
We wonen nog maar sinds vorig jaar in ons huis met tuin, voorheen stak ik de BBQ op stal wel al eens aan maar dat is zo'n klein tafelmodelletje, dus altijd simpel vlees.
Ondertussen van stal verhuisd, en ook mijn BBQ natuurlijk meegenomen. Vorige week hebben we deze thuis aangestoken. Er waren geen gemarineerde ribben meer te verkrijgen (om 10u 's ochtends al


Morgen komt onze nieuwe BBQ aan, en dan wil mijn vriend aan het marineren slaan!
Onze kleine BBQ deed er meer dan 3 uur over om onze rib half gaar te krijgen, vandaar een nieuwe BBQ



Vorige keer heb ik volgende ingrediënten gebruikt:
- één of andere saus als basis voor marinade
- sjalotjes
- look
- honing
- ketchup
- provencaalse kruidenmix
De rest weet ik niet meer zeker, ik gok paprikapoeder ed.
Ik heb hier ergens een BBQkookboek liggen, daar staan ook een aantal marinades aan maar die vind ik maar vies klinken

De enige 3 marinades die ik op Google vond, en me wat lijken zijn de volgende:
Tijm en honingmarinade:
Rits de blaadjes van 6 takken tijm (of neem 1 eetlepel gedroogde tijm) en vermeng dit met 2 eetlepels vloeibare honing, 1 eetlepel mosterd en 100 ml vers sinaasappelsap. Lekker met kip, lamsvlees en karbonade.
Zoete marinade:
Vermeng 100 ml ketchup met 100 g appelstroop, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, het sap van een halve citroen, een teentje geplette knoflook en een theelepel kaneelpoeder. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Lekker met spareribs en karbonade.
Knoflookmarinade:
Maak de knoflookmarinade: stamp in een vijzel de knoflook fijn, samen met wat peper en zout. Giet er in een dun straaltje de olijfolie bij, zoals je doet bij het maken van mayonaise. Voeg er vervolgens het spuitwater aan toe en roer.
Het zou vooral voor ribbetjes zijn. Eventueel kip, als ik mooie boutjes vind, want ik maak me snel vies van kip, als ik vet zie enzo

Vis eet mijn vriend helaas niet, ik wel, maar die ga ik voor enkel mezelf niet marineren

Verder vond ik ook deze info:
De 3 basisingrediënten van een simpele marinade
Houd deze 3 basisingrediënten en verhoudingen in je achterhoofd en je marinade kan niet mislukken.
1 deel zuur ingrediënt
Het zuur zal het vlees mals maken zodat het de smaakmakers optimaal kan opnemen. Mogelijke zure ingrediënten zijn azijn, wijn, sherry, citroensap, yoghurt en zelfs karnemelk.
1 deel vet ingrediënt
Het vette ingrediënt voorkomt dat je vlees uitdroogt. Denk aan olijfolie, notenolie, sesamolie, zonnebloemolie…
1 of 2 delen smaakmakers
De smaakmakers zorgen ervoor dat je van gewoontjes naar WAUW gaat. Denk aan gedroogde of verse kruiden, ajuin, look, mosterd, sojasaus, suiker, honing, gember en zout. Wie het graag wat pittiger heeft, kan wat gedroogde of verse chilipeper toevoegen aan de marinade.
Zowel ik en mijn vriend houden absoluut niet van bier. Ik zie mezelf ook geen fles sherry oid kopen, om deze enkel bij een marinade te gebruiken. Ik ga ervan uit dat de smaak hiervan niet al te overheersend zal zijn, maar recepten met sterke drank skip ik meestal.
Wie o wie heeft er nog marinade-tips?
Ook groentjes vind ik lekker. Ik gooi altijd een bakje champignons met lookboter op de BBQ, en aardappels in de schil met lookboter. Dus wie daar nog leuke ideetjes voor heeft --> shoot!