Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ahorn

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Ahorn
Geenfotosport.jpg
dekhengst, springpaard
Geboren: 06-02-1982
Overleden: juli 1999
Sexe: hengst
Kleur: bruin
Stokmaat: 1,69 meter
Ras: KWPN
Ruiter: Roelof Bril
Website:De veel te vroeg aan de fokkerij ontvallen preferente hengst Ahorn stond en staat aan de top van de fokkerij, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Goedgekeurd voor bijna alle stamboeken. Ahorn moet niet verward worden met Ahorn Z.

Afstamming en signalement

Ahorn was een bruine hengst.


Afstamming van Ahorn
Ahorn Nimmerdor Farn Fax I
Dorette
Ramonaa Koridon xx
Friedhilde II
M Hyazinthe Ladykiller xx Sailing Light
Lone Beech xx
Alpenblume Fashing
Diastolchen

Sportieve carrière

Ahorn heeft internationaal gesprongen op 1,60 meter niveau met Roelof Bril, hij mocht zelfs de titel Olympic voor zijn naam dragen.

Resultaten in de sport

Ahorn heeft internationaal gesprongen op 1,60 meter niveau.

Carrière in de fokkerij

Ahorn is goedgekeurd bij KWPN, Oldenburger, Selle Français ,SBS en SI.

Verrichtingsonderzoek

Ahorn nam in 1985 deel aan het verrichtingsonderzoek van het KWPN in Ermelo.

Evenwichtig, gehoorzaam met goed humeur. Vriendelijk, attent en eerlijk. Bij begin onderzoek nog groen. In het begin van het werk moeilijk in de mond, wil zich dan niet laten sluiten. Laat zich goed bewerken en is plezierig te rijden. Goede zelfhouding en in alle gangen veel tact en regelmaat.

Stap ruim en gemakkelijk. Begin onderzoek stapt hij met een te recht achterbeen, later is dat verbeterd. Ruime, veerkrachtige en lichtvoetige draf. Galop sterk en goed gedragen. Presteert goed bij springen onder het zadel. Toont veel inzet en een vlug voorbeen. Toont bij vrij springen goed oog. Veel vermogen. In terrein goede kijk op de hindernissen, goede terreingalop. Veel bereidheid om te werken. Ervaart werk als licht. Veel aanleg als dressuur- en terreinpaard, zeer veel aanleg als springpaard. Bij aankomst goede voedingstoestand die hetzelfde bleef. Eet normaal. Zeer rustig stalgedrag.

Op 24-05 linksachter kneuzing aan de kogel, daardoor kreupel. Tot 03-06 op rust. Op 03-06 kreupelheid niet over. Voor onderzoek naar de Faculteit voor Diergeneeskunde in Utrecht. Tijdens dat onderzoek niet meer kreupel, geen kreupelheidsonderzoek ingesteld. Op 09-06 tijdens eindbeoordeling kreupel, het resterende gedeelte van de terreinproef (terreinrit) afgelegd op 20-06.

Hij behaalde de volgende cijfers:

Dressuur

stap: 7
draf: 7.5
galop: 8
rijproef: 8

Springen

vrij springen: 8
springen ohz: 8.5
terreinproef: 8
karakter: 9
stalgedrag: 9
trainingsrapport: 8


Fokwaarden

 • 2010: KWPN fokwaarde springen 140 96%
 • 2009: KWPN fokwaarde springen 140 96%

(1275 veulens uit 1695 dekkingen)

1985: ggk. KWPN

Predikaten

Keurverklaring 1995 Hoewel de hengst met 127 punten en een betrouwbaarheid van 88% vooral hoog scoort op de nieuwe springindex (9e plaats) geeft hij toch ook een zodanige aanleg voor dressuur door dat zijn nakomelingen op de dressuurindex voorkomen met 110 punten en een betrouwbaarheid van 78%. Op basis van zijn exterieurvererving kan bovendien worden gezegd dat hij goede modellen maakt met goede bewegingen. Het zwakke punt is wat dat betreft evenwel de dikwijls wat strakke rug/lendenpartij. Ahorn heeft bovendien reeds vier goedgekeurde hengsten, hetgeen zijn betekenis eveneens aanduidt. Hij sprong internationaal en kreeg tijdens zijn actieve sportcarrière het voorvoegsel Olympic, waarmee zijn betekenis als getalenteerde springer is vastgelegd. In 1993 won de hengst het 1.40 m springen tijdens de hengstenfinale in Den Bosch.

Preferentschap 2001 (januari; posthuum) Met het behalen van het posthuum preferentschap voor Ahorn, treedt deze hengst, die zelf op het hoogste niveau heeft gesprongen, in de voetsporen van zijn vader Nimmerdor. Zoals bekend wordt het preferentschap slechts bij uitzondering toegekend aan hengsten die over jaren gezien een duidelijke positieve bijdrage weten te leveren aan de fokkerij. Welnu, bij Ahorn is hiervan zeker sprake. Om te beginnen scoort Ahorn hoog op de exterieurindex. Hij is in staat om formaat en inhoud mee te geven aan zijn nafok, die dikwijls onmiskenbaar zijn stempel draagt. Daarbij vallen de extra ontwikkelde schoft en schouderpartij bijzonder in het oog. Groot is inmiddels ook het aantal ster- en keurdochters (283 stb, 151 ster, 55 keur, 10 pref en 1 prest). Merries als Hacienda, Independence en Helena bleken keuringstoppers, laatstgenoemde zelfs van internationaal niveau. Belangrijk ook is het feit dat Ahorn als vererver van internationale springpaarden inmiddels naam heeft gemaakt. Groot is de rij Grand Prix-paarden, waaronder natuurlijk High Valley Z, Dublin, Ivoor, Jerremy, Chanel en Genève, om er maar enkele te noemen. Ahorn is er inmiddels ook in geslaagd de fokkerij een aantal zonen na te laten. Furore, Hattrick, Jörn, Matterhorn en Ohorn moeten hierbij genoemd worden. Furore brak dit jaar definitief door via Scutt. Ohorn en Matterhorn deden recent in de competitie van zich spreken; Hattrick leverde de kampioen van de hengstenkeuring.

Nakomelingenkeuringen

Afstammelingen 1987 (veulens). Zeer goed ontwikkelde veulens kwamen van deze hengst op de grasmat. Ze zijn rijtypisch gebouwd met sterk ontwikkelde rompen. Over het algemeen zouden ze meer ras en bloeduitdrukking kunnen vertonen, hoewel die opmerking voor de groep uitgezochte veulens minder van kracht is. Bij de geprikte veulens zou het beenwerk meer kwaliteit kunnen hebben, bij de uitgezochte veulens was dat beter.

Het hoofd doet wat gewoon aan, zou fijner afgewerkt kunnen zijn. Dat viel met name bij de geprikte veulens op. Bij de uitgezochte veulens was dat beter, maar ook hier zou het hoofd meer uitdrukking kunnen hebben. De hals is goed van lengte, echter meermalen wat arm gespierd in de bovenlijn, met name bij de geprikte veulens. Ook een lichte onderhals werd meermalen waargenomen. De nek is zonder uitzondering goed. De schoft is extra goed ontwikkeld en loopt opvallend lang door. De schouder is zeer goed ontwikkeld, heeft veel lengte en ligt er goed in. Rug en lendenen zijn zonder meer goed. De croupe is lang, hellend en gespierd en de broekspieren lopen lang door. Het voorbeen is goed gesteld en royaal ontwikkeld. Een enkel veulen vertoonde een Franse stand. Het achterbeen is zonder uitzondering lang en sterk gebogen. De spronggewrichten zijn veelal knobbelig en in diverse gevallen moest een bemerking worden gemaakt op de spatplaats.

In stap gingen de veulens over het algemeen stug, met weinig gebruikmaking van het spronggewricht, met name bij de geprikte veulens. De draf is goed met veel ruimte en daarbij bewogen de veulens zich best uit de schouder. In draf wordt het spronggewricht gespaard, als gevolg waarvan het achterbeen beperkt onder de massa komt en diverse veulens waren ook koehakkig. De hengst heeft uitzonderlijk goede merries gehad; met name bij de geprikte veulens liepen moeders van nationaal niveau. Op grond van deze nakomelingenpresentatie bestaat de indruk dat de hengst bloedvoerende merries nodig heeft.

Kort samengevat: zeer goed ontwikkelde, rijtypische veulens met sterk ontwikkelde rompen. Bouw en stand van het achterbeen krijgen bemerkingen mee. De draf is goed met veel schoudervrijheid. Getoond: 26 veulens uit 123 dekkingen.

Afstammelingen 1999 (januari; 11-jarigen) Naar aanleiding van de beoordeling/rapportage van zijn 11-jarige nakomelingen wordt Ahorn definitief goedgekeurd.

Resultaten in de fokkerij

Goedgekeurde nakomelingen

 • Furore, 1987, (mv. Lucky Boy xx)KWPN
 • Noble Boy, 1987, (mv. Conte) Bayern
 • Sportsnight, 1987, (mv. Erdball xx) AES
 • Grandriver, 1988, (mv. Lucky Boy xx) CH
 • Hattrick, 1989, (mv. L Ronald)KWPN
 • H-Diamante, 1989, (mv. Joost) SI
 • High Valley Z, 1989, (mv.Conte) Zangersheide, Oldenburger, Selle Francais, Bayern
 • Pablo, 1990, (mv. Purioso) Oldenburger
 • Jörn, 1991, (mv. Joost) KWPN
 • Matterhorn, 1994,(mv. G Ramiro Z) KWPN
 • Montevideo, 19??, (mv. Jalisco B) Hongarije
 • Ohorn, 1996, (mv. Irco Polo) KWPN
 • Mr. Chips, 1996, (mv. Ronald) SHBGB
 • Al Cantino, 1998, (mv. Landgraf I) SWB SAhn, Berl-Brandenburg
 • Ambassador, 1998, (mv. Vindicator) NRPS
 • R.Djedai, 1998, (mv. Indoctro) SI

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto of afbeelding van het paard

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.