[VOLG] Het tij keren, kan dat?

Moderators: RianneH, Neonlight, balance, Lous, Melissa0304

 
 
pien_2010

Berichten: 20735
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-17 19:31

Als ik dit lees dan denk ik ook dat je geen harde hand hebt want dat klinkt allemaal goed.


Sanet

Berichten: 4277
Geregistreerd: 10-10-04
Woonplaats: Fryslan!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 07:56

Ik had denk ik de tweede keer al strenger ingegrepen: "nee, ik vroeg niet om draf"
Zeker als het op dat stuk vaker voorkomt. Vaak merk je het al aan ze, dan hebben ze in stap ook al flink de pas erin..
Het is bij jou ook nog eens potentieel gevaarlijk (al geloof ik ook niet dat ze zomaar zal vallen of uitglijden).
Ze is het er gewoon niet mee eens, maar dan heeft ze maar even pech :)

Syb ZZ-Zwaar+6!
Lyr topper in de dop
#FriezenGek 27#

Monique1963

Berichten: 3550
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-17 10:47

Hi Sanet, de volgende keer dat ze het weer doet, zal ik haar achteruit zetten. Iemand anders had ook al eens gezegd de eerste tien minuten juist op bit te rijden en pas als ze braaf is (als beloning) op losse teugel of halster over te gaan. Omdat inderdaad ze het wel vaker probeert die eerste tien minuten als ze nog fris en fruitig is.

Callas is mijn alles
Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer :
[PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?

josien_m_
Berichten: 1377
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 12:29

Wat me opvalt aan de meeste adviezen is dat ze blijven uitgaan van controle en het paard heeft zich maar aan te passen. Je kunt zoveel aanpassing en controle willen van het paard dat het juist onzekerder wordt en zichzelf niet kan vertrouwen, juist doordat het de kans niet krijgt zelf te ervaren en te onderzoeken. Ik wordt daar een beetje naar van, aldoor maar doen met het paard waar het angst voor heeft of niet wil. Hoe mag ze zichzelf nog zijn? Zich ontwikkelen op een manier die bij haar past? Waarom niet meer naar het paard luisteren en vooraan zetten wat zij aankan en haar zou laten leren? (Zo wil je zelf toch ook leren, niet daar dwang en eisen van iets waar je je niet goed bij voelt?)

Monique1963

Berichten: 3550
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-17 12:52

Interessant Josien, hoe zou jij het voorbeeld waar we het nu over hebben, vanuit dat oogpunt oplossen?

Callas is mijn alles
Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer :
[PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Monique1963

Berichten: 3550
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-17 15:19

Even tussendoor wat een dag! Eerst sta ik vanmorgen houtjes te hakken en zie ik vanuit mijn ogen iets bewegen in het land. Prachtige reebok en een reegeitje. Ons land is daar omheind met gaas van 150 hoog, daar kunnen ze niet overheen. Ik wilde ze niet opjagen dus ben doodstil blijven staan. Ze zagen me uiteraard wel en roken me ook. Ze moesten of helemaal afdalen of langs het hek op 10m langs mij. Ik denk zal ik terugwijken heel rustig om hun de kans te geven te kunnen ontsnappen, maar zodra ik bewoog renden ze weer terug de hoek in waar ze niet uit konden. Het heeft een kwartier geduurd eer ze zo dapper waren voorzichtig langs mij te lopen. Wat een schitterende dieren! Het bokje was een 3-enter. En dan kan ik alleen maar hopen dat dit koppeltje het overleefd, want dan hoor ik schieten in het bos en iedere keer krijg ik dan een prop in mijn keel.

Dat was wel een mooie belevenis, word ik vanmorgen vlak erna gebeld of mijn paard op straat kan lopen. Nee, gelukkig heb ik geen geheel wit paard en die van mij stonden allemaal nog op stal. Ik weet wel wiens paard het wel is, het is een oud paard van een onbeschofte Engelsman hier in het dorp, die het beest niet verzorgt. Ik heb hem al eens voorgesteld het arme dier bij ons in te scharen, (en ik was bereid het gratis te doen, maar dat wist hij nog niet) toen begon hij al agressief te worden, waar ik me mee bemoeide?
Het paard staat op een klein kaal veldje zonder omheining behalve een talud en een beek en het prikkeldraad van een verwilderd weiland van ons en het dak van een fabriekshal. Daar is het arme dier al een keer doorheen gezakt! Toen heeft hij volgens berekening van de eigenaar van de fabriek, daar minimaal 5 dagen gelegen tot die eigenaar van de fabriek hem vond. Het is een leegstaande fabriek en het paard was op een stapel kratten gevallen wat zijn val gebroken heeft. De eigenaar van de fabriek zei dat hij toen wel kreupelde maar nog wel kon lopen en wat lichte verwondingen had. Die k*t-Engelsman heeft er toen geen dierenarts bij gehaald en bazuinde rond dat hij het paard hallal had laten slachten. Hij heeft een restaurant namelijk. Ik had de dierenbescherming willen bellen, maar ja, als het paard al dood is, heeft dat ook geen zin meer.

Tot voor een paar weken dacht ik dus dat het dier dood was. Maar kennelijk heeft hij in de zomermaanden ergens op een wei gestaan, en was dat een akelig grapje van die Engelsman van dat hallal slachten. Die zomerwei heeft het dier wel wat vlees op de ribben gegeven.

Afijn, nu hij dus weer op zijn winterwei staat is er weer niets te eten, dus klimt hij het steile talud op, gaat de bossen in en komt zo op straat te lopen, alle weilanden en bossages om die straten zijn van ons, dus vandaar het logische telefoontje van die mevrouw. Ik zei haar dat het paard van die Engelsman was, die kende ze wel dus ze zou wel even aanbellen bij hem. Probleem opgelost.

Ga ik tussen de middag met mijn honden wandelen, loopt Callas te hinniken en te galopperen door het land met Poupette achter haar aan. Ze is Shadow kwijt. Dat gebeurt wel vaker, het is een groot terrein van 7 hectare met diverse percelen die via passages aan elkaar zitten en je kan als je in het ene perceel staat, het andere niet zien of horen. Dus ze loopt wel vaker zo te schreeuwen.

Maar nu was ze wel heel erg fanatiek. Wit paard vanmorgen los, Shadow kennelijk niet in het land, 1+1 is geen 3 paarden meer.
Ik met mijn oude honden de weg proberen af te rennen, zie ik in de verte het witte paard. Geen Shadow. Callas was in het land met me meegerend en bleef maar gillen. Toen zag ik het al dat onze heining stuk was. Gelukkig had Callas niet over het op de grond liggende schrikdraad gedurfd, maar Shadow dus wel. En uiteraard stond er juist vandaag geen spanning op het draad omdat we bezig zijn de kippenren te integreren in het schrikdraadcircuit. Lint kapot, schrikdraadpaaltjes gebroken, een houten paal helemaal uit de grond! Ik denk dat het witte paard en Callas allebei aan een kant hebben staan snuffen en maaien met de benen en zo de boel hebben gesloopt.

Afijn, ik hobbelen met mijn oude honden, roepen net als Callas, en verdomd om de bocht kwam Shadow terugdraven. Niet zozeer naar mij, laat ik me niets verbeelden, maar wel naar Callas. Buren kwamen ook naar buiten, ik gevraagd of ze een touw hadden. Ik heb Shadow zo lang even in een hondenrollijn gewikkeld en hem laten grazen naast Callas die aan de andere kant van het hek stond. Ik had natuurlijk mijn foon niet bij me, die lag precies op de lader en de buuvjes hebben mijn vriend gebeld, die is komen fietsen met halsters en touwen en hij heeft Shadow met de fiets weer mee naar huis genomen en ik de honden.

Toen Callas Shadow zag in het land, was ze helemaal blij, snuffen mooi hals erop en het was weer goed, maarrr... toen bleef ze maar naar het hek rennen en hinniken naar het witte paard, maar ja die is niet meer teruggekomen. Geen idee waar hij nu is. Ik hoop dat hij op het voetbalveld gaat grazen en dat die K-Engelsman eens flink op zijn sodemieter krijgt.

Pff, ik zit ff met thee bij te komen. Zal je toch gebeuren dat Callas ook op straat had gelopen, en dat ze met zijn allen de bossen in waren gegaan waar op zondag geschoten wordt...

Ik had vanmiddag Callas willen gaan longeren, maar met zoveel stress en beweging die ze al gehad heeft, laat ik haar maar met rust. Ik ga ze wel omzetten naar een ander perceel, waar het minder waarschijnlijk is dat dat witte paard langskomt.

En ik ga nu toch maar eens kijken of ik bij de dierenbescherming een aangifte kan doen van verwaarlozing.

Callas is mijn alles
Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer :
[PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Waratje
Berichten: 10086
Geregistreerd: 03-11-03
Woonplaats: Bennekom

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 15:28

Och jee, wat een schrik dat Shadow verdwenen was. Gelukkig is dat dan weer goedgekomen. Hopelijk kun je ook nog wat voor dat andere paard betekenen.

Wees consequent, maar niet altijd....
If nothing goes right, go left!

Monique1963

Berichten: 3550
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-17 16:20

Wat een dag deel 2. Of moet ik zeggen wat een rel deel 2...

Ik had het vorige postje nog niet geplaatst of de telefoon gaat. Mijn vriend was op weg naar een afspraak, zag een oploopje en daar staat het paard in de moestuin van de buurman te eten. Ze hadden die Engelse Sebastian gebeld maar die zei dat het zijn probleem niet was. Oude mensen allemaal durven het paard niet te pakken. Dus mijn vriend rijdt naar die Engelse Sebastian naar zijn restaurant. Wetend dat Sebastian weer gaat zeggen dat dat paard zijn probleem niet is (omdat het van zijn dochter is) stormt mijn vriend het restaurant binnen (impulsief) roepend dat Sebastian zijn huis in de fik staat. Dan wil die Engelsman wel komen natuurlijk. In twee auto's rijden ze richting zijn huis, alwaar mijn vriend de weg blokkeert en uitstapt en zegt dat het niet om het huis gaat maar om het paard. Sebastian woedend keert als een gek zijn auto, rijdt hem achter in de prak tegen een muurtje en scheurt weg. Dus probleem paard niet opgelost. Mijn vriend is het paard gaan pakken, doodmak dier en heeft hem lopend mee naar ons huis genomen. Ik heb hem zo lang bij ons in een apart landje gezet met water en hij heeft daar goed gras en een uitloopstal, maar wel uit het zicht van mijn paardjes.

Dus ik loop net te peinzen wat ik nu met dat paard moet, dierenbescherming bellen of zo en mijn vriend gaat weer verder naar zijn afspraak komt de vrouw van Sebastian aanscheuren. Schreeuwen dat wij de kosten van de brandweer gaan betalen, dat het 500 euro is voor een valse melding etc etc. Afijn heel veel schreeuwen en verwijten naar ons toe en dat is dan zo'n schreeuwdame die je niet laat uitpraten, en je compleet onder de tafel schreeuwt. Laat ik verdere details besparen tussen haar en mijn vriend van die ruzie, ik stond erbij en dacht alleen maar ze gaat zo meppen dan spring ik ertussen.

Goed, op een gegeven moment waren ze uitgeschreeuwd en heb ik gezegd dat ze het paard bij mij in pension kan doen voor 50 euro per maand. En dan moet ze wel zelf de dierenarts en de smid betalen en als ze haar betaling niet nakomt, dan laten wij hem inslapen. Hij heeft geen tanden van een 25 jarige maar zij zegt dat hij 25 jaar oud is. Hij heeft geen bespiering meer op zijn achterhand en ruggegraat maar de ribben steken er niet uit.

Mijn vriend is nu naar de naaste buren van waar Kabir, want zo blijkt het paard te heten, of eigenlijk pony, geweest en kwam te weten dat het paard waarschijnlijk alleen nog leeft omdat zij hem brood geven. Van februari tot nu, hebben ze Sebastian 2x bij het paard gezien en de dochter van hem ook 2x. Dat is toch niet te geloven!

Nu ben ik alleen thuis, niet grappig, want ze zei dat ze erover na ging denken en dan vanmiddag terug zou komen. Dus ik heb mijn vriend net gebeld, dat ik niet alleen met haar thuis wil zijn dat hij maar van zijn afspraak terug moet komen. Pff, wat een gedoe.

Ze zei ook nog even tussendoor dat het een rotpaard is voor andere paarden. Hm. ik weet niet wat voor problemen ik nu weer op mijn hals gehaald heb...

to be continued, vrees ik... Dus Waratje, ik ga zien wat ik kan betekenen voor het witte paard

Edit ps, mijn vriend was nog even langs de brandweer gegaan om te vragen wat er waar was van wat zij zeiden, en wat bleek, deze brandweer in ons dorp heeft geen melding gehad...

Callas is mijn alles
Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer :
[PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?

idylle
Berichten: 4170
Geregistreerd: 25-09-05
Woonplaats: Barneveld

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 16:54

Als ik jou was, zou ik aanbieden het paard te kopen voor 50 euro, ipv elke maand 50 euro vragen voor stalling. Je kunt er namelijk duvel op zeggen dat er problemen van komen als het paard van die Engelsman blijft.

Kerstmuts

Monique1963

Berichten: 3550
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-17 17:04

Probleem is dat er natuurlijk kosten gaan komen voor een oud paard en daar kan ik niet aan voldoen. Ik heb met mijn eigen oudjes al kosten en meer kosten kan ik er niet bij hebben. Ik zit nu een Engelse boarding agreement te zoeken.

Callas is mijn alles
Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer :
[PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?


maikeltje

Berichten: 7252
Geregistreerd: 24-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 17:08

Ik wilde net zeggen Niet Doen! Het beste is de dierenbescherming op de hoogte brengen want straks draai je toch weer op voor hoefsmidkosten etc. En Joost mag weten wat dat paard allemaal mankeert. Zeker met je eigen oudjes zou ik dat niet willen riskeren.

Hoe hard ook: maak van dat paard niet jouw probleem. En al helemaal niet financieel.
Ik weet niet hoe het bij jullie is maar mijn paarden staan thuis en ik red het niet met 50 euro per paard per maand en dan tel ik geen hoefsmid etc. Alleen voeding en stallingskosten.

[RIJ-ITP] Lynn met haar C pony Nikita op de Brabantse Kampioenschappen
Continuing doing what you always did while expecting another result is a definition of insanity
viewtopic.php?f=147&t=1575998

idylle
Berichten: 4170
Geregistreerd: 25-09-05
Woonplaats: Barneveld

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 17:16

Dan zou ik er helemaal niet aan beginnen. Want er komen geheid problemen als hij eigenaar blijft. Zielig voor het dier, maar niet jou probleem

Kerstmuts

Veldbloem

Berichten: 296
Geregistreerd: 25-06-15
Woonplaats: Noord Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 17:21

Ha Monique, ik volg je topic nog steeds een zit nu toch ook weer zachtjes te grinniken. Wat haal je je weer op je hals! Maar ik snap het heel goed, als je de ruimte hebt en de liefde om te geven dan wil je dat ook delen, mooi vind ik dat. Succes!

Floortz
Berichten: 1774
Geregistreerd: 19-02-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 17:33

Ach toch. Arm dier. Mijn vriendin heeft gisteren een Haf geadopteerd/gekregen... gigantisch moddervet en bevangen...en zo lief. Ze kon het dier niet laten staan.... Was van een oude man die de tranen in de ogen had, maar hij kon er niet meer voor zorgen. Ik denk dat mijn trailertje het wel zwaar heeft gehad onderweg, maar gelukkig was het maar een paar km. Ze lapt het dier wel weer op.
Ik zou een voorschot vragen op evt. dierenarts/tandartskosten en dan elk halfjaar vooruitbetaling vragen voor het opvolgende halfjaar. Dan hoef je er maar eens per half jaar achteraan, en zoveel is het niet. Er zal ongetwijfeld wel wat gedonder komen, maar dat hoeft het paard niet te weten. ;) Ik zou wel e.e.a. op papier zetten, zodat je niet aangeklaagd kunt worden achteraf, of niet betaald wordt. Neem desnoods met de gopro of telefoon al dan niet 'per ongeluk' het gesprek op wat je met hun gaat hebben. Dan heb je altijd nog wat bewijsstukken.

Monique1963

Berichten: 3550
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-17 17:43

Ja ik heb inderdaad een boarding contract gevonden in het Engels en aangepast naar inderdaad een half jaar vooruit betalen. Er staat in dat de rekeningen van dierenartsen en hoefsmeden direct naar hun gezonden worden, dus ik betaal de dierenarts niet. Er staat wel in dat het erbij halen van een dierenarts met hun in overleg moet, of als zij niet bereikbaar zijn dat de stalhouder mag beslissen.

Ik weet eigenlijk niet wat ik per maand kwijt ben aan mijn paarden. Een vrouw waar ik hier laatst was vangt oude paarden op voor 60 euro per maand. We wonen in Frankrijk het is hier minder duur dan in NL denk ik. Water is gratis. Hooi is 20 euro voor 250 kilo, en ik voer een baal van 250 kilo per maand aan Callas én de shetten op. Stro is 15 euro voor 350 kilo, maar doe ik veel langer dan een maand mee. Bix is voor 25 kilo, 14 euro en als ik daar een maand mee doe voor dat paard. Mest voeren we niet af. Dus ik zou voor 50 euro uit de kosten moeten kunnen zijn. Ik reken geen stalkosten qua schoonmaken en zo. Ik denk dat als ik meer vraag dat hij sowieso nee zegt en dan is dat arme dier weer terug bij af.

Ik ben benieuwd of ze überhaupt vanmiddag nog terugkomen, zal wel na sluitingstijd van het restaurant zijn.

Gesprek opnemen ga ik over nadenken hoe dat te doen. Zou met mijn camerabril kunnen hahaha.

Callas is mijn alles
Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer :
[PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Monique1963

Berichten: 3550
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-17 19:03

We hebben het anders gedaan, ze waren voor het donker nog niet geweest, dus hebben wij het contract uitgeprint en mijn vriend is dat net wezen brengen in het restaurant. Wel allemaal verwijten gekregen, schade aan de auto bijv, en verder heel veel smoesjes waarom het paard niet goed verzorgd wordt en waarom de heiningen bij hem kapot zijn en flauwekul onzin van 15000 euro wat hij nog van iemand moet krijgen en dat hij daarom de heiningen niet kan betalen.

Afijn, lang verhaal kort, ze weten nog iemand waar Kabir gratis heen mag, die hebben ze gebeld en dat horen ze morgen of hij daarheen kan, want Kabir kan niet samen met andere paarden. (Niet zo gek dat dier is helemaal ge-a-socialiseerd door jarenlange eenzaamheid in een stoffig weitje.

Of Kabir dan zolang bij ons mocht staan één dagje tot ze van die mensen hoorden of Kabir daar heen kon... jaja daar gaan we al. Natuurlijk mag dat en ik ben het dier net hooi en bix wezen geven. Hij viel aan op de bix. We beetje zuur met oortjes in de nek. Hij staat goed waar hij nu staat, maar Callas is panisch als Shadow van een afstandje gaat kijken. Goed als Kabir hier komt wonen, zal iedereen toch aan elkaar moeten wennen.

We gaan het wel zien wat het gaat worden.

Callas is mijn alles
Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer :
[PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?

josien_m_
Berichten: 1377
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 20:18

Monique1963 schreef:
Interessant Josien, hoe zou jij het voorbeeld waar we het nu over hebben, vanuit dat oogpunt oplossen?


Had ik een hele reactie geschreven, valt mijn computer uit! Ik zal het nog eens proberen..
Ik zou om te beginnen niet iets op willen lossen Ik zou het paard observeren in haar gedrag en gedrag= communicatie. Dus proberen te begrijpen entueel in mee kan doen.wat ze uitdrukt. Kijken wat ze van de wereld vindt, hoe ze die onderzoekt en leert kennen. Ik zou meekijken en mee ervaren. Mijn positie is heel anders dan van de meeste paarden eigenaren. Ik verwacht niet dat ze iets voor mij doen of moeten doen. Ik kijk wat ze willen, waar ze op reageren en waar ik eventueel in mee kan gaan. De meeste paarden zijn bij mij geboren, ik ken ze en hun kudde dus al hun hele leven. De enkelen die later zijn gekomen krijgen tijd. Ik heb nu een "nieuwe", nu zo'n 4 maanden. Hij moet eerst vooral wennen en leren weer paard tussen de paarden te zijn. Hij is erg gericht op mensen (mij) en komt direct als hij me ziet. Dat is niet de paardenmanier, zijn eerste reactie moet zijn kudde gelden, daar moet hij willen zijn. Nu wordt het naar mij richten langzaam minder. Ze zijn met hun 3en al best hecht, maar ik heb hem b.v. nog nooit zien groomen met zijn mede paardjes. Hij is dus nog lang niet geaard en veilig in deze groep ondanks dat het er zo relaxt uitziet. Zoiets duurt ook jaren. De andere twee zijn wel heel dol op hem, willen heel graag bij hem zijn maar dat is andersom dus nog niet zo. Is ook logisch, hij is de nieuwe en verhuisd, de twee broers kennen elkaar hun hele leven al ( 13 en 16 jaar) Ik heb al weel een paar keer op hem gereden en kijk dan hoe hij is, wat hij wel en niet wil, dat is genoeg voor mij.

tamary

Berichten: 23187
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 20:26

Als de andere niet doorgaat, is de kans levensgroot dat ze hem niet ophalen. Wees hard en stel of betalen, of je bindt paard de dag er op voor het restaurant vast (slecht voor imago restaurant, raak ze in de portomonnee, want dat is het enige waar dit soort mensen gevoelig voor is). Hou die wei wel heel goed schoon, anders zit je met een dikke wormbesmetting en daar kom je lastig weer af.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

Zammie

Berichten: 5936
Geregistreerd: 13-06-07
Woonplaats: Kom uut Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 20:29

Als ik het goed begrijp, josien_m_, doe je dus niks, als een paard bijvoorbeeld op hol slaat. Gewoon vasthouden en niet ingrijpen.

Geen leven zonder horsies!

josien_m_
Berichten: 1377
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 20:40

Nee, dat begrijp je verkeerd!
Er zijn zeker grenzen, dat weten mijn paarden ook. Maar zoiets gebeurt niet zomaar vanzelf. Er gaat veel aan vooraf voor een paard er echt vandoor gaat. Dan zijn er al veel signalen geweest en je voelt de oplopende spanning. Paarden die zichzelf zijn en goede banden hebben binnen hun kudde, zijn veel meer op hun gemak. Daarnaast vraag ik niet veel of vaak iets aan ze, dus ook daarvan krijgen ze geen spanning. Juist daardoor zijn ze zo kalm en gaat er eigenlijk zelden iets mis. En mocht er toch wel echt iets gebeuren, ja dan blijft er niets anders over dan op hun en hun gezonde verstand te vertrouwen. Juist bij paarden waar je vaak mee vecht, die niet zelf iets kunnen oplossen, kom je in gevaarlijke situaties terecht. Het is gewoon een andere manier van kijken naar de paarden, andere verwachtingen hebben en dan genieten met elkaar. Gewoon door samen te zijn. Ik kan het niet beter uitleggen, maar zo wil ik het graag. En ja, je kunt heel veel problemen bedenken: wat als... maar zo gaat het gewoon niet bij mij en gevaar zoek ik niet op.

Zammie

Berichten: 5936
Geregistreerd: 13-06-07
Woonplaats: Kom uut Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 20:48

Nou, ik vecht niet met mijn paarden. Vind het een bijzondere denkwijze. Begrijp wel wat je bedoeld, maar ik vraag (nu niet meer op dat vlak, want ik rijd niet meer) wel en overvraag niet. Paard bied het zelf al aan en daar vraag ik dan net even op door. Daardoor komt er vooruitgang, zonder stress..
Je komt een beetje over, alsof iedereen paarden met veel dwang en blijkbaar gevechten berijdt. Komt inderdaad helaas ook voor, maar niet iedereen is zoals jij nu voorstelt..

Geen leven zonder horsies!

Monique1963

Berichten: 3550
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-17 20:50

Ok voor het vondelingpaard Kabir het volgende. Mee eens, als er morgen geen reactie komt, gaat het natuurlijk helemaal niets worden, ik denk dat we hem dan terugbrengen naar zijn eigen weitje en dan de dierenbescherming inschakelen. Ik heb zojuist de conseiler van de burgemeester gebeld, (dat is in Frankrijk dé autoriteit en ook politieagent zeg maar inzake conflicten). Nu woont die Engelsman niet in ons dorp, maar de weide waar het paard uit is ontsnapt is wel in ons dorp. Die conseiler had het paard ook al los zien lopen IN het dorpje waar ik altijd rijd, stond hij kastanjes te eten en de wegberm te begrazen omdat hij gewoon niets te eten heeft. De conseiler heeft toen géén actie ondernomen omdat hij zag dat het beest eindelijk lekker iets te eten had. Tja. Dat is dan weer typisch Frans. Afijn, ik heb hun het hele verhaal verteld omdat ik niet beschuldigd wil worden van diefstal oid. Morgen gaan we het verder beleven. En goede tip Tamary, idd houd ik hem apart in dat weitje waar hij nu staat, dan kan een wormbesmetting niet naar onze paarden overslaan. Mijn vriend had ook al gezegd, ik bind hem aan de deur van het restaurant als ze morgen niet komen, maar het is een heel drukke weg waar het restaurant aan ligt en als er ongelukken van komen, vergeef je het jezelf nooit.

Josien over wat jij schrijft vind ik een mooie gedachte. Ik weet alleen niet hoe ik dit zou moeten uitvoeren met Callas. Ik had gehoopt dat je misschien gericht had kunnen vertellen wat ik kan doen in de situatie van het voorbeeld dat zij wil gaan draven waar het niet kan. Dat mis ik nu een beetje in je uitleg.
Als ik ga rijden vind ik het fijn om in een goede samenwerking te zijn. Toch ga ik van het principe uit dat ik haar leid. Zeker in tempo. Ik bepaal, overigens voornamelijk voor haar en mijn veiligheid, het tempo. Ze wil daar wel graag draven, maar ze zal daar geregeld struikelen want het ligt vol met keien. Zij weet dat niet en dendert er gewoon over heen. Dat doet ze in het land ook, maar vervolgens zet ze wel haar achterbenen op rust omdat haar zolen zeer doen. Zij kan niet beredeneren dat het pad dat gaat komen, niet bedraafbaar is. Daarin moet ik haar behoeden voor pijn of voor gevolgen ervan en ik moet haar dus leiden en ik zeg dan dus dat we niet gaan draven.

Callas is mijn alles
Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer :
[PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?

josien_m_
Berichten: 1377
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 21:12

De tips zitten er wel in: Callas in haar eigen weiland en dat is flink groot lees ik, zichelf laten zijn in haar groep en haar daar observeren. Zien wie zij is, hoe ze leert en contacten onderhoudt. Zolang jij haar leidt, kan ze zelf niet ontdekken wat ze aankan en hoe. Wanneer je haar met enge dingen blijft confronteren, blijf je ook stress oproepen. Ean angstig of gestrest paard kan niet leren en ze wordt niet erkend in wie zij momenteel is. Ik vind het bijzonder dat je haar tegen haarzelf moet beschermen maar zie dat wel vaker bij paarden. Je zou haar gunnen dat ze zo in het hier en nu kan zijn dat ze verantwoordelijkheid voor zichzelf neemt. Om haar zover te krijgen is een hele puzzel, maar net als ieder mens, kan ook ieder paard dat (weer). Ik besef me dat niet veel mensen zo denken over omgang met paarden, maar ik vind het wel leuk dit toch zo nu en dan te noemen. Ieder mag er natuurlijk gewoon het zijne van vinden...

Sanet

Berichten: 4277
Geregistreerd: 10-10-04
Woonplaats: Fryslan!

Re: [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 21:27

Maar concreet josien: het paard gaat uit eigen overweging draven. Monique vindt het te steil en gevaarlijk om daar te draven. En dan?

Syb ZZ-Zwaar+6!
Lyr topper in de dop
#FriezenGek 27#

Zammie

Berichten: 5936
Geregistreerd: 13-06-07
Woonplaats: Kom uut Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-17 21:30

Denk niet dat josien antwoord heeft op dit soort vragen.. ;)

Geen leven zonder horsies!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: F_Orumster, Fjordgezocht, MirandaMalik en 10 bezoekers