Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

AQHA

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto van het hoofdkantoor van de AQHA in Amarillo, Texas (Amerika)

De American Quarter Horse Association is het stamboek van de American Quarter Horse en tevens het grootste paardenstamboek in Amerika. Het houdt zich bezig met de registratie en fokkerij van American Quarter Horses over de hele wereld en organiseert daarnaast wedstrijden voor deze Quarter Horses en hun eigenaren in vrijwel alle takken van de westernsport.

Missie en visie

De missie van de AQHA is als volgt geformuleerd:[1]

  • Het documenteren en behouden van de stambomen van de American Quarter Horse om de integriteit van het ras te behouden.
  • Het voorzien in service voor de leden die het aantrekkelijk maakt om een American Quarter Horse te bezitten en om actief deel te nemen aan de AQHA programma's.
  • Het ontwikkelen van lesprogramma's, materiaal en onderwijs dat de AQHA leidende organisatie maakt in de paardensport
  • Het stimuleren van de groei van het aantal leden via marketing, promotie, advertentie en door de bekendheid van de American Quarter Horse te vergroten.

Bij de AQHA kunnen Quarter Horse eigenaren wedstrijden rijden in diverse onderdelen. Daarnaast draagt de AQHA zorg voor de registratie van American Quarter Horses, wedstrijdresultaten van shows en races, het bijhouden van genetische data van opgenomen paarden. Tevens kan men bij de AQHA terecht voor het vinden van een geschikt paard of geschikte dekhengst.

Geschiedenis

Op 14 maart 1940 kwam een aantal invloedrijke paardenhouders en een bevriende professor in de geschiedenis samen bij Anne en James Goodwin Hall. Zij waren in de buurt voor de jaarlijkse rodeo. 'Miss Anne', zoals ze bekend stond in het wereldje, had een goed oog voor getalenteerde paarden, waar haar man (een advocaat) goed met paarden overweg kon maar er verder niet zoveel mee had (en al helemaal niets met koeien of rodeo's). Het gesprek die avond ging met name over 'Steeldust horses', soms ook wel 'Quarter horses' genoemd.

De minst rijke persoon in het gezelschap die avond was de professor: Bob Denhardt. Hij kwam uit Californië en gaf voor een laag salaris les aan de universiteit van Texas. De omgeving trok hem wel, en hij kreeg de tip om een artikel te schrijven over de 'Steeldust horse'. Hij had hier zelf nog nooit van gehoord, maar hij kreeg het idee dat het ras uitstervende was. Toen hij echter de bloedlijnen van de 'Quarter horse' racetype en veetype paarden ging terugzoeken, kwamen zij allemaal bij de originele 'Steel Dust' uit. Hoe meer tijd hij had besteed aan het traceren van de lijnen, hoe meer hij ervan overtuigd raakte dat het Quarter horse ras een eigen register zou moeten krijgen. Al voor het diner in maart 1940 had hij al eens paardenhouders over proberen te halen om zich hiervoor in te zetten, hier was toen nog geen animo voor. Bij het diner kwam het echter weer ter sprake, en Denhardt wist dat hij deze kans niet kon laten schieten.

Nog de volgende dag reserveerde hij een vergaderzaal om de zaken op orde te stellen. De paardenhouders waren invloedrijke mannen uit onder andere Kansas, Oklahoma en Texas zelf. Ze waren bereid te investeren in de organisatie die op 15 maart 1940 werd geboren: de American Quarter Horse Association.

Denhardt schreef later: 'Het leek ons sterk dat er meer dan 300 paarden van onze wens in Texas geregistreerd zouden worden, en waarschijnlijk minder dan duizend in heel het land. We probeerden slechts een bijna uitgestorven lijn te beschermen. We hadden geen idee wat de toekomst in petto had voor de Quarter Horse' [2]

Vandaag de dag zijn er meer dan 5 miljoen paarden en ruim 350 000 eigenaren geregistreerd in het AQHA stamboek.

Wedstrijden

Wie houdt van de American Quarter Horse weet dat het een zeer veelzijdigheid ras is. AQHA-goedgekeurde shows bieden daarom voor elk wat wils. Deelnemen aan AQHA-wedstrijden kan uitsluitend met een Quarter Horse. Tevens dien je lid te zijn van de AQHA.

De wedstrijden zijn gericht op het verdienen van punten. Deze punten worden op het hoofdkantoor van de AQHA, in Amarillo, Texas, bijgehouden. Met deze punten kan men verschillende titels behalen. Zo kan de ruiter een plekje op de wereldwijde ranglijst veroveren, en het paard kan bijvoorbeeld een zogenoemde 'Superior' behalen. Dit laatste is ook handig wanneer je wilt fokken met je paard.

Onderdelen

Evenementen en klassen zijn onderverdeeld in drie basiscategorieën: Western, Engels en Halter. Binnen de Western en Engelse klassen wordt een breed scala aan sportieve wedstrijden georganiseerd, variërend van springen tot het koeienwerk. Bij de Halter klassen wordt het paard beoordeeld op exterieur naar de richtlijnen van het ras. Ook balans, correctheid, geslachtskenmerken en de mate van bespiering spelen een belangrijke rol bij de beoordeling.

Western


Western Pleasure
Western Riding
Western Horsemanship
Trail
Reining
Cutting
Working Cow Horse
Tie-Down Roping
Breakaway Roping
Dally Team Roping (Heading en Heeling)
Team Penning
Stake Race
Barrel Racing
Pole Bending
Versatility Ranch Horse

English


Hunt Seat Equitation
Hunter Under Saddle
Hunter Hack
Pleasure Driving
Green Working Hunter
Working Hunter
Jumping
Equitation Over Fences

Halter


Halter
Showmanship at Halter

NQHA

De NQHA, Nederlandse Quarter Horse Associatie, is een dochterorganisatie van de AQHA. De NQHA is sinds 1985 een door de overheid erkend stamboek voor Quarter Horses in Nederland. De NQHA is een non-profit vereniging, die met behulp van enthousiaste vrijwilligers jaarlijkse activiteiten, zoals clinics en wedstrijden, organiseert en hulp biedt aan (niet-) leden. Ook jeugdruiters zijn zeer betrokken bij de NQHA; het NQHA jeugdteam is met ruiters tot en met 18 jaar actief op internationale wedstrijden.

Bronnen, referenties en voetnoten

  1. http://aqha.com/About/Content-Pages/About-the-Association/Mission-Statement.aspx
  2. http://aqha.com/About/Content-Pages/About-the-Association/History.aspx
  • www.AQHA.com
  • www.NQHA.nl
  • www.westerntoday.nl