[INFO] Fotografie: Tips & Trics #3

Moderators: Duhelo, Essie73, Muiz, Ods, NadjaNadja, MirandaT

 
 
Alwiene

Berichten: 14543
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-06-18 16:20

98xsophiex98 schreef:
Ik meld mij ook.

Ik heb vandaag een canon Eos 1300D gekregen omdat ik geslaagd ben.

Weet iemand hoe ik foto’s van mijn camera op mijn laptop krijg?


Meeste laptops hebben een sleuf waar je SD kaart in kan. Dat is de makkelijkste manier :D

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3


Alwiene

Berichten: 14543
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Re: [INFO] Fotografie: Tips & Trics #3

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-18 20:47

Dat is geen backfocus, dat is gewoon een scherpstelling die ernaast zit. Je kiest toch wél zelf je scherpstelpunt he, of laat je dat aan de camera over?

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3

Alwiene

Berichten: 14543
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-18 18:12

Janinevv schreef:
Scherpstel punt laat ik meestal altijd op de middelste punt, of bedoel je dat ik scherpstel? Dat kan ik nog niet zelf goed.


Je weet zeker dat je hem wél op 1 punt hebt je scherpstelling en niet dat aan de camera overlaat? Je weet hoe je het veranderd. Ik bedoel inderdaad je AF punt, ik heb het niet over handmatig scherpstellen. En als je hem inderdaad altijd op het midden hebt dan gaat er dus iets niet goed, want springfoto 1 zit het onderwerp NIET ter hoogte van het middelste scherpstelpunt. En als je op Ai Servo fotografeert is scherpstellen en daarna opnieuw kaderen geen optie.

Voor wat betreft je (eigenlijk niet meer ter zake doende) vraag over of je ook je 50mm kan gebruiken om te kijken of je front/back focus hebt.. nee. Frontfocus danwel backfocus is ten alle tijden een probleem wat voortkomt uit de combinatie van je camera EN je objectief samen. Het is dus uitgesloten om dat met een andere lens te testen. Je lens hoeft ook niet zo'n groot diagfragma te hebben, je zet hem gewoon volle bak open met testen. Maar hoe groter die 'volle bak open' is, hoe meer problemen je zal ervaren door frontfocus/backfocus. Immers groter diafragma is minder scherptediepte. Dus als je scherpte er dan naast zit zal je dat sneller zien dan wanneer je met een kleiner diafragma fotografeert, je hebt dan domweg meer speling voor je onderweg echt onscherp is.

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3

Alwiene

Berichten: 14543
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Re: [INFO] Fotografie: Tips & Trics #3

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-18 19:08

Wat ik bedoel is: Je geeft aan vrijwel altijd het middelste scherpstelpunt te gebruiken. Je laat echter een foto zien waarbij het onderwerp NIET op de plek van het middelste scherpstelpunt zit. Hoe heb je deze foto dan gemaakt?

Heb je al eens overwogen om online je eens echt te verdiepen in de theorie? Ik zie meerdere uitspraken en vragen van je langskomen waaruit ik het idee krijg dat je een flink stuk basis mist om mee aan de slag te kunnen. Absoluut niet erg, maar uitproberen in de praktijk wordt een stuk zinniger als je begrijpt wat je aan het doen bent. Je schreef ergens dat je bij veel licht de sluitertijd op 1/500 of 1/1000 had en dat dat toch echt wel héél snel was. Ik vind dit totaal niet heel snel, ik fotografeer bij voorkeur nooit onder de 1/500 (fotografeer vrijwel altijd beweging) en ook 1/1000e is echt niet extreem snel/kort.
Je fotografeert met een 55-250 zag ik, even los van een beeldstabilisatie moet je dus op 250mm er rekening mee houden dat je minimale sluitertijd 1.6 (cropfactor van je camera) x 250 = 1/400e is alleen om te voorkomen dat je eigen trilling bewegingsonscherpte zal geven. Dankzij de IS kun je daaronder gaan zitten MAAR alleen als je onderwerpen niet (flink) bewegen. IS compenseert namelijk jóuw trilling maar doet helemaal niets voor het bevriezen van de beweging van je onderwerp. Het voorkomt dus geen bewegingsonscherpte doordat je sluitertijd te lang is voor je bewegende onderwerp. En bij een paard in galop is 1/500e echt geen overbodige luxe ;)


Je had het over dat er geen zon IN je lens stond. Afgezien van dat ik hoop dat je een zonnekap gebruikt zodat er nooit direct licht in je lens valt, gaat het om hoeveel licht er buiten is, niet hoeveel er in je lens valt. Bij mooi zomers weer kan het dus zeker bij een groot diafragma zo zijn dat je zelfs bij de laagst mogelijke iso naar een erg snelle sluitertijd kan/moet om overbelichting te voorkomen. Ik heb het zelfs wel eens meegemaakt dat er zoveel licht was dat het grootste diafragma onbruikbaar was omdat mijn sluitertijd domweg niet korter kon en mijn iso niet lager en ik alsnog overbelichting had. Heel uitzonderlijk, maar heb het wel meegemaakt.
Begrijp je werkelijk hoe ISO diagragma en sluitertijd samenwerken? Als je manueel fotografeert welke waarde kies je dan in feite en welke waardes pas je daarop aan naar de omstandigheden en wáárom?
Ik fotografeer alleen manueel als de omstandigheden zo lastig zijn dat de camera het niet snapt. Over het algemeen kies ik de Av stand, Diafragma bepaalt immers de scherptediepte en die is erg bepalend voor je foto. Nu heb ik met mijn huidige camera een stukje ongekende luxe. Ik gebruik de auto-iso functie die erop zit, maar dan liep ik er nog wel eens tegen aan dat de camera een ander idee had over de benodigde sluitertijd (camera wilde trager dan ik wilde ivm bevriezen van beweging) en hier zit dus een functie op dat ik de sluitertijd indien mogelijk nóóit lager wil hebben dan 1/500e (of welke andere waarde ik maar kies). Binnen die voorwaardes zoekt de camera voor mij dus zelf de optimale combinatie met de ISO. Waarom zou ik dat zelf doen? Ik fotografeer graag in dierentuinen waar het licht vaak zeer snel wisselt, ik zou alleen maar tijd kwijt zijn met continue zoeken naar de juiste instellingen.

Ik zie dat veel mensen die beginnen meteen op de M willen, want andere standen zijn 'voor watjes', maar juist de fotografen met meer ervaring kiezen vaak gewoon voor de Av/Tv stand, zeker zij die werken bij snel wisselend licht.

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3

Alwiene

Berichten: 14543
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-18 20:07

Janinevv schreef:
Het is voor mij nog veel oefenen en ben ook geen prof dus hou het even rustig en lief.


Uh, want ik was niet rustig en lief genoeg? -O- Ik ben al jaren bezig met leren, ben nog lang niet uitgeleerd. Dingen nog moeten leren is prima. Ik zie alleen zoveel mensen die 'maar wat doen' zonder zich enigzins verdiept te hebben in de grondbeginselen van het fotograferen. Dan kom je er uiteindelijk vast ook wel (als je niet voortijdig afhaakt) maar het duurt allemaal een stuk langer en is waarschijnlijk minder leuk.Citaat:
Nu had ik van laatst foto's in een bos, weinig licht maar wel actieve paarden wat ik wil bevriezen, dus ik zat al rond de 1/1000 of er boven diafragma van 5.6 en een iso van rond de 400. Ik vind hierin de juiste afstelling nog erg lastig omdat mijn body niet zoveel ISO kan hendelen, maar ik wil dus ook niet dat mijn foto's zo donker worden want dan moet ik mijn diafgrama aan gaan passen en dat wil ik niet.
Ik weet niet of jullie nog een bepaald riedeltje hebben?
Ik heb een heel handig boekje van Liselot hier op bokt, daar had ik een foto cursus.

Dus dan zou in zo'n situatie wat ik net benoemde het beste zijn om
av of tv aan te zetten en mijn gewenste diafragma? Mijn body begint met iso 400/800 al heel storend te worden.


Het kan goed zijn dat wat jij hier wilde van je cameracombi gewoon teveel gevraagd is. De lens in jouw eigen ogen is vele malen lichtsterker dan welke cameralens dan ook. Dus als het voor jou al vrij donker was dan is het voor de camera helemaal erg donker. Meer keuzes dan je noemt heb je eigenlijk niet, waarschijnlijk kon je het af met 1/500 maar is moeilijk te zeggen. Echter 1/500e met een diafragma van 5.6 en een iso die je eigenlijk niet boven de 400 wil hebben gaat bij echt verminderd licht gewoon niet werken. Had je die 5.6 echt nodig om alles scherp te krijgen wat je scherp wilde hebben? Zo ja, dan rest je niets anders dan de ISO omhoog. Wel zou ik in die situatie kijken of je RAW kan schieten omdat je dan na afloop gewoon nog veel meer kan verbeteren aan de eventuele onderbelichting en de ruis. Eventuele onscherpte kan trouwens ook nog liggen aan een AF die niet snel genoeg is, zeker bij weinig licht. Je zal in de voorgenoemde situatie als je een redelijke belichting weet te vinden véél meer kans hebben dat je een voor je langs galopperend paard netjes scherp krijgt dan eentje die naar je toe rent. Dat laatste vraagt veel meer van de Autofocus en de kans dat die zeker bij mindere lichtomstandigheden dat niet gaat redden (de 55-250 is een prima lens maar ook niet razendsnel) en je dus onscherpe foto's krijgt als gevolg van verkeerde autofocus is dan groot.


Ik ben overigens nog wel benieuwd naar mijn allereerste vraag uit mijn vorige reactie. Want wellicht kunnen we met je antwoord daarop zien wat er mis gaat :)

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3

Alwiene

Berichten: 14543
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-18 21:56

Janinevv schreef:
Okee!
Maar op mijn scherm waren deze fotos wel scherp? Oog van het paard?


Nu maak je mij nog verder in de war. Nogmaals je zegt dat je in 99% van de gevallen 'gewoon het middelste scherpstelpunt gebruikt'. Maar op geen enkele foto die je hier hebt laten zien is het oog van het paard ook het midden van de foto. En daarom zei ik eerder dat herkaderen niet kan op AI Servo. Want ik krijg het gevoel dat jij scherpstelt op het oog en daarna het plaatje in beeld brengt zoals je het graag wil hebben. Dit lijkt me op Ai Focus als tamelijk riskant omdat vaak de afstand tot je onderwerp toch nog wel veranderd (ik zou in dat geval kiezen voor scherpstellen op de paal, kaderen en afdrukken als het paard er is, met beetje redelijke scherptediepte moet je hem dan wel hebben), maar met AI Servo is dat gewoon niet mogelijk want zodra jij je scherpstelpunt van je onderwerp afhaalt stelt de camera scherpt op datgene wat er dán in beeld is op de plek van je scherpstelpunt. Het is dus niet zo dat jij tegen de camera zegt van "Hey joh, ik wil graag scherpstellen op dat oog, dus als die zo weer in beeld komt en ik maak de foto dan moet dat scherp zijn" (Zou soms wel ideaal wezen overigens :P ) Nou ga ik er niet vanuit dat dat is wat je denkt, maar ik heb wel het idee dat wat je wél denkt over de werking van AI Servo misschien niet helemaal klopt. Want aangeven dat je alleen het middelste scherpstelpunt gebruikt en vervolgens foto's tonen waarbij het onderwerp wat scherp had moeten zijn zich níet op dat punt bevindt dat rijmt gewoon ergens niet met elkaar.

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3

Alwiene

Berichten: 14543
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Re: [INFO] Fotografie: Tips & Trics #3

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-18 20:06

Heeft iemand een goed advies qua verzekeren van je apparatuur? Ik had een kostbaarheden buitenshuisverzekering bij Centraal Beheer en nu hebben we bericht dat deze aangepast wordt waardoor mijn spullen in het buitenland niet langer verzekerd zijn. Ik heb mij altijd veilig gevoeld bij het idee dat áls ik mijn apparatuur zou laten vallen, stoten etc. ik gewoon goed verzekerd was. Het door hen geboden alternatief was de reisverzekering, echter bij navraag blijkt het dan te gaan om een maximale vergoeding van 1250 euro. Uuuh daar kan ik nou niet bepaald mijn apparatuur voor vervangen :+

De vraag is dus: hoe hebben jullie je apparatuur verzekerd, wat zijn aanraders, waar op te letten etc? Meen dat ik ooit iets gelezen heb van een maatschappij specifiek voor dit soort apparatuur maar hoe en wat precies weet ik niet meer. Ervaringen ook over hoe men ermee omgaat als je wel moet claimen zijn heel welkom!

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3

Alwiene

Berichten: 14543
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-18 21:23

Liselot schreef:
Ik heb een dsv apperatuurverzekering. Verzekerd bedrag is zo’n 12.000 euro. Heb wel alleen Nederlanddekking. Betaal zo’n 150 euro per jaar


Bedankt, ga ik eens naar kijken. Buitenland is voor mij wel belangrijk omdat ik bijvoorbeeld ook veel in de dierentuin in Nordhorn fotografeer, en we ook vaker in Duitsland en soms Luxemburg of Frankrijk op vakantie zijn.

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3


Alwiene

Berichten: 14543
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-18 22:49

ambernostar schreef:
Ik heb ene vraagje wie gebruikt er photoshop om je foto's mee te bewerken? Ik zoek een gratis app voor op de laptop waar ik eigenlijk alles mee kan bewerken.

Ennn wie weet welke app ik kan gebruiken om logo's/watermerk om onder mijn foto's te zetten wat niet lastig is en het liefste gratis ook voor op de laptop
thnx!


Ik heb lange tijd photoshop gebruikt. Doe nu alles met Gimp, en aangezien je ook gewoon met lagen enzo kan werken is dat voor mij prima. Moest er alleen even aan wennen. Maar t is gratis, dat is erg fijn natuurlijk!

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot en 2 bezoekers