[VOLG] Het tij keren, kan dat?

Moderators: Melissa0304, RianneH, Neonlight, Ymor, balance

 
 
Suusjepluus

Berichten: 715
Geregistreerd: 14-09-17
Woonplaats: Tussen iets en niets

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-17 11:44

Wat geweldig hoe je alle ervaringen opschrijft! Ik hoop dat je door blijft schrijven wanneer je bij 'nu' bent :o
Waar ik vooral benieuwd naar ben, wat is voor jou de grootste les geweest als je terugkijkt op al je belevenissen met Callas?

De beste is niet altijd de leukste


henny_w
Berichten: 2831
Geregistreerd: 20-03-05
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-17 12:24

Monique1963 schreef:
...
Mijn vriend hield haar vast, maar ze maakte een soort spin (echt ze opteert voor quarterhorse) en hij werd letterlijk rondgezwaaid zoals in zo'n kermismolen met van die stoeltjes aan kettingen. Dus hij moest loslaten. En ze ging bokkend het land wel terug in, maar ze trapte dus gericht na, naar hem. Daar baal ik verschrikkelijk van. Gelukkig miste ze hem, maar dat vind ik een vies spelletje. Dit is de tweede keer al, een keer met vrij werken en veel verzet trapte ze ook in een bok gericht naar mij, staat op een filmpje. Weet niet wat ik daar nou weer mee moet.


Een karakterpaard is leuk, zolang ze eerlijk blijven. Dat was voor mij de grens die ik ooit met Vinni getrokken heb. Die bleef gelukkig super eerlijk ondanks alle problemen. Van bovenstaande wat je schrijft schrik ik toch wel. Pfff...

Wat doet Callas als je haar in de achteruit zet met bijv. longeren of gewoon aan de hand?
Stel je vraagt dat ze een paar stappen achterwaarts moet en je staat voor haar met je gezicht naar haar toe. Gaat ze dan makkelijk in de achteruit of moet je haar echt dwingen en een vinger tegen haar borstbeen prikken ?

Als ze nl. erg moeilijk achterwaarts wil is het vaak een dominantieprobleem en zou je daar extra aandacht aan kunnen geven door het zeer geregeld te oefenen zodat ze écht steeds makkelijker in de achteruit gaat voor jou. Idem wijken aan de hand. Jij eist jouw plek op en laat haar constant van haar plek wijken omdat jij de leider wilt maar ook moet zijn.

Op het moment dat ze dwars lag en je vriend natrapte had je haar eigenlijk direct moet pakken en desnoods een join up moeten doen waar je haar normaliter rijd of longeert. Want nu kreeg ze haar zin door zich te misdragen en vervolgens het land in te kunnen gaan als ik het goed begrijp.

Echte vrouwen rijden geen winkelwagentje, echte vrouwen rijden DODGE.

Monique1963

Berichten: 4095
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-10-17 12:53

Hallo Suusjepluus, leuk dat je meevolgt. Welkom. Ik wil graag op je opmerking terugkomen, maar nu nog even niet. Ik zal meer vragen die in de loop van de tijd onbeantwoord zijn gebleven later beantwoorden.

Henny ik pb je.

Je beseft pas wat je had, als het er niet meer is.
In Memoriam wereldpaardje Shadow [IM] Shadow je was met je miniformaat een groot wereldpaard

Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer: [PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Waratje
Berichten: 10128
Geregistreerd: 03-11-03
Woonplaats: Bennekom

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-17 13:30

Monique, maak een onderscheid tussen boos zijn en boos doen. Als Callas je overhoop loopt mag je gerust heel boos DOEN, want dat is gedrag dat je niet kunt tolereren. Maak een evenement dat indruk maakt op haar, maar zorg dat je ook binnen een seconde kunt terugschakelen naar "braaaaaafffff" als ze keurig gedrag vertoont. Het gaat om grenzen aangeven, wat niet acceptabel is (mensen overhoop lopen, gericht schoppen) moet gemarkeerd worden met zo'n "evenement".
Boos zijn is blijven hangen in een nutteloze emotie, dus dat moet je loslaten bij dit soort paarden. (en nee, dit is niet gemakkelijk, het vergt oefening 8-) )

Wees consequent, maar niet altijd....
If nothing goes right, go left!

Faline

Berichten: 7729
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-17 13:38

Ik heb in een paar dagen tijd je hele verhaal gelezen en ik ben diep onder de indruk! Wat een ongelofelijk doorzettingsvermogen heb jij! :wow:
Daarnaast ook hoe je steeds jezelf kalm weet te houden en niet boos wordt, dat is een echte kunst hoor, dat je dat kunt!

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dat absoluut niet heb. Ik wil best met een paard proberen, maar wanneer het niet lukt en zelfs gevaarlijk wordt, dan houdt het voor mij snel op.
Ik heb tot ongeveer 2 jaar terug ook een paardje gehad wat ontzettend moeilijk was. Ik heb het toen uit handen gegeven wbt de opvoeding, wegens eigen ziekte, maar ook omdat ik wist dat ik het zelf niet zou kunnen. Toen bleek dat zelfs zij flinke moeite met haar hadden, heb ik de knoop doorgehakt om haar te verkopen.
Ik wilde net als jij lekker ontspannen kunnen buiten rijden. Het is geen probleem wanneer ze nog wat moeten leren, maar het moet wel veilig blijven. Wat ik in jou beschrijvingen terug lees, was zij buiten net zo. Ook bv in de bak rijden ging niet als er een trekker in het weiland ernaast bezig was. Zij bouwde trouwens altijd heel erg snel spanning op en werd meteen onbestuurbaar. Levensgevaarlijk als ze dat hier buiten doet. Wij hebben hier helaas wat minder natuur en wat meer verkeer.
Ze is nog wel naar iemand toe geweest die het wel voor elkaar heeft gekregen om er nog redelijk verbetering in te krijgen, maar dat echte ontspannen buiten rijden zou nooit gaan lukken met haar karakter. Moet zeggen dat ze verder wel een lief en braaf paardje was hoor, in de omgang.
Uiteindelijk is ze toch ook erg goed terecht gekomen bij mensen die geen ambitie hadden om buiten te rijden. En ik heb er een prachtige stoere 2 jarige voor terug gekregen.
Hoe lief ik het andere paardje ook vond, ben ik ontzettend blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Paardje wat ik er voor terug heb was nog maar 2 jaar, maar al zo ontzettend braaf en helemaal niet bang aangelegd.
Jaren terug had ik ook al eens voor die keuze gestaan, notabene een prachtig paardje uit eigen fok, waar ik door een nare samenloop van omstandigheden meer naast heb gelegen dan er op heb gezeten. Het vertrouwen bij ons beide was helemaal weg en destijds had ik nog niet de kennis en juiste mensen om mij heen om dat op te lossen. Vandaag de dag had ik met haar denk ik wel doorgezet. Het gekke is dat ik toen terug thuis gekomen ben met een 7 jarige onbeleerde hengst :oo Die is gek, zul je denken hihi. Nou... een liever paard kun je je niet voorstellen :D Dankzij hem het vertrouwen in het rijden compleet terug gevonden. <3 Helaas is hij naar China verkocht, ik wilde hem helemaal niet verkopen hoor, maar er was hele serieuze interesse en ik was op dat moment erg ziek en kon niet meer rijden. Ik vond het ook zonde dat hij daar maar stond niks te doen... Maar ik wilde het beste voor hem en hij zou op een 5 sterrenplek terecht komen en als koning behandeld worden... Tja wat moet je dan?
Heel hard nadenken en voor zijn welzijn gekozen. Ik sta nog steeds achter mijn keuze hoor, maar vind het ook nog steeds heel erg dat ik hem moest laten gaan.

Maar goed, wat ik dus wilde zeggen is dat ik beide keren dat het echt gevaarlijk werd met een paard, dus niet meer heb doorgezet. Ik ben ook van mening dat het een hobby is, en dat moet toch een groot deel van de tijd voor de leuk zijn... Ik heb er ook geen spijt van dat ik bij die paarden de knoop heb doorgehakt. Ik wilde wel dat ze goed terecht kwamen en dat is ook gebeurd, dat maakt het ook makkelijker om er vrede mee te hebben. Plus, de paardjes die ik daarna kreeg klikte het bijzonder goed mee.

Niet dat ik je nu adviseer om er mee op te houden hoor, jij moet gewoon je eigen pad kiezen, waar jij je goed bij voelt. Je hebt toch ook alweer zoveel met haar bereikt! :j Maar wilde je toch laten weten dat ermee stoppen niet altijd verkeerd is.

Geboren 21 juni 2020:19 juni 2020 Rose X Zotirco
Geboren 3 mei 2020: Nina X El maymoun
♡30/03/2020 - ☆03/04/20 Auri X El Maymoon

assebassie
Berichten: 1072
Geregistreerd: 19-02-13
Woonplaats: in de provincie Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-17 15:12

Boos worden is inderdaad gevaarlijk, je gaat heel snel een 'grens' over en dan wordt het link, het is dan moeilijk om te blijven 'denken' en dus eerlijk te blijven en goed te kijken naar je paard.
Maar het gaat er eigenlijk om dat je dominant gedrag vertoont, dat begrijpt je paard, doen ze zelf ook.

Spoiler:
enne, ik vind 54 jong hoor, was ik het nog maar |(

funnyhorses
Berichten: 8038
Geregistreerd: 30-06-09

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-17 15:41

Ik vind het allemaal heel eerlijk hier neergezet door ts.
Er zullen heel veel mensen dit gedoe herkennen.
Ik lees graag het vervolg ik zeg dan ook liever niets belerends want ik weet zeker dat ze zich heus wel weet door te zetten.
Het is gewoon een giga leerschool (geweest) voor ts en ook voor de lezers hier.
Ik ben nu 44j maar ik doe over 10 jaar beslist niet meer wat ts wel "effe" doet hahaha ik vind het knap hoor.

Monique1963

Berichten: 4095
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-17 08:16

Welkom Faline in Callas haar topic. Iedereen enorm dank voor het delen van jullie ervaringen. Het helpt mij zoals ik hoop dat mijn topic (ook al doen jullie paarden het misschien helemaal anders of beter) jullie misschien ook helpt qua inzichten.

Next update:

18 tm 20 september 4 dagen niet gereden, thuisgekomen stallen blank.

21 september
Omdat ik 4 dagen niet gereden heb, gaan "mennen" op een wandelingetje van 20min rondje voetbalveld. Ging keurig. Stilstaan deed ze netjes, wel soms wat draaien om om te willen kijken waar het brokje bleef.

Daaarna op het veldje gelongeerd, ging erg goed. Ze trekt minder aan de lijn en luisterde netjes naar het woord galop, dat ik maar kort heb laten doen een paar keer.

Erna laten volgen zonder hoofdstel etc en ze vond het erg raar om mij buiten het veldje te gaan volgen. Dat deed ze uiteindelijk wel, maar waar Erwin stond te maaien, peerde ze hem met een enorme galop en bokken.

Vrijdag 22 september ontwormd
Mijn hoofdstel en hoefschoenen lagen nog waar ik ze gisteren had uitgedaan naast het veld, en dus heb ik Callas half opgezadeld op stal en de rest op het pad gedaan. Ze bleef netjes staan om haar hoofdstel in te krijgen en haar schoenen aan te doen.
Eindelijk weer eens helemaal schrikvrij gereden. Heb een bosrit gemaakt van een uur en het was helemaal perfect. We hebben geen een schrikje gehad! We hebben ietsjes gedeinsd voor een zonnevlek, en Callas vond een nieuw schuurtje dat gebouwd was met hout erin erg spannend, maar aangezien we een meter of 30 ervoor afsloegen was het gauw vergeten toen hij niet door de struiken achter ons aan bleek te komen. Ik heb haar wel na 20 min op het bit genomen, omdat we deze rit lang niet gemaakt hebben en ze eerder wilde afslaan naar huis. Kwam ik er weer een kwartier later achter dat ik niet op de stangen reed, had ik haar gewoon op het bit gereden. Ook goed. 90% van de tijd heeft ze haar hals lekker laag gehouden en maar een enkele keer kwam de kop erop. Na het schuurtje kwam er een afdaling die ze te snel wilde nemen en wilde ze het bit op haar kiezen nemen en pullen. Iets wat ze vooral in het begin van onze relatie veel gedaan heeft. Toen heb ik op haar zittende de clips aan de scharen vastgemaakt en zijn we rustig afgedaald. Oversteek door de beek ook prima. Laag water en aan de overkant ging ze er niet naar huis vandoor wat ze eerder wel gedaan heeft. De laatste afdaling naar cantignous wilde ze draven, wat niet mocht van mij, veel te veel ongelijke keien, dus moest ze stappen wat ze minder geslaagd vond, maar ze liet zich wel braaf terugnemen. Bij de blafhond van de Merens meneer werd ze wel nerveuzig. Die hond staat dan hoog boven ons te blaffen en dat is niet leuk. Ik moet daar dan door het slingerhekje, maar gelukkig was de Merens meneer er en kwam het hekje voor ons open doen en heb ik met hem en zijn oom een hele tijd staan praten en ze vonden Callas erg vooruitgegaan en ook mooi. En dat ze al veel kon voor 5.5 jaar. Die meneer vond tinkers wel te vergelijken met Merens en een Merens is pas met 10 jaar goed doorgereden vindt hij.
Langs de fabriek terug daar hadden ze op de P een brandweeroefening gehad, dus er stonden pilonnen en brandblussers en het stonk er chemisch, maar ze taalde er niet naar. Met opzadelen, de rit, praatje met de MerensMeneer en afzadelen, was de activiteit 2 uur.
Ik denk dat ik 1.15 uur gereden heb. Voornamelijk gestapt en af en toe gedraafd. Richting 12 uur was ik terug, helemaal blij! Enige jammere is mijn hand. Op het reisje van de week ben ik gevallen en heb mijn hand gekneusd. Dat voelde ik met rijden best wel, maar dat heeft me niet weerhouden!
(Ik ben lid geworden van endomondo, misschien kan ik op bokt meedoen met de registratie van je activiteit te paard.)

23 september
Wat ik al een hele tijd wilde gaan proberen, maar dan komt het er niet van, en nu nav een opmerking van Henny_W in het topic, was met vrijheidsdressuur de volgende stap doen, namelijk het blok.
Ik begon eerst met het opstapblok, een buiktasje vol brokjes, een stick, en een brokjesbeluste Callas met halster en leadrope en volop zon. In twee brokjes beurten had ze door dat ze het blok moest aanraken met haar hoef. Ze stootte eerst per ongeluk er tegen BRAAAAAAAF brokjes en meteen erna was de goede toon gezet en ging ze schrapen naar het blok. BRAAAAAF brokjes. O ja leuk schrapen dat kan ik goed. Nou haar hoeven hoef ik niet meer te raspen dat doet ze nu zelf wel hoor. En dan gaat het ook niet zo zachies, ze schraapte zo hard dat ze de boomstronk die mijn vriend met de tractor moest verplaatsen omver schraapte! Ik probeerde rust in de tent te krijgen, maar haar pupil was een biksje geworden en ze wist van gekkigheid niet wat ze moest doen om maar die biksjes te krijgen. Ze ging zelfs grinnikken als mijn hand naar het buiktasje ging. Dus het schrapen met beide benen op het blok ging prima, maar rust erin krijgen om haar gewicht erop te plaatsen nee. Toen ging ze nog een paar keer dwars over het blok, o bedoelde je dat ook niet? Tussendoor wat rondjes laten draven even wat anders doen en de sessie herhaald. Het was duidelijk dat er een ander blok moest komen, dat ze echt niet om kon trekken.

's middags hebben we een grote vierkante steen neergelegd en zonet heb ik haar weer even gehaald. Ik zei blok, zette mijn voet erop en hop daar was ze al om te schrapen. Met deze steen was het makkelijker om haar zacht met het halster te begeleiden en te zorgen dat ze haar gewicht op het blok wilde zetten, eerst 1 been, toen het andere. YES! She did it. O zo braaaaaaaaaaaaaaaf, brokjes! Ik was helemaal heppie. Dat hebben we een paar keer herhaald en vooral het laten stilstaan met de voorbenen op de steen geoefend. Dat is erg moeilijk, want wat nu als ik ook nog "pas" doe op de steen. Krijg ik dan meer brokjes. Dat is een oefening voor gevorderden Callas, dat doen we over een poosje, als jij netjes stil kan staan op de steen. Ik ben zo helemaal blij! Gisteren een toprit en vandaag weer een kunstje geleerd!

Zondag 24 september 2017
Ik heb op het veldje een kwartiertje onder de man getraind. Nav de oefening gisteren het blok, had ik me voorgenomen vooral te trainen op stilstaan. Rust. En dat ging wonderbaarlijk goed! Ook nog wat gecirkeld met flexen. Verder getraind op recht achterwaarts te gaan en actief wegstappen of wegdraven vanuit de achterwaartse beweging om de achterhand er wat meer onder te krijgen. Ik was helemaal tevree, ze luisterde echt heel braaf. Het was een uur of twee toen ik oefende dus best wel warm en ik was snel tevree. Een training hoeft niet lang te duren als het goed gaat.
Natuurlijk vandaag even het blok herhaald. Erwin heeft het gefilmd. Callas wist meteen weer van o ja ik moet wat met dat blok. Maar wat ook alweer dat was nog moeilijk, want gisteren pas voor het eerst gedaan natuurlijk. Ik heb me heel erg geconcentreerd op consequent zijn. Graven is NEE, of negeren en na een paar pogingen, kreeg ze rust over zich en bleef met twee benen stil op het blok staan. Ik ben zó poepietrots!

https://www.youtube.com/watch?v=pA6M5_KtTlY

De komende dagen zal ik het af en toe nog herhalen, zonder dat het een gewoonte wordt.
Erg grappig was dat op het trainingsveldje het houten blok staat waar ik gisteren de 1e keer op heb geoefend en bij het volgen, na een zeer geslaagde groundtie, kwam ik erlangs en Callas ging staan graven, op het blok, hahaha, zo ik weet heus wel dat ik hier wat mee moet! Ook op de terugweg naar stal kwamen we langs het stenen blok en omdat ze los volgde had ze de ruimte om erheen te gaan en ja hoor, zij weer graven erop, oehoe vrouwtje, kijk eens! Brokje! Ik ben gewoon doorgelopen, ik had het immers niet gevraagd, maar het was wel supergrappig.

Na het rijden was ze ook weer megabraaf op stal en met afzadelen. Dit zijn de heerlijke momenten waar ik het voor doe!

Je beseft pas wat je had, als het er niet meer is.
In Memoriam wereldpaardje Shadow [IM] Shadow je was met je miniformaat een groot wereldpaard

Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer: [PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?

AfricanLady

Berichten: 7354
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Friesland

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-17 08:25

Super

~Always~ Volwaardige tijger [o] #krabt.nl

[BB-HK] [VOLG] Rottweiler Leslie

smileydees
Berichten: 1681
Geregistreerd: 03-03-11
Woonplaats: in het westen v/h land

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-17 09:22

Slimme tink met humor

Tinker Kwiny
Sindy
Now I am a warrior!
- demi lovato-

fransje23

Berichten: 11341
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-17 09:54

henny_w schreef:
Monique1963 schreef:
...
Mijn vriend hield haar vast, maar ze maakte een soort spin (echt ze opteert voor quarterhorse) en hij werd letterlijk rondgezwaaid zoals in zo'n kermismolen met van die stoeltjes aan kettingen. Dus hij moest loslaten. En ze ging bokkend het land wel terug in, maar ze trapte dus gericht na, naar hem. Daar baal ik verschrikkelijk van. Gelukkig miste ze hem, maar dat vind ik een vies spelletje. Dit is de tweede keer al, een keer met vrij werken en veel verzet trapte ze ook in een bok gericht naar mij, staat op een filmpje. Weet niet wat ik daar nou weer mee moet.


Een karakterpaard is leuk, zolang ze eerlijk blijven. Dat was voor mij de grens die ik ooit met Vinni getrokken heb. Die bleef gelukkig super eerlijk ondanks alle problemen. Van bovenstaande wat je schrijft schrik ik toch wel. Pfff...

Wat doet Callas als je haar in de achteruit zet met bijv. longeren of gewoon aan de hand?
Stel je vraagt dat ze een paar stappen achterwaarts moet en je staat voor haar met je gezicht naar haar toe. Gaat ze dan makkelijk in de achteruit of moet je haar echt dwingen en een vinger tegen haar borstbeen prikken ?

Als ze nl. erg moeilijk achterwaarts wil is het vaak een dominantieprobleem en zou je daar extra aandacht aan kunnen geven door het zeer geregeld te oefenen zodat ze écht steeds makkelijker in de achteruit gaat voor jou. Idem wijken aan de hand. Jij eist jouw plek op en laat haar constant van haar plek wijken omdat jij de leider wilt maar ook moet zijn.

Op het moment dat ze dwars lag en je vriend natrapte had je haar eigenlijk direct moet pakken en desnoods een join up moeten doen waar je haar normaliter rijd of longeert. Want nu kreeg ze haar zin door zich te misdragen en vervolgens het land in te kunnen gaan als ik het goed begrijp.Ik zie het voorval totaal anders, Callas was bang en in paniek en vervolgens komt er een mens en die grijpt je bij de manen en houd je vast. Dat is wel een soort roofdieractie dus de rest van haar acties zijn een logisch gevolg daarvan, roofdieren moet weg!

Kun je zeggen dat ze de vriend moet kennen etcetera maar een paard in paniek reageert vanuit instinct daarom zijn ze dan ook zo gevaarlijk en doen ze domme dingen.

Don't marry into an absolute idea. Then if it doesn't work out you can change it. If you are locked into something it limits your learning ability and we can stop thinking. Mark Rashid


henny_w
Berichten: 2831
Geregistreerd: 20-03-05
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-17 15:33

fransje23 schreef:
Ik zie het voorval totaal anders, Callas was bang en in paniek en vervolgens komt er een mens en die grijpt je bij de manen en houd je vast. Dat is wel een soort roofdieractie dus de rest van haar acties zijn een logisch gevolg daarvan, roofdieren moet weg!

Kun je zeggen dat ze de vriend moet kennen etcetera maar een paard in paniek reageert vanuit instinct daarom zijn ze dan ook zo gevaarlijk en doen ze domme dingen.


Ik betwijfel of je het zo moet bekijken? Callas is een gedomesticeerd paard wat al enige jaren bekend is met mensenhanden. Tuurlijk kan een paard altijd in een paniekactie schieten en gaat dan doorgaans op de vlucht. Of dit voorval nou zo'n heftige reactie moest geven dat ze ook nog 's natrapt richting de vriend van Monique ? Ik vind het eerder een dominantie actie van Callas.

Als je een hond hebt die schrikt van onverwachts bezoek wat ie niet eerder heeft gezien en hij bijt van zich af dan zeg je toch ook niet, het was een reactie vanuit instinct want het is een roofdier? Of denk ik nou erg onlogisch ? Van een puppy kan je in een speelse bui per ongeluk wel 's een hapje krijgen maar een volwassen hond dient respect te hebben voor mensen en niet te bijten.

Datzelfde vind ik van paarden. Bij paniek vluchten is een instinctieve reactie maar dat natrappen een dominantie probleem. Bovendien schreef Monique eerder al eens dat Callas dat al eens eerder gedaan heeft, dat van zich af meppen..

Echte vrouwen rijden geen winkelwagentje, echte vrouwen rijden DODGE.

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-17 15:46

Tja, ik vraag me af of het dominantie is. Als onze paarden (koud-en warmbloed heethoofden) eens ergens van schrikken en wegrennen, gaat dat soms ook met bokken en uitslaan van de achterbenen gepaard. Een soort van 'zekerheid voor alles' ( dus alles wat in de directe omgeving zit van zich weghouden) actie. Als jij weg wilt en er hangt iemand aan je nek of manen, dan moet je wat.. toch?

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!

MaiNat

Berichten: 3417
Geregistreerd: 29-10-02
Woonplaats: Niedorp

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-17 16:05

Ik ga met henny_w mee. Ik denk dat een paard nooit een paard wat hoger in rang zit per ongeluk zal na trappen, ook niet bij schrik. Als een paard zo na trapt denk ik dat het paard denkt dat hij hoger qua rang staat dan in dit geval de vriend van Monique.

Shetter Fly
Gebruik NOOIT Fenylbutazone, lees stuk onderaan m'n profiel.
[ITP] Cursus: Dump je baasje en [ITP] Cursus: Hoe overleef je de hongerwinter? en [ITP] Fly van luxepaard naar werkpaard!

assebassie
Berichten: 1072
Geregistreerd: 19-02-13
Woonplaats: in de provincie Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-17 18:25

Knappe Callas, die doet alles voor een brokje, zelfs grinniken :+ .

En een Tink hetzelfde als een Merens? zal soms wel zo zijn, maar die van mij is gelukkig meestal heel kalm, rustig en dapper, schrikt weleens, maar welk paard doet dat niet?
Ze kan wel behoorlijk eigenwijs zijn en als ze iets moeilijk vind schudt ze ook met haar hoofd en knort ze, ze piept niet net als Callas :D .

fransje23

Berichten: 11341
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-17 20:55

henny_w schreef:
fransje23 schreef:
Ik zie het voorval totaal anders, Callas was bang en in paniek en vervolgens komt er een mens en die grijpt je bij de manen en houd je vast. Dat is wel een soort roofdieractie dus de rest van haar acties zijn een logisch gevolg daarvan, roofdieren moet weg!

Kun je zeggen dat ze de vriend moet kennen etcetera maar een paard in paniek reageert vanuit instinct daarom zijn ze dan ook zo gevaarlijk en doen ze domme dingen.


Ik betwijfel of je het zo moet bekijken? Callas is een gedomesticeerd paard wat al enige jaren bekend is met mensenhanden. Tuurlijk kan een paard altijd in een paniekactie schieten en gaat dan doorgaans op de vlucht. Of dit voorval nou zo'n heftige reactie moest geven dat ze ook nog 's natrapt richting de vriend van Monique ? Ik vind het eerder een dominantie actie van Callas.

Als je een hond hebt die schrikt van onverwachts bezoek wat ie niet eerder heeft gezien en hij bijt van zich af dan zeg je toch ook niet, het was een reactie vanuit instinct want het is een roofdier? Of denk ik nou erg onlogisch ? Van een puppy kan je in een speelse bui per ongeluk wel 's een hapje krijgen maar een volwassen hond dient respect te hebben voor mensen en niet te bijten.

Datzelfde vind ik van paarden. Bij paniek vluchten is een instinctieve reactie maar dat natrappen een dominantie probleem. Bovendien schreef Monique eerder al eens dat Callas dat al eens eerder gedaan heeft, dat van zich af meppen..


Vriend heeft haar vast, draait zelfs mee en op de daar op volgende vlucht geeft ze een trap. Dat is geen dominantie dat is instinct, heeft niets met gewend zijn aan mensenhanden te maken.
Als een paard op hol slaat en je springt ervoor en paard rent dwars door je heen is dat ook geen dominantie.

Callas dacht niet: oh dat mens wil mij vasthouden en daar heb ik geen zin in dus ik geef een trap.

Als ik Bokt mag geloven wordt de wereld overspoeld met dominante paarden maar feitelijk zijn weinig paarden echt dominant en vaak zijn die niet zo opvallend.

Don't marry into an absolute idea. Then if it doesn't work out you can change it. If you are locked into something it limits your learning ability and we can stop thinking. Mark Rashid

Jen4
Berichten: 30
Geregistreerd: 07-10-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-17 07:29

Faline schreef:
Maar goed, wat ik dus wilde zeggen is dat ik beide keren dat het echt gevaarlijk werd met een paard, dus niet meer heb doorgezet. Ik ben ook van mening dat het een hobby is, en dat moet toch een groot deel van de tijd voor de leuk zijn... Ik heb er ook geen spijt van dat ik bij die paarden de knoop heb doorgehakt. Ik wilde wel dat ze goed terecht kwamen en dat is ook gebeurd, dat maakt het ook makkelijker om er vrede mee te hebben. Plus, de paardjes die ik daarna kreeg klikte het bijzonder goed mee.

Niet dat ik je nu adviseer om er mee op te houden hoor, jij moet gewoon je eigen pad kiezen, waar jij je goed bij voelt. Je hebt toch ook alweer zoveel met haar bereikt! :j Maar wilde je toch laten weten dat ermee stoppen niet altijd verkeerd is.


Tsja, ik heb ook na een half jaar de keuze gemaakt mijn pony te verkopen. De match was er zo niet dat het ronduit gevaarlijk werd. Ik vond het onwijs moeilijk maar het vertrouwen en mijn zelfvertrouwen was helemaal weg en dat was wederzijds. Ik dacht werkelijk dat ik het niet meer kon, paardrijden. Helemaal toen ik hem verkocht had en de nieuwe koper er alles mee kon en kan. Zij heeft wel ontzettend veel ervaring, ook met dat ras, maar toch.....

Ik heb me ook serieus afgevraagd of ik er nog aan moest beginnen tot ik binnen 2 maanden bij toeval een andere pony van 7 jaar trof die mijn hart stal. Ik had zo makkelijk spanning en angst maar in hele kleine stappen en met heel veel hulp van de mensen op stal begint mijn vertrouwen weer terug te komen en in 5 weken reed ik weer buiten.

Dat paarden spiegelen geloof ik helemaal en dat ze een leider nodig hebben ook. Maar toch is mijn overtuiging, dat welk ras je ook hebt, en welk karakter je zelf ook hebt, het ene of andere paard verschilt wel degelijk! In de maanden dat ik die eerste pony had is mijn karakter van angsthaas niveau oranje (ik ben altijd wel bangig aangelegd) juist naar niveau VOL in het rood geschoten, om in Monique haar termen te blijven. Dat is in die 2 maanden zonder pony echt niet veranderd. En toch heb ik nu een beestje die daar mee kan dealen. Het is absoluut geen slome bok en hij kan uiteraard ook zijn nukken hebben maar reageert niet te heftig op mijn sensibele karakter. Ik heb me onwijs rot gevoeld mijn vorige te moeten verkopen want ook ik ben van het kopen voor het leven, maar voor zowel de pony als voor mezelf had ik het niet beter kunnen doen. Mijn pony heeft het getroffen bij een geweldig baasje en oogt veel gelukkiger en ook ik voel me veel gelukkiger met mijn nieuwe pony!

Ik zei het dan ook al eerder Monique, onwijs veel respect voor je uithoudingsvermogen en de keuzes die je maakt! Ik doe het je niet na!

henny_w
Berichten: 2831
Geregistreerd: 20-03-05
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-17 08:03

Willen domineren kan de braafste paarden veranderen in schrik en respectloze paarden.

Toevallig had ik daar 1,5 maand terug nog mee te maken. In onze kleine kudde van 4 paarden staat Hjorinn op plek 3 in de rangorde.
De kudde leidster is Quinta, ze is ook de oudste (20 jr.) en ontzettend zacht van karakter. Als er al eens een paard over haar grenzen heen gaat dan geeft ze een bok met afhangende benen. Ik heb haar in al die 20 jaar nog nooit een rake klap zien uitdelen.

Hjorinn zit wel karakter in maar ze is ook een grote stoere en toch ook aanhalige 'teddybeer' die graag komt knuffelen. Ze is vrij laconiek en niet bepaald schrikkerig. Ze is nu 7,5 jaar oud en van haar 6e tot haar 7e nog 3 cm. gegroeid.

Half augustus jl. begon ze opmerkelijk te veranderen. Sjachereinig tegen mij en de andere paarden. Ze had zich al een paar keer losgetrokken als ik haar aan het halstertouw had van zgn. schrikdingen die al jaren naast ons weiland staan en als ik ze met 4 tegelijk longeerde liep ze gewoon te etterbakken tegen de andere paarden.
Ze werd nerveus en ibbelig, ze wilde ook niet aangehaald worden. Allemaal dingen die ik totaal niet van haar ken. Respect in mijn richting en de andere paarden was ver te zoeken. Dat ging ongeveer een week zo.
Tot ik op een ochtend ze weer alle 4 tegelijk ging longeren.
Ze liep weer te klieren richting Quinta, ervoor gaan lopen en dan blokken zodat Quinta niet normaal door kon lopen. Op een gegeven moment ging Quinta haar inhalen, ging voor Hjorinn lopen en gaf haar met haar achterbenen zo'n loeier vol op de boeg. Wow ...
Een paar rondes verder probeerde Hjorinn het geklier voort te zetten met haar moeder. Rebel ging er naast en met ontblote tanden beet ze heel gemeen vol op de hals van Hjorinn.

Ik heb mijn oude dames nog nooit zo agressief gezien maar het hielp. Hjorinn ging achteraan lopen en die middag nog veranderde ze weer in die grote rustige knuffel. Het ibbelige gedrag, het respectloze, het schrikkerige het was allemaal verdwenen.

Ik kan daar maar 1 conclusie uit trekken en dat is dat ze geprobeerd heeft om hoger in rang te komen. Mogelijk omdat ze goed in haar vel zat, helemaal uitgegroeid etc.
Ze werd na een week even heel hard op haar plek gezet door de 2 oudjes maar is sindsdien weer helemaal normaal in haar doen en laten.

Ik wil met dit verhaal alleen maar even aangeven wat dominantie of willen domineren kan doen met het gedrag bij een paard. Zelfs voor een korte periode.

Echte vrouwen rijden geen winkelwagentje, echte vrouwen rijden DODGE.

Monique1963

Berichten: 4095
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-17 08:46

Goedemorgen allemaal, dank voor jullie gedachtegangen en fijn dat jullie zo uitgebreid jullie ervaringen willen delen, dank. Persoonlijk denk ik dat Callas dominant is, gezien alles wat ik van haar ken. Het incident met mijn vriend, was ze eerst in paniek, maar toen hij erbij kwam en ze het land in moest was de paniek weg en was het dwarsigheid omdat ze in haar beleving niet naar Shadow kon/mocht in mijn optiek. Paniek ziet er anders uit naar mijn idee. Ik kom er nog op terug.

Next update:


maandag 25 september 2017

Vandaag niets met Callas gedaan omdat een van onze poezen gesteriliseerd werd, dan ben ik zelf te onrustig. Vermeldingswaardig, toen ik de drie pony's naar het land bracht, liep mijn stokdove oude labrador op het erf. Ze is niet blind, wel een beetje dement, dus ze ontwijkt de paarden altijd en dit keer ook. Om 3 pony's mee te nemen, neem ik de vlotste, Poupette, aan een lange lijn, zij loopt vooruit. Shadow houd ik naast me omdat hij altijd tegendraads moet doen en Callas heb ik aan de lange leadrope achter me. Die heeft geen haast om in het land te komen. Ik kijk ook niet naar haar, ze volgt toch wel. Voel ik een rukje aan het touw, ik kijk om. Is mijn labrador pal in Callas looprichting gaan zitten! Dan sta je in een splitsecond wat je moet doen. Omkeren om Callas tegen te houden moet ik de andere loslaten en terugspringen want die lijn van haar is een meter of 3 lang. Op het moment dat ik dat wil doen, stapt Callas al struikelend om niet op de hond te gaan staan, óver de labrador heen, haar passen op haar benen zoekend omdat het allemaal zo onverwacht ging. Pfoe, dat was echt op het nippertje! En dan ben ik weer supertrots, want twee jaar geleden zou ze er gewoon doorheen gelopen zijn, met alle gevolgen van dien.

26 september prachtig herftsweer

Ik heb het kolonieritje gemaakt (dat loopt langs een kinderkoloniekamp), veel gestapt ook lange stukken gedraafd. Was apart, ze had haar hoofd laag ontspannen, ze schrikt van iets achter een muur, springt opzij en had meteen weer hoofd laag.
3 minuten verder in het bospad bij een garage bleek toch dat haar eng-level naar donkergeel was geschoten en ze schrikt vooruit van een onzichtbaar spook, maar ik kon haar meteen terugnemen. Daarna was het ok. Een stapel hout was een beetje spannend, gesnuffeld. Een auto rechts geparkeerd eiste al haar aandacht op zeker toen hij ook nog toeterde naar mij, maar ze bleef zo kijken naar die auto dat ze een bulldozer links niet zag, hahahaa. Mannen praten in auto dus dat was menselijk en ok, door het bos moeten laveren want de bull stond op het pad zodanig dat ik er niet langs kon. Niet beloond, gewoon gedaan of dit monster heel normaal was. Poos blijven stappen om geen vluchtreactie te creëren. Weer een stapel hout spannend, laten snuffen, ging ze haar lip staan jeuken, hahaha. Toen naar de kolonie gedraafd, erg braaf. Daarna door naar de voetbalvelden gedraafd, er was in eerste instantie een spannende man met een hondje, maar hey, hij kon praten, het was een mens, dus leuk en ook braaf. Langs voetbalveld gedraafd, wilde zelf het talud op! Daar heb ik máánden geleden gegaloppeerd, ze had kennelijk wel zin in een galopje, maar helaas gaat dat nog niet vanwege de hoefschoenen maar ik mee rijd. Naar huis stappen, thuis op erf afgestapt, blok even geoefend en ze stond netjes stil. Helemaal blij!

27 september

Woensdag jachtdag dus op veldje getraind onder de man, bang weer in die zelfde hoek, er nu onder de man er langs kunnen stappen, rondje weiland gestapt en weer terug, toen was het goed, maar om niet te pesten die hoek vermeden. Vrijheidsdressuur blok geoefend, ze kan stilstaan, al 30sec, op het blok. Joepie.

28 september

Op het middaguur een ritje dorpje gaan doen. Bij het wegrijden was ik al op bospaadje, valt er iets hards op het ijzeren hek zeker 50m achter ons. Schrik en hard wegrennen! Ik was hier niet op voorbereid en was met een losse halsterteugel nog eigenlijk aan het beginnen met de rit, maar ik kon haar aan het halster omtrekken terwijl ik ho zei. Hoera, overwinning op mezelf, namelijk HO gezegd op het goede moment. Weer verder. Bij de bosjes van de fabriek was ze extra attent, koppie hoog erop en ik begreep niet waarom, betrappen we een vrijend stelletje! Hahahaha, giller!
Door dorpje gedraafd ipv te stappen, dat was weer eens wat anders, deed ze keurig. Ze deinsde nog voor afgezaagde boomstronk, ik haar naar voren drijven, laten ruiken, wilde op het blok, hahahaha. Humor. Op de terugweg op het erf, kun je ook schrikken van jezelf als je struikelt over je eigen voeten. Tjonge. Maar dat was na drie meter weer ok. Op het erf onder het zadel het blok gedaan! Perfect! Al met al heerlijk gereden met een fijn zonnetje.

Vrijdag 29 september 2017

Rond het middaguur een klein ritje over het recreatiepad via de beek gedaan. Veel gedraafd. Zag ik in de verte de brede kakenhond van krakers uit het dorp. Die hond heeft al een keer in de kuit van de buurman van 86 gehangen, dus die hond heb ik vermeden door een extra stukje door het bos te pakken. Op straat stonden grote rode reclameborden van het documentaire festival, maar daar gaf ze geen noemenswaardige reactie op. Goed! Ze was vandaag erg kijkerig maar bijvoorbeeld niet bang voor roze joggers. Dat is knap want dat zou een paar maanden geleden een drama zijn geweest. Ik heb een extra lusje naar de paardenweide gereden. (Er is daar een wei waar regelmatig drie paarden en een ezeltje staan.) Dat vindt Callas altijd leuk om even gedag te zeggen, maar ze waren er niet en dat was een grote teleurstelling voor haar. Ze bleef zoeken en kijken of ze toch echt niet ergens in de bosjes stonden. Maar nee, er was niemand. Uitgestapt via het dorpje waar ze met een grote boog om een dode kat op straat ging. Het arme dier meurde dan ook verschrikkelijk. De postbode kwam langsscheuren, Callas was er ok onder, maar ik was zelf kwaad op de postbode, idioot om met zo'n vaart zo dicht langs een paard te scheuren, zelfs langs een auto of fiets was het te dichtbij geweest, dus boze signalen afgeven met mijn hand, je snapt het wel. Was ik een eind verder, komt de postbode weer langsscheuren. Ik hoorde haar al aankomen. Sorry dat ik generaliseer maar haar uiterlijk bevestigt haar intelligentie zullen we maar zeggen. Dus ik blok de weg, zodat ze wel moest afremmen. Nog debiel hard trok ze weer op. Een meter of 100 moet ze natuurlijk weer langs mij, want ze moet de doodlopende weg waar ik woon wel op omdat ze naar de buren moet. Ik ga in een inham staan, trek mijn vuilste blik aan en hey, er begon een kwartje te vallen. Ze minderde vaart. Ik verder naar huis gestapt, wetende dat ik haar natuurlijk weer tegen zou komen, want zij rijdt sneller die 2km naar de buren heen en weer dan dat ik naar mijn poort rijd. Dus toen ze weer terugkwam, ben ik midden op de weg gaan rijden zodat ze moest stoppen en heb ik een praatje met haar gemaakt. Of ze geen post voor ons had, just making conversation, om aan het einde te vertellen dat ze beter heel rustig met veel afstand langs paarden kan rijden. Hopelijk mijn goede daad weer gedaan. Callas heeft het super gedaan en praten met een auto is ook leuk. Onder het zadel op het erf nog een keer blok gedaan, ook weer prima.

30 september
Zaterdag hard in het land gewerkt met de paarden. Wij werken en de paarden in het land. Rustdagje voor hun, deel 2 van de planken omheining langs het zwembad van de buren moest af.

To be continued...

Je beseft pas wat je had, als het er niet meer is.
In Memoriam wereldpaardje Shadow [IM] Shadow je was met je miniformaat een groot wereldpaard

Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer: [PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?

henny_w
Berichten: 2831
Geregistreerd: 20-03-05
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-17 08:53

Jannepauli schreef:
Tja, ik vraag me af of het dominantie is. Als onze paarden (koud-en warmbloed heethoofden) eens ergens van schrikken en wegrennen, gaat dat soms ook met bokken en uitslaan van de achterbenen gepaard. Een soort van 'zekerheid voor alles' ( dus alles wat in de directe omgeving zit van zich weghouden) actie. Als jij weg wilt en er hangt iemand aan je nek of manen, dan moet je wat.. toch?


Ik vind het een heel verschil of paarden onderling zulk gedrag vertonen of waar mensen bij zijn.
Als ik ze hier met z'n vieren longeer wordt er ook heel wat afgebokt en benen naar achteren uit gegooid zonder elkaar te raken. Moet kunnen. Ze moeten zich toch ook kunnen uitleven? Lekker donderjagen met elkaar. Zolang ze het gedrag niet onder het zadel vertonen. Prima :)
Idem in de wei als ze ergens van schrikken of wat erg fris zijn en van elke harde windvlaag gebruik maken om zgn. te schrikken dan zie ik dat uitslaan ook wel.
Zo zijn er ook paarden die regelmatig bij hun eigenaar op de tenen gaan staan. Dat noem ik net zo goed respectloos. Wij mensen leren paarden van veulen af aan allerlei dingen aan en daar komt automatisch bij kijken dat ze rekening met ons moeten houden anders dan bij hun soortgenoten.

Ik denk dat het in de situatie van Callas niet uitgemaakt had of ze bij de nek, hals of eventueel halster vastgehouden was. Ik blijf haar reactie van naar achteren meppen té vinden.

Monique noemde het 'een vies spelletje' van Callas dus neem ik aan dat het er niet bepaald sympathiek uitzag en meer een soort van gericht meppen was i.p.v. een mep naar achteren uit schrik.

Echte vrouwen rijden geen winkelwagentje, echte vrouwen rijden DODGE.

henny_w
Berichten: 2831
Geregistreerd: 20-03-05
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-17 09:04

Monique1963 schreef:
....
Voel ik een rukje aan het touw, ik kijk om. Is mijn labrador pal in Callas looprichting gaan zitten! Dan sta je in een splitsecond wat je moet doen. Omkeren om Callas tegen te houden moet ik de andere loslaten en terugspringen want die lijn van haar is een meter of 3 lang. Op het moment dat ik dat wil doen, stapt Callas al struikelend om niet op de hond te gaan staan, óver de labrador heen, haar passen op haar benen zoekend omdat het allemaal zo onverwacht ging. Pfoe, dat was echt op het nippertje! En dan ben ik weer supertrots, want twee jaar geleden zou ze er gewoon doorheen gelopen zijn, met alle gevolgen van dien.


Yep, precies zoals ik al verwacht had. Callas is superintelligent en weet keurig de hond te ontzien zoals de meeste paarden zullen doen. Dit was geen situatie waarin ze haar zin niet kreeg en haar willetje wilde doorzetten en dan blijkt ze een keurig oplettend paard. Leuk Monique, kan me voorstellen dat je supertrots op haar was :-)

Echte vrouwen rijden geen winkelwagentje, echte vrouwen rijden DODGE.

pien_2010

Berichten: 24247
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-17 09:06

Verwacht ook dat het respectloosheid was vanuit dominantie. Begrijpelijk Monique dat je er niet blij mee was. Hopelijk gebeurt het niet meer.
Onze paarden bokken en slaan (zogenaamd) in spel ook naar elkaar. De ruin heeft het ooit in speelsheid naar mij gedaan vanaf flinke afstand. Hij kon me onmogelijk raken. Toch toen mijn vinger opgestoken met verbaal streng uhuh en streng kappen!! De flits in zijn ogen was duidelijk (→ "begrepen mam") en hij heeft dat ook niet meer gedaan.
Wat Monique beschrijft vind ik ook totaal anders overkomen en ik ga hiermee met Henny_w mee.
Die ruin stond vroeger ook op zijn gemak op tenen van mensen die hij niet mocht. Als hij bij mij stond of staat trekt hij zo snel terug dat ik het niet eens voel. Dat is echt per ongeluk en gebeurt zelden of nooit (in 18 jaar misschien 4 x gebeurd). Dus die uiting van dominantie ken ik ook.
De merrie heeft ooit bij ons eventjes achterpootje omhoog gehaald (dreigen naar mij toen ik tussen haar tietjes schoon aan het maken was de eerste keer). Toen volgde een donderpreek van mij en ze heeft dat gelukkig nooit meer gedaan.
Calles vergelijk ik eerder met onze Hercule die ook zo dominant was vroeger. Nu na 18 jaar is alles zo bevestigd dat als hij het over wil nemen, ik maar normaal naar hem hoef te kijken met een glimlach (zo van "ik zie je echt wel") zodat hij gelijk (meestal met een diepe zucht → ons kent ons) weer gezellig doet <3 .

Ik verwacht dat Calles net als Hercule waar we vroeger ook echt veel mee af hebben gezien, een top paard wordt waar je heel veel ontspannen plezier mee gaat beleven. Zie het voorbeeld met de oude hond.

henny_w
Berichten: 2831
Geregistreerd: 20-03-05
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-17 10:23

pien_2010 schreef:
Calles vergelijk ik eerder met onze Hercule die ook zo dominant was vroeger. Nu na 18 jaar is alles zo bevestigd dat als hij het over wil nemen, ik maar normaal naar hem hoef te kijken met een glimlach (zo van "ik zie je echt wel") zodat hij gelijk (meestal met een diepe zucht → ons kent ons) weer gezellig doet <3 .

Ik verwacht dat Calles net als Hercule waar we vroeger ook echt veel mee af hebben gezien, een top paard wordt waar je heel veel ontspannen plezier mee gaat beleven. Zie het voorbeeld met de oude hond.


Ik ga helemaal met je mee "pien_2010":)
Als Callas een paar jaar ouder is en de band tussen Monique en haar meer bevestigd is dan krijgt ze er gegarandeerd een top paard aan.

Nog even terug komend op Hjorinn. Het is een paard met karakter, superintelligent maar ook super alert.
Zij is degene die als 1e keer op keer mijn nog steeds stalkende buurman tussen zijn struikgewas opmerkt. Haar hoofd gaat omhoog, ze maakt haar neusgaten groot, eventueel snuivend en strak in de richting van de buurman kijkend. Ze heeft het altijd goed gezien. Dat alerte heeft Callas ook. Alleen, Callas is nog te onzeker, maakt er direct een schrikgebeuren of eng-situatie van maar gegarandeerd dat ze super alert is waardoor steeds die schrikmomenten ontstaan.
Als de rangorde tussen Monique en Callas meer bevestigd wordt lijkt het mij dat Callas meer en meer op Monique gaat vertrouwen en de schrikmomenten steeds minder worden.

Monique als je een paar jaar verder bent kijk je waarschijnlijk glimlachend terug op deze periode met Callas. Zo van ...goh ja dat hebben we ook nog meegemaakt en toen deed ze dit en toen deed ze dat, en dan lees je je schrijfsels terug van tjonge jonge wat was het toen toch een draakje :D

De aanhouder wint, je hebt haar al aardig in het snotje.

Echte vrouwen rijden geen winkelwagentje, echte vrouwen rijden DODGE.

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-17 11:10

Ik kan helaas geen 'sociaal wenselijke' reactie geven want ik ben het met de b.g. reacties niet eens, en dat leidt op Bokt altijd tot rellen. Aangezien ieder paard ( en in zekere zin ook de eigenaar) tot op bepaalde hoogte uniek is wil ik op basis van eigenaars-verhalen eigenlijk ook geen uitspraken doen. Wat bij de één een 'lastig' paard is, is bij de ander een mak schaap. Maar wellicht heeft het zin om je eens te verdiepen in 'dominantie' aan de hand van het artikel in de link - een gesprek met Emiel Voest. Of je het nu eens bent met zijn Freestyle methode, of niet - een paardenman in iedere vezel is hij wel ( en met zijn uitspraken al net zo sociaal onwenselijk soms als ik :)) )
https://www.bitmagazine.nl/gedrag-artik ... rag/80812/

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!

henny_w
Berichten: 2831
Geregistreerd: 20-03-05
Woonplaats: Twente

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-17 11:57

Janne, ik heb het artikel in de Bit gelezen en vermoed dat als ik het goed begrijp dus 1 van de weinige gevallen ben die werkelijk een dominant paard gehad heeft. Een aantal pagina's terug heb ik over Vinni geschreven die én op 3-jarige leeftijd kuddeleidster was in Denemarken in een natuurgebied én hengstenkolder bleek te hebben. Van geen van beide problemen wisten we toen we haar kochten.

Na een paar jaar kreeg ik van het Fjordenstamboek het advies om haar naar de slager te brengen want ze was levensgevaarlijk.
Achteraf zeg ik, blij dat ik het niet gedaan heb. Ik had me geen beter leerpaard kunnen wensen. Het heeft me jaren gekost voordat ik er controle over had maar het was het achteraf gezien allemaal waard.

Wat Emiel Voest betreft, hij heeft best aardig wat know how in huis maar jaren terug zag ik hem met een groepje van zijn paarden op de Paard ? te Utrecht en dat was bij mishandeling af.
Hij zou demo's geven met rijden op alleen touwhalster en niet 1 paard wilde er fatsoenlijk op lopen. Er werd mega geropt aan de halsters en paarden die als gevolg daarvan met het hoofd zo hoog mogelijk in de lucht liepen van ellende. Bij alle paarden was de controle totaal weg.
We waren met een groepje paardenmensen daar naar toe maar geen van allen had een goed woord over voor deze wanstaltige vertoning.

Echte vrouwen rijden geen winkelwagentje, echte vrouwen rijden DODGE.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anne_vD, Annet73, Arjette15, CCCCC, CRos95, Domiinique, eventueel, Fietsbel123, Gentle_21, Jenara, lilskie, mamabird, MariskadeJ, Marti19, marygoround, micatje, MissNibbit, Vagabondo, Vetra, Waratje en 18 bezoekers