Dispensatie paard

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

 
 
Kaitlyn

Berichten: 7199
Geregistreerd: 04-06-06
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 16:32

Hier ook een krampentrekker gereden, maar deze kon met veel oefenen en geduld prima achterwaarts gaan. En anders gewoon een 0 of 1, en die moet je dan maar compenseren met hogere cijfers in de rest.

Het is niet te doen om paarden dispensatie voor iets te geven. Hoe zie je dat eigenlijk voor je? "we hebben in deze wedstrijd ook een klasse die moeite hebben voor paarden die achterwaarts gaan."
Of moet je maar gewoon een 6 krijgen voor iets wat je niet toont?

Wanneer jij als ruiter ambities hebt die het kunnen van je paard overstijgen, dan moet je gaan denken of dit wel zo eerlijk is voor het paard en jezelf. En wellicht een keuze gaan maken, om dit paard niet met zulke klasses te pesten als je er niet doorheen komt. Dat betekent niet dat je hem moet verkopen, dat betekent wel dat je realistisch moet kijken naar de situatie.
Ga ik door en incasseer ik die slechte punten op dat onderdeel, of ga ik verder met een ander paard die deze bemerking niet heeft?

25-9-2019 Gibbie geeft gas op de paarse heide
Voor onze paardenavonturen https://www.instagram.com/1991leane/
Gibalia
Velvet
Lorna

I like to open the microwave when 1 second is left. Feels like I'm a Bomb Defuser. :')


Ayasha
Blogger

Berichten: 48078
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 16:42

Zamba schreef:
niet voor een onderdeel op zich maar wel voor een hele proef. Denk aan lichtrijden in het Z, bepaalde beugels of elastieken. Ik denk dat er meer ruiters zijn die graag zouden blijven lichtrijden, zeker in het uitstrekken. Maar ja hun mogen dat ook niet omdat ze geen aandoening hebben.

Wellicht zouden die ruiters dan het ruggebruik gewoon beter moeten krijgen. Op een uitzondering na is een probleem van doorzitten in een verruiming te wijten aan een paard dat niet fijn los in de rug blijft gedurende die verruiming. En dat horen ze nooit graag maar in de meerderheid van de gevallen is het echt gewoon een rijtechnisch iets. Ik moet nu één proef doorzitten en één proef lichtrijden in de verruiming en het doorzitten is gewoon veel fijner. Je voelt veel meer wat er onder je gebeurt. En nee, ik heb echt geen paard dat zo lekker zit in zijn "natuurlijke" gang. Maar eens hij die rug fijn gebruikt wordt het een heel ander verhaal.

Hoe zie jij het voor je dat jij die oefening zou mogen over slaan tov al die andere ruiters die hem wel moeten doen? :) Hoe kunnen ze dat eerlijk maken? Die ruiter moet gewoon nog steeds dezelfde proef met dezelfde oefeningen rijden. Er valt geen oefening weg door hun beperking. Er valt dus ook geen punt weg.

Als er oefeningen weg moeten vallen dan worden hun mogelijkheden ook ineens een stuk beperkter om wedstrijd te rijden. In België bv doen we niet aan dispensaties zoals lichtrijden enz. Als je hier dispensaties wil moet je nationaal starten op para-wedstrijden. En dan worden je mogelijkheden tot rijden dus zowel financieel als kwa organisatie ook ineens een stuk beperkter kwa niveau. (want dat begint ook pas vanaf nationaal niveau.)

Gezien voor jouw paard een oefening geheel weg zou moeten vallen is het dus ook logisch dat, als je graag wil vergelijken, zijn mogelijkheden tot deelnemen ook beperkter worden. Hij kan dus maar "mee" tot wanneer de achterwaarts gevraagd wordt. :)

Niemand zegt dat jij jouw paard weg moet doen. Alleen dat je moet accepteren dat hij wellicht minder goed mee zal kunnen vanaf een bepaalt niveau. Net zoals die ruiters met een beperking moeten accepteren dat zij vanaf een bepaalt niveau veel moeilijker mee kunnen.

[RIJ-ITP] Rêve D'or haar jaarlijkse update.
[RIJ-ITP] Een halve zomer-competitie met Royal Samber!
"You can never rely on a horse that is educated by fear. There will always be something that he fears more than you. But, when he trusts you, he will ask you, what to do when he is afraid." - Antoine de Pluvinel

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 112794
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 16:46

Citaat:
De eeuwige discussie, mijn tinker krijgt een 5 voor veruimen in draf omdat het een tinker is vind ik onzin. Ook een tinker kan laten zien dat hij zijn pas groter kan maken. Misschien kan hij niet die knieën om zn oren gooien zoals een Kwpn maar veruimen kan hij zeker (lijkt mij)


Dat kunnen ze inderdaad wel, maar gemiddeld gezien zijn ze wel wat beperkter dan een KWPN'er.
Eigenlijk hetzelfde als met jouw paard: hij kan waarschijnlijk wel wat passen achterwaarts zetten, maar de uitvoering is minder fraai dan bij de meeste andere paarden waardoor je wat lager dan gemiddeld zult scoren en dat zult moeten compenseren op onderdelen waar je paard wel goed in is. Dan is het cirkeltje toch weer rond? :)

Afwezig tot nader order.
Bij vragen graag contact opnemen met een ander teamlid.
It's not easy being green *** Kermit ***

Lante

Berichten: 11021
Geregistreerd: 18-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 16:53

Zamba schreef:
niet voor een onderdeel op zich maar wel voor een hele proef. Denk aan lichtrijden in het Z, bepaalde beugels of elastieken. Ik denk dat er meer ruiters zijn die graag zouden blijven lichtrijden, zeker in het uitstrekken. Maar ja hun mogen dat ook niet omdat ze geen aandoening hebben.


Van mij mag je, maar dan ook de hele proef lichtrijden natuurlijk! :D
Zo makkelijk is een nette verzameling niet als je niet kan doorzitten en voor houding en zit scoor ik ook echt geen hoge cijfers dankzij mijn aandoening, waarmee ik dispensatie heb gekregen. Ook ik moet dus mijn beperking in de proef compenseren en dat moet jij met jouw paard ook.
Of vind jij dat mensen met dispensatie ook het cijfer voor houding en zit weg mogen strepen? Standaard een 6 voor mensen met dispensatie of zo? Dat klinkt dan wel weer interessant. :Y)

Maar wat ik eigenlijk wil zeggen: Jij hebt de keuze om een ander paard te kopen die beter past bij jouw ambities, en een goeie plek te zoeken voor jouw paard waar minder van hem/haar gevraagd wordt. Ik heb niet de keus om een ander lichaam te kopen passend bij mijn ambities.
Daarom vind ik deze reactie van jou waar ik op reageer eigenlijk best kortzichtig, ongepast en egoïstisch.

~Het leven wordt achterwaarts begrepen, maar moet voorwaarts geleefd worden.~

Kierkegaard

Suzanne F.

Berichten: 31936
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 16:54

Klinkt een beetje hetzelfde als de amazone die met haar paard in het Z1 een verliespunt reed en achteraf heel boos op mij werd want hij had OCD en het was al zo knap dat hij dit gehaald had en dat hij dit deed en ze was heel trots op hem.
Eh ja, prima. Maar ik zit daar om een objectief oordeel te geven over de verrichting. Niet om rekening te houden met alle gebreken en onmogelijkheden van ieder paard en iedere ruiter.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Sjolvir

Berichten: 24867
Geregistreerd: 26-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 17:05

Goed idee, ik ga ook dispensatie aanvragen, mijn paard heeft haar bouw niet mee en kan geen uitgestrekte gangen :D :+ :Y)
(grapje... sarcasme modus weer uit)

Overigens ben ik ook terecht trots op mijn kleine propje, maar als onze proef bagger is, dan is ie bagger, ongeacht of ze die dag super liep terwijl ik niet weet hoe ik moet zitten en sturen van de pijn, dat weet ik, de jury niet en zal dat terecht ook niet mee nemen in een beoordeling en daarom ben ik blij met mijn paard en trots op haar.

Ik incasseer gewoon de onvoldoendes voor de onderdelen waar we blijkbaar het talent niet voor hebben en hoop andere onderdelen dusdanig te rijden dat we daar compensatie vandaan kunnen halen.
Bij jou gaat het om 1 punt.. soms nog een gecombineerde ook, die kan je makkelijk compenseren.
Verder is wat al eerder gezegd is compensatie vanwege manco's aan het paard natuurlijk van de zotte, paard dient gezond te zijn om proeven te kunnen rijden. Die van jou doet het blijkbaar verder prima, dus ach.. die ene onvoldoende?

[EJL-ITP] Van overdwars naar M2 van met tumor naar met humor! ons 2017.... begint en eindigt met een tumor, maar Heps houdt haar humor!
Hepsie [RIJ-ITP] All over the world Noors, Zuid Europees en VS asjemeCOW?!!!
I.M. Vaarwel mijn gouden koningin.....
[IM] And then the fairytale ends.... Sjolvir run for ever.
“The secret in riding is to do few things right. The more one does, the less one succeeds. The less one does, the more one succeeds.”
~ Nuno Oliveira

c_alsemgeest

Berichten: 16095
Geregistreerd: 18-01-04
Woonplaats: 's-Gravenzande

Re: Dispensatie paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 17:08

Maar even... is het een kramperig paard, of is het hanetred?

Warina (Commandeur x Krawall) 05-05-'80 - †08-09-'09
United (Havidoff x Jazz) 11-05-'01 - †14-06-'17 Z1+12
Jam Session (Don Tango B x Krack C) 02-05-2014 B+8 L+5

Zamba
Berichten: 331
Geregistreerd: 04-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-10-19 17:30

c_alsemgeest schreef:
Maar even... is het een kramperig paard, of is het hanetred?


zoals al eerder benoemd kramp geen hanetred (dit zie je in de vooruitgaande gangen)

Anoniemk2
Berichten: 1336
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 22:06

Ik ben van mening dat wanneer je aan wedstrijden deel neemt je je paard voor elkaar hebt. "ongeacht het ras. Jury beoordeelt wat ie op het moment ziet dus niet vloeiend achterwaarts gaan levert standaard een een onvoldoende op. Als het achterwaarts onder het zadel moeilijk gaat probeer het dan aan de hand en elke pas belonen dat ie een pasje achterwaarts gaat. Succes!

rozebadeend

Berichten: 60
Geregistreerd: 09-09-19

Re: Dispensatie paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 22:23

Dispensatie lijkt me hier ook niet direct op zijn plaats. Wat je kan doen zoals eerder aangeven, gewoon halthouden in de proef en geen achterwaarts. Dit levert dan enkel een laag cijfer op.

Daarnaast, als ik het zo mag opmaken uit de reacties, heb je maar 1 startpas denk ik?
In dat geval hoef je namelijk niet te promoveren naar een hogere klasse bij het bereiken van je max. Winstpunten. Je kan dus ook lekker in de proeven blijven hangen zonder achterwaarts.

Sjaco
Berichten: 102
Geregistreerd: 31-10-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 22:28

Suzanne F. schreef:
Klinkt een beetje hetzelfde als de amazone die met haar paard in het Z1 een verliespunt reed en achteraf heel boos op mij werd want hij had OCD en het was al zo knap dat hij dit gehaald had en dat hij dit deed en ze was heel trots op hem.
Eh ja, prima. Maar ik zit daar om een objectief oordeel te geven over de verrichting. Niet om rekening te houden met alle gebreken en onmogelijkheden van ieder paard en iedere ruiter.


Een jurylid dient gewoon te beoordelen wat getoond wordt, niets meer en niets minder.

Sjaco
Berichten: 102
Geregistreerd: 31-10-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 22:29

rozebadeend schreef:
Dispensatie lijkt me hier ook niet direct op zijn plaats. Wat je kan doen zoals eerder aangeven, gewoon halthouden in de proef en geen achterwaarts. Dit levert dan enkel een laag cijfer op.

Daarnaast, als ik het zo mag opmaken uit de reacties, heb je maar 1 startpas denk ik?
In dat geval hoef je namelijk niet te promoveren naar een hogere klasse bij het bereiken van je max. Winstpunten. Je kan dus ook lekker in de proeven blijven hangen zonder achterwaarts.


Voor zover ik weet geldt dit alleen voor springen en eventing en niet voor dressuur.

Sjaco
Berichten: 102
Geregistreerd: 31-10-15

Re: Dispensatie paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 22:31

Ik heb trouwens ook een handicap waar ik als ruiter geen dispensatie voor krijg.
Mijn handicap is "gebrek aan talent"

Sjolvir

Berichten: 24867
Geregistreerd: 26-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 22:43

Sjaco schreef:
Ik heb trouwens ook een handicap waar ik als ruiter geen dispensatie voor krijg.
Mijn handicap is "gebrek aan talent"


:+ Lijdt ik ook aan... -O- Maar helaas...

[EJL-ITP] Van overdwars naar M2 van met tumor naar met humor! ons 2017.... begint en eindigt met een tumor, maar Heps houdt haar humor!
Hepsie [RIJ-ITP] All over the world Noors, Zuid Europees en VS asjemeCOW?!!!
I.M. Vaarwel mijn gouden koningin.....
[IM] And then the fairytale ends.... Sjolvir run for ever.
“The secret in riding is to do few things right. The more one does, the less one succeeds. The less one does, the more one succeeds.”
~ Nuno Oliveira

Zamba
Berichten: 331
Geregistreerd: 04-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-10-19 22:46

rozebadeend schreef:
Dispensatie lijkt me hier ook niet direct op zijn plaats. Wat je kan doen zoals eerder aangeven, gewoon halthouden in de proef en geen achterwaarts. Dit levert dan enkel een laag cijfer op.

Daarnaast, als ik het zo mag opmaken uit de reacties, heb je maar 1 startpas denk ik?
In dat geval hoef je namelijk niet te promoveren naar een hogere klasse bij het bereiken van je max. Winstpunten. Je kan dus ook lekker in de proeven blijven hangen zonder achterwaarts.


Hierbij een laatste post. Nee ik kan niet in de lagere klasse blijven hangen gezien ik al hoger heb gestart en dit dus niet meer mogelijk is. Ik kan zelf geen slotjes oid plaatsen maar bij deze; we lossen het hier in het team wel op. Mensen om ons heen weten het hele verhaal en kunnen hierover beter oordelen wat te doen. Succes nog op bokt allemaal :)

Lante

Berichten: 11021
Geregistreerd: 18-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 22:48

Sjaco schreef:
Ik heb trouwens ook een handicap waar ik als ruiter geen dispensatie voor krijg.
Mijn handicap is "gebrek aan talent"


:')
Die zijn er genoeg, daar worden hele klassen voor uitgeschreven in de basissport (lucky me, veel keus := ).

~Het leven wordt achterwaarts begrepen, maar moet voorwaarts geleefd worden.~

Kierkegaard

Lante

Berichten: 11021
Geregistreerd: 18-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 22:50

Zamba schreef:
rozebadeend schreef:
Dispensatie lijkt me hier ook niet direct op zijn plaats. Wat je kan doen zoals eerder aangeven, gewoon halthouden in de proef en geen achterwaarts. Dit levert dan enkel een laag cijfer op.

Daarnaast, als ik het zo mag opmaken uit de reacties, heb je maar 1 startpas denk ik?
In dat geval hoef je namelijk niet te promoveren naar een hogere klasse bij het bereiken van je max. Winstpunten. Je kan dus ook lekker in de proeven blijven hangen zonder achterwaarts.


Hierbij een laatste post. Nee ik kan niet in de lagere klasse blijven hangen gezien ik al hoger heb gestart en dit dus niet meer mogelijk is. Ik kan zelf geen slotjes oid plaatsen maar bij deze; we lossen het hier in het team wel op. Mensen om ons heen weten het hele verhaal en kunnen hierover beter oordelen wat te doen. Succes nog op bokt allemaal :)


En geen excuses voor je ongepaste opmerkingen?

Nou, succes dan maar met je team.

~Het leven wordt achterwaarts begrepen, maar moet voorwaarts geleefd worden.~

Kierkegaard

Ayasha
Blogger

Berichten: 48078
Geregistreerd: 24-02-04

Re: Dispensatie paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 23:00

Met een heel team moet het haast wel goed komen. :)

[RIJ-ITP] Rêve D'or haar jaarlijkse update.
[RIJ-ITP] Een halve zomer-competitie met Royal Samber!
"You can never rely on a horse that is educated by fear. There will always be something that he fears more than you. But, when he trusts you, he will ask you, what to do when he is afraid." - Antoine de Pluvinel


rien10
Berichten: 5815
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-19 23:32

Zamba schreef:
Sussie85 schreef:
Dat ga je niet krijgen. Voor medische problemen bij het paard krijg je geen dispensatie. Wat je wel kan doen is het achterwaarts in de proef gewoon over slaan. Sommige juryleden zullen het niet eens opmerken waardoor je een 6 krijgt, maar in de meeste gevallen zal het je een 0 of een 1 opleveren. Deze punten zal je dan wel moeten compenseren op de andere onderdelen om nog een winstpunt te rijden.


eigenlijk is dat raar toch? of zie ik dat anders? begrijp me niet verkeerd, ben totaal 100 % sport ruiter en geen ik rij 5 dagen in het bos ruiter :')
Het paard kan er niks aan doen dat hij dit probleem heeft. wij willen dat hij dat doet, maar als er iets is wat wij als ruiter niet kunnen krijgen we daar wel vrijstelling voor... :(:)

even een extra vraag:
Hoe word er door juryleden gekeken naar een paard wat achterwaarts gaat met krampbenen? die kan natuurlijk nooit normaal achterwaarts zoals ieder ander paard

Ik wil dan dispensatie op lengte buiging. Op nageeflijkheid. Op achterwaarts. Op uitgestrekte draf.
Een paard wat een oefening niet laat zien krijgt een 1 voor de oefening.
Nee. Het kan niet

FriesWytske
Berichten: 9134
Geregistreerd: 05-08-06

Re: Dispensatie paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-19 09:18

Zou wat zijn als dit kon. Ieder paard heeft zijn tekortkomingen. De 1 kan heel goed strekken, de ander weer niet. De 1 heeft een hele goede galop, de ander niet. En ga zo maar door. Dan wordt een jury helemaal gek, als er ook voor paarden dispensaties komen. Gewoon zorgen dat je paard op de andere onderdelen heel goed scoort, dan kun je het slechte cijfer voor achterwaarts wegpoetsen.

daffodil

Berichten: 8854
Geregistreerd: 12-11-03

Re: Dispensatie paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-19 10:01

Zelfreflectie.......een groot goed wat een hoop ruiters missen. Blijf in de realiteit, verwacht niet het onmogelijke en doe jezelf en je paard een plezier in plaats van de lat zo hoog leggen dat het onhaalbaar wordt.

Ik wens je alle geluk toe maar vooral wijsheid met je paard.

Ik rij voor de lol!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 bezoekers