Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

AAHCH

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Het logo van de AAHCH.

De American Appaloosa Horse Club Holland is in 1990 opgericht en is een door de Appaloosa Horse Club erkende vereniging.
Naast het (mede-) organiseren van enkele wedstrijden per jaar verstrekt de AAHCH informatie met betrekking tot het registreren van Appaloosa_(ras), het overschrijven op naam van een nieuwe eigenaar, hengstenrapporten en overig "papierwerk", dat naar de ApHC in Moscow gezonden dient te worden.

Missie en visie

Bij de American Appaloosa Horse Club Holland kunnen American Appaloosa-eigenaren terecht voor hulp bij de registratie van het paard, het vinden van een geschikte dekhengst, het rijden van door de AAHCH geoorganiseerde wedstrijden en de registratie van winsten van zowel ruiter als paard. Ook verstrekt de AAHCH diensten om het ras te bevorderen, versterken en verbeteren. Zo organiseert de AAHCH ter ondersteuning van het fokken van raszuivere American Appaloosa's jaarlijks een "Stallion Service Auction" (SSA) met daaraan een verbonden futurity voor veulens en 4-jarigen die uit deze Stallion Service Auction worden geboren.

De AAHCH heeft de volgende doelstellingen:
- promotie van de American Appaloosa in het algemeen.
- promotie en bevordering van het fokken van raszuivere American Appaloosas in Nederland.
- informatie verstrekking over het fokken van American Appaloosa's, onder andere door diverse publicaties in western tijdschriften.

Geschiedenis

Twee Nez-Percé leden met een Appaloosa, rond 1895.

Mede door de velen veldslagen tussen de Nez-Percé stam, een grote naam in de fok van sierlijke ranke maar oersterke paarden genaamd de 'a palouse' en later de Appaloosa, en de Amerikaanse cavaleristen was in 1935 de Appaloosa bijna uitgestorven, totdat Rancher Claude Thomson en de historicus Francis Haines een fok programma bedachten, hetgeen dat uiteindelijk in 1938 resulteerde in de Appaloosa Horse Club (ApHC). De Appaloosa Horse Club Inc. (Moscow, Idaho, U.S.A.) is opgericht met als doel het behoud en de verbetering van het Appaloosa-ras. De Appaloosa Horse Club is inmiddels uitgegroeid tot een internationale organisatie. Meer dan 700.000 paarden zijn sindsdien geregistreerd en er zijn ca. 30.000 leden.

Ook buiten de U.S.A zijn er tegenwoordig verschillende verenigingen actief die zich bezig houden met de American Appaloosa.
Europese erkende ApHC dochterorganisaties:

 • Nederland (American Appaloosa Horse Club Holland, AAHCH)
 • België (Belgian Appaloosa Association)
 • Duitsland (Appaloosa Horse Club of Germany)
 • Denemarken (Appaloosa Horse Club Denmark)
 • Engeland (Appaloosa Horse Club United Kingdom, Ltd)
 • Frankrijk (Appaloosa Horse Club France)
 • Italië (Associazione Italiana Appaloosa)
 • Oostenrijk (Austrian Appaloosa Association, AApA)
 • Spanje (Appaloosa Horse Club of Spain, A.E.C.A.)
 • Zweden (Appaloosa Horse Club of Sweden)
 • Zwitserland (Appaloosa Horse Club of Switzerland)
 • Tsjechië (Appaloosa Horse Club Czech Republic)

Wedstrijden

Bronnen, referenties en voetnoten


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: info over wedstrijden

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.