Gastric bypass

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Mondy, Sica, Mjetterd, ynskek, Giolli, Dani

 
 
daffodil

Berichten: 9791
Geregistreerd: 12-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-16 12:26

Maar Janneke2 ik beweer toch nergens dat het een makkelijke oplossing is?? Die is het namelijk helemaal niet, juist niet omdat het helemaal niets oplost als je niet keihard zelf aan de slag gaat! Met betrekking tot je eetpatroon, sporten en alles eromheen. Ik zal de laatste zijn die het als ultieme, simpele oplossing presenteert.......dat begrijp ik niet helemaal waar je dat uit concludeert.

Het hele traject is al fors, je moet goed in je schoenen staan, anders krijg je een doorverwijzing naar een dietitste of psycholoog waar je eerst maanden aan jezelf moet werken, anders beginnen zij er niet aan. Dat is het fijne van het Slotervaart, die bekijkt dat echt persoonlijk en niet zoals het NOK in groepen. Die persoonlijke begeleiding blijft, je hele leven lang! Je tekent ervoor om je hele leven lang daar op controle te blijven.

Negatieve verhalen zijn er zat, sterker nog, als je lid wordt van de Slotervaart FB groep, zul je zien dat daar juist heel veel negatieve verhalen staan. Maar of het verstandig is om die van te voren te lezen.....dat valt te bezien. Ik heb duidelijk in het ziekenhuis te horen gekregen wat de risico's zijn en sommige dingen kunnen ze simpelweg niet voorspellen van te voren. Dat zien ze pas als ze je openmaken!

Feit blijft wel dat een groot deel van de gezondheidsklachten die veroorzaakt of verergerd worden door overgewicht, met dit middel onder controle kunnen komen waardoor je een relatief gezonder leven kunt leiden. En dat....is nog altijd de grootste drijfveer, gezonder leven! Dat houdt in je leven lang opletten op wat je eet, wanneer je eet en je lijf in de gaten houden. Nogmaals, het is niet de makkelijkste oplossing maar die bestaat gewoon niet. En ik heb echt bijna alles geprobeerd......


Echwel

Berichten: 9247
Geregistreerd: 28-06-05
Woonplaats: Raalte

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-16 12:57

Daffodil bij het nok heb je ook persoonlijke begeleiding en in een grop wat ik persoonlijk als prettig ervaar omdat ik ervaringen makkelijk kan uitwisselen

'Those we loved don't go away... They walk beside us...every day
Unseen, unheard , but always near... still Loved , still missed and still so dear

Furrow

Berichten: 3615
Geregistreerd: 07-01-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-16 13:04

Deels is het wel een makkelijke oplossing vind ik, je krijgt wel een stok achter de deur die je niet bij het gewone diëten hebt je moet alleszins een stuk minder moeite doen.

Wel goed die persoonlijke begeleiding, ik werd eigenlijk gewoon losgelaten in de wereld wel met begeleiding van de diëtist om de paar maanden maar dat werkte niet echt voor mij. Maar eigenlijk is psychologische begeleiding nog het belangrijkste en dat miste ik.

Echwel

Berichten: 9247
Geregistreerd: 28-06-05
Woonplaats: Raalte

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-16 13:12

Die is heel belangrijk en zeker om te kijken of je het aan kunt en later in het traject zelf ook persoonlijk nodig gehad en dan staan ze er echt voor je

'Those we loved don't go away... They walk beside us...every day
Unseen, unheard , but always near... still Loved , still missed and still so dear

Janneke2

Berichten: 15365
Geregistreerd: 28-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-16 14:41

Donna89 schreef:
(...) Afgelopen zomer veel te gek gedaan met eten.
En nu moet ik er weer keihard aan.
Gezonde keuzes, kleinere porties.
Het moeilijke bij mij is dat mijn smaak na zowel de GBP als de zwangerschap ontzettend is veranderd
Ik vind de gezonde variaties kwam yoghurt en kwark e.d. gewoon echt niet lekker.
Dingen als griesmeelpap enz dan weer wel. maarja. suikers enz
Vlees? Bah. en beetje kip lust ik nog wel. Varkensvlees eet ik wel maar standaard misselijk na het eten.
Wat vind ik wel lekker? Brood, maar dat geeft geen verzadiging
Pasta, heerlijk maar vaak met dumping als gevolg. Of het verzadigd niet. Volkorenpasta verzadigd wel maar geeft dus vaak dumping
Zelfde met rijst, risotto etc etc
Aardappels gaan wel goed maar wederom niet zo gek op. In stampot lust ik het nog wel. Verder alleen gebakken uit de oven.

Het jammere is dat het echte ongezonde, zoals chips, chocola, koekjes ed wel altijd goed gaan. Kan ik (bijna) onbeperkt eten (op sommige merken/smaken na) zonder buikpijn te krijgen.
(...)
Ben ik nu klaar? Nee. Ik zal de rest van mijn leven moeten blijven strijden tegen de kilo's

@Donna,
ten eerste: heel jammer dat het zo voor jou heeft uitgepakt.
Jouw verhaal brengt mij wel op een "principiële" vraag. Nogmaals, het gaat mij niet over 'voor of tegen ', maar wel over 'zoek goed uit, wat er aan de hand is'.
De voedingsmiddelen die jij noemt (zoals rijst en risotto en brood en pasta) zijn stuk voor stuk etenswaren die mij vrijwel geen verzadiging geven.
Ik haal mijn verzadiging uit gezonde vetten en eiwit plus groenten.
En dat vind ik dus een belangrijk punt bij gastric bypass : de functie van de maag is, om eiwitten 'voor te weken'. (Desgevraagd lever ik de details inclusief de juiste medische termen.)
Hoe kleiner (maagband) of "gepasseerd" je maag is, hoe slechter dit gaat - dat snap ik wel.
Maar de bui die ik nu zie hangen is dat jij dus niet alleen de hele tijd 'moet strijden tegen de kilo's ' - maar dat je dat ook op een relatief lastige manier moet doen.

@Daffodil, ik zeg nergens; ) dat jij zegt dat het makkelijk zou zijn. Het is idd 'een' hulpje naast keihard werken.
....maar zoals in het verhaal van Donna, het maakt het je misschien zelfs lastiger.
Vandaar mijn pleidooi "zoek vooral gedegen uit, hoe je overgewicht 'zo gekomen is'". (En stop met diëten, daar komen 9 van de 10 mensen toch maar van aan.)
Gesteld dat er gezondheidswinst te halen valt uit een goede masg die een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet aan kan, plus een sterke pancreas, dan heeft gbp gewoon geen zin.
Of als er gezondheidswinst mogelijk is dmv mondflora en darmflora verbeteren.
En de lijst is langer, en dan hebben wij nog psychische zaken als eetverslaving, angst of depressie, ook die graag eerst verhelpen voor de gbp als een mogelijkheid wordt gezien.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Donna89

Berichten: 3883
Geregistreerd: 03-12-09
Woonplaats: Eibergen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-16 14:49

@ janneke2 Mag ik vragen wat jouw (medische) achtergrond is?
Om te reageren:
Ik vind het ook vrij lastig om te bepalen waar ik nu mijn gezonde vetten en eiwitten vandaan moet halen omdat, zoals ik al zei ,vrij weinig nog lust of kan verdragen. Ik neem wel eens ipv brood wat kipfilet of andere vleeswaren of ei (kan ik ook niet altijd verdragen) of kaas oid
Maar om altijd zo te eten is gewoon veel te duur.

Ik blijf dus inderdaad zoekende naar een goede balans.

Ohja vis gaat meestal wel goed. Vind ik ook lekker. maarja... Ook weer duur om dat de hele week te eten

Het aankomen kwam bij mijn trouwens door het emotie eten. Ofwel ik had gewoon een eetstoornis
Die eetstoornis kom je nooit meer van af. je kunt wel leren om op een andere met emoties om te gaan.

Ik reageer hier trouwens om TS een andere minder positieve kant van het verhaal te laten zien. En dus de strijd die het blijft geven ondanks het verlies van de vele kilo's

Ja het afvallen ging me makkelijk af Maar vooral omdat het eten me zo moeilijk af ging

Janneke2

Berichten: 15365
Geregistreerd: 28-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-16 15:03

Ik ben medisch biologe.
...en vegetariër, dus ik herken je verhaal wel: goede (plantaardige) eiwitten zijn niet altijd makkelijk te organiseren. (Ik ben creatief met de spirulina en chlorella van AH, dat barst van het eiwit en ik doe er relatief lang mee, maar echt goedkoop is het niet.)
...en dan idd nog de verandetde smaak en een maag 'die niet alles meer kan' - terwijl die maag mbt overgewicht niet je vijand zou hoeven zijn (...uiteraard, mijn pleidooi gaat over een gedegen individuele uitzoekerij, er zijn verschillen tussen mensen).

En ik heb nooit het labeltje eetstoornis gehad, maar ik was wel een emotie eter.
Nu had ik een angststoornis, naar de letter van de wet is angst geen emotie (meer een instinct) en aan de orde was dus echt de angst de nek omdraaien, er anders mee om leren gaan is niet echt een optie. (Er valt niets te kiezen mbt angst, het gebeurt je.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Furrow

Berichten: 3615
Geregistreerd: 07-01-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-16 16:53

Echwel schreef:
Die is heel belangrijk en zeker om te kijken of je het aan kunt en later in het traject zelf ook persoonlijk nodig gehad en dan staan ze er echt voor je


Ik heb hem van de tijd dat je gewoon een bmi van 40 moest hebben en waar 70% of meer in gewicht bijkwam alleen om die bmi te hebben en de operatie te kunnen krijgen

daffodil

Berichten: 9791
Geregistreerd: 12-11-03

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-16 20:53

Ik had een mijlpaal eergister! Was gewoon 30 kilo kwijt :j
Echt heel heel erg blij mee en geen last van bijverschijnselen, ik hoop dat het zo blijft en ik uiteindelijk op een mooi gewicht uitkom.

Grappige is dat heel veel mensen vragen hoeveel wil je nog tot je streefgewicht en ik dan zeg dat ik geen streefgewicht heb. Dat kan ook niet want dat bepaal ik niet, dat gaat de tijd uitwijzen. Hoe krampachtiger je daarmee omgaat, hoe lastiger het wordt. En daarnaast ik ben mijn hele leven lang al te zwaar, dus ik weet niet eens hoe het is om op een normaal gewicht te zitten.

Ik vind dit gewicht al heel mooi maar heb nog steeds fors overgewicht. Ik zal er een foto bijdoen!
Afbeelding


Furrow

Berichten: 3615
Geregistreerd: 07-01-14

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-16 20:55

Ik vind je prachtig en je glimlach spreekt boekdelen!
Fors overgewicht zou ik ook niet zeggen!

Janneke2

Berichten: 15365
Geregistreerd: 28-02-13

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-16 11:02

Ik vind het een schitterende foto!

(Hoezo, fors overgewicht? En je hebt groot gelijk: streefgewichten beter in de prullebak!)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

daffodil

Berichten: 9791
Geregistreerd: 12-11-03

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-16 15:22

Dank jullie wel! Volgens de statistieken heb ik nog steeds overgewicht en wel zo'n 20 kilo voordat ik "gezond bmi" aantik en dan zou er zelfs nóg 20 kilo af kunnen voordat ik te licht zou zijn. Nou dat gaat m natuurlijk nooit worden want dan blijft er niets van mij over.

Hilary

Berichten: 6896
Geregistreerd: 22-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-16 15:53

wreckh schreef:
Ik volg dit graag even. Ben erg verrast dat er eigenlijk alleen positieve berichten zijn. Ik heb dit wel is overwogen, maar had allemaal doem scenario's in mijn hoofd. ik ga me er nog is in verdiepen.

@kaulitz: wat zie je er supergoed uit!

Ik werk op een MDL-afdeling (secretariaat); ik kom echt niet alleen positieve berichten tegen (nou zit je op zo'n poli natuurlijk niet met een goede weerspiegeling van de populatie ;) ). Ik zie toch wel regelmatig patiënten met naadlekkages en dumping syndroom voorbij komen... Ook patiënten die na hun gbp meer last hebben van misselijkheid, of diarree of juist obstipatie.

Oy with the poodles, already

JustAshley

Berichten: 672
Geregistreerd: 22-04-10
Woonplaats: Haarlem

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-16 16:27

Inderdaad er zijn heel veel negatieven ervaringen en daarom vind ik dat je voor jezelf alles op een rijtje moet zetten. En dan afwegingen moet maken. Hoe graag wil je het?


en wauw daffodil Wat zie je er goed uit !

JustAshley

Berichten: 672
Geregistreerd: 22-04-10
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-16 07:23

Eergisteren naar m'n werkgever gegaan op kantoor om er over te praten. Aan te geven wat mij te wachten staat en omdat ik wisseldiensten draai moest hij het weten aangezien je die 6 weken bij het nok in gesprek moet.
Helaas kreeg ik echt geen positieve reactie. Hij wou graag mee werken maar over die gbp deed hij naar mijn idee best negatief. Okal maakt het me niet uit wat hij er van vind toch kwam ik wel met een k*t gevoel thuis. Ik vond het al best spannend om tegen iemand te vertellen krijg ik zo'n reactie. Tevens vind ik dat hij er niks over te zeggen heeft en heel zijn mening niet mag uitspreken ( Tenzij het een leidinggevende is waar je goed mee omgaat of als ik er om vraag) ..
De laatste paar nachten kan ik ook niet zo goed slapen. Savonds lig ik maar te malen. Niet over mijn werkgever hoor :P maar ik vind het zo lang duren.
Ik weet dat iedereen zegt de tijd is zo voorbij en dit zal ook wel maar in mijn hoofd gaat het echt veel te langzaam.
Ik ben er zo klaar mee.
Gelukkig helpt het wel om er veel over te lezen en te praten. Maar alsnog..

Firefly4

Berichten: 1164
Geregistreerd: 28-12-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-17 18:53

Hallo Allemaal,

Het is al een oud topic, maar zou graag even een vraag willen stellen...
Dit is niet voor mijzelf maar voor mijn moeder.

Zij is 2jaar geleden geopereerd en heeft een Sleeve maagverkleining gekregen.
Ze is hiermee 35/40kg afgevallen. Nu blijft ze hangen rond 95kg en komt zelfs weer wat aan.

Ze is nu ook erbij gaan sporten wat ik heel knap van haar vind. Ze gaat 3x per week nu 45/60min naar de sportschool.

Ze heeft alleen heel erg honger en blijft dus wat aankomen. Ze heeft uitgerekend dat ze ongeveer 1200kcal's per dag eet.
Vandaag had ze gesprek bij een internist van de maagverkleining groep en die zei dat ze nog minder moest gaan eten. Maar tijdens het sporten valt ze zowat om van de honger.

Ik zelf ben zonder een maagverkleining en aanpassing levenstijl 30kg afgevallen en mij is verteld dat ik toch zeker 1700-1800 kcal's per dag moet eten.
Ik snap dat bij een maagverkleining hier verschil in zit... maar het blijft toch een redelijk "normaal" lichaam dat voeding nodig heeft?

Kan iemand mij eens advies geven? Ik geef mijn moeder nu voor mijn gevoel advies dat ze bij honger meer moet gaan eten... terwijl de dokter dus zegt minder eten...

Iemand die wat advies heeft? Bedankt!

JustAshley

Berichten: 672
Geregistreerd: 22-04-10
Woonplaats: Haarlem

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-02-17 19:01

Het ligt er denk ik ook aan wat ze eet. Met een bypass mag je niet meer op echt dieet maar ik denk dat het voor je moeder nu beter is om weer terug naar de basis te gaan. 6 eet momenten op een dag. Misschien kan ze hulp vragen aan dr huisarts ?

Donna89

Berichten: 3883
Geregistreerd: 03-12-09
Woonplaats: Eibergen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-17 19:10

Ik heb een gbp gehad en toevallig vandaag hulp gezocht bij een dietiste

Gebruikt zij netjes alle vitamine suplementen? Daar gaat het bij mij mis namelijk
En aantal caloriën is bij 'ons' net iets anders idd. Ik zou tussen de 1200 en 1500 moeten gebruiken afhankelijk van de beweging
De vraag is vooral wat ze eet.... Daar zit ook nog wel een verschil in namelijk....

En de vraag is ook wat voor honger heeft ze? Is het buik honger of echt flauw zijn ?

Firefly4

Berichten: 1164
Geregistreerd: 28-12-09

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-17 19:26

Bedankt al voor de antwoorden.

Ze gaf mij aan dat het echt honger is richting misselijk/flauw val gevoel. Dus denk wel echt flink honger...
Ze gebruikt suplementen. Vandaag had ze weer gesprek in ziekenhuis om bloedwaardes weer te controleren, ze had iets te weinig ijzer zei ze, verder alles in orde.
De man daar zei dus tegen haar dat ze maar minder moest gaan eten en dan vooral vlees en veeel bakken groente... maar toen ze daar net mee begon was haar verteld dat ze veel eiwitten als kwark en kip moest eten, dus nu weet ze het ook niet meer en vraagt ze mij advies.

Maar ik wil haar ook geen verkeerd advies geven op mijn ervaringen, want ik heb geen maagverkleining gehad maar wil haar wel heel graag verder helpen.

Donna89

Berichten: 3883
Geregistreerd: 03-12-09
Woonplaats: Eibergen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-17 19:42

advies wat ik heb gekregen is veel eiwitten idd. En volkoren, dus volkoren brood, volkoren pasta
Langzame koolhydraten dus en eiwitten. Eiwitten heb je nodig voor spier opbouw. Koolhydraten heb je nodig om te funstioneren
Groente heb je niet zoveel nodig. Die vitamines haal je uit de suplementen
Wat ik me wel kan voorstellen is groente eten om de honger te stillen...
Dan veel spinazie en doperwten, daar zit weer veel ijzer in

Waar is ze onder controle als ik vragen mag? Bij de NOK? en welke locatie dan?

Firefly4

Berichten: 1164
Geregistreerd: 28-12-09

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-17 20:32

Ik weet niet of het NOK heet eerlijk gezegd, maar in Hengelo by de Obesitas clinik.
Weet dat ze geholpen word door Dokter Frank (?) die ook een boek had uitgebracht?

Eigenlijk als ik het zo lees, is het dus net als bij mij, maar dan iets minder kcals.
En met sporten erbij? ook gewoon 1000-1500 aanhouden?

Maar minder lijkt mij toch niet gezond voor je lichaam?

Donna89

Berichten: 3883
Geregistreerd: 03-12-09
Woonplaats: Eibergen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-17 21:23

Jahoor bij mij word ook 1500 gerekend met sporten. 1200 op dagen dat ik minder doe

Minder zeker niet de bedoeling, dan gaat je lichaam in spaarstand
Ik ben eerlijk gezegd niet zo te spreken over hengelo
Zijn al veel foutjes tot grote fouten gemaakt daar

Hengelo doet dit nu.. een jaar of 3/4?
Ik ben naar Arnhem geweest.
Daar doen ze het al 20 jaar. Veel meer ervaring dus
Ook dus met het natraject

Maar ik ben naar een dietiste gegaan buiten de klinkiek om vandaag die wel ervaring heeft/gespecialiseerd is in voeding na deze operaties.
Is ook nog een optie
Gewoon eens rondvragen bij dietistes in de buurt. Word nog vergoed ook uit de basisverzekering

Freya6

Berichten: 2453
Geregistreerd: 27-02-12

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-17 21:41

Hallo allemaal
Geen idee of het al langs is gekomen, maar ik wil jullie even wijzen op het feit dat als je een gastric bypass hebt gehad, je vitamine b12 injecties moet gaan krijgen min. 1x per maand. Omdat bepaalde enzymen in de maag zorgen voor opnamen van de B12, kun je ernstige klachten ontwikkelen als je niet genoeg vit. b12 in je systeem hebt.
Gewoon als waarschuwing, laat je goed informeren!

'Techniques are nothing if you can't read the horse' Pat Parelli

Donna89

Berichten: 3883
Geregistreerd: 03-12-09
Woonplaats: Eibergen

Re: Gastric bypass

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-17 22:07

Sinds wanneer is dat? dat hebben ze bij mijn controle in december ook niet vermeld

Janneke2

Berichten: 15365
Geregistreerd: 28-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-17 22:29

Firefly4 schreef:
Hallo Allemaal,

Het is al een oud topic, maar zou graag even een vraag willen stellen...
Dit is niet voor mijzelf maar voor mijn moeder.

Zij is 2jaar geleden geopereerd en heeft een Sleeve maagverkleining gekregen.
Ze is hiermee 35/40kg afgevallen. Nu blijft ze hangen rond 95kg en komt zelfs weer wat aan.

Ze is nu ook erbij gaan sporten wat ik heel knap van haar vind. Ze gaat 3x per week nu 45/60min naar de sportschool.

Ze heeft alleen heel erg honger en blijft dus wat aankomen. Ze heeft uitgerekend dat ze ongeveer 1200kcal's per dag eet.
Vandaag had ze gesprek bij een internist van de maagverkleining groep en die zei dat ze nog minder moest gaan eten. Maar tijdens het sporten valt ze zowat om van de honger.

Ik zelf ben zonder een maagverkleining en aanpassing levenstijl 30kg afgevallen en mij is verteld dat ik toch zeker 1700-1800 kcal's per dag moet eten.
Ik snap dat bij een maagverkleining hier verschil in zit... maar het blijft toch een redelijk "normaal" lichaam dat voeding nodig heeft?

Kan iemand mij eens advies geven? Ik geef mijn moeder nu voor mijn gevoel advies dat ze bij honger meer moet gaan eten... terwijl de dokter dus zegt minder eten...

Iemand die wat advies heeft? Bedankt!


Een van de elementairefeiten: spieren zijn zwaarder dan vet.
Gooi "het gewicht" in de prullebak! Met een beetje mazzel kan de sportschool bepalen wat haar verhouding bot - spier - vetweefsel is.
Extra spieraanmaak is alleen maar goed - maar als iemand de elementaire zaken nooit gehoord heeft, gaan er dingen mis.

1200 calorieën is voor iedereen belachelijk laag.
Voor wie er ook nog bij sport : echt al helemaal van het padje af.

(Ja, er is een hele industrie aan afvallerij en wat al niet - blijf daar weg! )

(En die arts mag ook wel eens een cursus luistervaardigheid doen.
"Dokter, ik kom aan." "Nou mevrouwtje minder eten." Zucht....)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, gaucho, xKatjj en 17 bezoekers