Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Moderators: xingridx, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight

 
 
Mjelleke
Berichten: 222
Geregistreerd: 07-01-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-19 10:31

Sunnda schreef:
Huh? Maar voor de mensen die echt tegen zijn en zeggen dat een pup meer leert van oudere honden..dat wil toch niet zeggen dat ze niet lekker met leeftijdsgenoten willen spelen?
Ik heb geen ervaring met puppyschool om eerlijk te zijn..maar hier gingen nestgenootjes vaak elkaar opzoeken en dan lekker spelen. Natuurlijk spelen ze ook vaak met oudere honden voor het leermoment, maar niet alleen maar..


Het probleem is dat vrij spelen vaak niet "lekker" spelen is en snel negatieve ervaringen kan geven. Denk aan pupjes die compleet omver gelopen worden, of die juist ongecontroleerd dominant mogen doen en daarin bevestigd worden. Nestgenootjes gaan wel goed, die zijn even oud, ongeveer even sterk, zelfde ras, én ze zijn bij het spelen opgevoed door de moederhond.

strooigoed


Nikass

Berichten: 11739
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-19 11:41

Skippy mee eens, tenzij het dus onderdeel is van de les en de instructie ism de eigenaren bepaald welke pups met elkaar spelen.
Ik heb dit gehad op een hondenschool, dan zaten we met zijn allen rondom een afgezet speelgedeelte en dan werden er twee pups in gezet en dan gaf de instructeur uitleg over het onderlinge gedrag. Soms kozen de hondjes er voor om niet met elkaar maar met het speelgoed te gaan spelen en dat was ook prima.
Maar alles willekeurig losgooien op een veldje, daar zou ik mijn pup niet zonder meer aan laten mee doen.

Amandavd
Berichten: 11432
Geregistreerd: 04-05-06
Woonplaats: Limburg

Re: Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-19 11:57

Bij ons doen we het wel, maar de instructeur bepaalt welke puppy's met elkaar mogen spelen. Meestal zijn dit twee of drie pups die wat karakter betreft bij elkaar passen. We laten expres niet meer dan twee of drie tegelijkertijd spelen zodat we het gedrag goed kunnen beoordelen en kunnen ingrijpen zodra het spel niet meer leuk is.

Spel is pas spel als het voor alle partijen leuk is en dat zien mensen vaak niet goed.


Blazy
Berichten: 1527
Geregistreerd: 10-08-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-19 14:34

Sunnda schreef:
Huh? Maar voor de mensen die echt tegen zijn en zeggen dat een pup meer leert van oudere honden..dat wil toch niet zeggen dat ze niet lekker met leeftijdsgenoten willen spelen?
Ik heb geen ervaring met puppyschool om eerlijk te zijn..maar hier gingen nestgenootjes vaak elkaar opzoeken en dan lekker spelen. Natuurlijk spelen ze ook vaak met oudere honden voor het leermoment, maar niet alleen maar..

Ik ben tegen omdat het te vaak te ruw gaat in het spel. Dat heeft mentaal zijn impact maar kan ook lichamelijk zijn impact hebben.
Ik houd er ook niet van als pups omver worden gelopen door bijna volwassen honden om dezelfde reden.
Spel kan echt leuk en leerzaam zijn. Ook met leeftijdsgenootjes is dat belangrijk maar zie ik vaak liever 1 op 1. Dan met de hele puppykkas lekker in 1 keer los

Melyoramel

Berichten: 470
Geregistreerd: 13-11-17

Re: Puppy's samen laten spelen op de puppycursus?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-19 15:09

Precies, liever kleine groepjes dan de hele club.

Je kan er ook positieve dingen uit halen.
Die van ons vond en vindt ruw spelen allemaal best, maar soms werd het hem ook teveel. Maar omdat wij dus gehurkt zaten als een 'veilige haven', kwam hij bij ons en heb ik de andere pups weggehouden.

En dit doet hij nog steeds. Soms speelt hij lekker met een andere hond, en dan heeft hij er genoeg van. Dan dramt de andere soms door (er is een poedel die ook regelmatig in het losloopgebied wandelt, en de eerste paar minuten spelen is leuk, maar die poedel heeft de neiging om in de haren van zijn nek te hangen), en als dat drammen doorgaat, dan komt mijn hond terug naar mij en gaat dan ook naast of achter mij staan. Heel duidelijk te herkennen voor mij.
Dat geeft mij dan de gelegenheid om de andere hond weg te sturen, het 'spel' te onderbreken en rustig de andere kant op te wandelen :)
Hondje van mij wordt dan met het wegwandelen beloond dat hij het op deze manier netjes aangeeft. Heel fijn dat dit zo kan bij hem!

Pikkepor

Berichten: 3387
Geregistreerd: 03-11-11
Woonplaats: Toedeloe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-19 15:29

Toen wij 2 jaar geleden met onze hond naar de puppy cursus gingen, werd dat ook gezegd: Niet de honden laten spelen op het terrein waar we trainen. De cursus is opletten en niet spelen.

Als er tijd en ruimte voor was, mochten we na afloop in de puppyren en koos de instructrice twee of drie hondjes die los mochten. Even spelen en dan een volgend koppeltje, zodat iedereen kon spelen en het ook een positieve ervaring was.

En de instructrice is er eentje met ervaring. In de vervolgcursussen waren het de hondjes die dan van de baasjes aan de riem met elkaar mochten spelen (tijdens het wachten op de cursus en dus op het trainveld), die er met 'zit en blijf op 10 meter' uit naaide en over het veld rende...

Zorg dat je wat speelmaatjes hebt buiten de cursus. En socialiseren is niet alleen puppy's die over elkaar heen tuimelen. Dat is ook kinderen, auto's, fietsers, oudere honden, katten, konijnen, donkere mensen, markten, terrasjes, you name it.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 69 bezoekers