Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

 
 
Fabster

Berichten: 8859
Geregistreerd: 16-01-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 08:50

Shanna schreef:
Zoals ik zei, het klinkt heel leuk, inladen en wegrijden, maar dan moet er wel plek zijn op de kliniek/ bij de smid. Natuurlijk had ik liever gisteren dan vandaag nog daar geweest, maar als de eerste op zn vroegst volgende week vrijdag pas plek heeft heeft inladen ook geen nut.


Maar wat dan? Dan niks? Die week overleeft ze ook wel. Niet leuk, maar soms is t niet anders.

Shanna, het is jouw paard en je mag het natuurlijk zelf beslissen. Maar als je er nu weer geld in gaat stoppen, kan het maar beter goed gaan. Zoals ik
Al zei: natuurlijk zijn er meer goede smeden dan Van Nassau. Maar hoe ga je dat beoordelen? Want ze vinden zichzelf altijd fantastisch. Van Van Nassau weet je dat ze hier veel ervaring mee hebben. Van anderen weet je dat niet zeker.

Ik wens je veel wijsheid toe.

poes

Berichten: 18330
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 09:15

Er was toch al eens contact geweest met van Nassau?

Heel sneu dit. Voor jou en je paard shanna. Ik vong je topic van in het begin met gemengde gevoelens. Persoonlijk vind ik haar echt niet te goed om in te slapen. Meer dan een jaar modderen met een pijnlijke blessure vind ik echt veel en veel te lang. Zelfs met de beste smid ben je meteen weer vertrokken voor een traject van maanden. Ik weet echt niet of ik er nog azn zou beginnen, vooral omdat we ze nu echt al heel lang niet meer pijnvrij of gezond hebben gezien. Als elke stap pijn doet en dat twee jaar lang, ben je echt niet meer ‘te goed’.

"I say the forces of this planet all were bound in this cat" (Zita Swoon)
I guess I wish you well, a little bit of heaven and a little bit of hell...

Tessebes

Berichten: 17709
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 10:04

Met een doorverwijzing van je dierenarts kan je zo ergens terecht. Bij mij was het vorig jaar maandagochtend bellen (door de dierenarts), dinsdagmiddag brengen voor opname in Utrecht. Het voordeel is dat ze het paard dan kunnen zien, als daar gelegenheid voor is. Het is niet leuk om je paard dan even uit handen te moeten geven, maar je komt wel sneller tot een diagnose en eventueel behandelplan.

Er gaat bij jouw paard meer mis dan alleen de lengte van de teen. De hele hoefgroei ziet er slecht uit en als daar niks aan te doen is, dan wordt/is het een moeilijk verhaal.

Xara, je was fantastisch, ik zal je nooit vergeten.
Bamboo, rust zacht vriend.

Paardenfann4
Berichten: 668
Geregistreerd: 15-08-17

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 10:10

Voor spoed is er altijd plek in een kliniek. Maar dit topic loopt al 5 jaar, dus zolang zijn er al problemen. Je bent dus in principe terug bij af na al de bezoeken van de smid en klinieken. Dit kan je niet nog weer jaren gaan laten aanmodderen, dat is echt te sneu voor het paard. Daarom zou ik toch 1 keer naar de van Nassau´s gaan. Die kunnen er waarschijnlijk beter achter komen waardoor deze problemen iedere keer ontstaan en hopelijk hebben ze ook een oplossing. Dat wil niet zeggen dat je daar dan elke keer met je paard naartoe moet. Wellicht kan een andere smid het ook bijhouden. Maar zoals het er nu uit ziet lijkt me dit echt wel werk voor specialisten en niet zomaar een smid. Het is een eind rijden maar als je daarmee je paard kan redden dan is het vast de moeite waard. Andere klinieken kosten net zo goed geld en je weet niet of het dan beter of slechter wordt.

Chapeau2002

Berichten: 691
Geregistreerd: 18-03-15
Woonplaats: Heemskerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 10:11

Normaal reageer ik niet uit emotie maar in dit geval... Natuurlijk zijn er meerdere goede smeden in Nederland maar blijkbaar heb jij ze nog niet gevonden. Je paard heeft echt pijn, al heel erg lang. Als jij deze foto's naar Van Nassau appt laat hij je onmiddelijk komen..
Ook voor foto's en een onderzoek maken de artsen zeker tijd. Daar hoef je echt niet extra voor terug te komen. Dat wordt direct geregeld.

Alles wat je aandacht geeft groeit..

Kinke
Berichten: 15694
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 10:17

Hier was het 's ochtends constatering zwaar hoefbevangen, direct trailer regelen en uur later richting Emmeloord. Het kan heel snel als het nodig is. Destijds was Van Muiswinkel de veearts die mijn paard er doorheen gesleept heeft (uiteraard samen met de smid daar). Ik denk dat je nu echt naar een grote kliniek moet gaan waar ze behalve alle kennis ook alle apparatuur hebben.


tiwi1969
Berichten: 5506
Geregistreerd: 04-04-10
Woonplaats: in een huis met een tuintje

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 12:04

Fabster schreef:
tiwi1969 schreef:
Ik heb sinds afgelopen zomer John Donck, doet heel veel paarden bij ons op stal en die staan er allemaal keurig bij.
Mijn paard had altijd een brokkelende wand en sinds John haar bekapt is dat dus over.

Ik vind het een topper

Een andere hele goede smid is Gerben Bronkhorst uit Oene, komt niet aan huis zeker de moeite waard.

Nassau heb ik niks mee, veel te veel borstklopperij naar mijn idee. Ze zullen beslist goed zijn, maar zeker niet de enige die goed zijn.


Natuurlijk is Van Nassau veel borstklopperij. Beetje terecht wel, maar ze zijn inderdaad vast niet de enige goeie smid. Het lastige is alleen om een goeie te vinden. En van hen weet je dat ze constant met dit soort problemen werken.

John Donck zal ongetwijfeld goed zijn met je brokkelhoef. Maar eerlijk gezegd vind ik dat wel het minste wat je van een smid mag verwachten. Waar Shanna nu tegenaan loopt, is wel van een ander kaliber. Die hoef is nu al een paar x verpest en het wordt nu toch tijd dat er iemand naar kijkt die weet wat hij moet doen in dit soort specifieke gevallen.

Ik vind mijn smid ook fantastisch. Shanna en ik begonnen ongeveer tegelijkertijd met soortgelijk geval. Mijn smid heeft geopereerd en dat heeft hij fantastisch gedaan. Die van mij loopt weer als een kiviet. Maar bij Shanna is het minder voorspoedig verlopen en die hoef is helemaal uit proportie. Ik zou zelf niet zo maar rond gaan vragen of iemand nog een smid in de buurt weet die het ook wel goed doet. Er zijn maar weinig smeden die met dit soort dingen te maken krijgen (gelukkig) en het dan ook nog tot een goed einde kunnen brengen. Het gaat hier om specifieke ervaring. Buiten dat het klauwen met geld kost als je weer bij iemand begint, waarvan je niet weet hoe goed hij is (want alle smeden vinden zichzelf natuurlijk fantastisch en als het mis gaat, ligt het nooit aan hen, maar ‘was er gewoon niks meer aan te doen’), beslis je nu ook over het wel of niet verder kunnen leven van je paard. Het ‘even aankijken’ stadium is nu wel voorbij.

Bovendien: even bellen naar de praktijk van Van Nassau (of Visdonk) kost niks. Kun je daarna altijd nog beslissen wat je doet.


Ten eerste vraagt TS zelf om ervaring met John Donck en die geef ik.
Daarnaast geef ik mijn persoonlijke bezwaar tegen van Nassau en een heel goed alternatief daarvoor in haar eigen regio: Gerben Bronkhorst.
Dat is een specialist in probleemgevallen en naast zijn eigen smederij aan huis ook klinieksmid van Utrecht.
Heeft geen fancy website met een hoop poeha, heeft hij ook niet nodig, heeft zo ook werk genoeg.

Dit paard heeft een heel goed bekapbeleid, heel veel geduld en een hoefsmid waar je op kan rekenen nodig. Een hoefsmid met visie en die er eer in heeft dit paard weer op goede voet te krijgen. Liefst zo dicht mogelijk in de buurt i.v.m. vaak kleine beetjes bijwerken. Oh ja, ook een flinke dosis geluk en een wonder.
Een modelhoef mag je misschien niet meer verwachten, een goede functionele voet zou mogelijk moeten zijn.

Mijn Groninger Paard, zeldzaam leuk
Mees Het Grappigste veulen van Bokt
[KS-ITP] Groninger Mees maakt nieuwe vrienden

Kaitlyn

Berichten: 7197
Geregistreerd: 04-06-06
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 12:09

Heb je nu al meerdere goede smeden / klinieken gebeld dan? Of alleen 1 die dichtbij is en de komende week geen tijd heeft?
Ik vraag mij af hoeveel pijnvrije dagen dit dier heeft gehad in de afgelopen 4 jaar..

25-9-2019 Gibbie geeft gas op de paarse heide
Voor onze paardenavonturen https://www.instagram.com/1991leane/
Gibalia
Velvet
Lorna

I like to open the microwave when 1 second is left. Feels like I'm a Bomb Defuser. :')

Paardenfann4
Berichten: 668
Geregistreerd: 15-08-17

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 12:11

Je bedoelt 5 jaar, zo lang is dit al aan de gang.

Narcissa
Berichten: 2524
Geregistreerd: 29-03-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 12:12

Sorry dat ik het zeg, maar als je puur omwille van de afstand niet eens wilt nadenken over Van Nassau, dan wil je er niet alles aan proberen. Je wilt zeker zijn dat de smid deze keer wel genoeg ervaring heeft? Ga dan naar hun, zij zijn de besten! Hebben al veel paarden opgeknapt die door klinieken werden opgegeven! Bijke heeft nu echt de crème de la crème nodig in plaats van weer maar eens een smid te zoeken die denkt dat hij dit kan fiksen maar het uiteindelijk toch niet kan...
Nadat zij hun oordeel hebben gegeven zullen ze ook een smid in jouw regio aanraden die genoeg ervaring heeft in het probleem dat Bijke heeft. Het is echt niet zo dat je voor elke bekapping naar hun toe moet.

Als je eenmalig een paar uur autorijden niet over hebt voor je paard, maak dan de keuze en laat haar inslapen, maar ga alsjeblieft niet WEER een jaar dit en dat proberen in de hoop dat het helpt terwijl paard weer eens langdurig pijn staat te lijden.


piendumaitre

Berichten: 18553
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 13:05

Citaat:
Als je eenmalig een paar uur autorijden niet over hebt voor je paard, maak dan de keuze en laat haar inslapen,


Dit soort posts zijn precies de reden dat ik nooit een topic zal openen op Bokt als ik echte problemen heb met mijn paard. Want ipv één probleem krijg ik er gratis één bij, van welwillende bokkers die van achter hun toetsen bord even glas harde veroordelingen opschrijven over mijn handel en wandel.

Nogmaals sterkte TS, ik vind het heel rot voor je!

tiwi1969
Berichten: 5506
Geregistreerd: 04-04-10
Woonplaats: in een huis met een tuintje

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 13:07

Inderdaad PDM!

Mijn Groninger Paard, zeldzaam leuk
Mees Het Grappigste veulen van Bokt
[KS-ITP] Groninger Mees maakt nieuwe vrienden

Femke_Tweety

Berichten: 5421
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 13:13

Er zijn meerdere goede medische smeden.


Ik las dat je namen zocht.


Ik vind Kees Alblas (C.H. Alblas) een heel goede.

Werkt bij sport horse medical diagnostic centre in Heesch.

Laat je niet uit het veld slaan door de naam, ze doen écht niet alleen sportpaarden.

Ik ken het centrum verder niet van binnen.
Maar de genoemde smid is goed, werkt daar. En als je echt eerlijk advies wil, dan geeft hij je dat ook.

Shanna
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 15176
Geregistreerd: 13-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-05-19 13:55

Kreeg ook nog de optie van kliniek de Lingehoeve, ben ik ook niet bekend mee, ook maar even contacteren. Van Nassau ga ik inderdaad wel vragen naar aanbevelingen meer bij mij in de buurt. Een uur enkele reis volgens google is zo'n beetje mijn max.. Met de trailer duurt het altijd langer.. Vandaag wil ik de afspraak in de agenda hebben staan.

Opzoek naar een Allround fotograaf die door heel Nederland reist? Bekijk mijn online portfolio op http://www.shannajongkind.nl of op mijn facebookpagina of op mijn Instagram!
Of ben je op zoek naar die speciale unieke manier om jezelf en/of anderen vast te leggen? Kijk dan op de facebookpagina of op mijn instagram van Silhouettefotografie.nl!

imaudy

Berichten: 1710
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Zuid-holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 14:10

Femke_Tweety schreef:
Er zijn meerdere goede medische smeden.


Ik las dat je namen zocht.


Ik vind Kees Alblas (C.H. Alblas) een heel goede.

Werkt bij sport horse medical diagnostic centre in Heesch.

Laat je niet uit het veld slaan door de naam, ze doen écht niet alleen sportpaarden.

Ik ken het centrum verder niet van binnen.
Maar de genoemde smid is goed, werkt daar. En als je echt eerlijk advies wil, dan geeft hij je dat ook.


Ik vind dit wel een goede tip. Heb zelf geen ervaring met die kliniek, maar wel met de dierenarts die daar werkt. Die wil als het moet wel snel handelen. Of idd van Nassau. Wil je echt op de simpele tour blijven dan is een natural balance smid een optie. Dat is een paar pagina's terug ook door iemand gezegd.

[o]

Femke_Tweety

Berichten: 5421
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 14:58

Shanna schreef:
Kreeg ook nog de optie van kliniek de Lingehoeve, ben ik ook niet bekend mee, ook maar even contacteren. Van Nassau ga ik inderdaad wel vragen naar aanbevelingen meer bij mij in de buurt. Een uur enkele reis volgens google is zo'n beetje mijn max.. Met de trailer duurt het altijd langer.. Vandaag wil ik de afspraak in de agenda hebben staan.


Ik weet niet welke smid daar nu staat.

Maar de door mij genoemde heeft in het verleden daar ook gewerkt. Toen daar als tweede smid of als vaste invaller.

Inmiddels doet hij geen klanten meer die erg ver uit de richting zitten. (daarom helaas mijn smid niet meer, dat is hij een jaar of 7 geweest)
Maar ik kan hem wel echt aanbevelen.

rien10
Berichten: 5812
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 17:19

Tessebes schreef:
Er gaat bij jouw paard meer mis dan alleen de lengte van de teen. De hele hoefgroei ziet er slecht uit en als daar niks aan te doen is, dan wordt/is het een moeilijk verhaal.

Precies. Heb je een onderhoudsplan voor de hoeven? Hoe ziet de dagelijkse hoef verzorging er uit? Of doe je er, behalve smid beurten, niets aan?

piendumaitre

Berichten: 18553
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 17:53

rien10 schreef:
Tessebes schreef:
Er gaat bij jouw paard meer mis dan alleen de lengte van de teen. De hele hoefgroei ziet er slecht uit en als daar niks aan te doen is, dan wordt/is het een moeilijk verhaal.

Precies. Heb je een onderhoudsplan voor de hoeven? Hoe ziet de dagelijkse hoef verzorging er uit? Of doe je er, behalve smid beurten, niets aan?


Puur uit interesse en om te leren, wat zou je volgens jullie zelf kunnen doen behalve hoeven schoon houden en zn raspen?
Hoe zou zo'n onderhoudsplan eruit kunnen zien?

rien10
Berichten: 5812
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 20:00

Vocht inbrengen. Duo hoef smeren. Dieet aanpassen (voedingssupplementen). Goed schoonhouden. Zeer schone stal. Extra droog of juist extra nat in de wei/paddock, al naar gelang de hoef nodig heeft.

Kortom, er iedere dag dicht op zitten en bij iedere verandering gelijk denken “ wat is dit en hoe komt dit?”

Shanna
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 15176
Geregistreerd: 13-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-05-19 21:09

Ik moet toegeven dat ik niet meer dagelijks onder de sok keek. Ze krijgt marstall force als vitamine-korrel, staat verder enkel buiten, waarvan overdags op het zand met hooi (bij de shet) en ‘s nachts in het gras. Op het zand bevind zich ook een waterpoel waar ze uit drinkt (er is ook een automatische drinkbak, maar ze hebben voorkeur voor de poel) en ook met regelmaat languit in ligt of gaat staan stampen.

Verder krab ik wel bijna dagelijks de hoeven uit, en ik ben nu weer begonnen met de kroonrand insmeren met laurierzalf. De gaten tussen wand en zool borstel ik goed schoon, en daar spray ik antischimmelspul in.

Ik heb nu even foto’s gemaakt met schone hoef op vlakke ondergrond (de smid is 10 mei dus nog geweest..) en een filmpje hoe ze op het harde loopt;
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Opzoek naar een Allround fotograaf die door heel Nederland reist? Bekijk mijn online portfolio op http://www.shannajongkind.nl of op mijn facebookpagina of op mijn Instagram!
Of ben je op zoek naar die speciale unieke manier om jezelf en/of anderen vast te leggen? Kijk dan op de facebookpagina of op mijn instagram van Silhouettefotografie.nl!

rozemissiej
Berichten: 41
Geregistreerd: 28-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 21:27

Ze loopt minder slecht dan vorige filmpje gelukkig en vind niet raar dat ze op zo'n voet slecht loopt, persoonlijk vind ik heel slecht gedaan door de smid als dit nog maar 13 dagen geleden is.

Ik hoop nog zo van harte dat je het advies om naar Van Nassau te gaan ook uit gaat voeren. Ik ben nog steeds van mening dat je er dan mogelijk het snelste van dit af bent. Iedereen vind zichzelf geweldig, net zoals de smid die dit gedaan heeft, het kost jou en Bijke alleen maar onnodig leed en geld om uit te gaan zoeken wie er wel werkelijk wat van snapt (je bent zo weer maanden verder voor je daar achter bent) en hier weet je gewoon dat je ze kan vertouwen wat ze zeggen en kunnen ze je weer op de goede weg helpen om hopelijk nog lang van haar te kunnen genieten.

rien10
Berichten: 5812
Geregistreerd: 01-06-10

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 21:49

Ik heb ook een lastige voeten klant. We hebben het nu goed onder controle. En, laat ik het bij mezelf houden "bijna iedere dag voeten uitkrabben" is niet mijn iedee van een dagelijkse goede controle van alle vier de voeten. Ja, het is even routine kweken, maar binnen 15 minuten heb ik vier voeten gezien, schoongemaakt, gewassen, ingevet. Ja, iedere dag. En als het me te droog is naar de zin, staat hij een paar uur in waterschoenen. Een paard goed krijgen en houden is een management systeem. Niet even, maar dagelijks, alles kloppend krijgen. Als het mijn paard zou zijn, staat hij morgen op de veewagen richting kliniek.

Paardenfann4
Berichten: 668
Geregistreerd: 15-08-17

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 21:51

Die laatste foto ziet er raar uit, lijkt wel op ontschoening. Ik zou er zo snel mogelijk een deskundige bij halen als ik jou was.

Fabster

Berichten: 8859
Geregistreerd: 16-01-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 21:56

Zit er geen schimmel in die hoef?

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers