Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Agouti

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Het agouti gen is een dominant gen dat een belangrijke rol speelt in de kleurgenetica bij paarden. Agouti beïnvloedt het zwarte pigment (eumelanin). Het is een gen die de zwarte kleur terugdringt naar de uiteinden van het paardenlichaam: de benen, oren, manen en staart. De kleur wordt aangeduid met genetische code A. Een paard moet minstens één zwartgen hebben om agouti te tonen. Op vossen toont het agoutigen waarschijnlijk niet. Op de agoutifactor kan een algemene test worden gedaan. Hieruit zal blijken of het paard twee recessieve of één of twee dominantie agoutivarianten draagt. Wild bay en Bay kan niet worden onderscheiden in deze test. Het verschil tussen Bay en Seal Brown kan wel worden getest. Dit gen zorg voor de verdeling of verspreiding van de pigmentkorrels.

Variaties

Er zijn vier mogelijkheden op de agoutilocus, op volgorde van dominantie:

  • Wild bay (lichtbruin). De code is A+ waarbij de zwarte kleur erg sterk is teruggedrongen. In sommige gevallen is enkel de kroonrand zwart van kleur. De benen kunnen ook een mengeling van zwarte en bruine haren vertonen. Deze variant is dominant over alle andere agoutivarianten.
  • Bay (bruin), is dominant over Seal Brown (donker bruin) . De genetische code is AA. Bij deze variant zijn heeft het lichaam een bruine tot goudbruine kleur met zwarte manen, staart, oorpunten en benen. Deze variant is dominant over Seal Brown en het recessieve gen.
  • Seal Brown/ Brown/ Seal Bay (donker bruin) waarvoor er inmiddels een genetische test bestaat. Deze kleur is lang een genetisch mysterie geweest. Inmiddels is de geaccepteerde theorie als volgt: de genetische code is At. Het At gen veroorzaakt minder sterk terug gedrongen zwarte punten. Meestal zijn de neus, flanken, binnenbenen en het gebied rondom de ogen lichter van kleur. Het fokken met twee Seal Brown paarden zal altijd resulteren in een Seal Brown of zwart paard. Paarden die homozygoot (At, At) zijn voor deze factor zijn over het algemeen lichter van kleur dan paarden die heterozygoot (At, AA) zijn. Deze variant is dominant over het recessieve gen.
  • Het recessieve Aa gen. Dit type heeft geen invloed op de zwarte pigmentatie. Het paard is zwart wanneer het genotype Aa, Aa heeft. Alle andere agoutivarianten zijn hier dominant over.

Foto's


Bronnen, referenties en/of voetnoten