Hond gromt plots uit het niets naar niets. Ziek? *Update

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Hond gromt plots uit het niets naar niets. Ziek? *Update

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-19 12:05

Sinds een paar dagen zijn we heel bezorgd om onze hond.
Op een dag merkte ik op dat er heel wat afgegromd werd buiten. Ik riep op de hond die voor mij het mees logisch leek (zij durft soms grommen op de andere hond.) Als ik even roep stopt zij hiermee. Die dag bleef het gegrom dus ik ga kijken.

Blijkt dat het onze andere hond is die naar niets heel hard aan het grommen is. Grommen, ademsnakken, grommen, adem... Haar lippen opgetrokken en tanden ontbloot. Ik stap buiten en vraag haar om te stoppen. Hond kijkt mij verdwaasd aan, zet een paar stappen, springt op een laag muurtje en springt dan naar onze binnenplaats. Je ziet dat ze niet 100% stevig op de poten staat. Ze bekijkt mij met een lege niet begrijpende blik.

Ik vond dit al heel raar gedrag. 's Avonds mijn man hierover aangesproken en samen besloten om de DA te bellen. Zij vond dit ook heel bizar. Ze vroeg mij om dit te filmen. De dag nadien doet de hond hetzelfde.

Ze staat in het ijle te grommen met een blik om nul, wandelt over de binnenplaats naar een grasdeel, legt zich neer en gromt verder. Wederom met lippen omhoog en tanden onbloot. Ze is echt boos op die moment.

Dit heb ik deels kunnen filmen en heb ik doorgestuurd naar de DA. DA heeft het filmpje naar collega DA doorgestuurd. Er wordt gevreesd voor tumor of neurologische schade. De DA vraagt om het de komende dagen nog te filmen en haar door te sturen.

De hond is voor de rest goed gezind. Ze is heel lief, eet heel goed, je mag over aaien, ze heeft geen pijnpunten. (DA is nog niet zo heel lang geleden bij de hond geweest)
De hond lijkt mij wel heel aanhankelijk maar dat heeft ze altijd wel gehad.
Gisteren stond ze na zo een episode ook heel hard te trillen op de benen en wou ze heel graag het huis in. Ik weet dat ze angstig is voor luchtballonen en bliksem (dan mag ze uitzonderlijk binnen in huis) maar nu was er niets te zien.

Vandaag reeds 2 episodes. Ze stopt het gedrag wel van zodra ze mij ziet. Echter valt het wel op dat ze dan een hele tijd zeer stil blijft staan op dezelfde plaats met dezelfde verdwaasde blik.

Onze andere hond bekijkt de hond vaak met een blik van 'wat doe jij nu?'. Ze reageert er niet op of gromt/blaft niet mee. Dit geeft mij het idee dat er inderdaad niets is om naar te grommen.

Info over de hond:

- Gered van broodfok
- Reeds 8 jaar in ons bezit
- Vermoeden van 12 jaar of ouder
- Border Collie
- Heeft in het verleden nog momenten gehad dat ze neurotisch gedrag (Dingen zien die er niet zijn) vertoonde maar ze mocht hier zichzelf zijn met gerust een hoekje af. Haar lieve karakter maakte veel goed.
- Ze heeft ooit 1 x naar zoontje gegromd maar dit was omdat hij haar deed schrikken.
- Hond zoekt weinig contact met kinderen

Vermoeden:

- Tumor?
- Neurologische schade?
- Epilepsie aanvallen?
- Toch pijn?
- Hormonaal?

Voor al wie twijfelt de DA zit er heel kort op. Echter heeft ze ondertussen ook wel haar leeftijd. Ik ga ook eerlijk zijn dat we geen grote kosten meer zouden doen aan de hond omwille van haar leeftijd. Ik hoop dat hier respect kan voor gegeven worden. Medicatie en de nodige DA consultaties zijn zeker wel nog aan de orde. Operaties of zware onderzoeken niet. Wie het hier moeilijk mee heeft, weet dat ik jullie mening ook van harte respecteer.

We hebben ook een zoontje van 4 jaar waar ik mij dan zorgen over maak. DA gaf aan van zoontje niet meer bij haar te laten uit voorzorg.

Help, ik vind dit zo moeilijk. Tussen de episodes door is zij een 'gezonde' hond die geniet van de zon, haar aandacht vraagt en heel lief is.

Ergens vrees ik het ergste....

Edit:
Moderatoropmerking:
Er is een update geplaatst, lees deze eerst door voordat je reageert


Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Hond gromt plots uit het niets naar niets. Ziek?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-19 12:23

Dementie? Daar heb ik nog niet aan gedacht. Wat zijn de symptomen hier van? Kan je hier nog iets aan doen? Bv stabiliseren met medicatie?

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-19 12:37

Oh je meent het. Hoe verdrietig.

Het valt op dat als ze mij ziet echt alle aandacht vraagt. Ze zet zich letterlijk voor mijn voeten.

Kelpla: wat hebben jullie gedaan?

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Hond gromt plots uit het niets naar niets. Ziek?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-19 12:43

Zou kunnen. Hou ik ook in het achterhoofd.

Onze andere hond is ook geluidgevoelig. Beide zijn border collie. De andere reageert nergens op. Meestal als er terechte aanleiding is blaffen ze samen en zijn ze partners in crime.

Ik neem het zeker mee.

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Hond gromt plots uit het niets naar niets. Ziek?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-19 16:43

Onze hond is de eerste jaren van haar leven gebruikt om vele nestjes pups uit te krijgen. Naar verhaal. Eenmaal bij ons is ze opengebloeid maar wel met bizarre trekjes maar ach ze mocht zijn wie ze is. Ze is/was dood eerlijk en braaf. Vandaar dat dit gedrag ze gek is.

De ogen en oren werken mijn inziens nog top. De oren zelfs te goed. Wat de ogen betreft is er geen waas of onregelmatigheid te merken maar dat wil niet alles zeggen.

Ik loop al de hele ochtend te denken over mogelijke dementie en dit lijkt mij echt mogelijk bij haar.
Zo loopt ze haar eigen hok voorbij en moet je haar duidelijke instructies geven.

Ze is rillerig en heel aanhankelijk.

Pfff niet fijn.

De DA komt sowieso zo snel mogelijk langs. Heb haar nog een filmpje gestuurd.

Ik ben nu al verdrietig bij het gedacht alleen al....

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Hond gromt plots uit het niets naar niets. Ziek?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-19 20:57

DA is geweest. Hond is fysiek ok. Ze vermoed epilepsie.

Nog een episode gezien. Ze was terug aan het grommen. Toen ze mij zag stopte ze het grommen maar bleef aan de grond genageld staan. Precies heel verdwaasd en legt zich dan neer.

DA vermoed niet dat ze momenteel agressief naar ons zal worden aangezien ze stopt met grommen als ze ons ziet.

We gaan kijken welke epilepsie medicatie kan helpen.


Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-19 15:39

Even een nieuwe wending in mijn topic.

Ik ben met de hond naar nog een DA geweest. Zij is gespecialiseerd in honden en is tweedelijns DA.
Bloedstaal genomen en klinisch nogmaals onderzocht.
Fysiek lijkt de hond ok. Ook de bloedstaal is goed. Echter het gedrag is nog steeds aan de orde.

De DA denkt dat het geen epilepsie is omdat haar gedrag zo apart is. Zij gaat eerder uit van een hersentumor. Echter dit laten vast stellen is duur (scan) en het enige wat je dan weet is 'ja het is een tumor of neen het is geen tumor.' Zij raadde dit dus niet aan aangezien dit onwijs veel geld kost en de hond ondertussen reeds op leeftijd is. (ongeveer 12 jaar of ouder)

Ze stelde medicatie voor maar eerder vanuit het idee trail and error. Gewoon medicatie proberen en zien wat er van komt. Toen ze medicatie besprak bleek het ene de lever aan te tasten en het andere de hond te versuffen... Hier ben ik dus niet echt voorstander van... Ok het kan het leven van de hond misschien verlengen maar ik stel de kwaliteit van leven dan in vraag.

Natuurlijk komt nu de vraag wanneer is het genoeg geweest? Of ze pijn heeft tijdens zo een aanval weten we niet. Is het grommen van de pijn of omdat er zich neurologisch van alles gebeurt? Het is een vraagteken.

Ik merk sinds kort op dat de aanvallen meer gedurende de dag terloops voorvallen. Vroeger was dit enkele keren. Nu lijkt het sluimerend op te komen en meerdere malen. Zo kan ze rond stappen en het gedrag vertonen, of zijn we buiten aan het eten en komt het plots op (vroeger deed ze dit nooit bij ons) of mijn zoon wrijft haar en dan begint het plots.

Gelukkig is het een brave hond en neemt ze afstand. Ze legt haar in een hoek en zit de aanval uit. Pas als ze zich weer goed voelt komt ze terug bij ons. We respecteren dit ook.

Daarnet nog een aanval gezien toen ze aan het rondstappen was. Als de aanval over is staat ze aan de grond genageld en legt zich dan voor een paar minuten neer. Daarna wandelt ze verder en gaat door met het leven.

Tussen de aanvallen is ze een heel gelukkige hond die nog geniet van het leven.

Maar natuurlijk wanneer is het genoeg? Moet ik wachten tot ze per ongeluk toch uithaalt? (Lijkt mij geen goed plan en helemaal niet eerlijk naar de hond toe.) of neem ik sneller de beslissing maar ontneem ik haar dan nog mooie maanden?

Help oh help. Heel moeilijk dit!

Wat zouden jullie doen?

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-19 18:21

tiwi1969 schreef:
Arm dier heb je het idee dat ze angstig is tijdens de aanvallen?

Ik zou inderdaad ook geen scan laten doen. Wel zou ik pijn willen uitsluiten dmv pijnstilling geven en kijken of het gedrag/aanvallen verandert.
Hond van mijn ouders had waarschijnlijk ook een hersentumor, was angstig, had glaucoom en epileptische aanvallen. Heeft het nog een tijd redelijk gedaan op medicatie.
De aanvallen van jouw hond hoeven geen primaire epileptische aanvallen te zijn om toch te verbeteren op antiepileptica. Misschien toch het proberen waard.

Ze lijkt niet angstig. Ze is zich wel bewust dat het niet ok is. Ze zondert zich dan ook af en neemt afstand. Je merkt wel dat het niet niks is. Ze is versuft en heeft even tijd nodig om te bekomen.

De DA zei pas in te grijpen als ze naar ons agressief wordt. Echter vind ik dat te laat. Ze zou dan schuldig zijn aan fout gedrag terwijl wij dit in handen hebben en dat is niet ok.

Van pijn medicatie is er niet gesproken omdat er geen duidelijke 'pijn' symptomen zijn. Wel anti epileptica maar deze moet ze 3x per dag krijgen. Praktisch voor ons niet haalbaar + dat dit haar versuft. Onregelmatig zware medicatie geven is ook niet goed noch de bedoeling. De andere medicatie blijkt zware gevolgen voor de lever te hebben.

Ik vind het heel moeilijk. Ik ben de enige die de knoop moet doorhakken. (Voor man is alles goed en zoon is te jong)
Ik vind het emotioneel niet makkelijk omdat ze nog 'goed' oogt. Normaal kan ik hier makkelijk de knoop doorhakken, je moet dieren niet laten lijden maar nu worstel ik al 2 maanden. Wanneer is het te?
Laatst bijgewerkt door Laibadji op 05-06-19 18:59, in het totaal 1 keer bewerkt

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Hond gromt plots uit het niets naar niets. Ziek? *Update

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-06-19 10:55

Straks nog eens telefonisch overleg met de DA. Pfff ik vind het echt lastig. Mijn hart breekt nu al.

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Hond gromt plots uit het niets naar niets. Ziek? *Update

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-06-19 16:18

Net DA gebeld (de eerste en ook onze vaste DA maar gespecialiseerd in paarden)

Zij raadt ook euthanasie aan. We hebben afgesproken dat ik haar bel als ik de moed bijeen geraapt heb.

Ik wil graag dat zij het doet omdat we haar heel goed kennen en ze kent haar job. Ook kan ze het op de hof doen zodanig dat de andere hond afscheid kan nemen.

Bah... Er aan denken en het verdriet komt op...

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Hond gromt plots uit het niets naar niets. Ziek? *Update

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 13:12

Morgen wordt de hond ingeslapen.

Deze ochtend aanval en onze andere hond valt sinds kort de zieke hond aan. Ze kan het blijkbaar niet meer plaatsen.

Deze namiddag wou onze zoon de hond aaien en gromde ze en haalde uit. Zoon gelukkig enkel geschrokken maar dit was dus de druppel.

Gelukkig met DA reeds op dezelfde lijn dus morgen komt ze langs.

Bah wordt een verdrietig moment.

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 14:15

Mijn hond staat ivm. epilepsie (complex partiële aanvallen dus niet de traditionele schudaanvallen) ook op medicatie. Deze krijgt hij twee keer per dag (ochtend en avond) en we kunnen er mee schuiven (doordeweeks om 6.00 & 18.00 uur in het weekend om 9.30 en 22.30 uur). Als hij echt een aanval heeft hebben we nu ook stesolid in huis. Die heb ik nog niet hoeven gebruiken. Hij is hier heel goed mee geholpen. Drie keer per dag is dus echt niet nodig.

Mocht je meer vragen hebben kun je me een pb. sturen.[/quote]
Gelieve de update te lezen. Epilepsie is eerder onwaarschijnlijk. We spreken hoogstwaarschijnlijk over een hersentumor. Morgen wordt de hond ingeslapen.

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 14:16

Lynn2014 schreef:
Als eerste wat een rot situatie. Niet weten wat er is en wat het beste is voor je beestje geeft zo een onzeker gevoel.

Een paar maanden geleden had onze hond een periode waar ze ineens heel angstig was. Begon te hijgen, kroop zowat in je, kortom het was niet onze hond. Dit was ook met vlagen maar werd steeds erger.

Omdat ze al oud was, dacht ik ook evt aan dementie. Epilepsie leek het mij niet op. Maar toch even langs de DA voor een controle.

De DA kon niks lichamelijke vinden. Ze was in een super conditie dus alleen de mentale en inwendige dingen bleven over. Echter zei hij dit eerder meegemaakt te hebben.

Hij benoemde dat bleek dat de buren van deze hond een nieuwe wasmachine gekocht hadden. Deze had een ander piepje, wat de hond goed hoorde en werd hier dus angstig van.

Toen ik dit benoemde naar mijn man is hij naar boven gegaan en de rookmelder na gaan kijken. Deze piepte idd een enkele keer kort en zacht ivm stofje dat erin zat. Onze hond reageerde hier schijnbaar op ( was een keer boven en door de angst kwam ze mee. Toen ging toevallig dat piepje af en zag haar dus gigantisch schrikken.)

Nu wil ik niet zeggen dat dit dezelfde situatie is want dat denk ik niet. Maar het is wel een idee om het uit te sluiten evt. Honden horen zoveel meer dan wij. Wie weet is er ergens een geluid wat ze niet kan thuis brengen. Daarbij met wat doofheid.....

Succes met je hondje. Ik kan alleen maar zeggen volg je hoofd. Welk advies zou je een vriendin geven in dit geval.

Gelieve de update te lezen

Hond is ook geen binnenhuis hond. Morgen wordt ze ingeslapen omwille van een heel groot vermoeden van hersentumor.

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Hond gromt plots uit het niets naar niets. Ziek? *Update

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 14:39

@Lynn2004: geen probleem hoor.

Bedankt allemaal voor de steun.

Laibadji

Berichten: 1398
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Hond gromt plots uit het niets naar niets. Ziek? *Update

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-06-19 19:43

Het was/ is moeilijk.

Heb heel hard gehuild. Jackie is in mijn schoot in slaap gevallen. Door haar zenuwachtig gedrag duurde dat wel even maar al bij al vrij rustig. De finale inspuiting verliep ook heel rustig.

Hond heeft niets gewaar geworden.

Nadien samen met onze vierjarige zoon haar begraven en kruisje gemaakt.

Onze andere hond was rustig en heeft afscheid genomen. Zelfs de kat was er de hele tijd bij. We zaten daar met ons vieren zoals we vaak samen zaten. Jackie was omringd door iedereen die haar graag zag.Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Annemiek73, Celiien, langua, SimoneeM en 46 bezoekers