Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Abtenauer

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Abtenauer
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1,44 - 1,55 meter
Kleur: vos, zwart of zwart roan
Land van herkomst: Abtenau, Oostenrijk
Link naar stamboek:

De Abtenauer is een zeldzaam trekpaardenras. Het ras lijkt op een kleine variant van de Noriker.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd het ras gefokt in de afgelegen vallei Abtenau in Oostenrijk. De isolatie van de vallei heeft ervoor gezorgd dat er geen andere invloeden bij de Abtenauer ingebracht zijn. Wel zijn er sporen gevonden die terug leiden naar Griekenland. Het ras is aangepast aan de leefomgeving en kan daarom goed overleven op voedingsarme grond. Merries en veulens brengen de zomers hoog in de bergweides door en worden één keer per week gevoed om te voorkomen dat ze verwilderen. Veulens worden vaak geboren met een eigenaardige krullende vacht dat met het verliezen van de veulenvacht verdwijnt. Momenteel zijn er iets meer dan 100 raszuivere exemplaren. De populatie van het ras is daarmee bijna gehalveerd sinds 1939.

Exterieur

Het is een sterk paard dat klein van formaat is met een stevig stel benen, maar iets lichter gebouwd dan de Noriker. De stokmaat varieert van 1,44 meter tot 1,55 meter. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, vos en zwart roan. Op panterbont na zijn alle andere kleuren verder toegestaan. De drafbeweging van de Abtenauer is eenvoudig en vloeiend.

Karakter

De Abtenauer is volgzame harde werker. Rustig van karakter, niet veeleisend en erg gehoorzaam. Deze eigenschappen maken het ras een tot een ideaal trekpaard.

Gebruik

De Abtenauer is van nature een wendbaar paard met een goed gevoel voor balans en is daarom een goed werkpaard voor ruig terrein. Bovendien kan de Abtenauer tegen extreem koude temperaturen, waardoor het een geschikt ras is om in de barre omstandigheden van gebergtes ladingen te vervoeren​​.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto en standfoto

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.