Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Aanschafkosten

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

De kosten van de aanschaf en het onderhoud van het paard kunnen erg uiteen lopen.

Aanschaf van een paard

Vanaf ongeveer 25 euro is het mogelijk om een hengst Shetlander veulen te kopen, zonder papieren uiteraard. Maar ook wisselen er paarden voor miljoenen van eigenaar. Voor de aanschaf van een gezonde, leuke rijpony moet men toch rekenen op zeker 1500 euro. Voor een gezond, braaf rijpaard is 2000 euro toch wel de ondergrens. De prijs hangt van veel factoren af:

  • Stamboom: een paard met goede voorouders levert meer geld op dan een paard zonder papieren. Natuurlijk zegt een papier niet alles, maar het kan wel voorspellingen doen. Zeker bij jonge paarden zijn deze voorspellingen waardevol.
  • Leeftijd: hele jonge paarden (tot 2,5 jaar) en oudere paarden zijn minder waard. Vanaf een jaar of 12 gaat de waarde van een paard weer naar beneden, al kan hij dan misschien nog wel jaren mee.
  • Geslacht: hengsten moeten in de meeste gevallen nog worden gecastreerd, wat erg duur is. Daarom zijn vooral Shetlander hengstjes minder gewild wat hun prijs doet dalen.
  • Kleur: voor een apart kleurtje zoals bont of palomino, zijn veel mensen bereid om meer te betalen. De kleur van een paard is ook aan mode onderhevig. Tegenwoordig zijn donkere paarden 'in', terwijl schimmels net wat minder gewild zijn.
  • Karakter: een braaf, betrouwbaar en verkeersmak paard doet het uiteraard beter dan een moeilijk en onbetrouwbaar paard.
  • Africhtingsniveau: hoe verder het paard is uitgebracht in de wedstrijdsport, hoe meer hij waard is.
  • Gezondheid: een paard met een kwaal is moeilijk te verkopen en zal veel minder geld kosten. Omdat sommige verkopers kwalen (expres) verzwijgen of niet weten dat het paard wat mankeert, moet men altijd bij aankoop van een paard een klinische en eventueel ook een röntgenologische keuring laten uitvoeren door de dierenarts.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.