Bokt.nl • Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*
Pagina 1 van de 3

Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 10:46
door miezelke
Hallo allemaal,

Mijn paard laat al een tijdje zijn urine gewoon lopen, soms in drupjes soms in straaltjes, en vandaar hebben we de veearts onderzoek laten doen in en rond de blaas. Blijkt dat hij nu een soort gezwel in de blaas heeft. Op dit filmpje kan je het zien vanaf minuut 0:30 (een felgeel gekarteld dingetje) :Mijn 2 dierenartsen, die enkel gespecialiseerd zijn in paarden en waarvan eentje samenwerkt met Equitom, had dit soort gezwel nog nooit gezien. Het zou volgens hem niet kwaadaardig zijn want een tumor ziet er anders uit. Het zou vrij vast van consistentie zijn want dat bleek uit de echo (zelfs stenig materiaal). Het zit bovenaan in de blaas vastgegroeid. De rode, bloederige verkleuring op de blaaswand is ook niet normaal; deze zou roze moeten zijn.
Dit gezwel heeft bijgevolg invloed op de bezenuwing van de kringspier van de blaas, vandaar dat mijn paard zijn urine niet kan ophouden.

Nu ben ik op zoek naar het volgende:

1) heeft iemand ervaring met dit soort gezwel in de blaas, en zo ja, is het paard hier verder aan behandeld of geopereerd? Mijn dierenarts was best vrij pessimistisch; gezwellen in de blaas zijn moeilijk te bestrijden en dergelijke operaties worden vrijwel niet gedaan.

2) aangezien mijn paard dus continu zijn plas laat lopen, hangen zijn achterbenen helemaal onder en begint het zuur de huid van de benen aan te tasten met al enkele open wonden tot gevolg. Bestaat er een soort van beenbeschermer die geen vocht doorlaat, of heeft iemand creatieve tips hoe ik zijn benen kan beschermen tegen de urine?

Het gezwel an sich is misschien niet meteen het grootste probleem, wie weet kan hij nog jaren daarmee pijnloos rondlopen, maar wel de zure urine die zijn huid aanvreet.

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 10:49
door Cayenne
Interessant zeg! Maar wat balen van de diagnose :\
Is je paard toevallig een schimmel?

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 10:50
door miezelke
Ja het is een schimmel van 16 jaar.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 10:52
door horsiegek
Is het niet "gewoon" een blaassteen?

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 10:56
door silvia58
Ik zou Utrecht of de kliniek in Emmeloord eens om advies vragen.
Of een andere goede kliniek waar ze veel paarden behandelen.

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 11:00
door Seltje
Kan je niet meer info vragen bij Equitom? Als ze ergens altijd verder zoeken is het daar.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 11:00
door ikkedus
Werkt sudocreme of vaseline niet op zijn benen? Dat is eigenlijk de enige oplossing die ik fijn vind. Of desnoods ouderwets nestosyl.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 11:10
door miezelke
Ik waste zijn benen al om de paar dagen en smeerde het tot nu in met uiercreme. Nu met de wondjes die zich beginnen vormen raadt de dierenarts aan om dagelijks te wassen met *ikbendenaamevenkwijt*, een roze vloeistof op te lossen in wat water, en dan met flammazine in te smeren.
Maar ik zou zijn benen dus moeten kunnen beschermen met iets, want zo is het dweilen met de kraan open.

Dierenarts ging uiteraard ook verder research doen in studies en rondhoren bij enkele klinieken.

Een echte blaassteen of andere steen zou het niet zijn want die zwerven los en zouden dan op de bodem moeten zitten. Deze hangt bovenaan vast.

Zo zien zijn benen er ondertussen uit:

Afbeelding

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 11:15
door janouk
https://www.bosdreef.be/nl/contact/
Je veearts of jij zou ook kunnen overleggen met Bosdreef. Zeer vooruitstrevende veeartsen, gespecialiseerd in tumoren eierstokken etc. Wellicht dat zij je hier meer over kunnen vertellen
n

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 11:18
door Hevonen
Zinkzalf? Of een speciale zalf tegen doorligplekken bij mensen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 11:33
door Hevonen
Heb even gegoogeld. Misschien heb je hier iets aan.Citaat:
the next step is to apply a protectant to the skin that is getting splashed. Petroleum jelly or zinc oxide ointment (diaper rash medicine) forms a coating that protects the skin and encourages healing. Gently clean and dry the affected areas, and then keep a thick layer of ointment in place at all times. You should see improvement in two to three weeks. If Daryl is in an environment where he is going to continue splashing on himself, you may need to keep applying the ointment indefinitely.

If Daryl’s skin worsens or does not improve with treatment over the course of a month or so, it may be time to call your veterinarian back out. Many skin problems can look alike, so it is easy to misdiagnose something on a first visit. A second examination, perhaps with a biopsy or other diagnostic tests, may be needed.


http://www.cpdsolutions.co.za/Publicati ... Horse_.pdf

https://www.equisearch.com/HorseJournal ... -a-symptom

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 11:56
door Barvrouwke
Misschien kun je wat met de volgende spray;
3m Cavilon Huidbeschermende Film Spray

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 11:59
door Pantykous
Ik denk eerder aan een dikke laag vette zalf. Zou zelf voor uierzalf gaan ipv uiercreme.

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 14:05
door tamary
Sudocreme, is ook voor baby's met luieruitslag en dit is net zo iets. Spul blijft ook flink lang zitten itt tot vaseline, etc.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 14:08
door zwartepaerd
Uierzalf trek nogal vuil aan hoor, ook moet je oppassen dat deze vette zalf de huid niet afsluit als je het dagelijks op brengt, met alle nare gevolgen van dien.Uiercreme is weer net niet vet genoeg om "afstotend" te werken.

Ik zou inderdaad ook gaan voor zinkzalf/ sudocreme. Ik ben zelf een grote fan van msm zalf, maar dat wordt een kostbare aangelegenheid voor dit probleem vrees ik...

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 14:17
door Seltje
Misschien eerder gaan voor een sleezy/horse pyjama met legs?

Afbeelding

Dan kun je er 2 kopen en af en toe wisselen om te wassen. Ik zou echt de benen willen beschermen tegen het vocht ipv er iets op te smeren...

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 14:28
door tamary
Die sleezy wordt nat en dat werkt dan mooi als natte bandage de hele dag door. In dit scenario is dat gelijk aan een natte luier en dat werkt dus niet om de huid te beschermen.

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 14:43
door bigone
Dus dat kleine knalgele stukje bedoel je?? En dat grotere zachtgele ronde ding, wat was dat dan??

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 15:09
door MariekeS_
Poe interessant maar ook heel lastig. Dagelijkse hele benen insmeren lijkt me geen doen en ook niet iets dat je jaren vol kan houden.

Je zou contact op kunnen nemen met Hidez pakken: zij hebben vaker meegedacht en kunnen misschien iets ontwerpen van vocht afstotend materiaal.

Maar of het realistisch is om hem daar de rest van zijn leven in te laten lopen..
misschien wel iets voor tijdelijk terwijl de medische opties afgewogen worden?

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 16:01
door Esterke
Wat lastig..
Dacht aan zoiets
https://www.firstaidsupplies.org/produc ... -x10m.html

Maar dat moet je dan nog op 1 of andere manier waterdicht krijgen mss dat er spray op natuurlijke basis bestaat zoals voor jassen ofzo... Maar dat zou je dan als een soort kous kunnen gebruiken
Of een gipshoes maar dan moet je paardje al tegen plastiek rond de benen kunnen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-19 22:25
door Jet
Een stalgenoot heeft een paard dat al een aantal jaren met een verlamde kringspier rondloopt, ook een ruin. Zij heeft ook ontzettend getobd met uitvissen wat het beste werkte voor de benen. Zij wast de benen nu om de dag met betadinescrub met lauw water met een spons ( met een borstel werkt te hard in). Daarna droogt ze de benen goed af met een handdoek ( die ze daarna gelijk de was in doet). Daarna smeert ze het dik in met Zink-zwavelzalf. Dat werkt nu voor haar als zo'n anderhalf jaar goed. Haar paard staat overdag op het land ( zomer) of paddock ( winter) en 's nachts op stal. In de tijd dat het open was ( zoals nu bij jou) deed ze dit dagelijks.

Afsluiten met waterdichte beenbeschermers heeft ze ook over nagedacht, maar dan kan de huid helemaal niet ademen en krijg je waarschijnlijk weer andere problemen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-08-19 09:42
door miezelke
Nou mijn veearts is gisterennamiddag nog langs gekomen en een 2de urinestaal komen nemen; hij heeft al wat research gedaan en het dichtste waar het bij in de buurt komt zou toch een blaassteen zijn. Maar dan wel een tegen de wand vergroeide. Het urinestaal zal nu hierop getest worden. Is het toch nog negatief dan wordt een biopt van het gezwel genomen en zoeken we verder.
Hij vertrok wel gisteren nog op vakantie voor 2 weken dus het vervolg zal even op zich moeten gaan laten wachten. Mss dat hij me wel al ging laten weten of het staal negatief of positief was.

Ik heb het nog wat met hem besproken, hoe we de benen beter kunnen beschermen. Gevraagd of er in de medische wereld niets bestaat, een soort broek of zoiets maar njet. Heb ook een aantal van jullie voorstellen voorgelegd zoals de zinkzalf enzo, maar hij raadt me aan om voorlopig toch te blijven wassen met Ecutan en beperkt insmeren met flammazine, en ze eigenlijk zo goed mogelijk vrij te laten aan de lucht en zo weinig mogelijk inpakken of afdichtende smeersels op te doen. En de oorzaak wegnemen, dat gaat het belangrijkste zijn want je gaat je leven lang niet blijven wassen en smeren natuurlijk...

Hier zie je hoe zijn plas eruit loopt + de wondjes op de benen na het wassen:

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-08-19 10:03
door Anoniem
Goh wat sneu.
Kun je niet iets maken van een regenbroek? 2 losse pijpen met bovenaan elastiek?
Weet niet of dat blijft zitten natuurlijk...

Of zoiets...
http://www.melkersmouwen.nl/producten/melkersmouwen

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-08-19 11:49
door horsiegek
Het ziet er in ieder geval heel erg uit als een blaassteen. Zeldzaam bij paarden, maar het komt wel vaker voor. Misschien zit er wel een onregelmatigheid/gezwel in de blaas waar de blaassteen zich omheen is gaan vormen? Hopelijk laat je DA nog even weten wat het resultaat van de test is.

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-08-19 12:05
door Hevonen
Ik zit een beetje te peinzen. Zou het mogelijk zijn om van bijvoorbeeld kunststof (iets zachts en licht flexibels, bijv. halve emmer met randen van buisisolatie) een soort koker te maken die je met elastische riemen om zijn buik zou kunnen vastzetten, zodat de urine meer naar voren wordt geleid, eventueel met een absorberende rand tegen het druppelen oid.