Bokt.nl • Balkenbrij liefhebbers op Bokt?
Pagina 1 van de 5

Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 14:43
door JoyCiej007
Ik ben benieuwd of er nog meer liefhebbers van Balkenbrij zijn hier. Kopen jullie het bij de slager, in de supermarkt, of maken jullie het zelf? Zo ja, deel vooral je lekkerste recept en waar halen jullie het zogenaamde "rommelkruid" vandaan?

En..... hoe eten jullie het?? Ik en mijn familie eten het standaard met (best veel) zout. Dat schijnt niet heel gebruikelijk te zijn; anderen hoor ik vaak over suiker of zelfs stroop. Dat trekt mij dus he-le-maal niet; ik zie het als een hartig/zout gerecht :+ Benieuwd of er meerderen zijn die het met zout eten.

"Vroeger" aten we het thuis best vaak als lunch. Op brood, of gewoon zo, en dus met zout. Dan haalden we het bij de plaatselijke dorpsslager. Die is helaas al jaaaren weg. Nu haal ik het vooral hier bij de plaatselijke Plus supermarkt. Het valt me wel op dat de prijs van Balkenbrij de laatste jaren best gestegen is; ik betaal nu € 5,98 per kilo omgerekend. Wordt namelijk in diverse hoeveelheden gesneden verkocht.

Edit: ik kom uit een klein dorpje onder Deventer, Overijssel

Maar ik zou het toch graag een keer zelf willen proberen te maken. Dat is volgens mij best wel veel werk?

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 14:46
door fjordjes
Ja ik lust het! Maar alleen van de slager :) wij bakken het in de pan en ik eet het zo op en mijn vriend op een boterham met currysaus.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 14:48
door joey2010
Ik ben fan van balkenbrij.. wel eet ik het op een snee brood met dik de appelstroop erop. Ik heb het met zout nog nooit gegeten.
Ik ben dus van de zoete versie.
Ook bakken we schijfjes appel erbij in de pan.
Heerlijk.
Op zaterdagochtend maak ik het meestal.
Zelf heb ik nog nooit balkenbrij gemaakt. Ik koop het nog bij de slager.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 14:50
door JoyCiej007
Met currysaus, wauw, nooit gehoord :') proef je er dan nog wel iets van??

Ik ben overigens best benieuwd hoe de "zoete-versie" liefhebbers het vinden met zout. Ik zelf heb 't wel eens geprobeerd met suiker, maar euhm nee, ik blijf toch bij het zout.

* gooit ondertussen nog wat plakkies de pan in * :P

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 14:51
door Hikarii
Hier! Vroeger maakte mijn vader het wekelijks klaar. Mijn moeder eet het het liefst met stroop. Wij doen er wat maggi op :)

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 14:56
door joey2010
Ik zal de zoute variant eens eten van het weekend. En laat je weten wat ik ervan vond ;) .

Currysaus lijkt me zeer apart bij de balkenbrij.
Ik denk niet dat ik dat ga proeven. :o

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 14:58
door fjordjes
Currysaus is toch ook redelijk zoet dus denk van wel. Maarja hij doet overal curry op :')

Met appel is idd ook lekker vind ik

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:07
door _CS_
Ja hier fan, eet het alleen niet zo vaak.
Overigens eet ik het gewoon zo kaal op, jammie.

Wel grappig, mijn man komt uit enschede en daar kennen ze het helemaal niet (zo zonde).

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:08
door Boras
Ik heb het vroeger als kind wel gegeten. Het is ook echt een ouderwets gerecht.

Ik at het zonder iets erbij. Ik vond het apart, best lekker. Maar mijn ogen vonden het maar niks. Aangezien het oog ook wat wil, eet ik het nooit meer :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:08
door Boras
1 keer is genoeg.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:09
door anoukie88
Ja heerlijk, gebakken op brood en dan inderdaad van de slager. Wij kennen hier de varianten van een met spekjes en een met krenten. Spekjes is favoriet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:11
door JoyCiej007
Hahaha tsja curry trekt me er echt niet bij. Maggi ben ik overigens ook DOL op, gaat steevast een flinke scheut door macaroni, kippensoep of groentesoep. Ook bij gekookt ei gaat er wat op.

Enschede is toch behoorlijk Oosten..... en volgens mij komt het oorspronkelijk daar vandaan, en Gelderland?

Ik heb enkele jaren in Groningen gestudeerd, daar kenden sommige Friezen het wel. Maar Wentelteefjes, dat kenden ze daar niet....
Keer een stapel klaar gemaakt voor wat huisgenootjes destijds, en ja hoor, ik mocht wekelijks wentelteefjes bakken :+

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:12
door JoyCiej007
Boras schreef:
1 keer is genoeg.


Je kan nooooit genoeg Balkenbrij gegeten hebben :') :')

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:20
door Kaka
Nou, mijn ogen (uit het westen des lands) kijken ook altijd moeilijk bij balkenbrij. Ik vind het dan ook bijzonder onsmakelijk. Overigens hartstikke gek, want bloedworst vind ik wel lekker, idd, met gebakken appel.

Mijn vriends familie komt uit de buurt van Enschede en zijn ouders maken nog elk jaar rond kerst balkenbrij klaar (volgens mij kun je het hier niet bij de slager krijgen). Vriend krijgt dan ook een stukje, alleen voor hem. Hij eet het met maggi kruiden (voor hutspot, hoe heet dat ook alweer :\ )

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:29
door pjer
Ik vind het heel lekker, maar mijn man vind het goor.
Bij mijn opa en oma thuis aten we het altijd gebakken en dan op een witte boterham met kaas.
edit: wel de grijze balkenbrij trouwens... de rode ziet er minder smakelijk uit en heb ik nog nooit geproefd

Zo lekker.
En in het zelfde rijtje hoort ook Vokking worst thuis: een utrechtse bak-leverworst.. ook heerlijk in plakjes gebakken en op een witte boterham met kaas.

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:31
door JoyCiej007
Vokking ken ik niet, bakbloedworst wel.

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:35
door Ianrowan2009
Ik ga de vraag toch stellen... wat is Balkenbrij? :?

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:38
door Bloodymary
Oh heerlijk! Liefst van de slager, maar ook wel eens goede van de supermarkt. Op een snee brood die ik dik besmeer met appelstroop. Dan de balkenbrij er op en dan nog currysaus. Lekker.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:38
door Dreamy
Ik dacht altijd dat het ‘tzelfde was als huidvlees/hoofdvlees, maar dat is dus niet zo? Iemand die weet of ‘t op elkaar lijkt? ‘T lijkt wel op elkaar qua uiterlijk, de grijze versie dan :j

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:41
door bigone
Ianrowan2009 schreef:
Ik ga de vraag toch stellen... wat is Balkenbrij? :?

https://www.balkenbrij.info/

Daarnaast is er ook nog bakbloedworst en bakleverworst.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:42
door bigone
pjer schreef:
Ik vind het heel lekker, maar mijn man vind het goor.
Bij mijn opa en oma thuis aten we het altijd gebakken en dan op een witte boterham met kaas.
edit: wel de grijze balkenbrij trouwens... de rode ziet er minder smakelijk uit en heb ik nog nooit geproefd

Zo lekker.
En in het zelfde rijtje hoort ook Vokking worst thuis: een utrechtse bak-leverworst.. ook heerlijk in plakjes gebakken en op een witte boterham met kaas.

Ik denk dat je balkenbrij en bakleverworst door elkaar haalt. Er is bakleverworst/bakbloedworst en balkenbrij.

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:45
door Kinke
Voor ik in Overijssel kwam wonen kende ik het niet.
Wij bakken het en eten het verder met ....niks :D Gewoon naturel.
Ik vind overigens lang niet alle versies lekker, ook die van de echte slager niet perse.
Tot nu toe vind ik de balkenbrij van Van der Weegh uit Raalte de lekkerste :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:49
door Shona_
Ja heerlijk! Het liefst van de slager bij mijn oma in Diepenveen, maar sinds vorig jaar verkoopt de AH bij mij in de buurt (goor) het ook en die is ook prima. Andere supermarkten ook wel eens geprobeerd maar die vind ik niks aan, komt niet eens in de buurt van balkenbrij :')

Het liefst op een bruine boterham met een flinke laag mosterd, een augurkje of piccalilly. Heerlijk :9 ! Overigens vind ik baklever en bloedworst dan weer niet lekker.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:50
door pjer
bigone schreef:
pjer schreef:
Ik vind het heel lekker, maar mijn man vind het goor.
Bij mijn opa en oma thuis aten we het altijd gebakken en dan op een witte boterham met kaas.
edit: wel de grijze balkenbrij trouwens... de rode ziet er minder smakelijk uit en heb ik nog nooit geproefd

Zo lekker.
En in het zelfde rijtje hoort ook Vokking worst thuis: een utrechtse bak-leverworst.. ook heerlijk in plakjes gebakken en op een witte boterham met kaas.

Ik denk dat je balkenbrij en bakleverworst door elkaar haalt. Er is bakleverworst/bakbloedworst en balkenbrij.


Nee hoor, hier in almere en ook in utrecht zijn er echt 2 versies van balkenbrij te koop op de markt. een rode en een grijze.

Verder ben ik ook bekend met bloedworst om op te bakken maar dat trekt me niet zo.
maar bakleverworst van Vokking is dan weer wel erg lekker.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 15:55
door Majabeestje
Gekookt afvalvlees met bloed?
OMG :r