Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Aangepast paardrijden

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Aangepast paardrijden

Aangepast paardrijden is het paardrijden voor ruiters met een beperking. Dit kan zowel een lichamelijke, mentale of meervoudige beperking zijn.
Er zijn veel ruiters die ondanks een beperking toch kunnen rijden door aanpassingen aan tuig of met extra hulp door begeleiding. Dit zijn dan ruiters die niet in de reguliere lessen terecht kunnen en zodoende de paardensport in aangepaste vorm beoefenen. Aangepast paardrijden wordt daarmee een heel breed begrip. Het is paardrijden met een aanpassing waardoor het voor de ruiter mogelijk is om toch de paardensport te beoefenen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan ruiters met zwakke enkels tot verstandelijk gehandicapten. Ook heeft paardrijden vaak een therapeutische werking op lichaam en geest.


Federatie Paardrijden Gehandicapten

Er zijn in Nederland veel maneges die zich richten op aangepast paardrijden. Zij hebben de mogelijkheden om ruiters, die niet op een gewone manege kunnen rijden, paardrijles te geven. Deze maneges bestaan meestal dankzij de bijdragen van vrijwilligers en giften. De Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG) is de Nederlandse vereniging voor paardrijden door mensen met een beperking. De FPG heeft in heel Nederland ruim 70 lidstichtingen en verenigingen. Paardrijlessen op deze maneges worden gegeven door gediplomeerde instructeurs die zowel de Commandantencursus en de FPG cursus hebben gehaald.
Al deze maneges geven paardrijles, op sommige maneges vind je aangepaste voltigelessen, aangepaste menlessen en huifbedrijden.

Paardrijden voor verstandelijk gehandicapten

Op FPG maneges worden onder andere lessen verzorgd voor verstandelijk gehandicapten. Deze lessen verschillen met reguliere lessen door de manier van les geven. Zo wordt er doorgaans gestreefd naar rust en regelmaat in de lessen. Ook wordt er meer spelmateriaal gebruikt dan in een reguliere les. Denk hierbij aan pionnen, ringen etc.
De lessen worden net als bij reguliere lessen ingedeeld op het niveau van rijden van de ruiter, maar ook op het verstandelijk niveau van de ruiters. Lessen van FPG instructie kan een heel uitlopend niveau hebben, van staplessen tot springlessen. Ruiters met een of meerdere vrijwilligers naast zich in de les zijn geen uitzondering.

Bakletters

Bakbordjes die gebruikt worden bij aangepast paardrijden

Wat vaak wordt gedaan bij lessen met verstandelijk gehandicapten is het gebruik van bakletters met daarnaast een afbeelding van een voorwerp dat met dezelfde letter begint. Bijvoorbeeld:
A = Aap
F = Fiets
B = Beer
M = Molen
C = Citroen
H = Hond
E = Eend
K = Kaas
Niet alle ruiters kunnen de letters lezen, dit is dus een handig hulpmiddel om de ruiters figuren te laten rijden op de bordjes.Aanpassingen

De kleurenteugel is een handig en simpel hulpmiddel

Voor sommige ruiters met een lichamelijk of verstandelijke handicap is het moeilijk om te rijden met de gewone middelen als een zadel en een hoofdstel. Daarom zijn er aangepaste zadels en andere hulpmiddelen die het makkelijker maken om paard te rijden.

Kleurenteugel

De kleurenteugel lijkt op een gewone teugel, het verschil is dat de teugel is ingedeeld in gekleurde vakken. Sommige ruiters vinden het lastig om de teugels korter of langer te pakken, zij weten niet goed wat daar mee bedoeld word. Door het gebruik van kleuren kan de instructie de kleur benoemen waar de ruiter de teugel vast moet houden om goed te kunnen rijden.Lijst van FPG maneges per provincie

Friesland

Groningen

  • Groningen, Stichting paardrijden gehandicapten Martinus
  • Veendam, Stichting aangepast paardrijden

Drenthe

Overijssel

Utrecht

Flevoland

Gelderland

Noord-Brabant

Zeeland

Zuid-Holland

Noord-Holland

Limburg


Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto van aangepaste zadels

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.