Hengsten alleen?

Moderators: Nicole288, Coby, Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola

 
 
RSDICBS

Berichten: 771
Geregistreerd: 08-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 12:24

xxCYNNxx schreef:
cobiie schreef:
Blijft mooi dat veel van de hengsten eerst 3 jaar in de opfok gelopen hebben in grote groepen en wanneer ze dan oud genoeg zijn om beleerd te worden kunnen ze abrupt bij geen enkel ander dier meer samen staan. :+Ja echt he. Ken er ook zo eentje; hebben 2 dekhengsten die tot 2014 altijd bij elkaar stonden. Stonden in de zomer 24/7 op het land tot ze oud genoeg waren voor de hk.
Sindsdien komen ze niet meer op het land of überhaupt buiten, maar stonden ze nog wel met elkaar in de bak. En toen kwam de hk in 2014 en werden beide goedgekeurd voor de dekdienst. Dag ervoor nog gezellig met elkaar in de bak gespeeld en onderweg naar huis werden de gevleugelde woorden uitgesproken; 'zo en nu kunnen ze niet meer bij elkaar in de bak, want ze zijn nu concurrenten van elkaar. Dan maken ze elkaar af'
Dr man probeerde nog tegen te sputteren door halfslachtig te stamelen dat het eerst nog wel kon.....maar nee, vergeet het maar, ze gaan nu vechten dus ze komen niet meer bij elkaar punt,

Wat dus idd ook nooit meer gebeurd is.

Echt op het belachelijke af was het. Het was dat de gevolgen voor de paarden zwaar k^t was, anders had ik zo hard gelachen in die auto om die domme redenatie; alsof die paarden wisten dat ze rond hadden moeten paraderen om legaal de leuter te mogen gebruiken.

Dus ja; die paarden zijn van vrijheid blijheid, naar een dodelijk saai, leeg leven op stal gegaan. 1 van de 2 hebben ze nog een bijrijder voor, dus die komt nog een paar keer per week zn box uit, maar de andere ( die zogenaamd ook nog dr alles is en zogenaamd dolgelukkig is volgens de dame) komt dus alleen zn box uit als die de bok op moet ( wat amper is, want die hengsten dekken voornamelijk hun eigen merries en dat zijn er maar 3 en 1 daarvan is zn moeder, dus maar 2 merries ter beschikking) en ong 4 keer vlak voor de jaarlijkse hk...zodra die zn levenslange goedkeuring heeft vallen die keren ook voor hem weg. Paard kwijnt duidelijk helemaal weg en is helemaal in zichzelf gekeerd geraakt....maar....hij is zo gelukkig met mij...wordt er door de dame gezegd, die beweerd gewoon tegen iedereen dat het paard zo'n stresskip is omdat hij een gigantische binnenvetter is....nou geloof me; ken dat paard sinds hij een 2 jarige was en tot dat het stalleven begon was dat paard absoluut GEEN binnenvetter. ( die keren dat hij nog zn box uitkomt is het een trillende, slappe stresskip wat hij voorheen toch echt niet was). Als ze geluk hebben staan ze 1 keer in de 4 weken een uurtje in de bak.
Echt sommige eigenaren hebben zo'n gigantische plaat voor hun kop, dat je zelfs met de beste diamantboor daar nog niet doorheen komt.


Jeetje dit is toch gestoord!! Arme paard is in de handel nog beter af. Komt die tenminste zijn stal nog uit!

Alleen foto's in topic bekijken: &if=1


Kabayo

Berichten: 11708
Geregistreerd: 30-05-12
Woonplaats: Fryslân

Re: Hengsten alleen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-19 13:03

Er zijn heel veel goedgekeurde hengsten die alleen in de stal staan en nooit 1x los. Dan krijgen ze blessures en daar zijn ze te duur voor..

If pretty is all you have, ugly is all you are...
[KS-MK] Vlekjes en geen vlekjes in de maak

x_Jeanine_x

Berichten: 8596
Geregistreerd: 09-04-08
Woonplaats: ----

Re: Hengsten alleen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 13:11

Onze pony hengsten hebben altijd apart gestaan, maar wel naast elkaar in de wei, naast elkaar op de wagen en in de wei overal 1 enkel draadje. Maar bijna alles stond alleen in de ponytijd omdat er geen lieverdjes tussen zaten en met enkel draadje ging het vriendelijker dan samen.

* ..[נ]єαηιηє.. *.. » ..
Volg op Instagram ♡ https://www.instagram.com/yoshi_deteckel/ en https://www.instagram.com/hondaanhetlijntje/


Popstra

Berichten: 9908
Geregistreerd: 21-06-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 13:16

cobiie schreef:
Blijft mooi dat veel van de hengsten eerst 3 jaar in de opfok gelopen hebben in grote groepen en wanneer ze dan oud genoeg zijn om beleerd te worden kunnen ze abrupt bij geen enkel ander dier meer samen staan. :+

Oh maar dit geld niet alleen voor hengsten. Ook veel ruinen en merries kunnen plots niet meer met anderen samen staan wanneer ze omdat ze het leuk doen onder het zadel geld waard worden...

Jessix

Berichten: 13228
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 14:00

Kabayo schreef:
Er zijn heel veel goedgekeurde hengsten die alleen in de stal staan en nooit 1x los. Dan krijgen ze blessures en daar zijn ze te duur voor..

Ja dat is eigenlijk best triest.....

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 14:09

Geen enkel paard moet alleen zijn, van mij part doe je er een hek omheen. Ze kunnen ze zien ruiken en horen. Voor jonge dieren moet er wss wel een maatje zijn om er mee te spelen.

Kendra

Berichten: 8008
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 14:45

Jessix schreef:
Kabayo schreef:
Er zijn heel veel goedgekeurde hengsten die alleen in de stal staan en nooit 1x los. Dan krijgen ze blessures en daar zijn ze te duur voor..

Ja dat is eigenlijk best triest.....

Klopt - en vaak is het niet eens dat ze te duur zijn (want hoeveel hengsten krijgen nu echt veel merries??), maar omdat hengstenhouders een andere perceptie hebben. En andere belangen.
Daarom vind ik het wel fijn dat steeds meer hengsten ook in de sport lopen, dat is vaak een garantie voor een beter bestaan....

Dennis

Berichten: 30707
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 15:09

Fotografie91 schreef:
Ik had een 3 jarige hengst gekocht die geleerd had te dekken in de kudde nou ga die maar is ergens bij zetten :)
Na 2 jaar dekken is hij gecastreerd en toen dekte die nog toen die in de koppel mocht!


Hier heeft mijn Dennis ook altijd in het koppel gedekt (tm zijn 13e), en hij staat nog steeds lekker in een koppel (al 22 jarige ruin). Hij zorgt voor zo veel rust in de groep, hij voedt op, hij speelt, hij houd de wacht.
Dekken doet hij alleen nog als hij door de dames verkracht word :') ,
dat is alleen bij 1 merrie, 1a2 dagen in de eerste hengstigheid in het seizoen. Hem bij hengsten of ruinen is lastiger, die zijn concurrenten en die moet hij niet (maar als er echt geen merries in de buurt zijn gaat het prima).
Dus het zegt lang niet alles. Vaak zijn hengsten die in een koppel dekken juist beleefd omdat ze weten dat je niet overal op mag duiken is mij ervaring.

Ik heb jaren geleden een hengst op stal gehad die niet makkelijk was, die stond buiten naast de groep. De merries die gedekt moesten worden liepen toen in de sport of hadden een jong veulen aan de voet dus durfde ik er niet bij te gooien. En mijn eigen hengst er bij (die toen nog in het koppel dekte) werd hem ook niet. Maar die stond wel 24/7 buiten waar de eigenaar heel blij mee was.

Ik heb ook 2 winters een hengst in training gehad. Hij kon niet bij andere in het land volgens de eigenaar, door een foutje is hij in mijn koppel jonge hengsten in gekomen en hij vond dat zo gezellig dat ik hem in dat koppel heb laten staan. Hij bloeide helemaal op, en was met zijn 88cm helemaal papa van een enter en een twenter die grote maat werden (de enter is zelfs tot over de 110cm uit gegroeid en stak toen al bijna 10cm boven hem uit).

Deedee: dressuur ZZ+7, vaardigheid M+17 en prestatie sport-AA
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Kabayo

Berichten: 11708
Geregistreerd: 30-05-12
Woonplaats: Fryslân

Re: Hengsten alleen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-19 15:29

Kendra ik heb het toevallig over kfps hengsten die Z of hoger lopen en 180 per jaar dekken.... elke dag in een hokje en een uur eruit om te rijden. Ze hebben dus ook stalondeugden inmiddels...

If pretty is all you have, ugly is all you are...
[KS-MK] Vlekjes en geen vlekjes in de maak

Jessix

Berichten: 13228
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 15:52

Ja jammer hoor, en je dan afvragen hoe ze nou aan die stalondeugden komen of gefrustreerd gedrag. :+

Nouvel

Berichten: 27342
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 16:01

Helaas gebeurt dat nog steeds te vaak en niet alleen met hengsten...
Er zijn zat sportpaarden die alleen nog een uurtje hun stal uit komen om te werken...

Pareltjes
Berichten: 1054
Geregistreerd: 21-07-19

Re: Hengsten alleen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 16:07

Hengsten bij elkaar in de wei? Soms kan het soms ook niet. En zelfs als het kan is het geen garantie dat het goed blijft gaan. Hengsten maken meerdere hormoonveranderingen door waardoor zij ineens kunnen veranderen en hun lifetime vriendje ineens naar het leven gaan staan. Een hengst is ook gewoon maar een paard en dient als paard te worden gehouden. Met dito bewegingsvrijheid en sociale contacten. Rechtstreeks indien mogelijk, indirect als het niet anders gaat. Maar klakkeloos roepen , het kan wel of het kan niet is veel te kort door de bocht.

Jessix

Berichten: 13228
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 16:11

Nouvel schreef:
Helaas gebeurt dat nog steeds te vaak en niet alleen met hengsten...
Er zijn zat sportpaarden die alleen nog een uurtje hun stal uit komen om te werken...

Nee klopt, ook met sportpaarden. En trouwens, er zijn in NL ook nog wat maneges waar de paarden of in de lessen lopen of op stal of zelfs in de stand staan.

Veronica2
Berichten: 1885
Geregistreerd: 26-08-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:16

Jessix schreef:
Nouvel schreef:
Helaas gebeurt dat nog steeds te vaak en niet alleen met hengsten...
Er zijn zat sportpaarden die alleen nog een uurtje hun stal uit komen om te werken...

Nee klopt, ook met sportpaarden. En trouwens, er zijn in NL ook nog wat maneges waar de paarden of in de lessen lopen of op stal of zelfs in de stand staan.

We zijn weer op een bekend punt aanbeland, de sportpaarden die op stal staan. Alsof er geen recreatiebeesten zijn waar 2 keer per week iemand naar komt kijken.

Shaggy09

Berichten: 8069
Geregistreerd: 24-08-10

Re: Hengsten alleen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:19

Paarden horen niet alleen te staan, naar mijn weten zijn hengsten gewoon paarden dus die ook niet. :)

JM :#

Shaggy09

Berichten: 8069
Geregistreerd: 24-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:21

Pipodipo schreef:
Jessix schreef:
Nee klopt, ook met sportpaarden. En trouwens, er zijn in NL ook nog wat maneges waar de paarden of in de lessen lopen of op stal of zelfs in de stand staan.

We zijn weer op een bekend punt aanbeland, de sportpaarden die op stal staan. Alsof er geen recreatiebeesten zijn waar 2 keer per week iemand naar komt kijken.


Zou in principe geen zak uitmaken zolang het paard genoeg eten/drinken /soortgenoten om zich heen heeft.

JM :#

tiwi1969

Berichten: 6531
Geregistreerd: 04-04-10
Woonplaats: in een huis met een tuintje

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:24

Shaggy09 schreef:
Pipodipo schreef:
We zijn weer op een bekend punt aanbeland, de sportpaarden die op stal staan. Alsof er geen recreatiebeesten zijn waar 2 keer per week iemand naar komt kijken.


Zou in principe geen zak uitmaken zolang het paard genoeg eten/drinken /soortgenoten om zich heen heeft.


En voldoende weide/paddock tijd.... vrije beweging en dan graag wat meer dan dat het keurmerk voldoende vindt.

Mijn mooie blauwe Suzuki Alto nu op marktplaats https://link.marktplaats.nl/m1764340094 ... nt=app_ios

Shaggy09

Berichten: 8069
Geregistreerd: 24-08-10

Re: Hengsten alleen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:26

Uiteraard maar dat is verder beetje off topic.

JM :#

Jessix

Berichten: 13228
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:29

Pipodipo schreef:
Jessix schreef:
Nee klopt, ook met sportpaarden. En trouwens, er zijn in NL ook nog wat maneges waar de paarden of in de lessen lopen of op stal of zelfs in de stand staan.

We zijn weer op een bekend punt aanbeland, de sportpaarden die op stal staan. Alsof er geen recreatiebeesten zijn waar 2 keer per week iemand naar komt kijken.

Ik snap je punt niet?? We hebben het niet over paarden waar niemand naar om kijkt, maar over bewegingsvrijheid en sociaal contact. En zoals je kunt lezen had ik het daarbij niet alleen over sportpaarden. ;)

tengeltje11
Berichten: 5545
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: w-vl,belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:34

Janneke2 schreef:
Citaat:
Realiseer je dat een ruin in de natuur niet bestaat. Voor een hengst is een ruin vooral "geen hengst" en dus een merrie en dus mogelijk om te dekken.


Welnee.
Een ruin is voor alle paarden een onvolledige hengst, iemand met weinig feromonen etc etc.
En idd: hengsten die alles dekken dekken daardoor ook ruinen - en als het zo uitkomt ook hengsten.

De oorzaak van dit gedrag is een volgende vraag.


Volgens mij is dat behoorlijk eenvoudig.
Hengsten hebben vaak gierende hormonen, jonge hengsten maken het vaak bont, zijn ruw en opdringerig. Merries leren hen manieren,leren hen doseren of niets,....
Hengsten die nooit in de leer kunnen bij correcte merries hierin, leren nooit manieren tov het dekken en vliegen op alles waar ze denken hun zaad kwijt te raken.(pas op,zoiets zal ook een stuk karakter van het paard zelf zijn natuurlijk, niet alle hengsten zullen dit doen)

tengeltje11
Berichten: 5545
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: w-vl,belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:37

Pareltjes schreef:
Hengsten bij elkaar in de wei? Soms kan het soms ook niet. En zelfs als het kan is het geen garantie dat het goed blijft gaan. Hengsten maken meerdere hormoonveranderingen door waardoor zij ineens kunnen veranderen en hun lifetime vriendje ineens naar het leven gaan staan. Een hengst is ook gewoon maar een paard en dient als paard te worden gehouden. Met dito bewegingsvrijheid en sociale contacten. Rechtstreeks indien mogelijk, indirect als het niet anders gaat. Maar klakkeloos roepen , het kan wel of het kan niet is veel te kort door de bocht.


En welke hormoonsveranderingen maken ze dan mee volgens jou?

Jessix

Berichten: 13228
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:37

tengeltje11 schreef:
Volgens mij is dat behoorlijk eenvoudig.
Hengsten hebben vaak gierende hormonen, jonge hengsten maken het vaak bont, zijn ruw en opdringerig. Merries leren hen manieren,leren hen doseren of niets,....
Hengsten die nooit in de leer kunnen bij correcte merries hierin, leren nooit manieren tov het dekken en vliegen op alles waar ze denken hun zaad kwijt te raken.(pas op,zoiets zal ook een stuk karakter van het paard zelf zijn natuurlijk, niet alle hengsten zullen dit doen)

Oudere hengsten leren de jongere net zo goed manieren. Die zetten de jonkies net zo goed op hun plek.

tengeltje11
Berichten: 5545
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: w-vl,belgie

Re: Hengsten alleen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:40

Maar die leren hen niet omgaan met gierende hormonen, netjes en respectvol dekken,....
Daar zijn echt merries voor nodig.

Jessix

Berichten: 13228
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:45

tengeltje11 schreef:
Maar die leren hen niet omgaan met gierende hormonen, netjes en respectvol dekken,....
Daar zijn echt merries voor nodig.

Die leren ze hoe je je gedraagt tegenover andere paarden, ondanks gierende hormonen. Dat voordeel gebruiken ze wanneer ze een merrie benaderen.

Het laatste stukje dekken zal de merrie zelf wel of niet goed vinden of de mens die dat bepaald. Het is immers niet zo dat elke dekhengst hier in NL door merries heeft geleerd hoe het moet. :D

tengeltje11
Berichten: 5545
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: w-vl,belgie

Re: Hengsten alleen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-19 21:49

Dat beweer ik ook niet, maar dan krijg je wel bv hengsten of ex-hengsten die ruinen dekken.

Hengsten onder elkaar krijgen geen gierende hormonen, die worden opgewekt door hengstige merries en een beetje goeie opfok of hengstenstal zorgt toch voor geen hengstige merries in de buurt van een hengstengroep, of je kan serieuze problemen krijgen.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 bezoekers