welk ras schaap als dekram?

Moderators: Duhelo, Muiz, Essie73, Ods, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Team_Sublime

Berichten: 1228
Geregistreerd: 27-08-09

welk ras schaap als dekram?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-18 23:27

hallo,

Ik heb een leuke kudde van 8 schapen (waarvan 1 gecastreerde ram), deze wil ik graag gaan uit gaan breiden tot een kudde van c.a 20 a 30. O.a voor 'wormbestrijding' bij de paarden een beetje om onkruid bij te houden.

Ik heb momenteel 1,5 hectare land ongebruikt staan gezien de paarden hier niet bij kunnen komen, schapen kunnen dat wel. Het plan is om zomers de kudde hier te huisvesten en in de winter op het land waar de paarden zomers staan.

Ik wil van het voorjaar een mooie dekram gaan kopen welke een jaar mee mag lopen in de kudde, daarna zal hij worden gecastreerd (of verkocht, maar dit is niet de eerste keus) Op dit moment zal ik weer een nieuwe dekram aan willen schaffen mocht de kudde nog niet 'groot' genoeg zijn.

Nu is alleen de grote vraag, Wat voor ras ram zal ik uitkiezen? ik heb nu namelijk Diverse rassen lopen, dus welke ik ook zal kiezen er zullen kruisingen komen.

Momenteel heb ik
1 zwarte texelaar ram (geastreerd)
2 nederlandse bonte
2 witte texelaars
1 sfifter
1 kerry hill
1 blauwe texelaar

Een texelaar wil ik liever niet ondanks de meerderheid van mijn schapen dit zijn. graag zie ik een meer 'aparte' rassen.

Ik ben enorm fan van de Hampshire Down, echter vraag ik mij af hoe een dergelijke kruising gaat zijn.
Ook had ik een enorm leuke coburger fuchs ram op het oog.

Wie oh wie heeft een idee?


Ps: ik heb ervaring in de dracht van schapen en het aflammeren. Oornummers reeds aanwezigTeam_Sublime

Berichten: 1228
Geregistreerd: 27-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-18 23:46

KimD schreef:
Ik zou het persoonlijk niet te ingewikkeld maken met de kruising, het moet ook nog leuk blijven voor de ooi om te lammeren.

Misschien is een ram lenen ook een optie, die hoeft er dan alleen maar de dekperiode tussen te lopen met zijn krijt en dan kan die mooi terug.

Houd je er ook rekening mee dat je wel een pech zou kunnen hebben en er meer rammen dan ooien geboren kunnen worden? Wat ga je dan doen? Allemaal castreren? Verkopen? Slachten?


Ram lenen is inderdaad een optie daar ben ik ook mee bezig, alleen ervaring nu is dat het makkelijker is een te kopen dan te lenen tegenwoordig.

vroeger had ik bentheimers en daar leenden wij altijd een ram van. Echter zie ik maar weinig leenrammen nu aan geboden.

Rammen zullen in eerste instantie verkocht worden maar slacht is niet altijd onvermijdelijk. Ik ben me hier dan ook wel van bewust ja.

Voor nu is de vraag dan ook echt alleen welke ras ram ik uit ga kiezen. Een texelaar of toch wat anders? liever wat anders maar als het advies van meerderheid bij texelaars ligt zal ik dit zeker doen


fransje23 schreef:
Border Leicester <3

Word al blij als ik ze zie. Denk alleen lastig aan een dekram te komen.

Ik was nog niet bekend met dit ras maar oh wat lig ik nu in een deuk, geweldig dier :') :')


Mizora schreef:
Ik vind het romanov-ras erg interessant. Makkelijk lammeren, want het ras is gefokt op veel-lingen (tot 6-lingen aan toe). Je krijgt uiteraard nog geen veel-lingen, want de ooi bepaald het aantal lammeren. De schapen zijn sober en hebben zeer vitale lammeren. Van oorsprong zijn het pelsschapen.


Bij dit ras nog helemaal niet stil gestaan, maar eigenlijk zeer interessant om mij is in te verdiepen.

Team_Sublime

Berichten: 1228
Geregistreerd: 27-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-18 23:56

nowylover schreef:
Tja rassen genoeg. Wil je buiten je kudde uitbreiden nog iets verbeteren aan je kudde. Wil je vleestype, een schaap dat makkelijk aflammerd, grote kans op meerlingen of gewoon voor de leuk en maakt dat allemaal niet uit.


Goede vraag, deze vergeten in de opening te zetten.

Opzich maakt het niet uit voor mij, Als ze maar redelijk 'winterhard' zijn. Fijn is wel als er meer kans is op meerlingen, zodat de kudde zich sneller uitbreid. gezien ik fok met texelaars is btw wel zo fijn als ze makkelijker kunnen aflammeren.

Team_Sublime

Berichten: 1228
Geregistreerd: 27-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-18 00:08

Happy16 schreef:
Op wat voor grond zit je? Als het kleigrond is met veel rijk gras zou je voor bijvoorbeeld een Suffolk kunnen gaan. Zit je op wat schralere voedingsarmere grond kun je kijken naar iets van heideschaap. Die doen het niet zo best op voedselrijke grond en andersom :)Ik zit op veengrond welke zomers intensief begraast wordt door paarden, deze is nu voedingsarmer geworden. Echter het zomerland van de schapen is tot aan 4 jaar geleden altijd bemest geweest en nooit begraast. deze zal dus rijker zijn dan waar ze swinters staan. beetje van beide dus. haha
Weet iemand btw het aflammer gemak van de coburger?

Team_Sublime

Berichten: 1228
Geregistreerd: 27-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-18 16:01

keshia schreef:
Wij hebben clun forest schapen, misschien ook een leuke optie. Zijn mooie veelzijdige schapen die gemakkelijk lammeren. Evt hebben wij nog een prachtig ramlam te koop voor de fok :)


Ook erg leuke dieren! Zo je mij mischien wat info kunnen sturen in pb over de betreffende ram?


Hannanas schreef:
Hoe fantastisch al die rassen.
Ik vroeg me af wat het zou brengen als je zo’n ontzettend apart ras als de valais blacknose kiest:
https://trendspost.com/meet-the-worlds-cutest-sheep/


Ja die zij zo geweldig <3 <3
Voor nu ben ik mij aan het verdiepen in de herdwick , Ben me aan het inlezen hierop en heb een aantal leuke rammen op het oog. Als iemand voor mij meer info heft over dit schapenras heeft hoor ik het graag!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 52 bezoekers