Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

175 Mele Kush

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Melekush
Akhal-Teke 175 Mele Kush zij.jpg
Lijnstichter fokkerij, renpaard
Geboren: 1909
Overleden: 1933
Sexe: hengst
Kleur: gouden valk
Stokmaat: 1.52m
Ras: Akhal-Teke
Ruiter -
Website: http://www.maak.ru/champ.php3?champs=3&year=1923&id=106175 Mele Kush (2a Boinou x Oraz Niyaz Kara Dashli), Turkmeens voor ‘gele vogel’, was een gouden valk Akhal-Teke hengst die geboren werd in Turkmenistan in 1909. Hij was een van de laatste veulens en de laatste hengst uit 2a Boinou.

Afstamming en signalement

Mele Kush was een valkkleurige hengst met een gouden gloed. Hij had een wat zwakke rug en leek tevens enigszins overbouwd. Afgezien daarvan was hij één van de beste hengsten uit Boinou.

De vader van Mele Kush, 2a Boinou.

Hoewel hij slechts een klein aantal fouten in zijn conformatie had, werden deze vooral toegeschreven aan de moeder van 175 Mele Kush, Oraz Niyaz Kara Dashli.


Mele Kush was slechts 1.52 meter maar compenseerde zijn kleine postuur aangezien hij erg rastypisch was. De hengst werd geprezen om zijn raszuiverheid en type.

Zijn bloedlijn is voortgezet via kleinzoons Tese en Sapar Khan. Een belangrijke merrie uit Mele Kush was Elkab, die de hengst El voortbracht. Sapar Khan kreeg uiteindelijk een eigen lijn toegewezen.

Carrière

175 Mele Kush werd uitgebracht op de renbaan. In 1914 kwam hij terecht op de Zakaspiiski Stud, waar hij dienst zou doen als dekhengst. Mele Kush leek echter grotendeels onvruchtbaar, mogelijk als gevolg van langdurige doping. Na behandeling bracht Mele Kush echter alsnog veulens voort.

Mele Kush met ruiter, begin twintigste eeuw.

Mele Kush stierf in 1933.

Nalatenschap

Melekush is een populaire naam in het MAAK stamboek van de Akhal-Teke. Van oudsher vernoemden Turkmenen hun paarden naar vogels, waarvan Mele Kush een bekend voorbeeld is.

Bij de kampioenschappen van het stamboek in augustus 2007 won de Mele Kush-hengst Tillakush in de klasse voor zeven tot tienjarige hengsten. Tillakush is een gouden valk, geboren in 2000 en momenteel in het bezit van Kirjushina van de Gurtbil stud in Moskou. Tillakush is een zoon van Tillanur, welke als een van de beste contemporaine hengsten uit de lijn Mele Kush wordt gezien.

Slechts een klein percentage van de huidige Akhal-Teke stamt direct uit de lijn van 175 Mele Kush. Toch voert een goed deel Akhal-Teke bloed stammend uit deze hengst.

Bronnen, referenties en/of voetnoten