Wat moet ik mijn quarter voeren? Ik weet het niet meer...

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
superpony
Berichten: 21923
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Wat moet ik mijn quarter voeren? Ik weet het niet meer...

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-18 23:16

Wat voor type is het? Quarters en spieren kijken nogal nauw.

Granen vallen ook in het rijtje, muesli, biks, melasse, suikers etc.

Als je paardje zo weinig doet, moet je zeker niet teveel bijvoeren. Alleen een dikke buik, is pure buikvulling van ruwvoer en of gras. Daar moet je natuurlijk mee oppassen, maar het is wel een logisch gevolg van veel eten en weinig bewegen.

Paarden die lang wel suikers en zetmeel hebben gehad, hebben het heel vaak moeilijk met de overgang naar zonder, maar dat is geen reden om het er dan weer in te gooien. Bij voldoende goed ruwvoer kom je echt al heel ver in de basis.
Vaak is de darmflora enorm verstoord, dus oa opname door jarenlang verkeerd voeren. Dan haalt een paard niet voldoende uit ruwvoer. Dat kost echt tijd.
Ruwvoer en gras in Nederland is erg eenzijdig en zou je moeten testen om te zien wat je tekort geeft. oa vit E, zeker bij quarters moet je dan goed bekijken.

Je paard heeft waarschijnlijk echt last van het overgewicht en niks doen. Eerst weer aan het werk en conditie opbouwen. Nu doet hij te weinig, eet veel en dan moet je energie geven niet aanvullen met nog meer voer.
Je hoeft niet altijd lang te werken om conditie en dus energie vermogen op te bouwen.superpony
Berichten: 21923
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Wat moet ik mijn quarter voeren? Ik weet het niet meer...

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-18 23:42

Maar als je 10km rijdt 3x pw is dat natuurlijk niet veel tegenover alle dagen zoveel eten. En buikspieren komen echt van trainen. Dat kan uiteraard ook in het bos, maar doorgaans doen mensen dat niet veel.

Dat hij nu een buikje heeft en te weinig energie is echt helemaal logisch. Als dat buikje eraf is, zal hij weer vlotter lopen. Alleen een buikje is als hij geen wormen heeft en geen andere problemen echt puur ruwvoer/buikvulling. Zeker in zo een korte tijd van gespierd naar buikje denk ik dat het puur gemis van trainen is.

Dat probleem van opslag hebben veel mensen, wij ook. Vit E tekort komt veel voor en kijkt bij quarters nauw. Ik ken die van paardendrogist eigenlijk niet.

Hoeveel lucerne geef je? Want ook eiwitten zijn belangrijk voor spieren. Maar dat kan ook uit ander voer komen zoals coolstansa bijv.

Geef het vooral tijd en probeer anders toch wat extra's te doen zoals longeren met balkjes en veel overgangen. Hoef je niet meteen een uur te doen.

superpony
Berichten: 21923
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-18 13:11

Het is inderdaad verstandig om te kijken hoe hij het straks zonder gras doet en dan gewoon op alleen voldoende goed hooi met je vitamine brokje. Daarna kun je altijd nog aanvullen, maar die buik zit gewoon in de weg bij lopen.

En wat is geen energie? Mijn ruin is veel rustiger en langzamer in bewegingen dan mijn merrie, maar kan wel lopen.

Balkjes is een kwestie van trainen. Je begint met 1 balkje in stap. Laat hem vooral goed kijken. Dus geef hem lengte om in te schatten. Of je nou aan de longe oefent of erop, laat ze kijken. Daarna doe je het in draf. En daarna doe je op je cirkel ( aan de longe bijv ) een balkje op 6 en op 12 uur. Zo bouw je op. Als je cavaletti's hebt, zet je ze een keer op de hogere stand.
Mijn merrie was 20 dat ze het leerde en heeft er veel lol in.

Natuurlijk krijg je het buikje wel weg met voeding, maar je krijgt geen spieren zonder trainen. Als ze 24/7 buiten lopen, kun je ook wat uitdagen met balkjes op een pad, een heuveltje etc.
Normale bespiering moeten ze standaard hebben door vrij bewegen, net als conditie, maar de gebruikers bespiering komt echt alleen door trainen. Geen een voer of supplement is een wondermiddel. Ze verdienen wel goed aan de verkooppraatjes natuurlijk.

Alleen hooi is eigenlijk niet voldoende en niet afwisselend genoeg. Zeker als de darmflora niet in orde is. Paarden zouden zoveel meer moeten eten aan gewassen om aan een volledig dieet en gezonde spijsvertering te komen die alles opneemt.

Lucerne reageren die van ons ook niet goed op en zou ik zelf pas geven als ik veel meer vraag qua trainen.
Coolstanca is kokos en bevat ook eiwit.

superpony
Berichten: 21923
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Wat moet ik mijn quarter voeren? Ik weet het niet meer...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-18 13:42

Dan zou ik echt eerst dingen weglaten zoals gras en lucerne. Want iets erin gooien is lastig als hij last heeft van wat hij nu krijgt en daar lijkt het toch wel echt op.

Mijn merrie is niet heel erg reining doorgetraind, maar wel ouderwets type reining/cowhorse. Zij is altijd vlot. Haar zoon is wel reining getraind en pittig ook. Is op lager niveau gestart tot vrij hoge leeftijd. Hij heeft ook niet extreem veel looplust, maar doet wel wat je vraagt.
Ik herken dat luie in hem ook wel, maar knopje gaat om bij trainen.
Nu rijden wij veel meer in het bos en daar was hij vd week voor het eerst sinds hij bij mij terug is als een stuiterbal. Zijn moeder loopt altijd vlot en kijkt om zich heen, snorkelt etc. Hij is altijd relaxed, maar was nu echt stuiter de stuiter en dat is prima. Hij was een robot getraind en nu wordt het meer paard.

Hij kan ook gewoon op een bepaalde manier getraind zijn, waardoor je of de knoppen moet vinden of gewoon nieuwe knoppen erop moet zetten. Zoals boven, die ruin is echt als een robot getraind en die lijkt ook erg sloom. Ik daag hem uit met grondwerken om gek te doen. Wel uitspattingen te hebben

superpony
Berichten: 21923
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Wat moet ik mijn quarter voeren? Ik weet het niet meer...

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 20:28

Maar dat werd toch ook gezegd? Paard doet te weinig en ruwvoer ( gras en hooi ) geven buikvulling.

Die Lannoo is echt voor de recreatieve ruiter/recreatief gereden paard niet geschikt.

Daarnaast gaat het ook niet alleen om presteren in de jonge jaren, maar ook om het effect op de lange termijn. Er zijn gewoon heel veel paarden die op latere leeftijd wel problemen krijgen door verkeerde voeding en maar moeilijk herstellen daarvan. Dat kost echt tijd.
Symptomen worden niet altijd herkend als door slechte voeding en vaak opgelost met supplementen en andere middelen.

Voeding moet altijd in verhouding staan tot beweging en daarna komt de prestatie. En dan is bijv een reining paard weer anders dan een endurance paard.

superpony
Berichten: 21923
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Wat moet ik mijn quarter voeren? Ik weet het niet meer...

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-18 11:15

Ik begrijp het, maar de gemiddelde ruiter rijdt niet veel, traint niet hard en is ook niet voldoende handig om met een paard om te gaan die wat meer energie of zin heeft. Dat geeft consequent problemen.

Je ziet wel veel problemen door verkeerd voeren. Zeker als trainers en ruiters in de sport een bepaald voer geven, volgen recreanten dat op. Als je kijkt hoeveel quarters ( en andere rassen natuurlijk ) problemen hebben met de benen, spieren, maag, slechte hoeven etc etc. Is het voor een gemiddelde ruiter niet aan te raden om veel graanrijk hardvoer te geven. En willen mensen dat wel is het zeker belangrijk naar de kwaliteit van ingredienten te kijken.

Onze quarters krijgen het niet, zijn al iets ouder, staan 24/7 buiten ( of binnen, wat ze willen ) maar hebben ruim voldoende energie om te rijden. Mn merrie van 25 zelfs nog steeds teveel voor een beginnende ruiter.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot en 2 bezoekers