt zijn voor te rijden,waarmee men dan overweegt te gaan fokken. Meestal merries met lichamelijke problemen,en dus ook met geestelijke issues of karakterfouten,zoals in dit geval.Terwijl de merrie wel voor tweederde het veulen bepaalt.En dan lees ik ook nog wat over een dekhengst met fout karakter.Dat belooft allemaal wat voor de toekomst.Terwijl het momenteel wel heel vaak niet-paardervaren mensen zijn die een fijn en braaf gemakkelijk dier willen aanschaffen,ook voor hun kinderen.

Gillbo
Berichten: 3957
Geregistreerd: 20-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 13:08

Zelfs een paard die nu zo gevaarlijk is verdient wel een kans met de juiste begeleiding.

Ik heb niet alles gelezen maar is er weleens bloed getrokken.Is dat ook hormonaal in orde?
Je hebt een flinke uitdaging zo maar hopelijk kan je de angel eruit krijgen of in ieder geval een veilige omgeving kan creeeren.
Mocht je er toch mee gaan fokken bedenk je dan wel dat ze met een veulen aan de voet waarschijnlijk een moordmachine wordt voor degene die aan haar kind willen komen

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Ayasha
Blogger

Berichten: 48116
Geregistreerd: 24-02-04

Re: Is dit 100% gebroken of kan het ook uit de kom zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 13:15

Een paard dat enkel naar mensen zo uit haalt zou ik je gelijk geven Gilbo. Maar een paard dat ook consequent naar andere paarden zo reageert, zelfs eentje het leven gekost heeft nu, nee sorry. Dan moet het op gaan houden.

Eigenlijk zit je met een dier dat je niet verantwoord in een kudde kan gooien. Daar kan je op zich nog wel "omheen" als je haar in een weide naast andere paarden alleen zet. Maar we weten allemaal dat dat verre van ideaal is. Maar stel nu, dat het een fantastisch dier was verder, dan kan ik ergens nog wel begrijpen dat je die keuze zou maken. Maar dit dier is levensgevaarlijk in omgang met mensen (nu al.) en blijkbaar ook met andere paarden. Wat moet je hier nog mee?

Dit is geen dominantie meer. Een dominant paard vecht veelal juist minder met zijn soortgenoten. Naar mensen toe kunnen die wel eens erg ongewenst gedrag vertonen maar over het algemeen zijn die in de kudde juist heel fijn. Hier staat ook een echte alpha merrie en ja, als mens moet je heel goed met haar uit kijken. Maar die kan je letterlijk in elke kudde neer gooien. Dus nee, gezien deze feiten betwijfel ik of dominantie dit dier haar grootste "probleem" is.

[RIJ-ITP] Rêve D'or haar jaarlijkse update.
[RIJ-ITP] Een halve zomer-competitie met Royal Samber!
"You can never rely on a horse that is educated by fear. There will always be something that he fears more than you. But, when he trusts you, he will ask you, what to do when he is afraid." - Antoine de Pluvinel

anjali
Berichten: 7073
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Is dit 100% gebroken of kan het ook uit de kom zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 13:20

Een kuddeleider zorgt juist goed voor alle leden in zijn\haar kudde. Een paard wat zonder reden agressief is naar kuddegenoten kan nooit leider zijn. Want de anderen zullen hem\haar niet vertrouwen en dus niet volgen.

bigone
Berichten: 21238
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Is dit 100% gebroken of kan het ook uit de kom zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 13:26

Paard is ook zeer waarschijnlijk erg onzeker, voelt geen veiligheid en probeert dat op deze manier te krijgen. Ts nogmaals de vraag , hoe is het dier de eerste half jaar van haar leven gehouden aangezien ze ook nog voernijd heeft. En mijn oplossing zou eerst proberen, in goed overleg , haar bij een kudde te plaatsen waar ze echt gigantisch op haar plek word gezet. Als mens kun je dit ook doen maar moet je wel paardentaal spreken en verschrikkelijk goed weten waar je mee bezig bent. Dus ook hardhandig kunnen zijn op het exact juiste moment.

Anoniemk2
Berichten: 1369
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 13:36

Ik zou er ook niet mee fokken TS omdat de kans nogal aanwezig is dat jouw merrie haar karakter doorgaat vererven aan het veulen met alle gevolgen van dien. Ik zou er eerst in investeren om haar goed op te laten voeden en in training te zetten bij een goede prof die weet waar die mee bezig wat betreft het opvoeden van probleempaarden. De categorie D pony's trek altijd ouders met kinderen aan dus voor die doelgroep is jouw merrie überhaupt niet geschikt vanwege haar moeilijke karakter. Tenzij je haar karakter kunt omswitchen naar bewerkbaar en meegaand. Er zijn zeker nog wel mogelijkheden om deze merrie goed te krijgen maar fokken zou ik persoonlijk laten voor wat het is voor de komende jaren zolang haar karakter niet stabieler wordt.

Er zijn maar bar weinig paarden en pony's die echt een kronkel in hun hoofd hebben zitten want het grootste probleem zit voornamelijk in het correct opvoeden en goed socialiseren.

LBLGypsyCobs

Berichten: 8686
Geregistreerd: 01-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 14:19

Als ik deze verhalen zo lees zou je eigenlijk bij ggk hengsten elke 4 jaar het verrichtingsonderzoek moeten herhalen.
En dan streng zijn op werkbaarheid en karakter.
Het mag toch niet zo zijn dat een, zelfs in de handen van profs, staatsgevaarlijke hengst duizenden nakomelingen heeft die in de handen van minder 'handige' mensen voor ongelukken gaan zorgen?

En voor merries een extra predikaat in het leven roepen, waarbij werkbaarheid en karakter worden beoordeeld.
Zat merrie stammen waarvan 'bekend' is dat de 'gekte' een generatie overslaat en waarvan hoefsmeden jaren later nog huiveren bij de naam van die paarden.

Omdat het om talentvolle sportpaarden gaat, gaan mensen tot het uiterste om toch zo'n dier in de ring te krijgen en houden.
Ik vind het vaak gehoorde 'een sportpaard heeft extra karakter nodig' eerder een slecht excuus dan een geldig statement.

De fokkerij en sport hebben de ballen nodig om te zeggen dit accepteren we niet meer.
Het is niet dat het paard aan het uitsterven is, maar het sportpaard wat zo bewerkbaar is dat zowel een beginner als prof er een fatsoenlijk rondje mee kunnen rijden wel.

In de omschrijvingen van hoe een goed sportpaard zou moeten zijn, vind je nergens de criteria dat het dier alleen maar bruikbaar mag zijn voor 1 ruiter die 1 methode toepast en dat dat 20% van de tijd met gevaar voor eigen leven moet zijn.

Of dat een goede fokmerrie 2 dagen per jaar fatsoenlijk te benaderen is, afhankelijk van de hormoonbalans en de maanstand.
Want ik ken er hoor, 22-jarige merries uit een stam met goede sportpaarden, maar ook die staatsgevaarlijke reputatie.
Z gelopen of hoger, prachtige veulens mee gefokt, maar nog steeds niet normaal uit de stal te halen en de kinderen hebben ook een zeer wisselend karakter.
Ze schromen niet om alles wat beweegt bij hun veulens weg te slaan, ik heb de eigenaar 2 meter door de lucht zien vliegen.

Lopen het ene moment met de oortjes er op door de ring, je knippert met je ogen en ze slaan nog net niet achterover omdat ze weer even hun 'momentje' hebben.

'Als het regent in mei, is april voorbij'

alice0cullen

Berichten: 1663
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Deventer

Re: Is dit 100% gebroken of kan het ook uit de kom zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-19 14:42

Je hebt in ieder geval zeker geen alpha merrie, die hebben die agressiviteit helemaal niet nodig. Mijn merrie is helemaal niet dominant maar toch dr baas. Stalhouder denkt dat haar merrie die vreselijk kan jagen de baas is in de groep. Maar jagen is instabiliteit, wat nooit goed is voor een goed functionerende kudde.

Mijn paard hoeft niet te jagen om als eerste bij het eten te zijn, die komt gewoon aan en de rest gaat aan de kant. Tuurlijk deelt ze wel eens rake klappen uit maar nooit zonder waarschuwing.

Van een ruin kan je eisen, aan een hengst kan je het vragen en bij een merrie moet je 3-voudig schriftelijk verzoek indienen.

Riding: The art of keeping the horse between you and the ground.

Dovahkiin

Berichten: 339
Geregistreerd: 30-12-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-19 23:03

anjali schreef:
Helaas blijkt weer dat het steeds merries zijn die niet geschikt zijn voor te rijden,waarmee men dan overweegt te gaan fokken. Meestal merries met lichamelijke problemen,en dus ook met geestelijke issues of karakterfouten,zoals in dit geval.Terwijl de merrie wel voor tweederde het veulen bepaalt.En dan lees ik ook nog wat over een dekhengst met fout karakter.Dat belooft allemaal wat voor de toekomst.Terwijl het momenteel wel heel vaak niet-paardervaren mensen zijn die een fijn en braaf gemakkelijk dier willen aanschaffen,ook voor hun kinderen.Een heel sterk punt! Merrie niet (meer) geschikt voor rijden? Dan een veulen. Sommige mensen weten waar ze mee bezig zijn maar hoe vaak zijn het die vermeerderen in plaats van echt fokken?

Laten we hopen dat het met de dekhengst dan — & — = + wordt.

janderegelaa

Berichten: 11303
Geregistreerd: 10-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-19 09:59

Dovahkiin schreef:
anjali schreef:
Helaas blijkt weer dat het steeds merries zijn die niet geschikt zijn voor te rijden,waarmee men dan overweegt te gaan fokken. Meestal merries met lichamelijke problemen,en dus ook met geestelijke issues of karakterfouten,zoals in dit geval.Terwijl de merrie wel voor tweederde het veulen bepaalt.En dan lees ik ook nog wat over een dekhengst met fout karakter.Dat belooft allemaal wat voor de toekomst.Terwijl het momenteel wel heel vaak niet-paardervaren mensen zijn die een fijn en braaf gemakkelijk dier willen aanschaffen,ook voor hun kinderen.Een heel sterk punt! Merrie niet (meer) geschikt voor rijden? Dan een veulen. Sommige mensen weten waar ze mee bezig zijn maar hoe vaak zijn het die vermeerderen in plaats van echt fokken?

Laten we hopen dat het met de dekhengst dan — & — = + wordt.

Denk dat je het er niet eens in krijgt.

http://www.hplt.nl Curing with the power of light!

Dovahkiin

Berichten: 339
Geregistreerd: 30-12-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-19 12:02

Oja, dat moet inderdaad ook nog gebeuren voor er een veulen in komt. 8)7
Dat zal dan ook nog wel even een dingetje zijn.

Daihyo

Berichten: 79062
Geregistreerd: 01-06-01

Re: Is dit 100% gebroken of kan het ook uit de kom zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-19 08:54


~~ Paarden zijn de spiegel van onze ziel ~~
Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')
Freemax westernzadel te koop, incl pads en toebehoren


060606
Berichten: 1238
Geregistreerd: 05-07-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-19 09:27

Amanda schreef:
060606, je hebt een bloemetje gekregen van bokkers: [VN] Virtuele bloemetjes


Erg lief. Heb gereageerd.
Ik zal straks proberen te antwoorden op laatste berichten hier. :)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Mandy25 en 1 bezoeker