Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, balance, Lous

 
 
JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-10 20:27

Jeetje wat zonde, Quebelle, en zo jong! Soms kun je met paarden enorme pech hebben, dat blijkt maar weer.


JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-10 20:41

Quebelle: Wat leuk. Die van mij is ook met mensen heel voorzichtig en lief, maar met haar kuddegenootjes wat minder. :+
Denkt je tante er niet over een nieuwe aan te schaffen ooit? Al kan ik me ergens ook wel voorstellen wanneer je de moeite neemt er een uit het buitenland te halen en haar in zo'n korte tijd alweer verliest je de zin ook wel wat overgaat...
Als je (of je tante) ooit eens bij een fokker in de buurt wilt gaan kijken kan ik je altijd wel wat adresjes doorspelen. :) :)

Amalarab: die middelste is in renconditie. Deze foto is genomen vlakbij de renbaan van Asjchabad (edit: bij nader inzien volgens mij toch Piatigorsk). Ik heb ook foto's van hem in gewone conditie, met wat meer spekjes. :j :D
Laatst bijgewerkt door JoSav op 19-08-10 21:11, in het totaal 1 keer bewerkt


JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-10 21:13

Ik snor even zo'n foto voor je op Thioro. Kijk even of ik hem online kan opvissen en anders upload ik er één uit mijn eigen bestand.

xHanne: alvast veel leesplezier. :D Vooral nadruk op veel. :+

Quebelle: ah, zo. Wel jammer hoor, maar dat is meer omdat ik ze zelf zoveel leuker vind dan 'andere' paarden. :)) Jammer dat je nicht geen AT wil voor internationaal dressuur! (Maar goed, die zijn dan ook wel erg duur vergeleken met een warmbloed van dergelijk kaliber).

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-10 20:51

Mijn pc doet wat vaag dus jullie moeten het wat betreft Kambar even doen met wat ik zo gauw online kan vinden.

Klik. Krijg deze op het moment niet groter, helaas. Is ook een matige, verkleurde uitsnede van de originele foto. Heb een reeks betere op mijn pc staan maar de pc doet moeilijk.

Zwart-wit foto.

En klik. Hier toont hij ook wel erg rank.

Meer kan ik online zo snel niet vinden dat niet van de fotosessie van het welbekende gouden paard is, dat de meesten van jullie wel voor de geest kunnen halen. Ik weet dat er nog foto's van die serie zijn waarvan de bovenste foto isie, maar van die fotograaf heb ik alleen varianten van die foto kunnen vinden en ben voor de rest alleen plaatjes van een of andere voetballer met dezelfde naam tegengekomen. :+

Nu ziet de hengst er op deze foto's misschien nog niet super vol uit, maar vergeet niet dat de meerderheid van Nederlandse paarden eerder wat te vol is dan dat deze te schraal zou zijn. Hij is ook wel van het windhondtype en die zijn snel te dik dan te dun.
Baal dat ik nu niet bij mijn eigen afbeeldingen kan.

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-08-10 21:00

Klopt Capriole. Deze paarden worden gehouden in de conditie die voor hun leefomgeving en gebruik het meest praktisch is.
Wat betreft de vraag over voer van Capriole en Thioro: vers ruwvoer is in grote delen van hun oorspronkelijke leefgebied maar 2 à 3 maanden per jaar verkrijgbaar. De paarden krijgen vaak slechte of matige kwaliteit ruwvoer om te knabbelen door de dag (struikje hier, droog graspolletje daar en stro; mijn merrie kende bijvoorbeeld geen hooi en knabbelde de eerste dagen doodleuk aan haar strobed terwijl ze haar hooi onberoerd liet). Verder krijgen ze zeer eiwitrijk voedsel: granen, haver, alfalfa/luzerne en gerst veelal vermengd met kippenvlees, rauwe ei en/of schapenvet. Of dat de glans versterkt weet ik zo niet. Ze houden de vacht wel extra dun door ze traditioneel in 7 lagen vilten dekens in te pakken en soms 'scheren' ze de paarden ook door ze te kammen met een soort mes. Maar, ook AT die niet op die traditionele manier gehouden worden vertonen die extreme glans en die komt voort uit erfelijke factoren.
De glans van deze paarden staat (grotendeels) los van de voeding (die kan het hoogstens versterken) omdat de glans genetisch is. Ik heb eerder in dit topic uitgelegd waar die glans vandaan komt (de haar en haarkern is anders dan bij andere paarden). Dat je de glans niet altijd even sterk ziet bij bijv. een gouden palomino (zoals Kambar) komt door het weer. Mijn merrie glanst in de volle zon, maar is 'mat' bij bewolking.

Lakshmi: als je wilt kan ik je een PB sturen over mijn ideeën wat betreft de relatie Iberische paarden en Berbers, gebaseerd op hoe de onderzoeken er momenteel voorstaan. Ze zijn voor dit topic off topic, denk ik. Laat het maar weten en ik zal kijken wanneer ik tijd heb je een uitgebreide reactie te sturen via PB. Ik kan dan voor het gemak eea quoten uit mijn boek, omdat ik er daarin ook op in ga.
Over het karakter van Berbers: dat trouwe spreekt me ook zeer aan. Turkomans hebben dat ook, en zijn tegelijk huiverig naar vreemden. Je merkt echt dat ze graag bij hun mens zijn, zelfs liever dan bij andere paarden. Ik heb idd gelezen dat dit bij Berbers ook zo is.

Leuk, Lydalfa! En applaus dat je de hele OP gelezen hebt. Hoop dat je toch nog toe bent gekomen aan het opruimen van je kamer, haha.
Bedankt, Laraax. :D

Mizora: hoezo niet? Ze hebben idd een nogal uitgesproken karakter, maar ik hou daar juist van. :) :) (al past het idd niet bij iedereen).

jouke_h: nou, zo zie je maar dat je op bokt elke dag weer wat nieuws kunt leren, ook over paardenrassen. :D :D Krijg ik uiteindelijk misschien wat minder vaak "een wat?!" wanneer ik vertel dat mijn paard en AT is.

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-08-10 16:45

Mizora: idd gewoon gaan voor een paard dat bij je past. Heb ook wel eens meegemaakt dat mensen een AT aanschaften omdat ze het zo'n waanzinnig ras vonden maar het beestje echt niet aankonden en hij vervolgens werd verkocht als 'levensgevaarlijk', geruind werd en nog steeds van hand tot hand ging omdat hij zogenaamd levensgevaarlijk zou zijn. Je moet wel met het karakter om kunnen gaan natuurlijk. :j

DDW: helemaal waar. :j
Denicee: ik vind het wel grappig dat hetzelfde bij mijn paard gebeurt. Regelmatig staat er iemand naar haar te kijken als ik langskom. :D :D
Girley: klopt, de mijne staat alleen in mijn profiel. Vind het zo opschepperig overkomen om dan meteen met de mijne te spammen hahaha.

Capriole: klopt, net zoals ze in IJsland bijv. haringen voeren. Bij de Teke is het pure noodzaak door gebrek aan ruwvoer. Het hele ras is zo in duizenden jaren ontwikkelt.

Quebelle: die laatste zegt me zo uit mijn hoofd niks, maar dat komt omdat het normaal is nummers en/of afstamming te noemen. Ik dacht in eerste instantie aan Djakhan uit de Sere lijn. Sere is een van de bloedlijnen (die ong. 6% beslaat van de populatie, een vrij zeldzame bloedlijn dus). Probleem is dat zonder afstamming en/of nummers je hengsten en merries makkelijk kunt verwarren. Hoeveel AT er bijvoorbeeld alleen al (geweest) zijn met de naam Melekush is bijna niet voor te stellen. :o

lakshmi: lijkt me erg leuk! Dit weekend heb ik alleen geen tijd en ben ik niet thuis, helaas.

Amalarab: er staat een goudkleurige AT in Nederland ter dekking. Daarnaast nog diverse andere. In Duitsland wordt overigens al op grotere schaal gekruist met Arabieren, o.a. met een goudvalk hengst. In Iran wordt het al honderden jaren gedaan. Deze paarden worden 'windvoetigen' genoemd vanwege hun luchtige gangen. Mocht je interesse hebben kan ik je eventueel wel wat links geven naar zulke kruisingen.

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-09-10 13:29

kiekje.be: ja klopt, er is 1 stoeterij in Belgisch Luxemburg en een tweetal kleinere elders, en uiteraard een aantal private eigenaren. Volgens mij heb ik je ook gezien op dat evenement (keuring 2009 in Luxemburg) was jij niet samen met je vriend (of man, geen idee?) met telelenzen aan het fotograferen? :) :)
Mocht je op zoek gaan naar een Teke tezijnertijd help ik je graag op weg. Ik heb zelf nl. (omdat ik geen fokker ben) geen directe belangen - dat je bij mij het beste een paard zou kopen e.d. ;) Niet dat fokkers niet eerlijk zijn ofzo hoor want over het algemeen zijn het allemaal heel aardige mensen (weliswaar met wisselende kennis van zaken).

Ik weet zelf ook dat ik 'nooit' wat anders dan een AT/Turkoman wil. Heerlijke paarden die echt aan jou hechten en niet aan diegene die voert oid. Dat vind ik nu juist zo leuk aan mijn paard: die komt echt voor ons en niet voor voer.

eierhoofd: je hoeft je dan in ieder geval niet meer te laten wijsmaken dat ze alleen maar moeilijk en duur zijn. :D :D :D


kiekje.be schreef:
Zoals zovelen heb ook ik een foto van Kambar gezien, in mijn paardenboek, en hoewel het ras daar nogal een negatieve bijklank kreeg (het had zowat alle tekortkomingen die een paard kan hebben, en de dieren waren nog nors van karakter ook) was ik meteen verkocht!

Het is idd nogal jammerlijk dat ze zo'n negatieve reputatie hebben. En dat is ook de reden dat ik dat in de OP van dit topic heb aangekaart. Vind het niet fair dat zoveel paardenhandboeken dat negatieve beeld klakkeloos van elkaar overnemen terwijl de schrijvers waarschijnlijk nog nooit een AT van dichtbij hebben meegemaakt, laat staan meerdere. :( Of ook maar beginnen te begrijpen waarom het paard gebouwd is zoals het gebouwd is en het karakter heeft dat het heeft.

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-09-10 19:32

renatevb: zielig is niet het juiste woord. Bedenk erbij dat ze niet 24/7 ruwvoer tot hun beschikking hebben (vers zelfs maar 2 à 3 maanden per jaar) en als ze vol in de rentraining staan ze er nu eenmaal anders uitzien. :) :) En dan zijn er natuurlijk meerdere types. Je noemt jezelf een warmbloedpaard type mens, maar niet elke warmbloed zal je aanspreken toch? :D

kiekje.be: leuk al die foto's! Er zit ook een AT van een bokker tussen en diverse andere boktleden waren aanwezig. :D Heb er zelf ook wat foto's geschoten en destijds een topic op bokt over geopend.
Enne, er zijn ook AT voor recreatieruiters en bijpassende portemonnee. Ik help je dus met alle liefde op weg naar een AT die past bij wat je zoekt en waar je je spaarrekening niet helemaal voor hoeft leeg te plunderen. Tegenwoordig is er dus ook in dit wereldje wat te vinden voor elke portemonnee en welke ambitie dan ook. Zeker als je verder geen hoge sportieve of fok ambities hebt moet dat gewoon haalbaar zijn voor minder dan 5000 euro. Het aanbod zal wat kleiner zijn, maar dat is bij het KWPN of BWP net zo. En eventueel kun je ook kijken naar een highbred (75-99% AT), waarvan sommigen nog rastypischer zijn dan sommige purebreds! Toekomstmuziek of niet, erover nadenken of filosoferen kan altijd. Ik was al jaren bezig me in te lezen en me aan het verdiepen in bloedlijnen, stoeterijen en geschiedenis van de AT voordat de buitenkans zich voordeed. En toen dat gebeurde had ik nog helemaal niet aan de mogelijkheid gedacht een AT te kúnnen kopen; toekomstmuziek, dacht ik (en ik dacht ook: onbereikbaar, onhaalbaar en onbetaalbaar). :Y)

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-09-10 21:15

callum: heb je helemaal gelijk in hoor. :D En ik zou mijn passie overigens langzaamaan bijna gaan scharen onder heuse obsessie. :o :=

2meisje2: Ik heb zelf idd ook al een aantal keer meegemaakt dat er AT in het handelscircuit terecht kwamen die te boek stonden als levensgevaarlijk en niet te rijden, maar gewoon niet begrepen werden. Echt heel sneu.

detour: :D Jij houdt wel van zulke karakterdieren, dat weet ik... Zusje zou ik ze trouwens niet noemen; eerder vader, gezien hun invloed op de ontwikkeling van het ras én de rensport. ;)

Afbeelding
En voor de liefhebber heb ik eindelijk een foto weten op te snorren waar de glans van mijn merrie redelijk goed te zien is. (Graasfoto van afgelopen 14 juli; let niet op hoe vies en stoffig ze verder is).

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-10 16:29

Bedankt!
Detour, ze is anders goed rastypisch hoor. Wel is het zo dat binnen de showfok en algemene rasstandaard het 'ideaal' een wat convexer profiel en boller voorhoofd is dan mijn merrie heeft. Maar ik vind haar algehele uitdrukking juist erg mooi en is ook juist hetgeen waar ik destijds voor gevallen ben (niet die magische kleur overigens, want ze was een teddybeer toen). :))

Leuk dat ik toch wat vooroordelen hier en daar uit de weg heb weten te ruimen! :D :D
En ze hebben idd mooie kleuren he? :9 (Al heb ik stiekem de grootste zwak voor zwart...)
Bedankt, iedereen!

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-10 17:18

Bedankt voor je inbreng, Dilan1993! En welk boek over paardenrassen heb je als ik vragen mag? De meeste boeken die ik in handen heb gehad heb ik na het lezen van de rasbeschrijving van de AT doorgaans geërgerd weg moeten leggen. :o

unner: ik vind je paarden prachtig! (maar idd Onyx heeft wel wat te veel vetjes idd). Dat compactere type maakt ze juist zo geschikt voor hun gebruiksdoel, en daar hou ik van bij paarden. Nu zijn ze natuurlijk niet mijn type omdat ik van Turkomans houd, maar ik vind het desondanks prachtig mooi om te zien. Ze gaan er bij jouw paard misschien ook vanuit (ook omdat ze net als de AT bepaald geen gemeengoed zijn in Nederland) dat het een heel ander ras is, en oordelen van daaruit (begrijpelijk maar onterecht en te snel oordelend). :j

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-10 15:23

Dilan1993: ik ga die boeken eens opsnorren. Ik heb inmiddels al zoveel rassenhandboeken in mijn handen gehad dat ik niet eens meer weet welke ik wel of niet gehad heb, behalve dat 95% van die boeken elkaar napraat en verkondigt dat de Akhal-Teke vreselijk moeilijk, opstandig en verkeerd gebouwd is.

conDios: super! :D :D


Dan nog even voor de liefhebber wat genetische variaties in de vacht.
Kleuren heb ik al besproken. Wildkleur komt heel zelden voor.
Wat regelmatig voorkomt overigens is sabino, wat dus ook weleens leidt tot 'bonte' exemplaren.
Vroeger werd gedacht dat buikvlekken ongeluk brachten.

Ziehier, AT met buikvlekken, veel wit, rabicano, enz.Sabino:
http://www.gestuet-lindenhof.ch/assets/images/saiga.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4088/504 ... f898_z.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3166/284 ... 43a369.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3248/284 ... 2602_z.jpg


Rabicano:
http://farm5.static.flickr.com/4150/504 ... c737_z.jpg


En zie hier:
http://www.akhal-teke-france.org/content/view/106/41/
Misschien niet extreem rastypisch, maar wel apart. Geen idee hoe dit komt.


Gestreepte hoeven komen overigens ook voor, maar nu is mijn tijd helaas op voor vandaag. Moet nu op versturen klikken en ervandoor!

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-10-10 17:55

Nog een AT met rabicano voor detour :) : http://www.magicvalleyakhal-tekes.info/ ... 630004.jpg


Jizzle: dankjewel! :D

Rachelle_K: bedankt! Ja, ik kan haar zelfs in het donker erg gemakkelijk vinden in de wei. Zie haar meestal al van een 100 meter afstand als ik nog in de auto aan kom rijden. Best handig. :))

Amalarab: geen hengst, maar een ruin waar nog rietjes van beschikbaar zijn. Ook goed? :+ Hij is overigens niet geruind omdat hij een moeilijk karakter oid had, maar omdat hij verkocht werd als rijpaard en ze dan helaas gauw ruinen om praktische redenen, iets wat eigenlijk meestal niet zo'n goed idee is bij dit ras. Maar dat is een andere discussie. Hij staat in Drenthe en is een gouden palomino.

Dan is er ook nog via diepvries :+ in Duitsland, Dajmir. Goudvalk.
Dan staan er nog een paar goudkleurige AT in Frankrijk ter dekking, maar daarvan weet ik niet of ze ook voor KI beschikbaar zijn.
En 1 in Tsjechië maar daarvan durf ik met enige zekerheid te stellen dat hij alleen natuurlijk mag dekken.


Dan naar je volgende vraag naar AT x Arabische Volbloed.
In Iran gebeurt dit al honderden jaren (mogelijk zelfs al zo'n 1000 jaar) en staan ze bekend onder diverse namen. Van oorsprong werden ze doorgaans 'windvoetigen' genoemd, maar tegenwoordig meestal Tchenarani naar het gebied waar ze het meest gefokt worden.
In Nederland loopt er overigens ook 1 (Volna Khan; erg aansprekend dier), en daarnaast is er vorig jaar een (officieel) 75% AT x OX geboren; beide zijn in het bezit van Willem Koet van Genghis Khan Horses.
Volna: http://www.genghiskhan.nl/index.php?sho ... tent&id=86
Glaza: http://www.arabischevolbloeden.com/foru ... hp?t=21122
Je bent denk ik van harte welkom eens een kijkje te gaan nemen daar. :) :) Geloof dat ze beide als Arasier zijn geregistreerd (eis is minimaal 75% AT en 75% Arabisch bloed).

In Duitsland fokt Urte Kern/de familie Jost-Appel, eigenaren van de eerdergenoemde Dajmir, op een wat grotere schaal deze Arasiers (AT x OX). Ze worden ook wel Arasian genoemd.
Link naar hun site: http://www.arabians.de/
Zij hebben overigens ook een originele Turkoman in hun bezit!

Enkele Arasiers en AT x Arabier uit hun collectie:
Eurowings http://www.arabians.de/arabians/Pferde/eurowings.html Let wel: hij is pas net-aan vier.


http://www.arabians.de/arabians/Pferde/Astrachan.html
http://www.arabians.de/arabians/Pferde/Eurofait.html
http://www.arabians.de/arabians/Pferde/gharamat.html
video's van deze als 3-jarige:
http://www.youtube.com/watch?v=Di3Eq8ivgY8
http://www.youtube.com/watch?v=rQVkPgM9brs
http://www.youtube.com/watch?v=g1FjsObDy9w


http://www.arabians.de/arabians/Pferde/eurovision.html
http://www.arabians.de/arabians/Pferde/Ghom.html
http://www.arabians.de/arabians/Pferde/oman.html
http://www.arabians.de/arabians/Pferde/lastminute.html
http://www.arabians.de/arabians/Pferde/nuitdor.htmlVeulens van dit jaar:
http://www.arabians.de/arabians/Pferde/ali.html
http://www.arabians.de/arabians/Pferde/arasia.html
http://www.arabians.de/arabians/Pferde/ghazzai.html


Andere Arab x AT:
http://community.webshots.com/user/katoneal100


In de USa fokt Susie Morrill Arab x AT voor de endurance.
http://www.midnightskyfarm.com/
Zij kan je ongetwijfeld aan een boel foto's helpen. Haar paarden (AT en ATxOX) hebben doorgaans het prefix MNS voor hun naam.
Ook Sharon Saare fokt AT x OX: http://www.sharonsaaresaddles.com/
Bijv. Octopelle een 4-jarige: http://1.bp.blogspot.com/_af-2lpfD31s/S ... 600/ox.jpg


Enkele video's van kruisingen op youtube:
WAARSCHUWING: er zit muziek onder de video's.

http://www.youtube.com/watch?v=_zSqevyJSQk
http://www.youtube.com/watch?v=zfM3HTPPRFA
http://www.youtube.com/watch?v=V8R8WBiMuDc

http://www.youtube.com/watch?v=UYwY58XUXxc


Vooralsnog komen ze voornamelijk voor in Iran, Duitsland en de VS.


Tenslotte over genetische problemen. Van oorsprong was de Turkoman extreem gezond, werd doorgaans erg oud en had niet of nauwelijks genetische problemen, afgezien van heel soms een haarloos veulen (sfinxveulen).
Problemen die tegenwoordig voorkomen: NFS (naked foal syndrome) is nog geen test voor, maar een aantal dragers is inmiddels geïdentificeerd. Dan komen er af en toe (maar in groeiende mate door verkeerde fokkeuzes) DSLD, Kissing Spines en Wobbler voor. Door overbelasting op te jonge leeftijd komt ook chronische hoefbevangenheid voor. Vergelijkbare aandoeningen door te vroege belasting en te hard voeren (om te groeien) zijn lage overhoef en OCD. In hoeverre deze aandoeningen genetisch zijn of vooral door overbelasting op te jong leeftijd komen is moeilijk te zeggen, zeker omdat veel AT met 6 maanden tot 2 jaar al worden ingereden. :o
In sommige fokfamilies komt algehele hoefzwakte voor zoals gevoelige zolen; dit is van oorsprong niet raseigen maar er door selectiekeuzes ingefokt. De AT heeft nl traditioneel juist extreem goede en harde hoeven.
In bepaalde fokfamilies en lijnfok binnen specifieke bloedlijnen komt overmatige nervositeit en agressie voor; ook dit is niet raseigen maar iets om rekening mee te houden. De oorspronkelijke nomadenpaarden stonden juist bekend om hun uitermate fijne, mensgerichte karakter, hoewel agressie naar vreemde mensen en paarden (tijdens rooftochten en op aansporen van de ruiter) weer wel gewenst was. Desondanks konden ze moeiteloos met een stuk of 100 hengsten naast elkaar rustig aangebonden blijven staan.

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-10-10 20:01

MarEd: :D Zeker leuk.
flickr: super!
noviceh: ah ja, over dravers gaan ook zoveel vooroordelen in het rond. :j Dat terwijl mijn ervaring is dat het doorgaans juist hele fijne paarden zijn.

Marieke_: extreem showtype of racetype denk ik idd, want de meerderheid denkt (heel overdreven) aan een kruising giraf en windhond. :=

xRoosss: bedankt! Voor mij was dat ook altijd de droom. Ik riep als kind al "nee hoor, ik wil geen paard: ik wil een Akhal-Teke!" :))


Wat betreft de verschillende types is het ook opvallend dat 'type' als graadmeter steeds belangrijker is geworden, terwijl daar van oorsprong niet op geselecteerd werd.
Dan is ook te zien dat stoeterijen die een strak uitgelijnd fokdoel/plan hebben een specifieke 'stijl' van fokken hebben, wat is terug te zien in hun nakomelingen.

Ik zal als voorbeeld een aantal relatief grote stoeterijen in Rusland, Azië, de USA en Europa laten zien aan de hand van enkele van hun paarden (voor de geïnteresseerden die wat meer inzicht in dit ras willen krijgen misschien van belang). Ik moet daarbij wel vermelden dat diverse belangrijke stoeterijen helaas geen website hebben en het voor mij te veel werk is foto's van hun paarden allemaal te gaan scannen en uploaden. :o

Ik begin bij Rusland.

Shael:
Gazyr Shael
Gazyr
Khair Shael
Khair Shael
Oyun Shael
Oyun
Sayvan
Sayvan
MakkaStavropol:
Feysal
Murgab
Piastr
Yazaydym
Ter vergelijking Yazaydym in renconditie
Khanbegler
Rangoon in renconditie
Gench in renconditie; dit exemplaar wordt vaak gebruikt als voorbeeld bij kritiek op de moderne manier van fokken (het extreem langgelijnde, volgens velen voorbij het functionele)Akhalt-Service (stoeterij is inmiddels opgeheven):
Stambul
Asket
Asket
Omelia
Omelia
Omega
Oinam
Sezia
Akpai
Mingam
Samurai
Dobler

Ook mijn merrie komt hier vandaan.Naib Idris (met name gericht op rensport en show):
http://www.horsekavkaz.ru/news_img/icon ... 4a5be9.jpg
http://www.horsekavkaz.ru/news_img/icon ... c37568.jpg
http://www.horsekavkaz.ru/news_img/icon ... 32b3e1.jpg
Garayusup (meervoudig showkampioen, maar gefokt door Stavropol)
http://www.horsekavkaz.ru/news_img/icon ... bec97b.jpg

Site ligt er momenteel uit. Een aantal Naib Idris paarden is hier te bekijken: http://www.flickr.com/photos/artemmakee ... 030487558/ Deze zijn echter vrijwel allemaal in renconditie; de selecties die ik gemaakt heb zijn iets vergevensgezinder voor Nederlandse ogen.

Veles:
Pergenbek
Real
Ornai
Malpost
Pagoda


Julduz:
Gadzhikhan
Gadzhikhan
Dujgur
Gagarhan


Dubna/Akhal-Texas (Rusland/USA):
Arim
Arim
Eramay
Maruk
Kogan
Tarzan

Dan zijn er o.a. nog Chagorta, Dagestanskii, Kalmykia en enkele andere grotere stoeterijen. Deze hebben geen website, maar als ik weer wat tijd heb kan ik enkele paarden opsnorren die desondanks wél online staan.
Ik kan hierna, mocht iemand er belang bij hebben, doorgaan met grote stoeterijen in Centraal-Azië (o.a. Turkmenistan, Kazachstan en Oezbekistan).
Iemand interesse? :) Het is immers best veel werk en zoals je kunt zien is het voor diverse stoeterijen nog lastig een fatsoenlijk lijstje aan paarden samen te stellen. Ik heb er daarbij ook voor gekozen me te concentreren op paarden die geboren zijn in de afgelopen 10, 15 jaar omdat de fok in de laatste twee, drie decennia erg veranderd is in Rusland naar aanleiding van de val van de Sovjet-Unie. Dat heeft het ras dus ook sterk beïnvloed in haar hedendaagse ontwikkeling.

Zoals je wel merkt kan ik eindeloos doorgaan over dit ras. :o :o :o

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-10-10 20:31

lisasander, bedoel je Yazaydym? Houd er rekening mee dat de AT in renconditie vaak 2 of 3 jaar jong zijn en geen ruwvoerbuik hebben, waardoor ze hun buik wat meer optrekken en nog ranker lijken dan ze al zijn.

mariska32: oh absoluut, ben helemaal voorstander van het 'over smaak valt niet te twisten' en voor elk wat wils, enz. :D :D Is alleen maar een goede zaak. Maar de onterechte vooroordelen daar gaan mijn vingers af en toe van jeuken, en dat heeft dus na de zoveelste keer geleid tot dit topic. :+ Therapeutisch, niet? :Y)

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-10-10 12:37

Dilan1993: jazeker! Mocht je je willen oriënteren op wat er in Nederland en landen eromheen te koop is aan AT stuur me dan een PB. :) Overigens hebben ze op Stoeterij Argamak in Drenthe doorlopend wel AT en kruisingen te koop.

Sijs15: :o Bedankt! Als het over oosterse paarden gaat raak ik niet zo gauw uitgepraat, laten we het daar maar op houden. :))

Amalarab: die ruin heet Ikon (Iylkindshi x Plyashnaya) en staat bij Stoeterij Argamak.
Bedoel je de cremello Kinor? Helaas is hij inmiddels overleden en is hij enkele jaren terug uit het volbloedstamboek gezet... geen volbloednakomelingen van hem dus.
De term Arasier is bedacht door Urte Kern/de familie Jost-Appel. Het is verder geen officiële benaming voor zo'n kruising (als die er al is zou het Bid Paï zijn want dat is de oudst bekende benaming) maar een aantal kruisingen is ingeschreven in het Arasier stamboek; niet elke AT x OX is dus een Arasier.
Ik ben stiekem wel benieuwd naar je beide AVs! Wat is hun afstamming? Mag via PB.Dan nu weer over AT bij grote Russische stoeterijen. Lastig klusje zonder scanner en alleen internet...
Chagorta (in Kalmykia):
Helaas vooral 'oudere' exemplaren gevonden, weinig recente...
En zie nu ook dat ik Saivan onder Shael heb gezet; zij fokken met hem, maar hij is gefokt door Chagorta. :o Vergissen is menselijk he?
Saivan
Saivan
Germes Deze is overigens 21.
Germes
Kortik
Goklen Deze is ook 21.
Goklen
Dialog
Dajmir
Dajmir
Daugava

Helaas heeft Chagorta geen website en kan ik hier op het moment alleen verkochte AT tonen. :o :o Ik kan anders even diep gaan graven zodat ik wat namen kan opvissen van hengsten die ze zelf gefokt hebben en daar inzetten voor de fok. Maar ik heb momenteel geen toegang tot mijn gegevens, helaas.

Dagestan:
Hetzelfde verhaal…
Musya
Lamart
Lamart
Khadj
Askerkhan
Maksut 2
Maidan
Alaman

Misschien binnenkort meer.
Zijn er ook mensen geïnteresseerd in wat er in Centraal-Azië gefokt wordt? Of in Europa?

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-10-10 20:40

c_alsemgeest: dat is ook juist wat ik zo bijzonder aan ze vind, dat ze over duizenden jaren zo perfect aangepast zijn aan zo'n hard klimaat. Dat vind ik bijvoorbeeld ook heel bijzonder aan de Yakut, ook zo feilloos aangepast aan hun leefomgeving en kei- en keihard.

Dilan1993: mocht je tegen die tijd informatie willen mag je me altijd een PB sturen. Ik zie/denk dat je een voorliefde hebt voor oosterse paardenrassen? *heeft in je profiel een mooie AV gespot*

pebbels75: ja, het is wel wat werk geweest, maar voor mij is het het waard omdat het topic zo fijn verlopen is tot nu toe! :D En idd, smaken verschillen en dat mag ook gewoon. Wat leuk dat het plaatje van Kambar (tenminste ik ga ervan uit dat het Kambar geweest is) zo is blijven hangen. Zijn foto is voor veel mensen ook de aanstichter geweest van hun liefde (of afkeer) voor de Akhal-Teke. Kambar was overigens van een echt modern Turkmeens renpaard type. :j Echt het stereotype dat veel mensen bij dit ras hebben.
Veel plezier heb ik zeker van de mijne. Het is zo'n leuk ding. :D :D

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-10-10 20:55

Het ras gaat zeker zo'n 3000 jaar terug, maar waarschijnlijk zelfs terug op een van de oosterse oertypes die zo'n 10.000 jaar geleden ontstonden; diverse wetenschappers stellen zelfs dat dat type de (proto)Turkoman was (en het andere de proto-Kaspiër). Dit paardenras was al in de Romeinse tijd bekend, werd geprezen door Griekse schrijvers, begeerd door Chinese keizers en ook Marco Polo schreef over hen. Het ras is uiteindelijk in de vergetelheid geraakt en terug in Europa terechtgekomen onder de noemer 'Arab', via de Osmaanse legers (die tot de poorten van Wenen kwamen) en langs Britse import voor renpaardfokkerij, veelal onder de noemer Arabier of Turk. De renpaardtradities die in Engeland en Ierland ontstonden waren 1 op 1 kopieën van de tradities van de Turkoman nomaden. Maar onbekend maakt onbemind en het ras is eeuwenlang vergeten. Dat komt misschien omdat Centraal-Azië zelf een beetje onder de noemer Verweggistan wordt vergeten. :Y)

Wat leuk dat die foto ook zo bij je dochter blijft hangen. Of het nu je smaak is of niet, je ziet wel meteen dat het wat aparts is he? :))

Jullie veel plezier met jullie pony's! :D :D

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-10-10 21:47

F_Orumster: een lichte hertenhals (of rechte hals die hoog gedragen wordt) is rastypisch inderdaad, maar extremen zijn niet gewenst. Was het niet in hun voordeel dan hadden ze het niet gehad van oorsprong. Maar voor dressuur bijvoorbeeld is het minder handig...
Mijn AT heeft een milde goudglans (van haar grootmoeder, die is goudvalk) en je hebt inderdaad de juiste voor je. :) :)

Nini_roosje: Teke hebben inderdaad een goede springtechniek; Goklen is geen uitzondering. Vooral in de eventing hebben ze het jarenlang helemaal niet slecht gedaan. In de USA heeft Sengar het niet onverdienstelijk gedaan in de eventing (zelfs geselecteerd geweest voor de OS van 1996, maar door omstandigheden helaas niet kunnen doorgaan). Het hoogterecord van de AT staat op 2,25m en de verste sprong op 8,78m maar die laatste wordt (deels door politiek) niet door Guinness als een officieel record erkend. Bloedlijnen die met name goede springers hebben voortgebracht zijn Fakirpelvan en Arab maar bijvoorbeeld de lijn Gelishikli/Gundogar (echter niet alle fokfamilies) hebben ook prima springers voortgebracht. In Oost-Europa voeren diverse springgefokte warmbloeden AT bloed, in Oezbekistan zweren ze bij AT voor hun topruiters (maar goed dat is ver weg en helaas veelal onbekend, vaak door domme pech niet mee kunnen doen aan grote internationale wedstrijden). Als je wilt kan ik wel nog een aantal foto's van springende AT voor je opsnorren. Ook in mijn profiel staan een paar historisch filmpjes met springende AT.
Goklen is overigens van lijn Kaplan, lijngefokt op Skak en Kir Sakar. Kir Sakar was een typische 'alaman' en daarmee een AT van flink kaliber, een typische 'zware' AT. Skak was van het lichte racetype. Sengar was van lijn Peren (van Skak) tevens lijngefokt op Skak en Kir Sakar. Er zijn dus diverse AT uit diverse bloedlijnen die talent hebben voor springen. Over het algemeen hebben ze een goede techniek en vooral veel atletische kwaliteit/kaliber. Vanwege hun langgelijndheid zijn veel mensen geneigd automatisch te denken dat ze als een krant zouden springen met slecht ruggebruik enzo. Maar dat is dus niet zo.

Tomos: wat leuk! :D De Byerly Turk is inderdaad zo'n paard dat zeer waarschijnlijk een Turkoman geweest is. :j De geslotenheid van het stamboek ligt overigens bij sommigen flink onder vuur, deels vanwege de beperkte genenpoel en vanwege de paarden in Iran en Afghanistan die niet onderzocht worden als mogelijkheid voor opname in het stamboek dan wel een hulpboek. De typische dilemma's van een gesloten stamboek dus. Mijn merrie staat vlakbij mijn vriend in Friesland. De beperkte weidegang rondom Amsterdam deed me besluiten haar in Friesland in de opfok te doen, ook omdat de overgang van de grote taboenes (kuddes) in Rusland naar hier anders helemaal gigantisch zou zijn. Daar staat ze nu nog steeds prins(es)heerlijk in het land/blub. :D Voor nu is dat prima, maar dichtbij is natuurlijk anders. Vriendlief gaat gelukkig ook met alle liefde bij haar langs, ook als ik er niet ben/kan zijn.
Je paarden klinken als 'my kinda horse': dat zeer mensgerichte type oorlogspaard vind ik helemaal fantastisch. <3

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-10-10 16:38

Tomos: erg bijzonder, maar tegelijk ook heel erg passend bij extreem mensgerichte paarden. Bij de AT is het traditioneel zo dat de merries en veulens in taboenes gehouden worden, terwijl de hengsten vanaf dat ze ongeveer 6 maanden zijn voor de rest van hun leven bij een gezin horen en aan een touw bij de yoert leven hoewel het er tegenwoordig vaak wat moderner aan toe gaat (zoals hier eigenlijk, maar dan wat meer ruimte). Vaak komen ze zelfs in huis en horen ze helemaal bij het gezin. Zo'n dier kwijnt idd weg als het niet bij mensen is. Mijn merrie is overigens ook liever bij haar mensen dan haar kuddegenoten, echt heel bijzonder (en dat terwijl ik haar dus geen snoep oid voer!)
En over Oosterse paarden wissel ik maar al te graag van gedachten! :D

celticpony: ben het helemaal met je eens. Bijvoorbeeld ook het eeuwige gepraat over de 'slechte' conformatie/bouw van AT, want wat is slecht en slecht waarvoor? Als de bouw slecht was geweest hadden ze nooit zoveel duizenden jaren in een van de hardste klimaten van de wereld kunnen overleven. Wat nou slecht? :+

Dilan1993: heel herkenbaar. :j


Naar aanleiding van enkele PBs over springende Teke en Teke onder zadel wat beeldmateriaal van jong grut tot oudgedienden, zowel filmpjes als foto's. Waarschuwing: diverse filmpjes zijn incl (foute) muziek.

Dressuur en gymnastiseren:

Vierjarige hengst Sagon
http://www.youtube.com/watch?v=7D_fa4T1Iyw

Hengst Grom
http://www.youtube.com/watch?v=ou3G-nsmPas

Hengst Ardon
http://www.youtube.com/watch?v=9FKkizFbEwA

Driejarige Tarzan net onder zadel
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/3673483362/

Arim, hengst net onder zadel
http://www.youtube.com/watch?v=5OqFWSqhh3o
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/3666782811/
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/3666779327/

Hengst Helm (geschoold op intermediair niveau)
http://www.youtube.com/watch?v=0smhlrC4yBI
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/3677228980/
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/3677222032/
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/3677220714/

Orion, zesjarige
http://www.youtube.com/watch?v=ddrrmIZBadA

Nog een paar andere:
http://www.akhal-teke.biz/diaporama/Eta ... assage.jpg
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/2848124259/
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/2848214831/
http://northernhorse.com/johnson/images ... ge2_lg.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3109/284 ... 8ff1fb.jpg

Goklen
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/2849055784/
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/2848216987/


Springen:

Metman
http://freedomrunakhal-teke.com/metmanh ... 94x568.jpg
http://freedomrunakhal-teke.com/metmanhits1.jpg
http://freedomrunakhal-teke.com/metman_hsbb_1.JPG
http://freedomrunakhal-teke.com/metman_hsbb_2.JPG
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/2848791000
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/2847962383/

Goklen
http://www.irus-stables.com/goklen.htm (hier staan ook video's)
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/2847964989
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/2848803858/
http://www.flickr.com/photos/kerri-jo/2847027387/


Diverse:
http://www.achal.cz/img/dotextu/arslan.jpg
http://www.achal.cz/img/dotextu/arslan_nazarov.jpg
http://www.achal.cz/img/dotextu/penteli.jpg (uit de oude doos, zat in Olympisch team SU).
http://www.akhaltekeuk.com/sitebuilder/ ... 51x279.jpg
http://www.akhaltekeuk.com/sitebuilder/ ... 11x349.jpg
http://www.achal.cz/img/kone/_altair_01.jpg
http://www.achal.cz/img/oplemeni/konkur.jpg
http://www.achal.cz/img/dotextu/altair5.jpg

SGW (basisniveau)
http://www.youtube.com/watch?v=eWH5nyLTN1U eventing training
http://www.youtube.com/watch?v=BMlcvydhj9Q reguliere hindernissen
http://www.youtube.com/watch?v=QLXG5lL5PU0 dressuur

Sengar (v. Senetir) liep op internationaal niveau en was geselecteerd voor de OS van 1996. Ik kan wat beelden van hem opsnorren voor de liefhebber.

In Iran, verschillende AT en verschillende ruiters:
http://www.youtube.com/watch?v=Ay-OL55-c7w
http://www.youtube.com/watch?v=0QdgzW6xTFQ
http://www.youtube.com/watch?v=GR_-J5ucDCQ

Endurance, TREC en Trail:
Hier kom ik nog op terug. Nu geen tijd voor. :o


Vrij beweging/springenhttp://www.youtube.com/watch?v=c25xFIwnqxo
3-jarige

http://www.youtube.com/watch?v=veD7Dy2SyWU
4-jarige

http://www.youtube.com/watch?v=_iITq50WaOo
6-jarige

http://www.youtube.com/watch?v=ZaXdY9SfGm8
2-jarige

Hengst op leeftijd:
http://www.youtube.com/watch?v=sGp8ECKNkFgDan nog enkele historische filmbeelden: (zeker de moeite waard!)

Absent en enkele andere Teke:


Historische beelden van springende Teke in Turkmenistan:


Een Taboene en andere beelden in Turkmenistan:
http://www.youtube.com/watch?v=7_BAlUhC-5w

O.a. langeafstandsrit van meer dan 4000 km in de jaren '80:
http://www.youtube.com/watch?v=OeARSuhe_gQ

Beelden van de rit van 4300km in 84 dagen in 1935:
http://www.youtube.com/watch?v=cCLIu31HXSE
Tevens beelden van een rasexpositie.

Daarnaast heb ik in een eerdere post ook interessante en diverse beelden geplaatst van Teke aan de hand en onder zadel in diverse disciplines:
JoSav @ [RPA] Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Mocht iemand beelden willen van een specifieke discipline, laat het maar weten. Teke zijn namelijk erg veelzijdig!

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-10-10 19:51

ElCamino: haha, ja je mag ze met alle liefde lelijk vinden: smaken verschillen nu eenmaal. En zo lang je ze verder in hun waarde laat heb ik daar ook helemaal geen moeite mee. Leuk dat je ondanks dat je ze niet mooi vindt de moeite hebt genomen al mijn posts door te lezen. :D Top!

Eeffff: lelijk vind ik ook een groot woord, maar aan de andere kant kan ik me wel voorstellen dat ze niet bij iedereen in de smaak vallen, dat is met katten en honden eigenlijk net zo. Sierlijk zijn ze zeker! Bedankt voor je leuke reactie. :D

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-10 14:33

ElCamino: oh het was ook zeker geen aanval, ik kan het alleen maar waarderen dat je eerlijk bent en desondanks het dier toch in zijn waarde laat. Idd, als je maar van je dier kunt genieten (en het dier van jou). :D :D Wat dat betreft ben ik het dus zeker met je eens. :)

moelly: mooie Teke he? En die kon nog eens prachtig verzamelen onder zadel! Ik hou persoonlijk ook wel van die massievere Teke. :j

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-10 12:17

Gulpje: je hebt liefde op het eerste gezicht en liefde op een later gezicht, toch? :D :D En nooit een ras bij voorbaat afwijzen want oh van elk ras lopen zulke leukerds rond... en je weet dan dus nooit waarmee je thuiskomt, dat blijkt dan wel weer. ;)

xxOrlando: oh, maar dat ben ik ook hoor, daar niet van. Ik wilde alleen de vooroordelen een beetje de wereld uit helpen, omdat ik me er toch aan stoor. :o

z0rr0: :D :D

Ik zal eens kijken of ik binnenkort nog tijd heb om een aantal Centraal-Aziatisch gefokte AT te tonen, voor vergelijk met de Russische. :) Ik zal dan ook weer even de Iraanse AT meepikken.

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-12-10 15:53

Ondanks de rode waarschuwingsletters toch nog een update. :)

Ik krijg nog regelmatig PBs met de vraag of AT tegenwoordig echt niet meer zo schreeuwend duur zijn.
Ter verduidelijking: ook in Rusland ligt de paardenmarkt aardig op zijn gat en de populariteit van AT onder Russische oliemagnaten en jetset is al enige jaren tanende. De sluiting of reorganisatie van diverse grote Russische stoeterijen heeft ervoor gezorgd dat grote groepen AT in de uitverkoop kwamen en voor de helft, een derde en in sommige gevallen echt een fractie van de oorspronkelijke verkoopprijzen van de hand werden gedaan. Sterker nog, paarden die voorheen niet te koop stonden of alleen voor grote bedragen (vanaf 40.000-50.000) werden nu ook te koop gezet.
Paarden die voorheen in de categorie 'rond 10.000 euro' vielen gingen de afgelopen 2, 3 jaar voor 1000 tot 3000 euro van de hand; Teke merries en hengsten die normaliter in de categorie 10-30.000 euro vielen werden verkocht voor 4 tot 9.000 euro! En de showtoppers of hoog opgeleide Tekes die voorheen voor een 30-100.000 van de hand gingen stonden te koop voor 10-15.000 euro. Grote, belangrijke stoeterijen werden opgedoekt of gereorganiseerd, en bij een grote Teke stoeterij moet je dan al gauw denken aan 100 tot 300 Tekes. Over een bestand van 3500 geregistreerde volwassen stamboekpaarden (dus los van veulenspul en jong grut) is dat aanzienlijk, zeker wanneer 3 of 4 van zulke stoeterijen sluiten of reorganiseren (=overstappen op een ander paardenras).

Tot begin jaren 90 gebeurde het regelmatig dat Tekes voor slachtprijzen naar Europa werden verhandeld - vaak in ruil voor goederen die in de Sovjet-Unie schaars waren. Zo kwam er ook wel eens een verdwaalde Teke in Nederland terecht, raszuiver en qua kaliber vaak niet de minste of geringste met knopjes erop als pirouette, complexe wissels, piaffe, enzovoorts. Velen kregen nooit een raszuivere nakomeling, echt een verlies voor het genetisch bestand.
Na de val van de SU en de overgangsperiode van privatisering kende de Russische economie een enorme groei en werd de AT succesvol aangeprezen als ultiem luxe-object voor de jetset, en als ultiem statussymbool voor de paardenraces. Die tijd lijkt inmiddels voorbij - en het lijkt erop dat de rijkaards zijn overgestapt op zowel andere sporten en wat paarden betreft op Arabische Volbloeden en Engelse Volbloeden. Waarom? Waarschijnlijk omdat ze mee willen doen met de rest van de wereld en de rest van de wereld niet zit te wachten op de AT, maar het net als vele generaties voor hen houdt bij de AV en de EV.

Nogmaals, het tijdperk dat AT gemiddeld een 30.000 euro kostten is tegenwoordig toch grotendeels voorbij. Nu is het zo dat een hele goeie/kwalitatieve dekhengst of fokmerrie uiteraard meestal niet voor minder dan 10.000 (of 20) weg gaat, maar net als in de rest van de paardenwereld ligt de boel aardig op zijn gat en kun je leuke, degelijk in elkaar stekende jonge maar ook volwassen volbloed Teke kopen vanaf 1 of 2000 euro (!). Probleem is echter dat de meeste Teke nog altijd in Rusland staan en je dan dus vervoerskosten erbij krijgt die afhankelijk van de locatie meestal tussen de 1500 en 3000 euro zijn.
Om ze te vinden heb je vaak kenners nodig, of kennis van het Russisch, maar alleen al kijkend naar Russische paardenverkoopsites kom ik AT met vol papier tegen die qua prijs tussen de 2000 en 7000 euro zijn en welke losstaan van opgedoekte stoeterijen. Uiteraard zijn er uitzonderingen die tegen de 15.000 euro gaan, en uiteraard zijn er nog steeds Teke die voor veel meer dan dat verkocht worden (ik noem een 25.000, 35.000 of zelfs 800.000 euro), ook in de huidige markt. Maar de Teke die voor 2000 euro te koop staan zijn niet pertinent krom, kreupel of kapot. :) En de duurder geprijsde exemplaren niet pertinent degelijk, goed of bijzonder. ;)
Waarom die verschillen? Om dezelfde reden dat je een leuke KWPN voor 2000 euro kunt kopen maar ook een voor 20.000 euro - en ook dezelfde reden dat de een van 20.000 wel verkoopt en de ander van 20.000 juist weer niet. Kwaliteit, verwachtingen en 'wat de gek ervoor geeft'. Dat is niet anders. Bij sommige fokkers geldt de reputatie dat ze duur zijn als een marketingstrategie. 'Paarden zijn duur, en een luxe, AT zijn de ultieme luxe', zo'n idee. Dat bestaat ook nog steeds, maar de afgelopen 2 jaar met name hebben een nog duidelijkere daling gezien dan de gehele periode 2005-2010 bijvoorbeeld.

Dan voor de duidelijkheid: Rusland is groot. Ook daar weet de gemiddelde paardenliefhebber (uiteraard) niet het fijne van. Om een idee te geven van de omvang van Rusland: Rusland kent een Europees gedeelte, waaronder Kalinigrad dat tot 1945 Koningsbergen in Pruisen (Duitsland) was. Rusland kent natuurlijk Siberië, met permafrost en toendra's, Siberische tijgers en rendieren. Rusland kent ook een subtropisch klimaat, met badplaatsen die niet onder doen voor de Rivièra en andere 'Mediterraanse' zon-zee-strand-indrukken. Rusland kent ook Kaukasisch berggebied en Aziatische steppen. De meeste AT zijn in het zuiden te vinden, in het Kaukasische gedeelte van Rusland, maar er zijn ook stoeterijen rond Moskou en zelfs een in Kalinigrad (Europa dus).

Ter illustratie:
De Oblast Kalinigrad grenst aan Polen en Litouwen.
De regio Moskou kent diverse fokkers en is ook vaak het doorvoer punt van aangekochte Teke voor export uit het zuiden, soms ook uit Kazakhstan en Oezbekistan.

Dan dus het zuiden van Rusland waar veel Teke stoeterijen zijn, dit gebied wordt ook wel de Russische of Noordelijke Kaukasus genoemd. Met name in Kalmykië, Stavropol en Dagestan bevinden zich de meeste Teke buiten Turkmenistan ter wereld. Ruwweg vooral dit gebied: Zuid-Rusland.
Het kopen en importeren vanuit Turkmenistan is complexer: alleen bepaalde hengsten mogen het land uit - geen enkele merrie - en alleen na ministeriële toestemming. En ook daar heb je een absolute kenner van het ras nodig, anders loop je kans een Anglo-Teke te kopen bijvoorbeeld.

De transportkosten verschillen daardoor nogal: het beste is sowieso te wachten op groepstransport omdat dit vele malen goedkoper is (scheelt duizenden euro's!). En als het dier helemaal uit het meest verre zuiden moet komen is de transportprijs doorgaans een euro of 1000 hoger.
Met de gemiddelde transportprijs er nog bovenop kun je meestal ook wel al wat leuks kopen binnen Europa. Het verschil is echter dat de keus in Rusland gewoon groter is en je dus meer kans hebt een leuk koopje te kunnen doen - vooral als je de kans afwacht van een reorganisatie of opdoeken van een stoeterij wat 'toevallig' de laatste twee jaar al een aantal keer is voorgekomen. Onze merrie komt ook van een stoeterij die inmiddels is opgeheven.

Al met al hoeft een Teke dus helemaal niet zo schreeuwend duur te zijn als de reputatie toelaat. Laat je dus niet zo snel wijsmaken dat ze altijd al duur zijn geweest en nog steeds heel duur zijn, ook niet door fokkers en dat de enige goedkope Teke minderwaardige producten zijn of op papier kruisingen. Maar ook daarmee moet je oppassen want het papier van een Teke met 50 tot 100% AT bloed wordt doorgaans gewoon uitgegeven door dezelfde instantie, MAAK/VNIIK.

Mocht je meer willen weten over het ras, of over de fok in een bepaald land, mocht je je willen oriënteren op wat er aan AT binnen of buiten Europa te koop is, stuur me gerust een PB.
Ik denk dat ik het voor wat betreft dit topic het hier verder bij zal laten, aangezien ik te weinig tijd heb geregeld te updaten met informatie. Mocht je dus wat willen weten over specifieke fokrichtingen, gangen (hun extra gangen aanleg), bloedlijnen, enz: pb of plaats een reactie in dit topic. :)

Zoals deze specifieke bijdrage zal ik alleen bij herhaaldelijke interesse over een bepaald onderwerp eventueel een bijdrage in dit topic plaatsen. Al zal ik eventueel dan wel een mod aan de mouw moeten trekken aangaande de akelige rode letters die waarschuwen wanneer een topic al meer dan twee weken niet actief is geweest. :o

JoSav

Berichten: 3724
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-12-10 13:29

Bedankt kamille. :) De Nederlandse benaming is Akhal-Teke. Minder gangbaar is Achal-Teke of Achal-Teké: deze schrijfwijze komt van de Duitse benaming Achal-Tekkiner en refereert naar de uitspraak van de naam. De Russische 'kh' is een 'ch' klank, vandaar. Het zijn over het algemeen inderdaad geen paarden voor beginners, maar ik zou eerder zeggen dat ze gewoon 'niet voor iedereen' zijn. Mijn vriend kan uitstekend overweg met onze Teke merrie en voor hij mij leerde kennen had hij helemaal niks met paarden. Er zijn diverse ervaren (grand prix) ruiters die echt niet met een Teke uit de voeten konden en er geen fatsoenlijke pirouette uitgereden kregen terwijl ze onder een andere ruiter de sterren van de hemel liepen. Tekes gaan graag een vriendschap aan en verwachten gelijkwaardigheid. Onzin zou menigeen misschien zeggen, maar je merkt echt dat veel Tekes een hekel hebben aan 'ge-moet' en ge(d)ram en dat ook echt linken aan bepaalde mensen. Hoe vaak ik al niet gehoord heb over onhandelbare Tekes die in wezen (of met de juiste benadering) kipmak waren en met plezier werkten onder de juiste hand... :(:)

Ter illustratie geef ik je het verhaal van de AT hengst Absent. Absent liep als tweejarige op de renbaan en werd toen hij 3 was klaargestoomd voor klassieke sport, zowel springen als dressuur. Absent toonde vooral talent voor dressuur (al sprong hij onder de man ook 1.80m) en werd klaargestoomd voor grandprix niveau. Hij wisselde geregeld van ruiter omdat de ruiters gewoon niet met hem overweg konden. Absent was een moeilijk paard dat heel snel verveeld raakte. Ik heb me laten vertellen dat hij onder Sergej Filatov waarmee hij o.a. goud won op de Olympische Spelen soms wekenlang (zelfs 2 of 3 maanden) niet dezelfde oefening deed omdat het paard volledig uit zijn plaat ging als zijn ruiter hem een oefening te vaak vroeg en hij dus extreem veel afwisseling nodig had om op het hoogste niveau te kunnen blijven functioneren. Echt een paard met een handleiding dus. Nu is Absent wel een heel extreem voorbeeld en was hij een extreem getalenteerd paard, maar het zit toch wel een beetje in de aard van de AT. Daarnaast functioneren ze het best onder een vaste ruiter, omdat ze zich graag aan 1 specifiek mens hechten en dat ook nodig hebben; als ze die gelegenheid hebben vinden ze een vreemde ruiter op de rug lang zo erg niet, zolang er maar voldoende variatie is in wat er van hem/haar gevraagd wordt. En daar zit overigens ook de crux want vragen en onderhandelen zijn over het algemeen de sleutelwoorden bij de AT. Uiteraard zijn er Teke die makkelijker zijn, maar over het algemeen zijn het zogezegd 'typische' paarden die graag gerespecteerd worden. :)
Onze Teke is overigens heel fijn in de omgang, maar lijkt naarmate ze ouder wordt eenkenniger en afstandelijker naar vreemden te worden. Hoe ze onder zadel is kan ik nog weinig over zeggen.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers