Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Adelinde Cornelissen

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Adelinde Cornelissen
Tiara3.JPG
Dressuuramazone
Geboren: 8 juli 1979
Nationaliteit: Nederlandse
Website: http://www.adelinde.nl


Adelinde Cornelissen is een Nederlandse dressuuramazone die op Grand Prix-niveau rijdt. Tijdens het EK 2009 behaalde Adelinde met het Nederlandse team een Europese Gouden medaille, individueel reed ze een Wereldrecord in de Grand Prix Spécial en won daarmee individueel Europees Goud, en in de Kür op Muziek won ze een zilveren medaille met haar toppaard Parzival. In 2011 won de combinatie de finale van de FEI World Cup Dressage en prolongeerde zij haar EK titel in de Grand Prix Spécial.

Biografie

Adelinde Cornelissen is geboren op 8 juli 1979. Op 2-jarige leeftijd kreeg ze twee Shetlandpony's om te verzorgen.

Na de winter gingen de Shetlanders terug naar hun eigenaar en Adelinde had haar zinnen gezet op een eigen pony, maar haar ouders besloten dat het verstandiger was om eerst op les te gaan, dit gebeurde bij Manege Smit te Pesse. Schimmel Blue Moon bracht Adelinde de eerste stappen van het ponyrijden bij. Vervolgens kwam er daadwerkelijk een eigen pony, genaamd Ayesha. Ayesha was een C-Pony en ingeschreven bij het Welsh stamboek, afstammend van de hengst Valentino. Ayesha werd opgeleid tot Z2 dressuur en met deze pony behaalde Adelinde haar eerste grote successen. In 1995 werd ze Nederlands Kampioen Z2 indoor en in het outdoorseizoen herhaalde ze dit en werd wederom Nederlands Kampioen Z2. Met Ayesha werd ook gefokt, hieruit kwamen de pony's Whitsun en Mr. Pride voort. Beide pony's werden opgeleid tot de klasse Z2 door Adelinde en daarbij behaalde ze verschillende Brabantse titels. Met Mr. Pride behaalde Adelinde in 1997 opnieuw een nationale titel, bij de KNF werd ze Kampioen klasse Z1.

In hetzelfde jaar rondde Adelinde haar middelbare schooltijd af met een VWO-diploma en ging ze Engels studeren aan de universiteit. In 1998 kreeg Adelinde een mooi aanbod op paardengebied. Ze kon in Canada een baan krijgen op een nieuw paardenbedrijf. Adelinde had inmiddels de overstap naar de paarden gemaakt en reed Z2 dressuur en Z springen met het paard Innovation. Toen Adelinde terugkwam in Nederland maakte ze haar universitaire opleiding af en ging aan de slag als docente Engels in Meppel. Inmiddels had Adelinde alweer een aantal paarden naar het Z2 gereden en kreeg toen in 2002 Parzival te rijden. De inmiddels mede-eigenaar van Parzival, Henk Koers, vroeg of Adelinde de ruin niet wou voorrijden voor potentiële kopers. Parzival was echter erg heet en vlug en de koop ging niet door en Adelinde bleef Parzival rijden. Parzival is een voskleurige nakomeling van de hengst Jazz. Adelinde ging trainen bij Johan Hamminga. In 2004 werd Adelinde met Parzival Nederlands Kampioen Z2. Na het behalen van deze titel was er intresse in Parzival maar Adelinde had haar maatje gevonden en werd mede-eigenaar van het paard. De overstap naar de Subtop werd gemaakt en niet zonder resultaat, direct in 2004 werd Adelinde Reservekampioen ZZ-licht.

In februari 2005 was er wederom een nationale reservetitel, maar dit maal weer een klasse hoger, in het ZZ-Zwaar. In 2006 leverde het Nederlands Kampioenschap in de Lichte Tour Adelinde en Parzival een 4e plaats op. In 2007 werd vervolgens de overstap gemaakt naar de Zware Tour, Grand Prix. Presteren op dit niveau vergt veel tijd en inspanningen, daarom is Adelinde minder gaan werken als docente en zich nog beter gaan concentreren op haar sportieve carrière met Parzival. Direct tijdens het eerste seizoen in de Zware Tour won Adelinde het Nederlandse Kampioenschap. Tijdens het outdoor NK in Nijmegen werden Adelinde en Parzival 6e. Inmiddels is ook het internationale debuut achter de rug. In Falsterbo werd twee maal een tweede plaats behaald in de Grand Prix achter dressuurruiter Jan Brink. In 2008 tijdens het Nederlandse Indoor Kampioenschap wordt Adelinde nipt tweede, achter amazone Anky van Grunsven. Adelinde is met Parzival inmiddels opgenomen in het nationale B-kader van bondscoach Sjef Janssen. Naast het paardrijden en lesgeven op school geeft Adelinde ook enkele paardrijlessen. Ze heeft hiervoor de 3e fase ORUN behaald. Op dit moment is Parzival het enige toppaard van Adelinde, maar er staat wel een drietal jonge paarden op stal. Twee afstammelingen van Jazz en een nakomeling van de hengst Scandic uit een volle zus van Parzival.

Adelinde is ook geselecteerd voor het Olympisch Kader, in voorbereiding op de Olympische Spelen van Hong Kong in 2008. Uiteindelijk werd besloten dat Adelinde als reserve mee zou reizen naar Hong Kong. Hier heeft ze met Parzival goed kunnen trainen maar hoefde ze haar taak als reserve niet in te vullen.

Na het winnen van een aantal Wereldbekerkwalificaties mocht de amazone met Parzival deelnemen aan de Wereldbekerfinale 2008 in Las Vegas. Echter wachtte haar daar grote pech. Parzival raakte tijdens het losrijden flink geblesseerd en liep een peesblessure op. Een lange periode van herstel wachtte voor Adelinde en Parzival.

Echter samen met dierenarts Jan Greeve en haar team heeft Adelinde Parzival weer snel fit kunnen krijgen. In Hickstead 2009 reed de amazone voor het eerst weer de baan in met de grote vos ruin. Mede dankzij de trainingen bij Sjef Janssen lijkt Parzival nog beter dan voor zijn blessure. In de Grand Prix wordt de combinatie 2e achter Edward Gal met Totilas. Ook in de Kür moest Adelinde Edward voor laten gaan maar de amazone behaalde een prachtige 2e plaats met en score van 82.20%. Hiermee lieten Adelinde en Parzival genoeg zien om door de bondscoach gekozen te worden als teamlid voor het Europees Kampioenschap.

Dit Europese Kampioenschap vond plaats in de eerste week van september in Windsor, Engeland nabij het Windsor Castle. Adelinde en Parzival werden in de Grand Prix 2e. Samen met Edward Gal, Anky van Grunsven en Imke Schellekens-Bartels won de amazone haar eerste Europese titel voor Nederland. In de Grand Prix Spécial waren Adelinde en Parzival werkelijk fantastisch. Ze zetten een nieuw wereldrecord in de Spécial op het scorebord van 84.043% en werden daarmee Europees Kampioen. Op de slotdag van het EK dressuur werd daar met een prachtige Kür nog een zilveren medaille aan toegevoegd.

In december 2009 krijgt Adelinde de Grand Prix-ruin Wunschtraum op stal. De Hannoveraan is een zoon van de hengst Warkant en is geboren in 1996. In januari 2010 verzekert Adelinde zich van haar toekomst met Parzival. Ze koopt het aandeel van dhr. Koers met dank aan haar nieuwe sponsor Jerich. Parzival zal dan vanaf nu door het leven gaan als Jerich Parzival. [1]

Een aantal dagen daarna krijgt ze wederom uitbreiding op stal. De derde bezichtigingshengst Bretano, gefokt uit een volle zus van Parzival krijgt ze te rijden. Helaas heeft Adelinde van deze talentvolle hengst te vroeg afscheid moeten nemen door een noodlottig ongeval.[2]

Het tweede Europees Kampioenschap wat zij rijdt met Jerich Parzival is in Rotterdam. Tijdens de GP Spécial waarin zij haar Europese titel verdedigt rijdt zij een programmafout. Gelukkig weet zij zichzelf goed te herpakken en rijdt foutloos door. De programmafout heeft geen roet in het eten kunnen gooien en ze kan haar Europese titel prolongeren met een score van 82.113 %

In 2011 won zij de Reem Acra FEI Best Athlete Award 2011.

Paarden

Huidige Paarden

Parzival en Adelinde Cornelissen


Aquido en Adelinde Cornelissen


Ulissa en Adelinde Cornelissen


Zephyr en Adelinde Cornelissen


Wykle fan Fryske State en Adelinde Cornelissen


Zillertall en Adelinde Cornelissen


Zizitop en Adelinde Cornelissen


Diomedes en Adelinde Cornelissen


Expo en Adelinde Cornelissen


Voorheen gereden Paarden

 • A La Jazz: Voskleurige KWPN-hengst, geboren in 2004. Afstamming: Jazz x Farmer.
 • Wunschtraum: Voskleurige Hannoveraan-ruin, geboren in 1996. Afstamming: Warkant x Walzertraum. Grand Prix Dressuur. Via sponsor Jerich op stal gekomen en voorheen GP onder Holga Finken.
 • Innovation: Bruine ruin, geboren in 1990. Afstamming: Adios x Sebastiaan. Z2 dressuur, Z springen onder Adelinde Cornelissen. Staat nu op Stal Mansour waar hij beginnende ruiters wegwijs zal maken in de paardensport.
 • Luzelma: Vos merrie, geboren in 1993. Afstamming: Cabochon x Apollonios xx. Z1 dressuur onder Adelinde Cornelissen. Later Grand Prix dressuur onder Christa Laarakkers.
 • Brentano: voskleurige KWPN hengst, geboren in 2006 van 1.67 meter hoog. Afstamming:United x Jazz. Op 4-jarige leeftijd overleden tijdens een verkeersongeval.
 • Vivace de Jeu: voskleurige KWPN ruin, geboren in 2002 van 1.65 meter hoog. Afstamming: Contango x Cocktail. ZZ-Zwaar dressuur onder Adelinde Cornelissen. Verkocht aan Gregor Tacx.
 • Tiara: zwarte KWPN merrie, geboren in 2000 van 1.66 meter hoog. Afstamming:Jazz x Gardeoffizier. Lichte Tour Dressuur onder Adelinde Cornelissen.
 • Galahad: (voorheen Molenkoning’s Travers) Voskleurige ruin, geboren in 2000. Afstamming: Jazz x Blanc Rivage xx. Grand Prix dressuur. Op 13-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van koliek

Resultaten

Olympische Spelen

 • 2012: Londen: Brons met het dressuurteam en zilver (individueel) bij de kür op muziek met Parzival

Wereldruiterspelen

 • 2014: 4e Grand-Prix Special in Normandië met Parcival
 • 2014: 3e Kür op muziek in Normandië met Parcival
 • 2014: 3e Landenwedstrijd met het Nederlandse team in Normandië met Parcival

Europese Kampioenschappen

 • 2011: Rotterdam: brons met het team, Europees Kampioen Spécial, Europees kampioen Kür op Muziek met Parzival
 • 2009: Windsor: Europees Kampioen team, Europees Kampioen Spécial, Zilver Kür op Muziek met Parzival

Wereldbekerfinales

 • 2016: Neumünster: 3e met Jerich Parzival
 • 2013: Gothenburg: 2e met Jerich Parzival
 • 2012: 's-Hertogenbosch: Winnaar Grand Prix, Winnaar Kür op Muziek met Parzival
 • 2011: Leipzig: Winnaar Grand Prix, winnaar Kür op Muziek met Parzival
 • 2010: 's-Hertogenbosch: Winnaar Grand Prix, 2e Kür op Muziek met Parzival

Nederlandse Kampioenschappen

 • 2012: Nederlands Kampioen ZZ-Zwaar met Zephyr
 • 2011: Reservekampioen ZZ-zwaar met Tiara outdoor
 • 2009: 5e klassieke proef ZZ-licht met Ulissa
 • 2009: 4e klassieke proef, 6e Kür op Muziek ZZ-licht met Vivace de Jeu
 • 2008: Nederlands Kampioen Zware Tour met Parzival outdoor
 • 2008: Reservekampioen Zware Tour met Parzival
 • 2007: 6e Zware Tour met Parzival outdoor
 • 2007: Nederlands Kampioen Zware Tour met Parzival indoor
 • 2006: 4e Lichte Tour met Parzival indoor
 • 2005: Reservekampioen ZZ-zwaar met Parzival indoor
 • 2004: Reservekampioen ZZ-licht met Parzival outdoor
 • 2004: Nederlands Kampioen Z2 met Parzival
 • 1997: 4e Z2 met Whitsun outdoor
 • 1997: Nederlands Kampioen Z1 KNF met Mr. Pride outdoor
 • 1995: Nederlands Kampioen C-Z2 outdoor met Ayesha
 • 1995: Nederlands Kampioen C-Z2 indoor met Ayesha

Nationaal

 • 2012: Nederlands Kampioen ZZ-Zwaar met Zephyr
 • 2011: Indoor kampioenschap lichte tour 3e met Ulissa
 • 2011: Indoor kampioenschap ZZ zwaar 3e met Tiara
 • 2010: Indoor Zuidlaren: Prix St. Georges 5e met Ulissa
 • 2010: Indoor Zuidlaren: Prix St. Georges 3e met Vivace de Jeu
 • 2010: Gorssel: Prix St. Georges 6e met Ulissa
 • 2010: Gorssel: ZZ-Zwaar 5e met Vivace de Jeu
 • 2009: NIC Assen: Prix St. Georges 6e met Ulissa
 • 2009: Assen: Prix St. Georges 10e met Ulissa
 • 2009: Assen: ZZ-Zwaar 6e met Vivace de Jeu
 • 2009: Emmeloord: ZZ-Zwaar winnaar met Vivace de Jeu
 • 2009: ZZ-Zwaar 3e, ZZ-Zwaar winnaar met Vivace de Jeu

Internationaal

2014

 • Arnhem : Winnaar in Grand Prix met Jerich Parzival N.O.P.
 • Rotterdam : Winnaar Grand Prix Kur met Jerich Parzival N.O.P., Winnaar Nations Cup met Jerich Parzival N.O.P.
 • Rotterdam : 2e Kur met Zephyr
 • Aken: 2e Nations Cup Grand Prix met Jerich Parzival N.O.P.
 • Odense: Grand Prix 2e, Freestyle 2e met Jerich Parzival N.O.P
 • Lyon: Winnaar Grand Prix, Winnaar Freestyle met Jericht Parzival N.O.P.
 • Mechelen: Winnaar Grand Prix, 2e in Freestyle met Jerich Parzival N.O.P.
 • Mechelen: 7e in Prix St. Georges met Zephyr.

2013

 • Amsterdam : Winnaar in Grand Prix , 2e in Kür op Muziek met Jerich Parzival
 • 's Hertogenbosch (NED): Winnaar in Grand Prix , Winnaar in Kür op Muziek met Jerich Parzival


2012

 • CDI-W Amsterdam: Kür op Muziek winnaar met Parzival
 • Odense: Winnaar in Grand Prix , Winnaar in Kür op Muziek met Jerich Parzival
 • Lyon : Winnaar in Grand Prix , Winnaar in Kür op Muziek met Jerich Parzival
 • Mechelen : 2e in Grand Prix , Winnaar Kür op Muziek met Jerich Parzival

2011

 • CDI Amsterdam: Kür op Muziek winnaar met Parzival
 • CDI-W Götheburg: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Parzival
 • CDI-W Mechelen: Grand Prix winnaar met Parzival
 • CDI-W s-Hertogenbosch: Grandprix winnaar, Kür winnaar met Parzival
 • CHIO Aken: 2 Grandprix Special, Kür op Muziek 3e met Parzival

2010

 • CDI-W Neumünster: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 2e met Parzival
 • CDI-W Götheburg: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Parzival
 • CDI-W Stockholm: Grand Prix winnaar met Parzival

2009

 • CDI-W 's-Hertogenbosch: Grand Prix 3e, Kür op Muziek 2e met Parzival
 • CDI Hickstead: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 2e met Parzival
 • CDI-W Stockholm: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Parzival
 • CDI-W Londen: Grand Prix 2e, Kür op Muziek 2e met Parzival
 • CDI-W Mechelen: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek 11e met Parzival

2008

 • CDI 's-Hertogenbosch: Grand Prix winnaar, Grand Prix Spécial 2e met Parzival
 • CDI Arnhem: Grand Prix 4e, Grand Prix Spécial 3e met Parzival
 • CDIO Rotterdam: Nations Cup winnaar, Grand Prix 4e, Kür op Muziek 4e met Parzival
 • CDIO Aachen: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e, Kür op Muziek 2e met Parzival
 • CDI Maastricht: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Parzival
 • CDI-W Stockholm: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Parzival
 • CDI-W Londen: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Parzival
 • CDI-W Mechelen: Grand Prix winnaar, Kür op Muziek winnaar met Parzival

2007

 • CDI Zwolle (Stallion Show): Grand Prix 6e met Parzival
 • CDI 's-Hertogenbosch: Grand Prix 5e, Grand Prix Spécial 6e met Parzival
 • CDI Arnhem: Grand Prix 4e, Grand Prix Spécial 3e met Parzival
 • CDIO Rotterdam: Nations Cup winnaar, Grand Prix 10e, Grand Prix Spécial 3e met Parzival
 • CDI Falsterbo: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial 2e, Kür op Muziek 11e met Parzival
 • CDI Herentals: Grand Prix 2e, Grand Prix Spécial winnaar met Parzival

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?sid=&f=11&t=1226472
 2. http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?sid=&f=11&t=1276984