Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Abaco berber

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Abaco berber
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1,32M - 1,47M
Kleur: Alle kleuren, voornamelijk bruin, bont of roan
Land van herkomst: Great abaco, de Bahama's
Link naar stamboek: http://www.arkwild.org/

De Abaco berber is het zeldzaamste paardenras ter wereld. In 1970 kwam men er net op tijd achter dat er slechts 3 exemplaren over waren. Tegenwoordig wordt er hard gewerkt aan het stabiliseren van het ras. Pas sinds 2002 worden de paarden van Great abaco erkend als een nieuwe stam van de Spaanse Berber. Het register heeft het ras daarmee de naam "Abaco berber" gegeven.

Geschiedenis

Er bestaan twee theorieën over de herkomst van de Abaco berber. De eerste is dat ze door Columbus of andere ontdekkingsreizigers terecht zijn gekomen op Great abaco. Columbus had op Cuba twee grote paardenranches, echter hebben de hedendaagse paarden op Cuba geen overeenkomst met de Abaco berber. De tweede theorie suggereert dat de paarden vanuit Cuba naar Great abaco gebracht zijn door het Amerikaanse bedrijf Owens-Illinois om te helpen bij de houtkap op het eiland. Volgens de lokale bevolking werden de paarden verlaten toen tractoren in gebruik kwamen. Echter zijn er geen documenten gevonden die vertellen hoeveel paarden gebracht waren en wat voor type paarden het waren. Daarnaast zou het vreemd zijn als merries en hengsten allebei voor hetzelfde werk gebruikt werden. Mocht dit wel de oorsprong van de paarden zijn, dan zijn de paarden er slechts iets meer dan een eeuw geweest, waarvan ze zeker een halve eeuw zonder menselijk ingrijpen geleefd hebben.

Het bedrijf Owens-Illinois was van 1926-1960 van het eiland verdwenen. De terugkomst van het bedrijf was een ramp voor de paardenpopulatie. De bossen waar de paarden een halve eeuw beschutting aan hadden gehad werden weg gekapt met machines om een weg aan te leggen die over de lengte van het eiland liep. Hierdoor kwamen wegen die eerder voor het houthakken gebruikt werden weer beschikbaar voor de bevolking. De bevolking van het eiland groeide en kreeg en er ontstond een vreemde sport om de wilde paarden op het eiland te vermoorden. Dit gebeurde door ze op te jagen, te vangen vanuit auto's of simpelweg te "vangen" met een speer waarna het paard uiteraard overleed aan de verwondingen.

Het eiland kwam helemaal in oproer, nadat een kind zonder toezicht op het paard van een inwoner probeerde te klimmen. De poging eindigde in de dood van het kind en de bevolking besloot dat alle wilde paarden op het eiland uitgeroeid moesten worden. De enige overlevende paarden waren degenen die in gevangenschap leefden: Liz, Jingo en Castle. Dit zijn ook de voorouders van de huidige Abaco berbers.

DNA testen

In 1992 werd geprobeerd om de afkomst van de paarden te identificeren. In 1998 waren er een paar mensen die eigenschappen herkenden die misschien konden betekenen dat deze paarden oorspronkelijk pure Spaanse berbers zijn. Uiteindelijk werden de paarden in 2002 getest en kwam men erachter dat ze inderdaad afstammelingen waren van de Spaanse Berbers die door ontdekkingsreizigers werden meegenomen in de tijd van Columbus. Dit resultaat heeft ervoor gezorgd dat de paarden nu erkende afstammelingen van de Spaanse berber zijn, de naam Abaco berber kregen en opgenomen werden in het register voor Amerikaanse paarden.

Zeldzaamste paardenras ter wereld

Op het moment zijn er slechts 5 exemplaren van het ras over.

  • Merries: Acamar, Alnitak en Nunki
  • Hengsten: Capella en Hadar

Exterieur

Schrijf hier iets over de exterieur van het ras

Karakter

Schrijf hier iets over het karakter van het ras

Gebruik

Schrijf hier iets over het gebruik van het ras

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto en standfoto

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: info over exterieur, karakter en gebruik

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.