Calcium, melk ontrekt dat?

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

secricible

Berichten: 20207
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 18:28

shiroihebi schreef:
We nuttigen veel zuivel in Europa en Amerika. Percentage osteoporose en botbreuken is er hoger. Maar mensen vergeten dat we hier de hele dag zitten en dat dit gigantisch slecht is voor je.


Dit.
Correlatie en causaliteit. Veel onderzoeken naar zuivelgebruik houden hier geen rekening mee. En dan komen de piraten weer om de hoek kijken.

Kom maar op met die kerstmuts op mijn hoofd!


secricible

Berichten: 20207
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 22:31

8nnemiek schreef:
Ik kan me zeker voorstellen dat zaken als weinig zonlicht en weinig beweging/zittend werk veel verschil kan maken.. Maar bij veel onderzoeken wordt toch juist met mensen gewerkt uit een zelfde omgeving, met allemaal een westerse levensstijl, alleen drinkt de ene groep veel melk en de andere weinig/geen melk. In dat geval kun je uitsluiten dat het aan de beweging en zonlicht ligt.


Nee, juist niet. Grote onderzoeken worden vaak gedaan in de trant van "vroeger dronk groep X weinig melk en was er weinig osteoporose. Tegewoordig drinken ze wel veel melk en is er meer osteoporose. Dus melk lijkt de oorzaak te zijn." Of "in land X hebben de mensen die veel melk drinken vaker osteoporose. Het ligt dan dus aan de melk (ongeveer wat jij beschrijft dus).
Waarbij een hoop andere situaties vergeten worden. Bijvoorbeeld dat ze tegenwoordig veel melk drinken, maar ook minder bewegen tov jaren geleden. Of dat de groep die melk drinkt de groep is die meer welvaart heeft, en daarmee ook vaker een zittend beroep/ meer fastfood eet/ vaker alcohol drinkt tov de groep die dat niet doet.

Een ander voorbeeld daarin is de mogelijke gezondheidsvoordelen van vegan eten. Zijn die voordelen er echt, of kunnen we stellen dat vegans een groep zijn die heel bewust met eten en gezondheid om gaan en daardoor sowieso gezonder zijn dan mensen die dat niet doen? Het is bijna niet te controleren, je kan geen pilletje geven zoals je dat wel bij medicijnen doet. Dat is het hele "probleem" van voedingsonderzoek. Het is nooit dubbel blind gecontroleerd.

Over voedingsonderzoek zou ik hier paginas vol kunnen schrijven, maar het feit is dat er op dit onderwerp op dit moment nog teveel onderzoeken zijn gedaan die beide kampen onderschrijven. Roepen dat er een verband is tussen zuivel en osteoporose is gewoon nog veel te voorbarig.

@margrathea: de piraten zijn dan ook juist een ridicuul voorbeeld om aan te geven hoe het zit. De argumenten omgooien maakt het niet ineens waar.

Kom maar op met die kerstmuts op mijn hoofd!

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Hemellichaam, xSannee en 28 bezoekers