Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Affirmed

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Affirmed
Geenfotosport.jpg
Renpaard en dekhengst
Geboren: 21 februari 1975
Overleden: 12 januari 2001
Sexe: hengst
Kleur: vos
Stokmaat:
Ras: Engels Volbloed
Ruiter: Steve Cauthen
Website:Affirmed was een Amerikaans renpaard dat in 1978 de Triple Crown wist te winnen. Hij was tot 2015, toen American Pharoah de Triple Crown won, de laatste Triple Crown-winnaar. Behalve dat Affirmed een zeer succesvol renpaard was, had hij in zijn latere leven ook veel succes als dekhengst.

Afstamming en signalement

Affirmed was een grote voskleurige hengst. Zijn vader was Exclusive Native (v. Raise a Native). Hij werd in 1975 geboren op de Harbor View Farm. Deze farm was een zeer succesvolle volbloedfokkerij in de jaren 70. De Marbor View Farm was een groot concurrent van de Calumet Farm. Deze twee Farms probeerden elkaar constant voor te blijven door middel van het winnen van races. Voor de Harbor View Farm was Affirmed het paard dat hun vertegenwoordigde, voor de Calumet Farm was dat Alydar. Beide paarden werden zo elkaars grote rivalen.


Afstamming van Affirmed
Affirmed Exclusive Native Raise a Native Native Dancer
Raise You
Exclusive Shut Out
Good Example
Won't Tell You Crafty Admiral Fighting Fox
Admiral's Lady
Scarlet Ribbon Volcanic
Native Valor

Carrière

Affirmed begon zijn carrière als 2-jarige. Hij wist meerdere belangrijke races te winnen, waaronder de Belmont en Saratoga, maar de Champagne Stakes werd gewonnen door Alydar. Dit was destijds één van de belangrijkste races voor 2-jarigen. Race-experts waren van mening dat in Alydar meer toekomst zat dan Affirmed, maar Affirmed legde ze het zwijgen op door de Laurel Futurity te winnen. Na een stevig duel met Alydar op het laatste rechte eind wist hij zijn grote rivaal alsnog te verslaan. Aan het eind van het eerste seizoen kreeg hij dan ook de Eclipse Award for Outstanding 2-Year-Old Male uitgereikt.

Het volgende seizoen kwam Affirmed nog sterker terug dan hij de renbaan had verlaten, hij won enkele Derby's en maakte zich klaar voor de Triple Crown. Hij werd gereden door een 18-jarige jockey, genaamd Steve Cauthen. Maar ook Alydar maakte zich klaar voor de Triple Crown door op voortreffelijke wijze enkele races te winnen. Maar tijdens de Kentucky Derby sloeg Affirmed terug door Alydar te verslaan, ook de overige twee races wist hij Alydar achter zich te laten. Het duel dat beide paarden uitvochten tijdens de Belmont Stakes wordt nog altijd gezien als één van de meest legendarische races ooit. De paarden gingen nek aan nek en met een nipte neuslengte wist Affirmed de race te winnen.

Het volgende seizoen zouden beide paarden voor het laatst tegen elkaar racen, tijdens de Travers Stakes. Affirmed leidde deze races maar Alydar wist hem op het laatste moment net in te halen.

Aan het einde van zijn racecarrière had Affirmed $ 2.393.818,- aan prijzengeld verdiend. Van de 29 races die hij startte had hij er 22 gewonnen, werd hij 5 keer tweede en één keer derde. De enige keer dat hij niet geplaatst werd was tijdens de Jockey Club Gold Cup tegen Triple Crown-winnaar Seattle Slew en dit kwam omdat tijdens de race zijn zadel verschoof.

Resultaten

Grootste overwinningen

 • Futurity Stakes (1977)
 • Hopeful Stakes (1977)
 • Santa Anita Derby (1978)
 • Kentucky Derby (1978)
 • Preakness Stakes (1978)
 • Belmont Stakes (1978)
 • Hollywood Gold Cup (1979)
 • Santa Anita Handicap (1979)
 • Woodward Stakes (1979)
 • Jockey Club Gold Cup (1979)

Titels

 • 11e U.S. Triple Crown Champion (1978)
 • Eclipse Award for Outstanding 2-Year-Old Male (1977)
 • Eclipse Award for Outstanding 3-Year-Old Male (1978)
 • Eclipse Award for Horse of the year (1978 & 1979)

Onderscheidingen

Nakomelingen

 • Flawlessly, 1988-2002, mv. Nijinsky, winnaar Gardenia Stakes, Tempted Stakes, Matriarch Stakes (3 keer), Del Mar Invitational Oaks, San Clemente Handicap, Harold C. Ramser Sr. Handicap, Street Dancer Stakes, Beverly Hills Handicap (2 keer), Ramona Handicap (3 keer) en Beverly D. Stakes, American Champion Female Turf Horse 1992 en 1993
 • Peteski, 1990-2001, mv. Nureyev, winnaar Canadese Triple Crown (Queen's Plate, Prince of Wales Stakes en Breeders' Stakes) in 1993, Canadese driejarigen kampioens Colts 1993 en Canadese Horse of the Year 1993
 • The Tin Man, 1998, mv. Tom Rolfe, winnaar Clement L. Hirsch Memorial Turf Championship Stakes (2 keer), American Handicap (2 keer), San Luis Obispo Handicap, Arlington Million, San Marcos Stakes en Shoemaker Mile

Citaten

Trainer Laz Barrera zei: "Affirmed is greater than Secretariat, or any Triple Crown winner, because only Affirmed had to face Alydar." [1]

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto of afbeelding van het paard

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
 1. http://en.wikipedia.org/wiki/Affirmed