Mijn kat heeft lymfklierkanker

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

 
 
Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-03-19 11:04

Afbeelding


Mijn allerliefste Sjaakie is ziek ;( . Hij heeft kleincellig alimentair lymfoom en B12 deficiëntie.
In 2007 hebben we hem gekocht, ik was toen 12, samen met onze andere poes Snoopy. Ze komen van twee verschillende plekken, maar na een week waren ze al beste vriendjes. Sjaakie is al vanaf het eerste moment mijn schaduw geweest. Hij was altijd heel erg bang, maar als ik er was, was alles goed. Hij ligt nu ook weer op mijn schoot te slapen, ik ben met hem opgegroeid en kan me echt niet voorstellen hoe het is als hij er niet meer is....

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Dit zijn Sjaakie en ik in 2007:

Afbeelding

We hebben in totaal 4 katten:


Afbeelding

Laila is de rode Maine Coon (poes), Vince is de andere Maine Coon (kater), Snoopy de rode poes en dan natuurlijk Sjaakie.

Woensdag 26 december 2018 kreeg Sjaakie diarree, we hebben dat een paar dagen aangekeken en op donderdag 3 januari hebben we zijn ontlasting laten onderzoeken. Vrijdag 4 december zijn we met hem naar de dierenarts geweest en zij heeft hem toen ook nog onderzocht. Uit het ontlastingsonderzoek is gebleken dat hij giardia had. Aangezien dat besmettelijk is moesten we gelijk ook alle andere katten behandelen (Snoopy, Laila en Vince), we zijn begonnen met Panacur. De behandeling leek niet te werken bij Sjaakie. Na 5 dagen moesten we een pauze van 7 dagen inlassen, de ontlasting zou al beter moeten zijn, maar dit was helaas niet het geval. We zijn toen bij Sjaakie met een ander medicijn begonnen. Dit leek ook niet echt te werken, op zondag 27 januari bleek Sjaakie 250gram afgevallen te zijn in 12dagen.
Woensdag de 30e zijn we weer naar de dierenarts gegaan. Zij voelde een opgezette lymfeklier in zijn buik, dus zij heeft ons doorverwezen voor een echo naar het MCD (Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam-west). Maandag 4 februari was de eerstvolgende mogelijkheid. Tijdens de echo zijn er geen bijzonderheden gevonden, behalve die lymfeklier, maar daar maakten ze zich niet echt zorgen over. We hebben toen met de internist afgesproken dat we nog een ontlastingsonderzoek zouden doen om tritrichomonas ook uit te kunnen sluiten. Als hier niks uit zou komen zouden we een endoscopie gaan doen van zijn maag en darm. Tussen 27 januari en 6 februari is hij 200gram afgevallen, hij woog toen nog 3,56kg, terwijl hij normaal rond de 4,5kg weegt.
Dit is hoe hij er nu vaak bij zit:

Afbeelding
Hij kijkt niet gelukkig

Dit is hoe hij normaal kijkt:

Afbeelding

Aangezien er van drie verschillende dagen ontlasting nodig was duurde het even voor we de ontlasting op hebben gestuurd. Anderhalve week na de echo kregen we de uitslag: hij heeft geen giardia meer en geen tritrichomonas. In de daaropvolgende twee weken leek het steeds iets beter te gaan. Zijn ontlasting werd beter en hij voelde zich beter. Aangezien Sjaakie zich toch niet 100% als zichzelf gedroeg hebben we donderdag 21 februari de endoscopie laten doorgaan. Hij moest daarvoor 24uur nuchter zijn. Aangezien hij nog gewoon zijn eetlust had was dit voor hem natuurlijk niet fijn.

Om 11.15 moesten we bij het MCD zijn. Aangezien één van onze andere katten, Laila, ziek was hebben we haar eerst naar onze eigen DA gebracht, daarna zijn we met Sjaakie doorgereden naar het MCD. We mochten er gelukkig bij zijn toen Sjaakie onder narcose gebracht werd. Hij werd ook geïntubeerd waar we bij waren, daarna mochten we wachten in de wachtkamer. Na ongeveer 40minuten kreeg mijn moeder de uitslag al in haar mail. 5 minuten daarna werden we binnen geroepen. Er is niks afwijkends gevonden in zijn mond, keel en slokdarm. Zijn maag was bleek en gezwollen, daar zijn ook biopten van genomen. In zijn dunne darm zijn ook biopten genomen, ook al werden daar geen bijzonderheden gezien. We mochten Sjaakie gelijk mee naar huis nemen. Hij mocht nog 4uur niet eten en drinken ivm verslikkingsgevaar. De biopten werden opgestuurd naar de patholoog en binnen 7 tot 10 dagen zouden we de uitslag krijgen.

Vrijdag 1 maart werd mijn moeder gebeld over de uitslag. Dit is wat er in de brief stond:
“* Maag: geringe tot milde en plaatselijk matige chronische lymfocytaire gastritis.
* Duodenum: sterk verdacht kleincellig intestinaal lymfoom. PARR test volgt (eigenaar bellen als binnen) “
Op donderdag 14 maart werden we gebeld en de uitslag van die test is dus helaas positief gebleken. Hij heeft lymfklierkanker.

Sinds 5 maart was hij al aan de Prednison ivm diarree. Vrijdag 15 maart zijn we naar het MCD gegaan om de mogelijkheden te bespreken. We hebben ervoor gekozen om hem te gaan behandelen met chemo. Hij krijgt 4 dagen Leukeran, dan 2,5 week rust en dan weer 4 dagen Leukeran. Voordat de derde kuur begint gaan we terug naar het MCD voor bloedonderzoek. Ze gaan dan kijken of zijn afweer nog wel hoog genoeg is, als dit niet het geval is kan de dosis van de Leukeran aangepast worden. Ondertussen blijft hij de hele tijd op de Prednison staan. Ook krijgt hij 5 weken lang elke week een injectie met vitamine B12.

De meeste dieren ervaren geen bijwerkingen van chemo, helaas heeft Sjaakie zaterdag overgegeven, daarvoor hebben we hem Cerenia gegeven. Gelukkig heeft hij daarna niet meer overgegeven. Als de behandeling aanslaat zou hij nog enkele jaren een fijn leven kunnen hebben. Dat is ook waar we het voor doen. Zodra hij zich niet op korte termijn beter gaat voelen is het voor ons klaar.

Eén van de redenen waarom ik dit op Bokt zet is omdat ik zelf erg weinig recente ervaringen van chemotherapie bij dieren kon vinden op internet. Dit is dus ook een informatief topic voor mensen die hier in de toekomst mee te maken gaan krijgen. Ook is het voor mezelf fijn om alles op te schrijven, zodat ik dit ook nog terug kan lezen. Als er nog vragen zijn hoor ik het graag, ook ervaringen goed of slecht vind ik fijn om te lezen.

Als jullie meer informatie willen over chemotherapie bij dieren kunnen jullie dat hier lezen: https://www.mcvoordieren.nl/chemotherapie.

Ik hoop echt heel erg dat hij nog een paar mooie jaren heeft, ik kan echt niet zonder hem ;(

Afbeelding

Afbeelding

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3


Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 11:13

Bedankt voor alle reacties!! Zoals ik al verwachtte zijn niet alle reacties positief, maar toch bedankt dat jullie eerlijk zijn.

Die link die Cayenne heeft gepost geeft meer informatie over chemo bij katten en honden. De artsen die wij gesproken hebben (meerdere internisten van het MCD) hebben erg veel ervaring met chemo bij dieren. Ik vind het wel erg jammer dat er gezegd wordt dat dit dus geen goede dierenartsen zijn. Ze hebben zich gespecialiseerd en zijn dus zeker wel heel kundig. Als er geen kans op kwaliteit van leven meer is zullen zij dat ons ook eerlijk vertellen. Ik ken Sjaakie al ruim 11 jaar en ik merk ook precies aan hem hoe hij zich voelt. Daar letten we nu natuurlijk ook extra scherp op. Als chemo helemaal niet zou werken zouden ze dit niet voorschrijven. Het hangt natuurlijk ook heel erg af van de soort kanker die de kat heeft. Sjaakie heeft kleincellig, maar je hebt dus ook grootcellig, die reageert weer anders en moet dus ook anders behandeld worden.

De bijwerkingen van chemo zijn bij katten vaak verwaarloosbaar, dat komt omdat dieren behandeld worden om hun kwaliteit van leven te behouden en niet om te genezen. Je kan dieren natuurlijk niet uitleggen dat ze eerst ziek moeten worden om daarna beter te worden. Bij mensen wordt een veel hogere dosering per kg lichaamsgewicht gebruikt, omdat bij mensen vaak wel voor genezing wordt behandeld.

We houden Sjaakie heel goed in de gaten en zodra wij het niet meer eerlijk vinden naar hem toe is het klaar. We hebben veel contact met onze eigen dierenarts en met het MCD. De dierenarts heeft ook gezegd dat we niet binnen twee dagen een wonder kunnen verwachten, het duurt even voor het werkt. Ook zijn ernstige B12 tekort is niet 1 2 3 opgelost, dus dat heeft ook tijd nodig. Die geven we hem dan ook.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 15:58

Sjaakie krijgt chemo pilletjes die wij zelf geven met speciale handschoenen aan. Wij hebben gelukkig wel van tevoren te horen gekregen dat we goed op de hygiëne moeten letten. We hebben speciale handschoenen meegekregen om de kattenbak mee schoon te maken. Ook moeten we elke keer als we hem geaaid hebben onze handen wassen. Dit geldt tot twee dagen na de laatste pil. Dus vanaf vanavond is dit niet meer nodig. Als er bijvoorbeeld kleine kinderen zijn, of iemand is zwanger/wil zwanger worden geven ze geen chemo.

@Zoolgangster, natuurlijk is chemo tijdrekken, maar als hij zich nog een tijdje goed kan voelen hebben we dit ervoor over. Dit betekent voor ons dat hij zich gewoon zichzelf moet voelen. Ik vind 11jaar niet heel oud voor een kat, daar kunnen zeker nog een paar jaren bij.

@Pompadour, één ervaring betekent niet gelijk dat het voor elk dier geldt. Ik vind het heel erg voor je dat dit je is overkomen, maar dat betekent niet dat onze situaties hetzelfde zijn. Dat zeggen onze dierenartsen ook, ze behandelen de patiënt, niet de literatuur.

Bedankt Furrow, dat ga ik eens opzoeken.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3


Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 16:15

Er is een redelijke kans dat hij nog een aantal jaar in goede gezondheid mee kan. Wij hebben ervoor gekozen om deze kans aan te grijpen in goed overleg met de dierenartsen. Zij behandelen hem om hem een dierwaardig leven te laten hebben. Ik respecteer het als mensen een andere keus zouden maken, maar wij staan hier nu achter. We houden hem super goed in de gaten en als we vinden dat het niet meer eerlijk is naar hem toe stoppen we ermee. Dat hebben we ook de hele tijd in ons achterhoofd.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 16:52

Bedankt voor jullie lieve reacties WillemYntJee en Hannanas. Het is ook niet de bedoeling dat dit een discussie gaat worden over wel of niet behandelen met chemo. Wij hebben er al voor gekozen om dit wel te doen. Ik vind het fijn om andere ervaringen te lezen, maar een discussie hierover mag in een ander topic.

@BarbaLala, zoals ik al heb geschreven worden katten met een veel lagere dosis behandeld dan mensen, hierdoor ervaart 95% geen klachten. Het is daar dus ook niet mee te vergelijken. Lees hier maar waar de dierenartsen voor staan als ze chemo voorschrijven: https://www.mcvoordieren.nl/chemotherapie

Even het belangrijkste geciteerd:
"Het doel van de behandeling is om de dieren een (vrijwel) normaal leven te laten leiden. Als dit het geval is, is het tweede doel om dit zo lang mogelijk te laten duren."

Uiteindelijk bepalen wij zelf tot hoever wij willen gaan en dus ook hoeveel geld wij hieraan uit willen geven. Dat er ook dieren zijn die er geen baat bij hebben is bij heel veel behandelingen zo, dat betekent niet dat je maar helemaal niet meer gaat behandelen. Ik snap dat chemo voor sommige mensen te ver gaat, maar wij hebben hiervoor gekozen. Een discussie hierover in dit topic voeren heeft dan ook geen zin.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 19:33

@Pompadour, katten en honden zijn hierin niet met elkaar te vergelijken. Bij honden wordt een andere dosering gebruikt en vaak werkt chemo bij honden korter dan bij katten.

Rekken betekent in mijn ogen een dier pijn laten lijden om hem hier te houden voor jezelf. Dat is wat wij juist niet doen. Sjaakie moet een normaal leven kunnen leiden, kan hij dat niet (meer) dan is het klaar.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 22:02

Deze chemo kan na tientallen jaren kankerverwekkend zijn "Ze moeten rekening houden met bijwerkingen als onvruchtbaarheid en kunnen in <0,01% tot 0,1% van de gevallen ook kanker krijgen van de genoemde medicijnen." Dat is voor onze andere katten dus niet van toepassing, want zij leven niet meer tientallen jaren. Ik denk dat je het verkeerd begrepen hebt, maar er zijn bij ons thuis juist geen kinderen/zwangeren. Ik ben 23 en mijn broertje en zusje van 21 zijn de jongste thuis. Als er wel kinderen aanwezig zijn bieden ze geen chemo aan als behandeling. En bedankt voor je bezorgdheid! Maar we hebben gelukkig overal rekening mee gehouden.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-19 23:32

We weten inderdaad dat dieren geld kosten. Ook houden we er rekening mee dat het niet gaat werken, ook al hopen we daar natuurlijk wel heel erg op. Bedankt voor jullie reacties :) <3

Dit was Sjaakie gister <3
Afbeelding

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-03-19 14:54

FatCat, moeilijk is het hè? Wij kijken echt per dag hoe het gaat en we overleggen veel met de dierenarts. Jij ook heel veel sterkte met je kat Y;( .

Bedankt Cayenne en kimmie1! Gister en vandaag gaat het wel redelijk. Sjaakie is al iets vrolijker, maar nog niet zoals hij normaal was. Hij geniet wel heel erg van dit mooie weer, hij mag dan af en toe naar buiten in een afgezet stukje van 2x3 meter.
Afbeelding

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-03-19 10:47

@Anna79 wat erg voor je Y;(. Weet je toevallig nog welke vorm jouw kat had?

Dankjewel Hannanas!

Rawr, daar heb je gelijk in. Ook al begrijp ik het ook als mensen de keus maken om geen chemo te gaan geven. Bedankt voor het duimen, dat kunnen we zeker gebruiken :o

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-19 11:10

Bedankt voor je reactie Anna79. Wat bij ons wel verschilt is dat Sjaakie gewoon is blijven eten, ik hoop maar dat dat een goed teken is.

@truus1957, wat de dierenarts aan ons uitlegde is dat katten zichzelf wassen en dat deze chemo (Leukeran) uitgescheiden wordt in alle lichaamssappen, hoe het bij andere soorten chemo zit verschilt heel erg. De kat verspreidt dit dus over zijn hele lichaam. Dit is wat ik zelf kan bedenken, voor een goed onderbouwd antwoord zal je echt bij een arts/dierenarts moeten zijn.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-03-19 10:22

Even een update over Sjaakie. Mijn moeder heeft net met de internist van het MCD gesproken. Zolang wij denken dat Sjaakie zich niet super slecht voelt adviseert hij om 4 tot 6 weken af te wachten. Die tijd is nodig om te kijken of de behandeling aanslaat.

Wat voor ons nu het belangrijkste is, is dat Sjaakie zich sinds een paar dagen weer gedraagt als vroeger <3 . Hij wil de hele tijd bij ons zijn en hij kijkt helder uit zijn ogen. Ook stijgt zijn gewicht weer een beetje. Dit is natuurlijk waar we de behandeling voor gestart zijn. Ik ben voor nu in ieder geval heel blij :D

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-04-19 14:52

We zijn alweer 5 weken verder vanaf het begin van de chemo en het gaat steeds beter met Sjaakie *\o/*. Sinds vorige week speelt hij weer! Dat heeft hij al een hele tijd niet gedaan, dus dat geeft wel aan dat hij zich echt goed begint te voelen:


Vandaag zijn we met Sjaakie weer bij het MCD geweest voor controle. De dierenarts kon gelukkig niks geks vinden. Er is bloed afgenomen om zijn B12 en afweer te testen. Die uitslag krijgen we waarschijnlijk ergens dit weekend. In principe gaan we gewoon op deze manier door met behandelen. Dus elke dag prednison en elke drie weken vier dagen chemo. In theorie kan dit zelfs de rest van zijn leven zo door blijven gaan. Dit hangt er in de praktijk vanaf hoe Sjaakie zich voelt, dat is dus niet te voorspellen.


Afbeelding
Sjaakie en Laila <3

Afbeelding
Met zn vieren <3

We zijn dus voorzichtig positief, ik ben in ieder geval super blij dat hij zich weer gedraagt zoals voordat hij ziek was!


Afbeelding
Deze heb ik twee minuten geleden gemaakt {:}

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-19 16:22

Bedankt allemaal <3

Paint_Girl, heel erg bedankt voor je reactie hier. Het is gebleken dat veel mensen nog erg weinig weten over de kanker behandeling bij dieren. Door onder andere jouw reactie komt er meer informatie online hierover en kunnen misverstanden uit de wereld geholpen worden :j.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-04-19 18:15

@Maiske, met Sjaakie gaat het wel redelijk. Hij is nog steeds erg vrolijk, maar zijn ontlasting is de laatste dagen wat minder. Dat zou heel goed door de chemo kunnen komen, want daar zijn we afgelopen vrijdag weer mee begonnen. We houden hem erg goed in de gaten!

Wat erg van je hond :(:) wel super Dat jullie zoveel onderzoek laten doen om zo de 'beste' keuze te kunnen maken. Ik duim heel hard dat er geen uitzaaiingen zijn!
Om antwoord te geven op je vraag, die wij zelf ook aan onze dierenarts hebben gesteld, de chemo die Sjaakie krijgt is pas over een periode van 30-40 jaar eventueel kankerverwekkend. Dat betekent dus dat onze andere katten dat nooit mee zullen maken. Voor hen is het dus eigenlijk geen risico.
In mijn omgeving zijn er eigenlijk ook geen negatieve reacties. De enige negatieve reacties heb ik hier op bokt gekregen, maar dat komt vooral omdat het makkelijk is om vanachter een computer commentaar te leveren op iemands keuze. Ik probeer dat maar zoveel mogelijk langs me heen te laten gaan. We doen wat wij denken dat goed is voor Sjaakie. Net zoals dat jullie doen wat jullie goed vinden voor jullie hond. Nogmaals heel veel sterkte de aankomende tijd, het kost veel energie om een ziek huisdier te hebben.

@Pompadour
" En als tegen lymfeklier kanker is helemaal niks tegen te doen,
Als zowel dieren en mensen uitzaaiingen krijgen in de lymfeklieren is (helaas) er niks meer aan te doen.,
Een goede Da raad een chemo af."

Hier klopt helemaal niks van, mensen kunnen wél genezen van kanker als het in de lymfklieren zit. Dieren bijna nooit nee, doordat de behandeling gericht is op kwaliteit van leven in plaats van kwantiteit. Zoals Maiske ook zegt. Dat je het niet eens bent met mijn keuze, prima. Maar ga niet doen alsof je een dierenarts/oncoloog bent. Daar hebben die mensen namelijk jaren voor gestudeerd en jij niet.
Ook je opmerking over een goede dierenarts slaat kant noch wal. Dat jouw dierenarts tegen kanker behandeling bij dieren is betekent niet dat het geen goede keus is om het wel te doen. Kijk maar naar wat @Paint_Girl heeft geschreven, zij werkt in een kliniek waar chemo aan dieren gegeven wordt. Ook de dierenartsen bij het MCD weten wat ze doen, we doen namelijk niet mee aan een onderzoek maar gewoon aan een goed gekeurde behandeling. En wat FatCat ook zegt, als je hier een discussie over wil starten kan je beter je eigen topic openen, dan hoef ik niet steeds hetzelfde te herhalen.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-05-19 21:33

Wat een geweldig nieuws Maiske!! *\o/* En inderdaad erg verstandig dat je alsnog gaat behandelen! Ik vind het prima als je updates plaatst, maar voor de vindbaarheid is het misschien handiger om een eigen topic te maken? Als mensen dan zoeken op hond met kanker is dat makkelijker te vinden als je een eigen topic opent. Ook verschilt het Behoorlijk hoe de kanker bij honden en katten op chemo reageert. Als je een eigen topic opent ga ik je natuurlijk ook volgen! :j

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-19 09:43

@Maiske, nee gelukkig krijgt Sjaakie pilletjes. Één pilletje leukeran per dag gedurende vier dagen elke drie weken. Dat pilletje geven we hem thuis met speciale anti-chemo handschoenen aan. Hij krijgt daarbij ook elke dag een pilletje Prednison. Sjaakie vindt het gelukkig niet erg, hij krijgt altijd een snoepje daarna, dus dan is ie het alweer vergeten (Whiskas Crunch - Kip, Kalkoen & Eend, een tip voor iedereen die katten heeft. Het zijn hele kleine snoepjes en zelfs één van onze andere katten die niks om eten geeft komt hiervoor z'n mandje uit. Kost maar €1,79 en het is best een groot bakje).

Succes met het infuus! Ik hoop dat het meevalt en dat je hond het over zich heen laat komen. Onze dierenarts vertelde dat ze dit inderdaad vaak bij honden wel doen. Katten worden anders behandeld, maar sommige chemokuren worden bij katten ook via het infuus gegeven. Ik denk dat wij pilletjes hebben, omdat dat bij deze soort kanker het beste werkt. Ik zal het de volgende controle eens vragen. Wanneer gaan jullie starten?

Voor Sjaakie is deze behandeling levenslang. We mogen tussendoor altijd stoppen, maar dan komt de kanker 100% zeker terug. Ook als we hem wel behandelen zal de kanker uiteindelijk terug komen. Volgens onze dierenarts is het gelukkig heel positief als de behandeling aan slaat (de kans dat ie aan zou slaan heeft hij niet precies genoemd, maar die was niet meer dan 60%), dan zou Sjaakie zomaar nog een aantal jaar mee kunnen. Dan zou hij dus ook aan iets anders dood kunnen gaan, bijvoorbeeld ouderdom/nierproblemen etc. Hij zal dus altijd een zorgen kindje blijven.

Het gaat nu echt heel goed met hem. Hij speelt dagelijks met zijn beste vriendin. Ook is hij heel erg vrolijk, hij eet nog steeds erg goed. Ook zijn ontlasting wordt steeds iets beter, het blijft wel heel erg zuur ruiken. Dit was 5 minuten geleden:

Afbeelding

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-05-19 16:39

Pandora2 bedankt voor de tip, ik ga eens kijken of ik die ergens kan kopen.

Secricible, Sjaakie krijgt leukeran. Als ik internet moet geloven is dat een cytostaticum. Dat remt de groei van sneldelende cellen. Kanker is sneldelend, de groei van de kanker wordt dus geremd. Chemo is een breed begrip. Leukeran is wel een soort chemo, wel in een erg lage dosering als je het vergelijkt met mensen. Ook bij mensen wordt chemo soms in pil vorm gegeven, dit verschilt per soort chemo. Dus zeggen dat dit geen echte chemo is klopt niet, het is wel een ándere soort chemo. Dit is trouwens niet aanvallend bedoeld! Ik wil graag voorkomen dat verkeerde informatie verteld wordt :j

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-19 23:39

Hannanas, als deze behandeling aanslaat kan het zijn leven enkele jaren verlengen. Ze kunnen natuurlijk geen garanties geven, maar dit is op basis van statistiek/ervaring. Of het aanslaat is eigenlijk niet te meten. Door de prednison veranderen cellen van vorm. Dan kan het dus lijken of het weg is, maar dan kan het er dus nog wel zijn. Volgens de DA kan je ervan uitgaan dat het aanslaat als je verbetering ziet. Dat zien we heel duidelijk, dus we hopen dat het aangeslagen is.

Secricible, ah vandaar. Dat had dan wel gekund idd. Het klinkt heftiger dan het is. Alleen het opletten met aaien/kusjes geven is lastig, Sjaakie gedraagt zich hetzelfde dus we hebben niet het idee dat hij er last van heeft.

Maiske, wat fijn dat het zo is meegevallen! Vooral dat je hond zich hetzelfde blijft gedragen moet een opluchting zijn :). Ook slim hoe je het hebt aangepakt met eten en drinken. Ik hoop dat de volgende kuren precies hetzelfde verlopen!

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-19 12:58

Gister was Sjaakie jarig, hij is 12 jaar geworden Y)(^) *\o/* . Hopelijk komen daar nog een paar goede jaren bij :D.
Op de foto hieronder (Dit was gister) mocht ie aan een tuigje de tuin verkennen. Onze tuin is nog niet afgezet, op deze manier kan ie toch nog even lekker rondsnuffelen. Het tuigje kent hij al vanaf dat hij kitten is. Hij heeft er van genoten en hij zat net ook al te zeuren dat ie weer naar buiten wilde <3.
Afbeelding

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-19 16:40

Ik weet niet of er nog veel volgers of meelezers zijn, maar ik wilde toch even deze foto delen. De foto is gemaakt door mijn moeder. Sjaakie is echt mijn baby, hij is altijd zo blij om mij te zien *\o/* . Sjaakie vindt buiten zijn echt helemaal het einde :D <3

Afbeelding

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-19 17:02

Dankjewel! Dat hopen wij ook heel erg :D

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-05-19 10:10

Pandora2, nee helaas kunnen de katten nog niet los in de tuin. De schutting aan één kant staat voor de helft en aan de andere kant is nog geen schutting. Zodra die er wel zijn gaan we de tuin afzetten (was in onze vorige tuin ook gedaan) en dan mogen ze lekker loslopen, we zullen nog even geduld moeten hebben dus helaas. Bedankt voor je felicitatie :D

Poetser, bedankt voor je compliment! Vooral doordat hij zich nu weer zoveel beter voelt realiseer ik me dat hij zich echt heel slecht gevoeld heeft. We waren ook echt heel bang dat het al te laat was. Gelukkig heeft onze dierenarts wel deze behandeling aangeraden. De tijd die Sjaakie zich nu goed voelt neemt niemand ons meer af <3

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-19 16:11

Lief dat je het vraagt! Het gaat wel redelijk. Hij is nog steeds heel blij, maar hij miauwt de laatste dagen heel erg veel, hij miauwde eerst ook al redelijk vaak, maar nu gaat hij boven heel hard schreeuwen (zo klinkt het echt) en als je dan boven komt loopt ie naar je toe om geaaid te worden/wil ie water uit de kraan drinken . We weten dus ook niet zo goed wat we daar mee moeten...

Sinds gister is de chemo weer gestart, hopelijk is dat miauwen weer snel over. De vorige keren voelde hij zich steeds de eerste twee weken na de start van de chemo goed. Na drie weken merk je dat hij weer toe is aan de volgende kuur. Over ongeveer twee weken gaan we weer naar het MCD voor controle, dan gaan we dit ook bespreken.

Al met al is hij dus nog wel heel blij, hij geniet bijvoorbeeld heel erg van in de tuin wandelen aan een tuigje <3

Afbeelding

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-19 11:38

Dankjewel :o

Misschien ook leuk om te vertellen. Hij woog op zijn lichtste punt 21 februari 3,54 kg. Vanmorgen woog hij 4,08 kg. Dus hij is echt behoorlijk aangekomen :D

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, BB1981, ComscoreBot, doekenbas, ferropaard, Martje80 en 49 bezoekers