American Indian Horse

Moderators: RianneH, Neonlight, balance, Ymor, Melissa0304

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Vicky_Belle
Berichten: 436
Geregistreerd: 30-11-07
Woonplaats: Gent-Eeklo

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-17 15:08

inderdaad, een beetje een rare twist die niet geheel correct is, er waren namelijk geen paarden in Amerika, die zijn vanuit Europa ingevoerd en losgelaten of ontsnapt en daaruit is de mustang ontstaan. In de lakota-taal noemt een paard sunkawakan wat eigenlijk gewoon grote hond wil zeggen want ze wisten niet wat ze zagen of hoe dat beest noemde toen ze de eerste spanjaard te paard zagen. Maar gelukkig is een indiaan slim en hadden ze al snel door hoe ze die grote honden in hun voordeel konden gebruiken. Ik heb ook nog nooit gehoord van een american indian horse. Misschien een aftakking van de pinto? Ik weet dat de appaloosa oorspronkelijk is ontstaan bij de indianen, en dat is ook zo'n triestig verhaal.Vicky_Belle
Berichten: 436
Geregistreerd: 30-11-07
Woonplaats: Gent-Eeklo

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-17 15:37

Brainless schreef:
Vicky_Belle schreef:
Ik weet dat de appaloosa oorspronkelijk is ontstaan bij de indianen, en dat is ook zo'n triestig verhaal.

Die is ontstaan in China en later Europa, maar omdat men ze hier niet wilde werden ze verhuisd naar America.
Citaat:
Gevlekte paarden als de Appaloosa zijn al heel lang bekend. In grotschilderingen van meer dan twintigduizend jaar geleden werden al gevlekte paarden afgebeeld. De oude Chinese keizers noemden deze paarden ‘Hemelse paarden’. In de 18e en 19e eeuw waren ze geliefd bij de aristocratie in Europa. Na de ontdekking van Amerika werden door de Spaanse veroveraars Iberische paarden meegenomen naar de Nieuwe Wereld. Het is aannemelijk dat de Appaloosa in beginsel teruggaat op de Andalusiër. Later werden ook vanuit andere landen in Europa gevlekte paarden naar Amerika verscheept omdat deze paarden in Europa uit de mode geraakt waren.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Appaloosa_(paard)


helemaal akkoord maar dat gaat eerder over gevlekte paarden, en even verder staat op hetzelfde pagina:

wikipedia schreef:
In het gebied van de huidige Verenigde Staten had het fokken van Appaloosa's alles te maken met de indianen; vooral met de Nez Percé-stam die in het huidige Nez Perce County leefde. Dat was de enige stam die doelgericht en selectief fokte. De Nez Percé stonden bekend als grote paardenkenners. Alleen de beste hengsten werden gebruikt om te fokken, de andere werden gecastreerd, zodat ze geen nakomelingen konden krijgen. De paarden die niet voldeden werden geruild met andere indianenstammen.
De paarden groeiden uit tot sterke, snelle dieren die stevig op hun benen stonden op oneffen terrein. De gevlekte paarden waren bij tijden het meest geliefd. De kolonisten noemden het ras ‘Paulouse’ naar de rivier Palouse. Hieruit is later de naam 'Appaloosa' ontstaan. De Nez Percé-indianen werden na de komst van Europese kolonisten in hun gebied naar Canada verjaagd. De Appaloosa-paarden die hun kracht én hun trots waren raakten ze daarbij kwijt. Vijftig jaar lang was de Appaloosa een zeldzaam ras, tot in 1938 in Amerika de 'Appaloosa Horse Club' werd opgericht met als doel het ras te redden. Ook in Nederland zijn meerdere Appaloosa-verenigingen actief.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Iersas en 1 bezoeker

cron