Quarter merrie

Moderators: Apple, Coby, petraaken, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

superpony
Berichten: 15561
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarter merrie

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-17 00:48

Paard goed laten keuren incl foto's. Paard hoeft helemaal niet kapot te zijn.

Prijs vind ik heel normaal hoor. Paardje is inderdaad 15 en is niet fok waardig dan door die koliek operatie. Leer paarden en fokmerries gaan na hun carriere rond die leeftijd vaak voor die prijzen weg, zelfs lager!! Maar vaak gaan paarden via via weg na hun sport carriere of als fokmerrie. Stel dat ze wel nog kon fokken, kun je er minder veulens uit halen nog in de toekomst, dan bij een 5 jarige. ( mits ze even oud worden )

Ik heb in November mn eerste veulen teruggekocht na een hard leven. Hij is 18 en is geshowd, maar loopt echt prima. Ik heb zijn moeder al 4 jaar terug en die is 24 en net zo hard. Haar andere zoon van 17 afgelopen dagen gezien en showt nog met hele goede resultaten EN op een fijne manier.

Prijs hangt van zoveel dingen af. Als je paard op zijn top loopt, is hij veel waard. Ga je dan naar zo een paard vragen, is hij wel duur. Loopt de carriere terug of wil iemand ene goed huisje, zakt de prijs ook. Gaat hij in de terugloop van de carriere weg als leerpaard of jeugd paard, is de prijs hoger.

Maar goed, de eigenaar vraagt dit voor zijn paard en als je interesse hebt, moet je als koper zorgen dat je de juiste beslissing neemt zoals goed en uitgebreid laten keuren. Maar ook bijv verleden goed na vragen en checken. Wedstrijd resultaten zijn op te zoeken.


superpony
Berichten: 15561
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarter merrie

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-17 12:19

Juist niet, dan verkoopt iemand het paard door en is het zeker onvindbaar. Als je er een transfer bij doet kun je iig hopen dat mensen haar op naam blijven zetten.

Over de koliek operatie is genoeg info op te vragen. Als die goed is gegaan zou dit een hele normale prijs zijn.

Beestje is dan wel 15, maar kan nog zeker 10 jaar mee onder het zadel mits het verder goede benen heeft en gezond is. Er zijn genoeg mensen die een jong paard kopen en dat niet redden......Pas zelf een 7 jarige in moeten laten slapen, waar de 18, 19 en 24 jarige het prima doen verder.

superpony
Berichten: 15561
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarter merrie

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-17 17:36

Een paard dat niet geregistreerd staat kan nog veel slechter terechtkomen, omdat niks meer te achterhalen is.
Ik heb mn merrie toen ze 20 was en nu mn ruin die 18 is gewoon op mijn naam gezet.

Fokken kan altijd, ook zonder papieren, dus geeft geen garanties. Net als wedstrijden rijden. In de western heb je nog de DRHA en Wran bijvoorbeeld en mensen kunnen ook engels rijden met een quarter natuurlijk.

TS, het is heel simpel. Wat zoekt je vriendin en wat vindt ze van dit paard? Past zij in haar plaatje, laat je het uitgebreid keuren en onderhandel je over de prijs, zodat zij en verkoper het eens worden. Wordt ze afgekeurd of worden ze het niet eens over de prijs, moet ze verder zoeken.

Iedereen kan wel leuk iets vinden wat dit paard waard is, maar als de verkoper haar niet verkoopt voor minder, wordt het gewoon niet haar paard. In die categorie gaan ze voor iets minder weg, maar ook voor een stuk meer nog.

Ik vind een prijs voor een quarter die ''iets mankeert'' rond de 3000 euro vrij normaal als het nog een rondje bos kan hobbelen als het braaf en gezond is verder. Maar ik vind 15 ook echt niet oud.

superpony
Berichten: 15561
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-17 19:03

DubbelDun schreef:
Je gaat toch geen 3000 euro uitgeven aan een 15 jarig paard, terwijl ze voor 1000/1500 euro een gezond paard die jonger is kunt kopen ??? Puur en alleen omdat er een Quarterpapier bij zit ??


Heel veel mensen wel, omdat ze quarters fijne paarden vinden. En met papier weet je gewoon dat het oo echt een quarter is en kun je achtergrond info vinden over ouders, eventuele karakters, gezondheid etc.

Ik zie halve quarters te koop rond deze prijs, wat ik echt never zou betalen, omdat je dan nooit de garantie hebt of dat ook werkelijk de ouders zijn. Bij ene volwassen paard kun je het paard zelf beoordelen, maar bij een jonkie bijv nog niet.

Als verkoper zou ik echt niet gaan klooien met het papier. Het heeft ook totaal geen nut. Dit adviseren is ook aanzetten tot zwendel.

Het is moeilijk om een goede, goedkopere quarter te vinden, omdat de meesten via via gaan en niet eens een advertentie nodig hebben.

superpony
Berichten: 15561
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarter merrie

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-17 23:25

Maar 4 dus.

Ik heb het toch meer over de wereld waar mensen echt quarters kiezen om het ras, graag trainen en evt de sport in gaan. Wat dus niet per se slecht is.

Er wordt al genoeg gerommeld met papieren, dus laten we daar gewoon netjes mee omgaan.

Ook 4 generaties verder is een houvast en kenners kijken ook naar de naam van de fokker en weet dan ongeveer waar iets vandaan komt, hoe etc.

De 5 panel test wordt al flink bekendheid aan gegeven. Maar dat neemt niet weg dat mensen vaak nog steeds liever snel en goedkoop een paard willen, dan een goede gezonde. Het moet per se een quarter zijn, maar mag niks kosten......

Het is precies hetzelfde als een mercedes willen willen kopen, maar aan komen met geld voor een Fiat.
OOk dure worden afgekeurd en komen positief uit de testen. Maar als een quarter goedkoper is dan 5000 euro moet je echt heel goed weten waar je op moet letten.

Dat mensen goede paarden goedkoper wegdoen heeft vaak een reden en die kom je vaak niet tegen op marktplaats, maar gaan onderling weg.

Op Bokt zitten er maar weinig mensen die in de quarter ''handel'' zitten en gelukkig bepaalt men hier ook niet de prijs van een paard, dat is nog altijd de verkoper.
Ik zet iets op mp voor 100 euro. Iemand biedt me 50 en ik zeg daarop; ze zijn nieuw. Dan krijg ik een reactie; Dat zijn ze mij waard. Tja, boeiend, maar niet mijn probleem.

Ik heb geen paard te koop, maar het zal me echt worst wezen wat iemand mijn paard waard vind als ik ze wel wil verkopen. Iedereen weet een beetje wat welk paard zo een beetje waard is en soms weten mensen wel iemand die iets dergelijks zoekt.
Als ik de werkelijke waarde wil weten bel ik de slager wel voor de kilo prijs.

superpony
Berichten: 15561
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarter merrie

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-17 10:31

Dat zeiden ze 25 jaar geleden. De quarter kost x en de postzegel. Als er quarters hier geboren worden, zakken de prijzen. Onze eerste merrie is ook import en wij hebben er 2 veulens mee gefokt en de eigenaren daarna nog meer. ( ze is nu gelukkig bij ons )

Maar mensen zijn gaan investeren. Dure trainingen, dure hengsten etc. Alles in het western wereldje is gewoon nog duur. Western stallen zijn doorgaans al duurder dan ene gewone. Tack is duurder, lessen zijn duurder etc.

De hobbyist die thuis wat aan rommelt en een paardje kwijt moet, vraagt misschien minder. Heeft niet geinvesteerd in een dure hengst, dure opfok, een trainer etc, dus dan kan het ook.

Ik kwam een paardje tegen voor niet gek veel geld, ik dacht iets van 2500 en nieuwsgierig als ik ben ging ik heel onschuldig vragen hoe en wat, me compleet van de domme houdend. Waren mensen die af en toe een veulentje fokte. Deze was gereden en braaf. Positief op pssm1 maar dat kon geen kwaad, want ze had geen symptomen en pssm was met goede huisvesting en voeding geen enkel probleem. Dit was denk ik 5 jaar geleden. Degene die hier voor dat bedrag ingetrapt is, zit dus met een pssm paard. Hopelijk gaat het goed.

Als je alles rekent; de merrie, dekgeld, opfok, training zijn veel paarden eerder nog goedkoop dan duur.

Zoals ik in een ander topic al zei; een auto maken kost geen drol. Het is het merkje waar wel degelijk kwaliteit en eigenschappen aan hangen waar je voor kiest. Maar je moet ook mazzel hebben en er goed voor zijn. En de bpm natuurlijk.
Maar dan hoor je mensen niet. Ja, mensen die in een Fiat Panda rijden, die zeggen dat ze een Ferrari willen bijv. Maar je kijkt naar je wensen, mogelijkheden en budget.
Er zijn ook mensen die per se een mercedes willen rijden en dan maar kiezen voor de oudste Mercedes die van alles mankeert. Kraken een jonge Panda af en rijden zelf een barrel.

Bij auto's mag er verschil zijn en bij paarden niet? Goede quarters kunnen voor veel mensen voordelen hebben ten opzichte van andere rassen; maat, bouw, gangen, karakter.

superpony
Berichten: 15561
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarter merrie

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-17 11:29

Ik zeg nergens wedstrijd training!

Een een super dure hengst hoeft niet. Maar goede hengsten eigenaren zorgen er wel voor dat hun hengst laat zien hoe hij is. Dat mensen fokken met een hengst die amper gereden is en alleen een leuk kleurtje heeft, brengt zo zijn risico's met zich mee, omdat je gewoon geen idee hebt wat je daarmee fokt.

Investeren in je hengst moet ook wat opleveren.

De merrie is minstens zo belangrijk.

Maar niemand kan gratis een veulen fokken. Dat een hobbyist niet zijn eigen kosten eruit wil halen is mooi, maar er gaat nog heel veel mis. 2 merries met veulens aan de voet samen zou al beter zijn dan mensen die maar 1 merrie met veulen neerzetten, te weinig ruimte hebben, te weinig ander sociaal contact aanbieden en als de merrie gaat opvoeden, het veulen er vroeg afhalen, omdat moeders het veulens lastig vinden, not!

Een veulen fokken kost altijd geld en brengt altijd risico's met zich mee.

En mensen die een recreatieve quarter zoeken, willen vaak een cool karakter, omdat het ras hierom enigszins bekend staat. Dat zijn ze gewoon niet allemaal en er hoeft ook maar iets fout te gaan en ze zijn gewoon niet zo makkelijk en braaf als een andere.

Er zit nogal een verschil in mensen die veel teveel ana het veulen hebben klooien, problemen krijgen in de pubertijd en uiteindelijk het ook niet correct ingereden krijgen, tegenover paarden uit de opfok die kundig ingereden worden, die je goed kan presenteren.

Er staan er nog heel veel te koop die iets moeilijker zijn, al wat schade hebben opgelopen etc. Geen recreatieve ruiter die daarop zit te wachten. En die groep gaan ook niet investeren altijd in een aantal maanden nette, basis training. Daarmee train je niet voor shows, maar voor een stabiel paardje.

Ik zal niet snel bij een onbekende particulier een paard uit de tuin kopen.
Goedkoop is heel vaak duurkoop, ook bij paarden. Je kan altijd mazzel hebben, maar dan moet je echt wel wat ervaring en kijk op paarden hebben.

Zelfde als veulens. Onervaren mensen kun je alles wel wijsmaken over papier en de ouders, maar de meesten kunnen een veulen niet beoordelen. Ervaren kenners pikken de betere er zo uit. En dan moet je ook weer goede omstandigheden hebben en een beetje mazzel.

superpony
Berichten: 15561
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarter merrie

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-17 12:02

Nee, je leest eenzijdig!

Ik weet echt wat ik al tig jaren tegenkom, zowel in de lage prijsklasse, als de hoge prijsklasse. Ik geef les en heb regelmatig mensen die een paard zoeken.

Er gaat heel veel mis, bij alle partijen. Het gaat in dit topic specifiek om een lager geprijsd paard en hoe TS dit paard te koop heeft zien staan.

Als er een topic komt waar iemand boven de 10.000 euro zoekt, kunnen we daar verder wat je dan allemaal tegenkomt en waarom.

Ik kijk naar Nederland, maar ook bijv Belgie en Duitsland, wat ook weer grote verschillen laat zien vaak.

En overal zijn leuke hobby paarden te vinden en goede hobby ruiters en eigenaren die zich wel verdiepen en het goed doen.

Ik zeg nergens dat een bevalling geld kost?? Die van ons legde ze ook zelf netjes neer. Maar het gaat om de risico's die je neemt en de tijd die je inlevert. Er zijn mensen die maar 1 paard hebben en het niet leuk vinden om een tijdje wat minder te kunnen rijden.
Elke merrie van gratis tm ***** kan het loodje leggen.
En ja, er zijn weinig mensen met echt goede omstandigheden en genoeg ruimte om een veulen aan de voet te hebben lopen.

Een veulen is schattig en leuk. Maar heel veel problemen op latere leeftijd zijn terug te halen op het leven van de moeder, oa het voer bijv en de start van het veulen. Daar wordt niet altijd aan gedacht bij problemen, maar als je door gaat vragen, komt er veel naar boven wat voorkomen had kunnen worden. Voor een aantal van die problemen lost men dit vaak eerst op met een strengere aanpak, supplementen, ander bit etc etce, je kan het wel bedenken.

Er zijn overal die paar uitzonderingen. Het gaat mij om het grote geheel.

off topic; alle shetlanders zijn oliebol volgens mensen. Alle shetlanders worden hoefbevangen. Allemaal vooroordelen. Wij hebben al 17jr de braafste die nog nooit bevangen is geweest. Uitzonderingen zijn er altijd en er zijn nog meer brave shetlanders te vinden. De mens maakt of breekt ze.

superpony
Berichten: 15561
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarter merrie

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-17 12:04

Overigens stop ik deze nutteloze discussie, want Bokt is maar Bokt en niet de werkelijke wereld.

TS, ik wens jullie in ieder geval succes en voor vragen mag je altijd nog een pb sturen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker