[VRAAG] Social media & fotogebruik zonder toestemming - erv.

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

JewEmm

Berichten: 2885
Geregistreerd: 10-01-08
Woonplaats: Erm

[VRAAG] Social media & fotogebruik zonder toestemming - erv.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-01-19 18:30

In een wereld waar social media niet weg te denken is, zit een fotograaf toch soms in een lastig parket.

Ik had gehoopt nooit een topic met zo'n titel te hoeven openen, maar het is me nu 2 keer binnen 24 uur overkomen dat mensen zonder mijn toestemming foto's door derden geüpload zijn. Verschillende foto's, verschillende platforms. Mijn vraag aan jullie is vooral: hoe gaan jullie hier mee om?

Normaal gezien ben ik een hobbymatige fotograaf, maar ik fotografeer ook voor evenementen en concerten. Mijn foto's hebben nagenoeg altijd een logo erop. Dit zou er verder niet per se iets toe hoeven doen, maar het is wat achtergrond info.

De situatie gisteren.
Ik kom thuis na een lange dag, ben moe, zet mijn laptop aan en voordat ik nog even aan het werk wil check ik facebook. Daar zie ik dat een bekende hengst vroegtijdig ingeslapen is. De eigenaar van de hengst heeft een foto gedeeld, waarbij het logo afgesneden is. Vorig jaar heb ik die foto gemaakt tijdens een keuring waar ik voor fotografeerde, en hij heeft daarna ook gevraagd of hij de foto mocht gebruiken. Ik heb hem mijn voorwaarden doorgestuurd (deze foto met logo is voor persoonlijk-online gebruik te gebruiken, niet doorgeven aan anderen en niet editen. Logo moet altijd zichtbaar zijn). Het is natuurlijk een ontzettende *** situatie voor hem, dat hij zijn hengst in heeft moeten slapen, en ik wil hem best later wel een bericht sturen, maar tot mijn verbazing zie ik dat iemand die ik totaal niet ken, diezelfde foto heeft geüpload, zonder logo. Ik heb haar een bericht gestuurd met de vraag hoe ze aan die foto komt. Van de hengsthouder dus. Uiteindelijk in overleg met 2 anderen direct een bericht naar beiden gestuurd. Ik voelde me een ongelooflijk lompe doos, omdat het natuurlijk op zo'n naar moment is. Maar met resultaat: hij heeft de foto verwijderd (niet per se mijn intentie), zij heeft de foto vervangen door één met mijn logo (met mijn toestemming).

En dan vandaag... Gisteren was de klimaatmars in Brussel. Daar heb ik voor mezelf foto's genomen. Ik had er 4 met logo in een tweet geplaatst. Super leuke reacties, voor mijn doen veel likes, en veel retweets. Jeej! Maar tot mijn verbazing zie ik vandaag dat iemand enkel mijn foto's (afsgeschermd) op zijn account gepost heeft met een nogal cynische opmerking erbij. De enige manier hoe dat kan gebeurd zijn is als die persoon mijn foto's gedownload heeft en zelf geupload. Met retweeten krijg ik een melding en komt mijn naam en bericht er gewoon bij te staan. Op zich zou ik er geen punt van maken (mijn logo staat er gewoon op), maar het is troll account (als ik de term troll goed begrijp) die mijn foto's dus gebruikt om nogal lacherig te doen over de klimaatmars en emancipatie. Daar kan ik vooral niet tegen... Ik kan geen persoonlijk bericht naar hem sturen. Enkel openbaar reageren. Ik kan de tweet niet aanmelden als "copyright infringement", maar ik zou wel die procedure kunnen starten, maar als ik de procedure op Twitter lees, is het gewoon een hoop gezeik. Met mogelijke kosten. Die tijd en het geld heb ik op dit moment niet. Nu heeft die tweet maar 1 like, dus ik laat het maar zitten, maar uit principe vind ik dat hij ze er af moet halen.

Met dit soort dingen vraag ik me serieus af of ik überhaupt nog foto's online wil zetten. Ik kan er ook niet bij hoe mensen bedenken zomaar foto's te gebruiken.

Hebben jullie ervaring met dit soort dingen? Hoe gaan jullie er mee om?
Laatst bijgewerkt door Essie73 op 28-01-19 21:34, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Tag in titel gezet

Te koop Shire merrie - PB voor info
[FK] [FOTO] Another year in photos


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: PetalBot en 2 bezoekers