Mijn kat heeft lymfklierkanker

Moderators: Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight, Essie73

 
 
Hannanas
Berichten: 11486
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-19 16:33

Mooi dat je een topic opent TS, ik ga volgen en duimen op een goede afloop. Ik vind het geen gekke keuze om voor chemo te gaan. Ik vind juist dat er aardig wat aparte reacties gegeven worden, “chemo werkt niet bij katten” slaat als een l*l op een drumstel.

Help bokker Palmera nadat zij alles kwijtraakte door de vulkaanuitbarsting op La Palma
https://www.doneeractie.nl/woning-van-f ... CjcnBszQol


BarbaLala

Berichten: 9303
Geregistreerd: 13-11-04
Woonplaats: Omgeving Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-19 16:41

Tuurlijk heeft ze er wel iets aan, het werpt een ander licht op de situatie waaroor je kunt heroverwegen.
En daarbij; een behandeling kun je altijd stoppen hoor, mocht je van mening veranderen.

Er zullen ongetwijfeld succesverhalen zijn, maar daar tegenover staan ook zat patiënten die er geen baat bij gehad hebben en zoals hierboven ook vermeld werd; Je rekt enkel tijd. Op een voor het dier zeer onprettige manier.
Dat mensen een dergelijke behandeling ondergaan kan ik begrijpen, een dier zou je daar echter voor moeten willen behoeden. Een dier geeft er namelijk niet om als het morgen dood is, die leeft in het nu.
En ja natuurlijk gaan (veel) dierenartsen/ specialisten voor behandeling, daar leven ze van, dat vinden ze interessante studie objecten.
Ik kan je tig voorbeelden noemen van dieren die medisch uitbehandeld waren, maar waar dierenartsen toch nog behandelingen opperden. It's all about the money, realy.

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 16:52

Bedankt voor jullie lieve reacties WillemYntJee en Hannanas. Het is ook niet de bedoeling dat dit een discussie gaat worden over wel of niet behandelen met chemo. Wij hebben er al voor gekozen om dit wel te doen. Ik vind het fijn om andere ervaringen te lezen, maar een discussie hierover mag in een ander topic.

@BarbaLala, zoals ik al heb geschreven worden katten met een veel lagere dosis behandeld dan mensen, hierdoor ervaart 95% geen klachten. Het is daar dus ook niet mee te vergelijken. Lees hier maar waar de dierenartsen voor staan als ze chemo voorschrijven: https://www.mcvoordieren.nl/chemotherapie

Even het belangrijkste geciteerd:
"Het doel van de behandeling is om de dieren een (vrijwel) normaal leven te laten leiden. Als dit het geval is, is het tweede doel om dit zo lang mogelijk te laten duren."

Uiteindelijk bepalen wij zelf tot hoever wij willen gaan en dus ook hoeveel geld wij hieraan uit willen geven. Dat er ook dieren zijn die er geen baat bij hebben is bij heel veel behandelingen zo, dat betekent niet dat je maar helemaal niet meer gaat behandelen. Ik snap dat chemo voor sommige mensen te ver gaat, maar wij hebben hiervoor gekozen. Een discussie hierover in dit topic voeren heeft dan ook geen zin.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

pompadour
Berichten: 1120
Geregistreerd: 10-06-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-19 17:27

Haloooww123 schreef:
Sjaakie krijgt chemo pilletjes die wij zelf geven met speciale handschoenen aan. Wij hebben gelukkig wel van tevoren te horen gekregen dat we goed op de hygiëne moeten letten. We hebben speciale handschoenen meegekregen om de kattenbak mee schoon te maken. Ook moeten we elke keer als we hem geaaid hebben onze handen wassen. Dit geldt tot twee dagen na de laatste pil. Dus vanaf vanavond is dit niet meer nodig. Als er bijvoorbeeld kleine kinderen zijn, of iemand is zwanger/wil zwanger worden geven ze geen chemo.

@Zoolgangster, natuurlijk is chemo tijdrekken, maar als hij zich nog een tijdje goed kan voelen hebben we dit ervoor over. Dit betekent voor ons dat hij zich gewoon zichzelf moet voelen. Ik vind 11jaar niet heel oud voor een kat, daar kunnen zeker nog een paar jaren bij.

@Pompadour, één ervaring betekent niet gelijk dat het voor elk dier geldt. Ik vind het heel erg voor je dat dit je is overkomen, maar dat betekent niet dat onze situaties hetzelfde zijn. Dat zeggen onze dierenartsen ook, ze behandelen de patiënt, niet de literatuur.
Ik ken ook div andere mensen die met hun hond ook dat heeft meegemaakt.En die honden zijn na de laatste behandeling in geslapen .Omdat het niet aan slaat.
Bedankt Furrow, dat ga ik eens opzoeken.

dierenfan
Berichten: 8091
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-19 18:43

Ik weet niet beter of dieren die met chemo behandeld worden mogen in die periode geen normaal contact mogen hebben met mensen en al zeker niet met kinderen. Geldt dat bij katten niet? Even bij gelezen maar dat geldt dus wel. Enkel ik zou persoonlijk dus ook niet aaien zonder handschoenen aan.

Al zou ik sowieso bij deze soort kanker geen chemo in zetten omdat ik verwacht dat het enkel rekken zal zijn en dat doe ik absoluut niet met mijn dieren


Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 19:33

@Pompadour, katten en honden zijn hierin niet met elkaar te vergelijken. Bij honden wordt een andere dosering gebruikt en vaak werkt chemo bij honden korter dan bij katten.

Rekken betekent in mijn ogen een dier pijn laten lijden om hem hier te houden voor jezelf. Dat is wat wij juist niet doen. Sjaakie moet een normaal leven kunnen leiden, kan hij dat niet (meer) dan is het klaar.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

kimmie1

Berichten: 2206
Geregistreerd: 24-02-04

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-19 19:51

Ik kan me goed vinden in wat jullie doen hoor Halloow. Dan hoef je bij een paard ook geen operatie, inspuiting of wat dan ook nog te doen want het is allemaal rekken. Wel ben ik van mening dat een dier (welk dan ook) niet strontziek moet worden van chemo zoals bij ons mensen wel kan gebeuren. Maar als je dan kan zorgen dat het dier nog een paar goede jaren heeft waarom niet? En de mensen die hier verkondigen dat chemo niet werkt, zijn jullie zelf oncologisch dierenarts? laat het (be)veroordelen lekker aan de specialisten over.

Ik mis je zo ik mis je meer en meer ik zie je in mn dromen keer op keer.....Lieve Mam Luf You!!! 19-8-1949/10-2-2005

Zoolgangster

Berichten: 8538
Geregistreerd: 08-04-06
Woonplaats: 5.089,6 km van Omsk

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-19 21:49

[quote="Haloooww123"]Sjaakie krijgt chemo pilletjes die wij zelf geven met speciale handschoenen aan. Wij hebben gelukkig wel van tevoren te horen gekregen dat we goed op de hygiëne moeten letten. We hebben speciale handschoenen meegekregen om de kattenbak mee schoon te maken. Ook moeten we elke keer als we hem geaaid hebben onze handen wassen. Dit geldt tot twee dagen na de laatste pil. Dus vanaf vanavond is dit niet meer nodig. Als er bijvoorbeeld kleine kinderen zijn, of iemand is zwanger/wil zwanger worden geven ze geen chemo.

@Zoolgangster, natuurlijk is chemo tijdrekken, maar als hij zich nog een tijdje goed kan voelen hebben we dit ervoor over. Dit betekent voor ons dat hij zich gewoon zichzelf moet voelen. Ik vind 11jaar niet heel oud voor een kat, daar kunnen zeker nog een paar jaren bij.

@Pompadour, één ervaring betekent niet gelijk dat het voor elk dier geldt. Ik vind het heel erg voor je dat dit je is overkomen, maar dat betekent niet dat onze situaties hetzelfde zijn. Dat zeggen onze dierenartsen ook, ze behandelen de patiënt, niet de literatuur.

Jouw keuze natuurlijk, maar ik zie dat je meerdere katten hebt en kinderen...hoe voorkom je dat die in aanraking komen met de behandelde kat? Lijkt me niet leuk voor de kat om geïsoleerd te worden, maar is misschien wel verplicht, is handig om aan je dierenarts te vragen hoe je daarmee moet omgaan.

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 22:02

Deze chemo kan na tientallen jaren kankerverwekkend zijn "Ze moeten rekening houden met bijwerkingen als onvruchtbaarheid en kunnen in <0,01% tot 0,1% van de gevallen ook kanker krijgen van de genoemde medicijnen." Dat is voor onze andere katten dus niet van toepassing, want zij leven niet meer tientallen jaren. Ik denk dat je het verkeerd begrepen hebt, maar er zijn bij ons thuis juist geen kinderen/zwangeren. Ik ben 23 en mijn broertje en zusje van 21 zijn de jongste thuis. Als er wel kinderen aanwezig zijn bieden ze geen chemo aan als behandeling. En bedankt voor je bezorgdheid! Maar we hebben gelukkig overal rekening mee gehouden.

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

malih

Berichten: 4668
Geregistreerd: 04-11-07
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-19 22:20

Grappig om te zien dat iemand het niet snel goed kan doen. Vaak genoeg word er geroepen ' je koos voor een dier en je weet dat er kosten aan zitten'.

Deze TS weet heel goed dat dit medicijn geen tovenaarij is. En volgens mij houden ze sjaakie heel goed in de gaten. In de wetenschap dat hij nu goed reageerd op de chemo maar er ook een moment kan zijn dat hij er niet goed meer op reageerd. En dat lijkt mij vroeg genoeg om met de behandeling te stoppen.

En tot die tijd hoop ik dat sjaakie een heel fijn katwaardig leven heeft.

“If you keep on doing what you’ve always done, you’ll keep on getting what you’ve always got”

stefje

Berichten: 1869
Geregistreerd: 20-05-04

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-19 22:27

Mijn zus heeft haar kat chemo laten geven. De kat was er niet ziek van. Ik weet uit eigen ervaring hoe chemo voelt, en kan met zekerheid zeggen dat de bijwerkingen van mijn chemo dat niet te vergelijken waren met die van de kat. Ik denk dat je het enkel zelf kan besluiten, je eigen kat, elke chemo is ook anders.

Tooske

Berichten: 6365
Geregistreerd: 26-07-03
Woonplaats: Almkerk

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-19 22:40

Lastig zeg. Als je niet in jou schoenen staat is het denk ik heel lastig te zeggen wat andere mensen zouden doen. Ik denk dat ik bij mijn dieren niet aan chemo zou beginnen. Maar het is jou goed recht te proberen.

Utica

Gowlan
Berichten: 4805
Geregistreerd: 21-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-19 22:56

Wat een verhaal. Heel veel sterkte met Sjaakie. Ik blijf het graag volgen.

I'm a space-bound rocketship and your heart's the moon.
And I'm aimin' right at you. <3

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-19 23:32

We weten inderdaad dat dieren geld kosten. Ook houden we er rekening mee dat het niet gaat werken, ook al hopen we daar natuurlijk wel heel erg op. Bedankt voor jullie reacties :) <3

Dit was Sjaakie gister <3
Afbeelding

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

secricible

Berichten: 23572
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-19 23:51

Toch wel een hoop onjuiste info hier zeg...
Onze jongste hond is geopereerd en behandeld voor een zeldzame niertumor (mastocytoom). De volledige nier is hierbij verwijderd. Omdat de tumor was ingekapseld was de kans op uitzaaiingen nihil, maar advies van oncoloog was om juist wel chemo te geven om mogelijk rondzwevende cellen nog te doden.

Als er uitzaaiingen waren gevonden was tyrosine kinasremmer hier de optie, daar was onze oncoloog minder enthousiast over omdat het best ingrijpend is als baasje en je idd op moet letten met geven en knuffelen ed.
Wij hebben echter chemo via het infuus gegeven: wekelijks (later om de weel) naar utrecht, dan prikte ze bloed om witte bloedcellen te prikken en als die voldoende waren kreeg hij een injectie met chemo.

Omdat er geen zichtbare tumor meer was is het lastig oordelen of het gewerkt heeft. De chemo werkte op 75% vd zichtbare tumoren. Onze hond heeft er vrijwel geen bijwerkingen van gehad.

"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse

Buuk
Berichten: 230
Geregistreerd: 14-08-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 00:17

Lieve TS, wat een verhaal! En wat een lastig besluit. Ik hoop dat je jullie Sjaakie nog lang bij je mogen hebben! Dit besluit ligt bij jullie, en je houdt alles scherp in de gaten. Dat kan ook niet makkelijk zijn. Het bekijken en afvragen of je het nu allemaal wel goed genoeg ziet..
Je afvraagt of het nog dierwaardig blijft, of er geen pijn of misselijkheid is. Dat lijkt me moeilijk, en wens ik je veel sterkte mee!

Zelf hebben wij afgelopen zondag onze 12 jarige poezel helaas moeten laten inslapen. In january werd ze ziek, mee naar dieren arts gegaan, echo en biopten genomen. De dagen dat we moesten wachten op uitslag hebben wij alle scenario’s doorgenomen..een ervan was de chemo. Daar zouden we zelf niet voor gekozen hebben ( ieder zijn keuze) . Zover kwam het niet, want de verdachte plekjes waren geen tumoren maar ontstekingen. Enorm opgelucht waren we, dit was beter behandelbaar. Ze leek ook beter te zijn, at goed, speelde, vacht mooi, alles prima. Tot ze afgelopen zondag met diagnose bloedprop echt niet meer kon. Ik heb als baasje besloten niet meer uurtje infuus proberen. Direct uit pijn verlossen. Waar wij dachten nog langer te kunnen genieten..kon dat niet.

Ik hoop van harte dat jullie nog wel lang van elkaar kunnen genieten!

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 15:00

Ik volg

Zelf zit ik ook met zieke jonge kat, mogelijk ook lymfklierkanker.

Ik heb zelf ook veel wisselende info meegekregen van DA en online gevonden.

Volgens 2 DAs was geen behandeling. Andere DA vetelde me dat het kon om leven te verlengen, en dat ze van de chemo zelf stuk minder last hebben dan mensen. Wat het stressvol maakt voor veel dieren is puur het DA bezoek zelf.

Dan heb ik bronnen gevonden waar er wordt beweerd dat genezing wel mogelijk is.

Moeilijk allemaal TS. Ik wens je veel success toe, alook de kracht om eventueel de moeilijke beslissing te maken om haar te laten gaan.

pompadour
Berichten: 1120
Geregistreerd: 10-06-18

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 15:26

Als een hond/kat lymfklierkanker heeft dan zitten onder de kanker.

klinkt hard, maar ik zou geen verdere gehandeling geven ,
Een dier is bevoorrecht

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 16:00

pompadour schreef:
Als een hond/kat lymfklierkanker heeft dan zitten onder de kanker.

klinkt hard, maar ik zou geen verdere gehandeling geven ,
Een dier is bevoorrecht


Ik begrijp je niet? Is dit een reactie op mijn bericht?

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 104556
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 16:18

pompadour schreef:
Als een hond/kat lymfklierkanker heeft dan zitten onder de kanker.

klinkt hard, maar ik zou geen verdere gehandeling geven ,
Een dier is bevoorrecht


Het valt me wel vaker op dat je je mening als een feit neer zet.
Misschien is het handig om daar eens op te letten.

TS, hoe gaat het vandaag?

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

kimmie1

Berichten: 2206
Geregistreerd: 24-02-04

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 16:52

Pompadour wie ben jij, oncoloog dierenarts? misschien kun je ophouden je mening op te dringen als feit ipv als jouw mening. En anders kom met duidelijke onderzoeksresultaten en onderbouwingen. Je komt nu namelijk over als een heel naar, betweterig iemand die zn mening doordramt.

Ik mis je zo ik mis je meer en meer ik zie je in mn dromen keer op keer.....Lieve Mam Luf You!!! 19-8-1949/10-2-2005

Haloooww123
Berichten: 132
Geregistreerd: 27-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-03-19 14:54

FatCat, moeilijk is het hè? Wij kijken echt per dag hoe het gaat en we overleggen veel met de dierenarts. Jij ook heel veel sterkte met je kat Y;( .

Bedankt Cayenne en kimmie1! Gister en vandaag gaat het wel redelijk. Sjaakie is al iets vrolijker, maar nog niet zoals hij normaal was. Hij geniet wel heel erg van dit mooie weer, hij mag dan af en toe naar buiten in een afgezet stukje van 2x3 meter.
Afbeelding

Iris, Sjaakie, Snoopy, Laila en Vince <3

Anna79

Berichten: 2428
Geregistreerd: 30-11-15

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-19 15:19

Ik heb een kat gehad met lymfeklier kanker, wij hebben ook gekozen voor een chemokuur. Helaas is hij binnen enkele weken overleden. Ik vond het moeilijk dat ik hem niet echt mocht knuffelen toen. Ik wens TS veel sterkte in deze situatie, het is zo'n rotziekte :(

Hannanas
Berichten: 11486
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Re: Mijn kat heeft lymfklierkanker

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-19 23:44

Wie is wie :D
Fijn dat hij zo lekker van het zonnetje genoten heeft, hopelijk zie je snel dat hij zich weer lekkerder voelt.

Help bokker Palmera nadat zij alles kwijtraakte door de vulkaanuitbarsting op La Palma
https://www.doneeractie.nl/woning-van-f ... CjcnBszQol

Rawr

Berichten: 2385
Geregistreerd: 21-01-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-19 00:09

Bedankt TS dat je niet opgeeft in je kleine harige vriendje. Elke kans die je hem kunt geven is het waard om voor te vechten. ik duim mee voor Sjaakie!

                  


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense en 39 bezoekers