Wat te doen met onze kitten?

Moderators: Duhelo, Muiz, Essie73, Ods, MirandaT

 
 
pien2010
Berichten: 1921
Geregistreerd: 05-11-11

Wat te doen met onze kitten?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 22:58

Hoi Bokkers,

Aller eerst is dit een bericht door mijn moeder. Samen met mijn zusje woon ik bij haar en vreet de situatie steeds meer aan ons alle 3. Daarnaast nemen wij dieren altijd voor het leven en hebben wij nog nooit een dier weg gedaan. Helaas weten wij nu echt niet meer wat we moeten doen. Hopelijk kunnen jullie ons helpen.

Nala is een kitten van ongeveer medio juni. Ze is geboren op een boerderij en terecht gekomen in een gezin met een kindje van 1 jaar. Het kindje trok Nala aan haar, poten, oren en staart. Nala reageerde door te krabben naar de handjes en het gezichtje.
Er werd besloten dat Nala weg moest en ze belandde op Facebook. Zo klein als ze was. Wij hebben Nala opgehaald. Een poezenmeisje van rond de 15 weken oud. Ze kende werkelijk helemaal niets. Was overal panisch voor. Spinnen deed ze niet. En voor elke aan of knuffel viel ze onze handen aan. En fel! Na verloop van tijd leerde ze omgaan met de stofzuiger. Het geluid van de wasmachine en vaatwasser....eigenlijk met alles. Haar angsten verdwenen en ze werd steeds driester. Maar met onze 4 andere katten klikt het niet. Ze springt op hen af. Blijft hen opjagen. Als ze een waarschuwing krijgt is ze niet onder de indruk. Ze komt gewoon weer terug. En ze blijft handen aanvallen. En nu ook voeten. Uit het niets grijpt ze. Ze springt om je voeten heen en hangt er gewoon omheen. Met handen hetzelfde. Bijten. Krabben. En niet loslaten.
We hebben van alles geprobeerd, plantenspuit, toespreken, negeren, echt van alles, maar niets helpt. Het is nu zo erg dat ik bezoekers waarschuw haar niet te aaien. Maar het maakt niet uit, ze valt nu gewoon aan. Uit het niets.
Onze eigen katten zijn compleet veranderd. Ze zijn agressief geworden en 1 haalt nu ook naar ons uit. En 1 komt niet eens meer binnen. Nala is een schat van een kitten maar het aanvallen loopt nu totaal uit de hand.
Voor steriliseren is ze nog te jong. We zoeken een gouden tip om dit probleem op te lossen op zeer korte termijn, anders zijn we genoodzaakt voor Nala een ander plekje te zoeken. Bij mensen zonder andere katten of op een boerderij. Maar zoals het nu gaat kan echt niet meer.


Hopelijk weet iemand van jullie nog iets wat we kunnen doen...

[O]


lor1_1984

Berichten: 9940
Geregistreerd: 03-12-03
Woonplaats: Almelo

Re: Wat te doen met onze kitten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 23:08

Medische oorzaken laten uitsluiten door een dierenarts en als evt medische issues zijn opgelost contact opnemen met een kattengedragsdeskundige. :)
Het KGA (kattengedragsadviesbureau) heeft elke dinsdag een telefonisch spreekuur van 17u tot 18u, wellicht kun je daar eens heen bellen. :)

[o]
6+3=9, but so does 5+4.
The way you do things isn't always the only way to do them.
Respect other people's way of thinking.

Daisy_Izzy
Berichten: 108
Geregistreerd: 28-02-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 23:08

Wat vervelend dit voor jullie, zelf heb ik geen idee hoe je dit het beste kan oplossen maar wel weet ik dat steriliseren vanaf 6 maanden een richtlijn is. Dus het kan wel gedaan worden als je jonger zijn of dit verder goed is weet ik niet maar je zou het aan je da kunnen vragen!

Izzy & Evita

Duhelo
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 25242
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Wat te doen met onze kitten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 23:12

Je kan vanaf 8 weken prima steriliseren (ik geloof dat ze 800 gram of 1000 gram moeten wegen.)
Sterker, in België is het inmiddels verplicht dat kittens enkel gesteriliseerd van eigenaar mogen veranderen, toen ik nog mijn raskatten fokte werden ze op 8 weken gevaccineerd, op 10 weken gesteriliseerd en gechipt, op 12 weken gevaccineerd en op 13 weken mochten ze naar hun nieuw huisje.

Geen idee of sterilisatie helpt tegen het gedrag, maar als herplaatsen ter orde komt is het sowieso beter dat ze geholpen is, dan liever nu al laten steriliseren zodat ze in een bekende omgeving kan herstellen. (maar die jonge kittens zijn dezelfde dag al weer springlevend hoor, merk je niks aan.)

Lederen anatomische dressuursingel 120 cm te koop!
https://www.bokt.nl/markt/ad/493423/ana ... -trekpaard

Blackberry28

Berichten: 2515
Geregistreerd: 22-07-06

Re: Wat te doen met onze kitten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 23:18

Het klinkt alsof deze kitten in het begin niet heeft geleerd dat je niet met handen en vingers e.d. van mensen "speelt". Ik heb zelf 2 kittens gevangen in de bosjes bij een boerderij, 1 met 6 weken en 1 met 12 weken. Toen we alleen die van 6 weken hadden greep ze ook onze vingers en dergelijke, toen we na 6 weken haar broer erbij hadden ging dit over. Misschien ook te jong uit het nestje gehaald en dan inderdaad met een klein kindje erbij. Hoe je dit nog op gaat lossen is inderdaad lastig, je andere katten corrigeren haar dus niet?

picobello

Berichten: 1916
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Barber, Curacao

Re: Wat te doen met onze kitten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 23:33

Dit klinkt idd als een gemis in de socialisatie en een gemis aan een kitten maatje op jonge leefijd. Dé reden dat wij nooit kittens alleen plaatsen bij adoptie.
Ik zou er een gedragstherapeut bij halen en kijken hoe dit gedrag nog te corrigeren is. Want de situatie zoals die nu is, is voor geen van de partijen leuk.

pien2010
Berichten: 1921
Geregistreerd: 05-11-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 23:34

Blackberry28 schreef:
Het klinkt alsof deze kitten in het begin niet heeft geleerd dat je niet met handen en vingers e.d. van mensen "speelt". Ik heb zelf 2 kittens gevangen in de bosjes bij een boerderij, 1 met 6 weken en 1 met 12 weken. Toen we alleen die van 6 weken hadden greep ze ook onze vingers en dergelijke, toen we na 6 weken haar broer erbij hadden ging dit over. Misschien ook te jong uit het nestje gehaald en dan inderdaad met een klein kindje erbij. Hoe je dit nog op gaat lossen is inderdaad lastig, je andere katten corrigeren haar dus niet?

Ze corrigeren haar wel. Regelmatig echt hard, maar dan rent ze weg en een paar tellen later zit ze er weer...
Wij denken inderdaad ook dat ze te vroeg uit het nest is gehaald, maar ja, wat doe je er aan... Een van onze katten is een geweldige moeder, dus we hadden de hoop dat zij haar wat op zou voeden. Helaas komt zij bijna niet meer thuis...

[O]

Marcella

Berichten: 23280
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Hendrik Ido Ambacht

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 23:37

Medisch uitsluiten en lekker plekje op een boerderij zoeken. Soms kan je wel een dier willen houden, maar de kat en andere katten hebben nu geen rust. Dit gaat alleen maar steeds meer stress veroorzaken.

RIP Hero (Sunhild) 21-05-1997 (sinds 29-10-2000 eigenaar) - 17-05-2019 En onderweg naar een nieuwe baan en uitdaging.
Howrse = Sunhild / HPS = Sunhild / HR = Sunhild / MH = Sunhild / Equiverse = Sunhild (niet-actief) / Equiny = Sunhild / HR = Sunhild

bigone
Berichten: 21145
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Wat te doen met onze kitten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 23:40

Geen lading onderzoeken maar plekje op een boerderij of buitenaf zoeken. Doe je haar, jullie en zeker jullie andere katten een groot plezier mee.

tamary

Berichten: 22238
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Wat te doen met onze kitten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 00:27

Herplaatsen naar een boerderij en hopen dat ze goed is in muizen vangen.
Ze jaagt zeker 1 van je al aanwezige katten het huis uit, leert een 2e haar agressieve gedrag aan, de rest is ernstig onrustig/agressief, ze past niet in dit huishouden punt.

Rap herplaatsen is beste optie voor alle partijen, je al aanwezige katten gingen fijn samen en het is al de vraag of dat weer terug komt, maar hoe langer deze er bij is, hoe lastiger dat gaat worden.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

Lindsey_99
Berichten: 805
Geregistreerd: 20-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 08:00

Diertje is niet gelukkig, en geeft dat goed aan. Ik zou haar ook herplaatsen ergens buitenaf zodat ze haar gang kan gaan, en muizen vangen. Lang niet alle katten zijn gelukkig als 'huiskatten'.

Over de IJssel

HopeMyDay

Berichten: 617
Geregistreerd: 04-12-16

Re: Wat te doen met onze kitten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 08:49

Wat je zou kunnen proberen is om een Feliway (Friends, of classic) verstuiver te gebruiken voor de tijd tot haar sterilisatie.
Over het algemeen is dit gedrag wel typerend voor een boerderijkat maar als ze een speelmaatje heeft en voldoende naar buiten kan om haar energie kwijt te raken gaat het eigenlijk altijd goed.

Ik heb zelf ook een kitten van nu 17 weken en herken het gedrag ook bij haar (ook een boerderijkat) maar hier (ook een boerderij) kan ze voldoende muizen vangen en is ze de allerbeste vrienden met mijn (gecastreerde) kater van 5.
Zo rond de 6/7/8 maanden word het gedrag vanzelf minder. Straffen heeft overigens geen zin, gewoon wachten tot het weer over gaat.

Over Feliway hoor ik verschillende dingen maar het werkt zo'n 60% van de tijd wel dus het is het proberen waard.

Bontfire

Berichten: 169
Geregistreerd: 19-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 09:13

Wij hebben jaren geleden een soort gelijke kat opgehaald. Beestje zat al langere tijd in het asiel en was al meerdere keren terug gebracht na plaatsing. Steeds al hij in huis was viel hij mensen aan. Hij dook bijvoorbeeld op je been, ging er aan hangen en in bijten.
Wij hebben hem gratis opgehaald voor onze boerderij als muizenvanger. De eerste week heeft hij hier ons ook aangevallen door van de trap naar de hooizolder op mn man te springen. Gelukkig is het bij die ene keer gebleven. Doordat hij hier alle ruimte had is hij na een wenperiode als een blad om de boom omgedraaid. Scharrelde buiten altijd rond en als hij bij je in de buurt was kon je hem gewoon aaien. Was veranderd in een vriendelijk katje. Helaas is hij vorig jaar overleden.

pien2010
Berichten: 1921
Geregistreerd: 05-11-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-19 09:19

HopeMyDay schreef:
Wat je zou kunnen proberen is om een Feliway (Friends, of classic) verstuiver te gebruiken voor de tijd tot haar sterilisatie.
Over het algemeen is dit gedrag wel typerend voor een boerderijkat maar als ze een speelmaatje heeft en voldoende naar buiten kan om haar energie kwijt te raken gaat het eigenlijk altijd goed.

Ik heb zelf ook een kitten van nu 17 weken en herken het gedrag ook bij haar (ook een boerderijkat) maar hier (ook een boerderij) kan ze voldoende muizen vangen en is ze de allerbeste vrienden met mijn (gecastreerde) kater van 5.
Zo rond de 6/7/8 maanden word het gedrag vanzelf minder. Straffen heeft overigens geen zin, gewoon wachten tot het weer over gaat.

Over Feliway hoor ik verschillende dingen maar het werkt zo'n 60% van de tijd wel dus het is het proberen waard.

Feliway hebben we geprobeerd, mocht helaas niet baten...

In eerste instantie wouden wij haar meer tijd geven, maar vanmorgen is ze zo uitgevallen naar een van onze andere katten dat we hebben besloten haar, hoe vreselijk dan ook, te herplaatsen.

Ze mag sinds anderhalve week ook naar buiten, dit was even leuk en interessant maar na 2 dagen boeide het haar niet meer en komt ze eigenlijk nooit buiten. Ik ben dan ook eigenlijk een beetje bang dat ze ook geen boerderij kat wordt... ze zoekt wel echt mensen contact op en wil ook graag bij mensen in de buuet zijn, alleen ze vliegt je continu aan.

Fijn om te horen dat we niet de enigen zijn die een ander huisje voor haar zouden zoeken. Heeft iemand nog tips om voor haar een zo fijn mogelijk plekje te vinden?

[O]

Hevonen

Berichten: 3714
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Re: Wat te doen met onze kitten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 09:37

Wat een nare situatie. Het klinkt alsof jullie alles hebben geprobeerd. Soms lukt het gewoon niet. Ik heb talloze katten gehad (zwerfkatten/asielkatten), maar heb er nu eentje die van een boerderij komt. HIj is daar voorzover ik weet goed behandeld, maar is 3 weken zoek geweest als kitten. Ik weet niet wat hij heeft meegemaakt, maar hij is nu, na ruim twee jaar, nog steeds panisch om te worden vastgepakt. Aaien met twee handen en hoofden in zijn buurt vind hij doodeng.
Een heel groot deel van zijn aanvankelijke angsten (direct achter de bank duiken als er mensen waren, wegrennen) is verdwenen. Hij wil graag geaaid, maar alleen als het niet bedreigend is. Hij komt alleen binnen als de deuren binnen open staan zodat hij weg kan.
Toch blijft het onmogelijk om hem een pil te geven of naar de dierenarts te brengen. De keren dat we dat hebben moeten doen leidde dat altijd tot een bloedbad met hechtingen (bij ons) en veel stress bij hem. Hoe voorzichtig en geleidelijk we het ook hebben aangepakt. Als hij bang is kruipt hij weg en als dat niet snel genoeg kan valt hij aan. Denk niet dat hij het ooit zal afleren.
Ik heb alle mogelijke bange en schuwe en verwilderde katten gehad, maar nooit een die zo bleef. Uiteraard blijft hij; ik had hem genomen als vervanging voor een overleden maatje van een van onze andere katten, en had dus een kat gekozen die lief tegen andere katten was. Dat is hij ook, heel lief en verdraagzaam zelfs. Maar met mensen...

Soms kun je katten niet veranderen, zit het te diep geworteld. Jammer dat mensen een kitten en baby hebben gecombineerd, het kan wel, maar het is zeker niet de beste weg.

Ik snap heel goed dat je een ander huis voor haar zoekt, denk dat je geen keus hebt, hoe jammer ook. Sterkte!

Voor bijzondere (niet paardgerelateerde) replica's en living history spullen.
ARRE remaining history
Zij werken ook op bestelling! (smeedwerk, hout-, hoorn- en beenbewerking, leer, huiden, en nog veel meer)

GDG

Berichten: 4048
Geregistreerd: 11-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 13:43

pien2010 schreef:
Ze mag sinds anderhalve week ook naar buiten

Doe dat alsjeblieft niet zolang ze nog intact is!

koeien op de weg...

HopeMyDay

Berichten: 617
Geregistreerd: 04-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 13:52

GDG schreef:
pien2010 schreef:
Ze mag sinds anderhalve week ook naar buiten

Doe dat alsjeblieft niet zolang ze nog intact is!


Dat kan vaak prima hoor, vaak worden ze pas krols na 6 maanden oud en zolang je ze in de nacht binnen houd gebeurd er écht niet zomaar wat.
Moet je wel zeker weten dat ze rond het huis blijft en ongeveer weten wat er in de buurt rondloopt aan intacte katers.

tengeltje11
Berichten: 3965
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: w-vl,belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 13:54

Te jong om te steriliseren us totaal niet zo. In België worden bv alle kittens in asielen gesteriliseerd nog voor ze vertrekken, dus echt op bv 3 maanden. Daar zijn al tal van onderzoeken rond geweest, bij poezen werd niets negatiefs gevonden tov later steriliseren.

Voor de rest kan het ook gewoon tijd kosten.
Hier ook katten die vaak 3/4 jaar buiten blijven als een nieuwe poes aankomt en pas na al die tijd begint het wat beter te gaan.

friendly

Berichten: 7766
Geregistreerd: 13-01-06
Woonplaats: Warmenhuizen

Re: Wat te doen met onze kitten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 13:56

Zou ze misschien niet opbloeien als ze de enige kat in huis is?

I'll be back so soon you won't even have time to miss me. Look after my heart, I've left it with you.

Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 92871
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 13:57

HopeMyDay schreef:
Dat kan vaak prima hoor, vaak worden ze pas krols na 6 maanden oud en zolang je ze in de nacht binnen houd gebeurd er écht niet zomaar wat.
Moet je wel zeker weten dat ze rond het huis blijft en ongeveer weten wat er in de buurt rondloopt aan intacte katers.


En dat is precies waarom er zoveel kittens worden geboren. Juist door deze risico's te nemen..

tengeltje11
Berichten: 3965
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: w-vl,belgie

Re: Wat te doen met onze kitten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 13:58

Idd, niet buiten zolang ze intact is en hop, zo snel mogelijk laten helpen, voor hetzelfde geld heb je na de sterilisatie een veel rustiger poesje.

GDG

Berichten: 4048
Geregistreerd: 11-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 14:22

Cayenne schreef:
HopeMyDay schreef:
Dat kan vaak prima hoor, vaak worden ze pas krols na 6 maanden oud en zolang je ze in de nacht binnen houd gebeurd er écht niet zomaar wat.
Moet je wel zeker weten dat ze rond het huis blijft en ongeveer weten wat er in de buurt rondloopt aan intacte katers.


En dat is precies waarom er zoveel kittens worden geboren. Juist door deze risico's te nemen..

Precies. Leuk dat het 'vaak' goed gaat maar poes die zelf net kitten-af is mag met haar veel te jonge en nog lang niet volwassen lijfje en brein die dracht uitzitten en voor een nest zorgen (als ze pech heeft, vroeggeboorte is dan nog een geluk bij een ongeluk).

koeien op de weg...

HopeMyDay

Berichten: 617
Geregistreerd: 04-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 15:01

Ik heb al jaren een kittenopvang voor verwilderde kittens, het is gewoon een kwestie van krolsheid herkennen. Veel mensen herkennen het helaas niet maar rond 3/4 maanden worden ze echt niet krols. Daarna is het opletten.

Steriliseren (castreren eigenlijk) kan gewoon op 3 a 4 maanden leeftijd voor de eerste krolsheid. In Nederland misschien niet de norm maar er zijn vast wel dierenartsen te vinden.

DeMolenhoek

Berichten: 9044
Geregistreerd: 22-01-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 15:20

Als jullie haar gehaald hebben op 15 weken en ze is van juni, zou ze nog 17 weken moeten worden, gerekend vanaf 1 juni. Ik zou haar om te beginnen meer tijd geven om te ontstressen. Ze heeft nog geen stabiliteit gehad. Op welke leeftijd is ze bij de moeder weggegaan?

pien2010
Berichten: 1921
Geregistreerd: 05-11-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-19 15:23

De kitten komt alleen buiten als er iemand op kan letten en die houd haar dus ook goed in de gaten.

@friendly hier hopen wij ook op. We hebben nu contact met iemand met een boerderij zonder katten. Mag ze dus zelf weten wat ze doet.

@tengeltje wij zien het echt niet zitten om 3/4 jaar te wachten. Voor ons zelf is het niet zo erg maar wel voor de andere katten.

@demolenhoek. Dat weten we niet. Nu ik je berekening zo zie klopt het idd niet. We hebben haar nu 4 a 5 weken.

[O]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 41 bezoekers