Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Moderators: xingridx, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight

 
 
CathyTBP

Berichten: 421
Geregistreerd: 20-06-16
Woonplaats: Aan het water

Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 12:28

Hoi allemaal!
Al een paar weken lang ga ik met mijn pup naar de puppy cursus. Heel leuk en leerzaam natuurlijk, maar de puppy's mogen nooit samen spelen. Andere deelnemers van de cursus en ik, hebben het al eens gevraagd of de pup's misschien aan het eind van de les even samen los mogen spelen. Maar dit mag nooit omdat de puppy's dan de cursus zouden associëren met spelen en dat mag niet, omdat de puppy's op de cursus serieus moeten zijn volgens de instructrice.
Ook zijn we soms met een oneven aantal waardoor het ook niet mag.
Maar mij lijkt het voor de socialisatie van de pup's juist goed dat ze met elkaar spelen...

Hoe denken jullie daar over? Is het logisch dat de puppy's aan het eind van de cursus niet met elkaar mogen spelen, of mis je dan juist een stuk socialisatie?

Hurby (Prinz K3 x Kennedy) M2+11
Tongerenhof Pyriet M2
Roulette Fly Della Loggia M1 (verkocht), Wobke R. M1 (verkocht), Blinky M1 (verkocht)


Maureen95

Berichten: 13083
Geregistreerd: 26-10-11
Woonplaats: Amersfoort

Re: Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 12:37

Wat raar. Mij lijkt het juist een beloning als de puppys na lessen lekker mogen spelen...

M_EL_ISSA

Berichten: 2176
Geregistreerd: 26-06-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 12:38

Bij ons werd het wel gedaan maar ik was er niet fan van. Mijn labrador keek zo uit naar het spelen aan het eind van de les dat hij inderdaad minder oplettend was. Puppys corrigeren elkaar ook niet waardoor mijn dominante hond de kans kreeg om niet leuk spelen omdat het enkel maar werd goedgekeurd door de andere puppys. Zodra hij in aanraking kwam met een volwassen hond en hij die zelfde trucjes uithaalde werd hij flink gecorrigeerd. Hond snapte er niks van.. Mag het nou wel of niet?!

Liever een puppy laten spelen met wat oudere honden. Daar leren ze wat van. En anders met een groepje die daar wel open voor staat afspreken?

:+: Mijn geweldige Spaanse paard :+:
[ITP] PRE ruin In The Picture

FlyAway

Berichten: 2256
Geregistreerd: 22-12-05
Woonplaats: Emst

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 12:39

Andere hondenschool opzoeken, wat een onzin zeg.

Vayo

Berichten: 5894
Geregistreerd: 23-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 12:39

Hier op cursus mogen ze ook niet samen spelen. Eerst vond ik dat ook jammer, nu sta ik daar volledig achter. In principe hebben ze de socialisatie wat betreft soortgenoten in het nest al prima meegekregen en als je dat wilt kan je daar thuis ook voldoende aan doen.

Mijn vorige hond mocht wel spelen op de cursus. Tijdens de cursus konden ze nooit tegelijk los. Altijd om en om en dan nog renden ze regelmatig naar een aangelijnde hond om te spelen tijdens de training. Die les werd regelmatig verstoord. Voor mijn gevoel hebben we daar ook weinig bereikt, terwijl ik nu wel een hond heb die goed op mij focust en honden kan negeren als het moet. Sociaal is hij verder helemaal prima.
Ik vind het dus echt geen onzin en zou niet weten waarom TS enkel om deze reden een andere hondenschool moet zoeken. In eerste instantie vond ik het ook jammer tot ze uitlegde waarom. Ik heb het een kans gegeven en sta er nu volledig achter, omdat ik zelf zie dat dit veel fijner werkt. Ik zou het dus zeer zeker een kans geven, helemaal als je graag serieus met je hond wilt gaan trainen!

Op onze huidige training waar het spelen niet mag, kunnen ze allemaal los en blijven ze perfect luisteren. Thuis speelt hij genoeg los met andere honden. Op de training ligt zijn focus bij mij. Nu ik jachttraining met hem doe (hij is nu 1,5 jr) en af en toe een wedstrijdje is dat wel zo fijn.
Laatst bijgewerkt door Vayo op 15-06-19 12:42, in het totaal 1 keer bewerkt

Napie

Berichten: 8603
Geregistreerd: 24-06-04
Woonplaats: Lennisheuvel

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 12:41

Bij mijn cursus mocht dat ook niet. Mijn xxl duitse herder pup was ook wel een beetje groot in vergelijking met de rest maar door zijn formaat heeft hij uberhaupt niet veel kunnen spelen met anderen
Ik had het liever wel gehad. Misschien dat je met de andere eigenaren ergens anders kan afspreken?

1090 goedgekeurde kilometers in de mendurance. Powershet

Nynkster

Berichten: 4832
Geregistreerd: 04-03-12
Woonplaats: Groningen

Re: Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 12:43

hier hebben we dat wel gedaan, een keer of 3.
Er werd eerst gekeken welke honden bij elkaar pastten qua gedrag en spelen en dan mochten ze op het laatst een keer met zn allen spelen. Al vond ik die ene keer ook wel weer genoeg gezien er een DH pup in zat die nogal wild was... die beet echt gericht en hield gewoon vast dus vond het toen ook wel weer goed

Welsh Mountain pony's <3

dito

Berichten: 4965
Geregistreerd: 27-09-11
Woonplaats: int noord-westen van ut land

Re: Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 12:45

Bij ons mocht het wel maar onze pup vond het echt heel spannend. Kwam uit het buitenland en was te overweldigend voor haar.

Vayo

Berichten: 5894
Geregistreerd: 23-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 12:45

Maureen95 schreef:
Wat raar. Mij lijkt het juist een beloning als de puppys na lessen lekker mogen spelen...


De beloning is juist hetgeen jij als baasje aan hem geeft op het moment dat hij hetgeen laat zien dat jij vraagt. Blij zeggen ''goed zo'', een brokje of een aai. Na de les los spelen gaat een hond nooit koppelen aan een beloning op het braaf luisteren. Het wordt hooguit een gewoonte wat er voor kan zorgen dat honden juist meer op elkaar gaan focussen en minder op de baas.
Laatst bijgewerkt door Vayo op 15-06-19 12:46, in het totaal 1 keer bewerkt

Yanaa

Berichten: 484
Geregistreerd: 15-12-09
Woonplaats: Beltrum

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 12:46

Bij onze puppycursus was het juist vooraf spelen met de andere pups, waardoor ze tijdens de training geen interesse in de andere pups meer toonden.

* Jorine G
* Rotan's Parvani
* Blacky

AnnickT

Berichten: 966
Geregistreerd: 14-07-15
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 12:47

Bij mijn hondenschool mogen - in ieder geval nu de volwassen - honden ook niet spelen. Vind ik ook prima zo. Je merkt het direct als ze een keer onderling wel hebben gespeeld, dat de concentratie dan weg is en ze alleen nog naar elkaar toe willen.
Voor het spelen worden er nu speciale sessies georganiseerd waar dus de honden gecontroleerd los mogen spelen. Er is dus een duidelijk verschil tussen trainen en spelen.

Is het geen optie om een keer af te spreken met anderen om te spelen? Of als de hondenschool een omheind stuk heeft, daar vragen of het mogelijk is om een keer een uurtje (apart van de cursus) daar los te mogen met anderen.

Therapist: And what do we do when we are sad?
Me: Buy the pony.
Therapist: *sprays me with a water bottle*

Pandora2
Berichten: 14814
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 12:59

Bij ons is de puppyklas standaard het laatste kwartiertje samen los spelen.

Esther

Berichten: 3818
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 13:00

Wat veel mensen zien als spelen is dat helemaal niet. Je wil niet dat een zelfzeker typje groeit in zijn gedrag van andere honden domineren, je wilt ook niet dat je onzekere pup steeds weer het pispaaltje is en zo nog onzekerder wordt. Een pup van een klein ras hoeft niet steeds omver gerend te worden door een grotere/lompere leeftijdsgenoot. Daarom is het niet verstandig ze te laten spelen, ook tijdens wandelingen kun je beter de speelmaatjes goed uitzoeken. Gelegenheids'roedels' zijn sowieso geen goed plan, komt meestal alleen maar ellende van. Je hond leren dat hij niet naar iedere andere hond hoeft is veel nuttiger.

Sprakeloos

MarlindeRooz

Berichten: 25019
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Unknown

Re: Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 13:03

Bij ons deden ze dat (12 jaar geleden) wel. Dan gingen de mensen even koffiedrinken haha. Maar onze hond vond dat echt niks en ging alleen maar aan de deur krabben. Ze is nooit echt een honden-hond geworden ook. _O-

Pandora2
Berichten: 14814
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 13:06

Ik heb het in 25 jaar nooit anders geweten eigenlijk en nooit ellende van gezien.
De grote rassen bij elkaar en de kleintjes op een ander veldje bij elkaar.

Tigra_
Berichten: 12777
Geregistreerd: 31-03-08
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 13:09

Waar ik de puppycursus gedaan heb mocht het wel. Geen idee voor de socialisatie dan moet je ook buiten de cursus doen. Zelf heb ik er geen probleem mee als het mag. Juist wel leuk voor de pups dat ze toch even wat anders mogen dan alleen naast de baas zitten en luisteren.

Het fijne van een cursus is juist de hond leren dat ook al zijn er andere honden ze nog op jouw als baas moeten concentreren en luisteren. Ook al blaffen andere honden of vliegen die er vandoor omdat die wel willen spelen.
Op een of andere manier trokken de kleine pups nog al makkelijk naar mijn (toen) grote pup. Wat soms toch minder prettig was omdat ik dat best lastig vindt wat oké is. Iedere baas is anders en reageert ook anders. Ze speelt nogal graag met haar grote,zware poten als je dan zo'n bazige dwergteckel hebt tja die kan nu eenmaal niet zo veel hebben. Terwijl die zelf denkt van wel. Dus ik weet het niet. Valt voor beide wat te zeggen.
Toen ik nog met de vorige hond ging mochten ook de volwassen honden los en spelen voor de cursus maar na een aantal incidenten mochten de volwassen honden niet meer los. Moet zeggen dat ik die van mij toen ook al niet los liet.

Als het paard waar je van af valt een goed paard is,
dan is die val de moeite waard.

dierenfan
Berichten: 7835
Geregistreerd: 27-02-10

Re: Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 13:17

Zou gelijk opstappen als ik een cursus zou volgen en er zou speel moment zijn. De gemiddelde mens heeft namelijk geen goed inzicht in honden gedrag (nee! Ik zeg absoluut niet dat ik dat wel heb!!) en pups doen meestal niet leuk spelen maar gewoon kracht en macht spelletjes en meestal te grote verschillen onderling

Kaus

Berichten: 8913
Geregistreerd: 30-07-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 13:19

Hier geen puppycursus gevolgd maar wel een pup gehad. Het zou mijn voorkeur niet hebben om pups met elkaar te laten spelen. Zeker niet met meerdere tegelijk. Pups laten makkelijk over zich heen lopen en kunnen weinig gedrag inschatten. Liever laat ik ze spelen met volwassen honden. Die corrigeren, staan op hun strepen en tolereren niet alles. Ik heb dit met twee honden gedaan en die zijn beiden super met spelen. Nemen afstand wanneer dat moeten en geven op een nette manier aan wanneer het klaar is.

Met onze hond die is opgegroeid in een asiel in het buitenland tussen de andere pups kan ik dat totaal niet zeggen. Die stormt op iedereen af, kent geen grenzen en kan geen grenzen aangeven.

Ik zou dus zeggen nee; het is niet gek dat je niet mag spelen. Maar ik zou een andere reden geven.

'Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead.'
-The Doctor

Evelijn

Berichten: 7666
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: Peize

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 13:23

Bij ons op de puppycursus ook weinig tot geen speelmomenten... de paar keer dat we het deden was dat vooral voor de baasjes om meer inzicht te krijgen in hondengedrag. Dan was instructrice steeds erbij om te vertellen wat er nou onderling gebeurde. Dat was wel interessant en eigenlijk werd er daarna ook nauwelijks meer gevraagd of de honden samen konden spelen.

Socialiseren doe je het liefst met volwassen honden die zich netjes gedragen met pups. Dus ik zou daar eerder opzoek gaan dan aan het eind van een puppyles nog vermoeide pups met elkaar te laten ‘spelen’

"Men kan in de africhting van het paard en de opleiding van de ruiter pas een volgende stap zetten als de vorige stap is afgesloten" Ernest van Loon

CathyTBP

Berichten: 421
Geregistreerd: 20-06-16
Woonplaats: Aan het water

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 13:35

Bedankt voor alle reacties! Zo te zien zijn er wel verschillen qua hondenscholen, of het wel of niet mag.
Maar na jullie uitleg snap ik waarom het inderdaad niet altijd handig is om pup's met elkaar te laten spelen.
Ik ben weer wat hondenkennis rijker door bokt :D

Hurby (Prinz K3 x Kennedy) M2+11
Tongerenhof Pyriet M2
Roulette Fly Della Loggia M1 (verkocht), Wobke R. M1 (verkocht), Blinky M1 (verkocht)

Blazy
Berichten: 1527
Geregistreerd: 10-08-18

Re: Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 17:42

Niet en terecht

De kans dat ze omver worden gelopen is vrij groot.
Aangezien bij bv het ontstaan HD/ED voeding maar ook omgevingsfactoren (naast erfelijkheid) een rol speelt zou ik dit liever ook niet zien.
Eens een keer met dezelfde leeftijd spelen is hartstikke leuk voor ze maar het meeste leren ze van oudere honden. Laat je ze al met een leeftijdsgenoot spelen zie ik dat het liefst 1 op 1 gebeurd, gaat het ook bet wat rustiger
Daarnaast snapt een hond de beloning voor de training niet. Gewoon koekje/braaf na iedere oefening wel

Sjong
Berichten: 676
Geregistreerd: 10-02-19

Re: Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 17:59

Bij de club waar ik met mijn oudste hond trainde mocht het wel tijdens puppiecursus. Ik was er verder geen fan van. Mijn hond is bescheiden en er zaten en aantal hr honden die echt te intens "speelden".

Bij de club waar ik met de jongste trainde mocht het niet. Er was 1 hond waar mijn hond de hele tijd naartoe wilde. Daar wandel ik nog steeds wel eens mee, maar nu spelen ze nooit samen, terwijl mijn hond verder met zo'n beetje alle honden speelt.

Sanet

Berichten: 4582
Geregistreerd: 10-10-04
Woonplaats: Fryslan!

Re: Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 18:08

Wij hadden wel tijdens puppycursus een “speelmoment”. De pups mochten dan los in een grote puppy ren. Eerst moesten wij er bij in blijven staan en na een paar minuten de pups weer bij ons roepen. De eerste paar keren duurde dat even natuurlijk. Maar hoe blijer en enthousiaster je was, hoe eerder ze kwamen. Daarna er buiten staan en dan de pup naar je toe vragen.
We hebben ook knallende ballonen erin gehad, maar omdat ze dan aan het spelen waren, waren die knallende ballonnen weinig interessant en dat soort dingen. Omdat het niet “lang leve de lol” was en echt maar een klein stukje en een kort gedeelte van de les, vond ik het juist heel veel toevoegen aan de cursus.
Maar niet als dolle idioten rond rennen over het hele veld en alle andere trainingen ook verstoren.
Wij hadden ook een hele gemêleerde groep, van Deense dog naar Vlinderhondje, maar dat ging, na wat wennen, heel goed eigenlijk. De grotere honden zochten elkaar op en de kleineren ook.

Syb ZZ-Zwaar+6!
Lyr topper in de dop
#FriezenGek 27#

capopjekop
Berichten: 27894
Geregistreerd: 30-11-03

Re: Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 18:17

De cursus die mijn vriend heeft gevolgd daar mochten ze aan het eind even spelen. Maar ze keken wel welke honden ze samen lieten.

Sky

Berichten: 4890
Geregistreerd: 04-08-06
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 18:21

Bij ons was het altijd speelkwartier voor de les begon, was 1 groot feest! Ik vind dat ook een belangrijk onderdeel van de associatie. Veel verschillende soorten pups bij elkaar. Onze jongen genoot daar echt enorm van :D

Uncle Percy pet boutique Hondenboxen, riemen, snacks en interactief speelgoed


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot en 5 bezoekers