Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Mondy, Sica, Mjetterd, ynskek, Giolli, Dani
JewEmm schreef:het is bizar warm nu ja maar dat was in de jaren 60 ook een keer net zoBlijkbaar ben ik nogal lang niet hier geweest.
Germie: Jij hebt het vooral over milieuproblemen. Dat heeft niet direct iets met klimaatopwarming te maken. Voor jou, en een aantal anderen hier is dit misschien wel een handig filmpje om eens te bekijken. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/21 ... en-milieu/
Ik zeg hiermee dus niet dat milieuproblemen zoals zwerfafval en de plasticsoep geen problemen zijn, maar dat het toch redelijk los van klimaatverandering gezien moet worden.
Ontkennen dat klimaatopwarming niet plaats vind is nu dus volledige kul. nu.nl zegt blijkbaar dat de kans dat dit niet zo is 1 op 3.5 miljoen is, VRT zegt dat het in elk geval de gouden grens van 1 op 1 miljoen voorbijgestoken is. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/25 ... -zeker-of/
Het artikel zelf is nog niet online geplaatst (dat werkt zo in de publicatie-wereld), maar zodra het er is ga ik kijken of ik het met jullie kan delen.
Ik weet niet meer wie het is, maar iemand heeft het hier steeds over "klimaat verschuiving" of iets dergelijks. Ergens klopt dat ook wel. Maar ook weer niet. Ja, de klimaatzones "verschuiven", maar het is niet zo dat er net zo veel woestijn ergens af gaat als ergens anders weer bij komt, of dat er poolgebieden ergens anders weer aan het ontstaan zijn. Records worden verbroken, maar significant meer hitte records dan koude records: conclusie (even kort door de bocht) op een globaal niveau warmt het klimaat op. Ja, op sommige plekken meer dan anderen, maar het gaat zoals ze het in het engels zo mooi zeggen over GLOBAL change.
An sich klopt het wel dat er altijd wel klimaatverandering heeft plaatsgevonden, maar het grote punt, is dat dat nog nooit zo snel is gegaan. En dat is door toe doen van de mensen. Door het opbranden van koolstoffen uit fossiele reserves. Reserves die over vele malen langere periodes ontstaan zijn, en die wij in vergelijking met die periode in no time de atmosfeer aan het insturen zijn.
Vanavond ga ik trouwens naar VRT NWS Connect, een avond in gesprek met klimaatexperts! Ik ga naar de volgende sessies: "Is het te goedkoop om ons te verplaatsen?" - "Bosbrossers in een fastfood cultuur?" - "Hoe kunnen nieuwe technologieën een antwoord bieden op het klimaatvraagstuk?". Uiteraard zal ik laten weten hoe het was!
Nog een laatste puntje. Eergisteren weer een klimaatbetoging bijgewoond, deze keer in Gent zelf. Meer dan 10.000 man! Het was echt bizar warm. Dus een aantal foto's een een cartoon die er erg tekenend voor was.
[ Afbeelding ]
[ Afbeelding ]
[ Afbeelding ]
[ Afbeelding ]
Deze foto was een beetje surreëel... Kilmaat betoging op de voorgrond, en dan op de achtergrond zware industrie met een vieze bruine wolk erboven en alternatieve energie (windmolens) ertussen.
[ Afbeelding ]
[ [url=m/lgIezw.jpg]Afbeelding[/url] ]
8nnemiek schreef:Shaggy09 schreef:Er zijn meer dan genoeg mensen die geen nieuwe auto kunnen kopen (ook geen kleinere auto) geen paard kunnen betalen, gewoon een tweedehands tv hebben en dus ook zonnepanelen niet kunnen ophoesten. Eigenlijk is alles wat je net opnoemde een enorme luxe voor heel veel mensen.
Van wat ik me kan herinneren leeft zo'n 95% van de Nederlanders boven de armoedegrens.
Als ik écht geen cent zou hebben, dan zou ik waarschijnlijk alsnog zonnepanelen aanschaffen met een lening.. Stel je betaalt €50 per maand af, 8 jaar lang, maar je hebt daardoor geen verdere energiekosten meer, dan ben je geen cent duurder uit en ná het afbetalen van die lening heb je de komende 10 tot 20 jaar gratis stroom.
pien_2010 schreef:Het is een enorm bedrag rond de 700 miljard, maar het gaat er niet om wat jij denkt of geloofd, het gaat erom dat bewezen is dat het anders nog veel duurder wordt. De 700 miljard is een maximaal bedrag uitgerekend door wetenschappers met daarbij alle pech scenario's opgenomen.Citaat:Verder betwijfel ik of niets doen duurder word dan de kosten die het akkoord met zich meebrengt. Ik denk van niet namelijk. Het is echt een ontzettend hoog bedrag.
Waarom hier die zonnepanelen zo extreem duur zijn snap ik niet. Vind dat heel verdrietig. We hebben hier zo veel zonne-uren. Echt zonde.
@jewwemm:Laatste nieuws dus. Zal wel op journaal komen. Ik was mezelf al op de kop aan het geven dat ik dit gemist had. Niet nodig dus. Ga zeker dit volgen. Nogmaals dank.
8nnemiek schreef:Shaggy09 schreef:Er zijn meer dan genoeg mensen die geen nieuwe auto kunnen kopen (ook geen kleinere auto) geen paard kunnen betalen, gewoon een tweedehands tv hebben en dus ook zonnepanelen niet kunnen ophoesten. Eigenlijk is alles wat je net opnoemde een enorme luxe voor heel veel mensen.
Van wat ik me kan herinneren leeft zo'n 95% van de Nederlanders boven de armoedegrens.
Als ik écht geen cent zou hebben, dan zou ik waarschijnlijk alsnog zonnepanelen aanschaffen met een lening.. Stel je betaalt €50 per maand af, 8 jaar lang, maar je hebt daardoor geen verdere energiekosten meer, dan ben je geen cent duurder uit en ná het afbetalen van die lening heb je de komende 10 tot 20 jaar gratis stroom.
Popstra schreef:JewEmm schreef:het is bizar warm nu ja maar dat was in de jaren 60 ook een keer net zo[...] Records worden verbroken, maar significant meer hitte records dan koude records: conclusie (even kort door de bocht) op een globaal niveau warmt het klimaat op. [...]
germie schreef:En in 2002 en toen ik 17 was ook een keer in februari in t-shirt gelopen.
Shaggy09 schreef:Heb je daar wat linkjes/bronnen van? Heb dat namelijk nooit eerder gehoord of gelezen.
germie schreef:Inderdaad kun je met één dag niet zeggen het heeft wel of niet te maken met klimaatverandering. Daarvoor zul je altijd over een langere periode moeten kijken. Als je hier naar kijkt zijn de cijfers onrustbarend: https://www.cbs.nl/nl-nl/maatschappij/n ... emperatuurEn in 2002 en toen ik 17 was ook een keer in februari in t-shirt gelopen.
germie schreef:Inderdaad kun je met één dag niet zeggen het heeft wel of niet te maken met klimaatverandering. Daarvoor zul je altijd over een langere periode moeten kijken. Als je hier naar kijkt zijn de cijfers onrustbarend: https://www.cbs.nl/nl-nl/maatschappij/n ... emperatuur[/quote]En in 2002 en toen ik 17 was ook een keer in februari in t-shirt gelopen.
Citaat:Naast dat ik je post vreselijk stereotyperend over vind komen krijg ik het idee dat je geen weet van de maatschappij hebt. Er zijn meer dan genoeg mensen die geen nieuwe auto kunnen kopen (ook geen kleinere auto) geen paard kunnen betalen, gewoon een tweedehands tv hebben en dus ook zonnepanelen niet kunnen ophoesten. Eigenlijk is alles wat je net opnoemde een enorme luxe voor heel veel mensen.
Ja, de prijzen zijn gedaald door de jaren heen en het is al een heel stuk goedkoper dan toen wij onze panelen pak 'm beet 10 jaar terug hebben laten zetten. Maar betaalbaar is het niet hoor, voor de gemiddelde Nederlander.
Citaat:De gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt is in de periode 1952-2017 met 1,7 °C gestegen. Het gaat hier om de trendmatige ontwikkeling waarbij gecorrigeerd is voor bovengemiddeld strenge winters of warme zomers. De laatste jaren waren veruit de warmste sinds het begin van de meetreeks in De Bilt. De gemiddelde temperatuur in de wereld lag in 2017 ongeveer 0,9 °C boven de gemiddelde wereldtemperatuur in de jaren 1961-1990. Deze opwarming is statistisch significant.
Analyse
Het patroon van stijgende temperaturen zien we ook terug in de gemiddelde temperatuur per seizoen. De opwarming is echter niet in elk seizoen even sterk. De opwarming is het sterkst in de zomer en het minst sterk in de winter. Verder blijkt in de winter de variabiliteit van temperaturen rond de langjarige trend veruit het grootst. Koude winters kunnen daarom nog steeds voorkomen in het huidige Nederlandse klimaat. De opwarming is niet in elk deel van Nederland even sterk: de hoogste temperatuurstijging is te zien in Zeeland, de laagste in Drenthe en Groningen. Deze verschillen komen door een kleinere zoninvloed en een afnemende invloed van de Noordzee in de noordoostelijke provincies. Overigens zijn de jaar-op-jaar variaties groter dan deze verschillen over Nederland (Bosatlas van het Klimaat, 2011 - pag. 23).
Internationale vergelijking
In de afgelopen 65 jaar is het mondiaal gemiddeld grofweg 1 °C warmer geworden. De drie decennia 1980-1989, 1990-1999 en 2000-2009 werden steeds warmer en waren alle drie warmer dan alle voorgaande decennia. De opwarming van de aarde gaat niet in een constant tempo, maar is aan schommelingen onderhevig. Na een versnelling aan het eind van de vorige eeuw verliep de opwarming in de periode 1998-2014 weer langzamer. Zo'n tempowisseling in het waargenomen temperatuurverloop is niet uniek en kan goed verklaard worden door natuurlijke fluctuaties (PBL/KNMI, 2015 - hoofdstuk 1). Ook in de jaren 2015 en 2016 was er sprake van een forse temperatuurstijging.
pien_2010 schreef:@Janneke, je moet eventjes goed lezen. De link is door mij geplaatst als reactie op germie en ik quote uit het artikel van Centraal bureau voor statistiek
https://www.cbs.nl/nl-nl/maatschappij/n ... emperatuurCitaat:De opwarming is niet in elk deel van Nederland even sterk: de hoogste temperatuurstijging is te zien in Zeeland, de laagste in Drenthe en Groningen. Deze verschillen komen door een kleinere zoninvloed en een afnemende invloed van de Noordzee in de noordoostelijke provincies. Overigens zijn de jaar-op-jaar variaties groter dan deze verschillen over Nederland.
Janneke2 schreef:Fijn dat spreekster meer te besteden heeft dan de gemiddelde Nederlander.
Janneke2 schreef:Maar ter zake.
Bij zonnepanelen delen koop je 8 panelen voor 3400 euro.
Die worden afgelost in 15 jaar.
Per jaar kost dit dus ietsje meer dan 200 euro p jaar, verder sta je quitte mbt de elektriciteitsrekening.
200 euro plus nog watbgedeeld door 12: per maand laten we zeggen 20 euro.
"Onbetaalbaar"....?
Welnee.
ikke schreef:Goh, pien_2010, is dat Nuon setje nu opeens wel ok, omdat jij ermee komt?
https://www.dvhn.nl/economie/Primeur-Ee ... gle.com%2F
Dit is niks nieuws onder de zon, die set staat er al ongeveer 4jaar.......
Heb hem hier al een paar keer genoemd maar nee, dan blaat ik maar onzin.
Janneke2 schreef:Citaat:Naast dat ik je post vreselijk stereotyperend over vind komen krijg ik het idee dat je geen weet van de maatschappij hebt. Er zijn meer dan genoeg mensen die geen nieuwe auto kunnen kopen (ook geen kleinere auto) geen paard kunnen betalen, gewoon een tweedehands tv hebben en dus ook zonnepanelen niet kunnen ophoesten. Eigenlijk is alles wat je net opnoemde een enorme luxe voor heel veel mensen.
Ja, de prijzen zijn gedaald door de jaren heen en het is al een heel stuk goedkoper dan toen wij onze panelen pak 'm beet 10 jaar terug hebben laten zetten. Maar betaalbaar is het niet hoor, voor de gemiddelde Nederlander.
Fijn dat spreekster meer te besteden heeft dan de gemiddelde Nederlander.
Maar ter zake.
Bij zonnepanelen delen koop je 8 panelen voor 3400 euro.
Die worden afgelost in 15 jaar.
Per jaar kost dit dus ietsje meer dan 200 euro p jaar, verder sta je quitte mbt de elektriciteitsrekening.
200 euro plus nog watbgedeeld door 12: per maand laten we zeggen 20 euro.
"Onbetaalbaar"....?
Welnee.
Erg veel mensen met een bijstandsuitkering betalen per maand meer aan electra.
germie schreef:Helaas, censuur is ook op nu.nl doorgedrongen. Of je mag geen reacties plaatsen, of de tegenstem mag niet.
[ Afbeelding ]
https://www.nu.nl/klimaat/5761740/weten ... -mens.html
Citaat:Censuur is het gebruiken van de macht van de staat, een andere controlerende macht, een bepaalde groepering, of van bepaalde individuen, om informatie achter te houden of de expressie aan banden te leggen. De verwante term persbreidel geeft de maatregelen aan om de persvrijheid te beperken.
om te vervolgen met:Citaat:De wetenschappers hebben de resultaten van een aantal gezaghebbende onderzoeken op het gebied van klimaatverandering in de afgelopen decennia naast elkaar gelegd.
Uit de drie onderzoeken blijkt dat de kans dat de aarde niet sneller opwarmt door toedoen van de mens 1 op de 3,5 miljoen is.
enCitaat:Hiermee is een waarschijnlijkheid bereikt die een 'gouden standaard' wordt genoemd. Dit is een maat waarmee in de fysische wetenschappen een waarschijnlijkheid wordt aangeduid, melden de onderzoekers in een artikel in het blad Nature Climate Change.
"De mensheid kan dit signaal niet meer negeren", aldus een van de wetenschappers.
Citaat:"De stelling dat wetenschappers niet kunnen aantonen hoe klimaatverandering wordt veroorzaakt, is pertinent onjuist", stelt een van de onderzoekers. "We weten het."
germie schreef:En ik verbruik maar 100 euro aan electriciteit per jaar. Hoe verdien je het dan terug? Niet.
Gebruikers op dit forum: PetalBot en 0 bezoekers