Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Alexander Nevzorov

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Alexander Nevzorov
Fotovandepersoon.jpg
Trainer
Geboren:
Nationaliteit: Russisch
Website: http://hauteecole.ru


Alexander Nevzorov is een Russische paardentrainer die zich afzet tegen de gebruikelijke manier van omgaan met het paard door middel van bit, zweep en sporen, en zijn paarden traint met slechts een halsring en een aanwijsstok.

Alexander Nevzorov

Alexander Nevzorov is voornamelijk bekend geworden via zijn website. Op die website uit hij zijn kritiek op hoe men tegenwoordig met paarden omgaat. Nevzorov vindt het niet kunnen dat paarden pijn worden gedaan met bit, zweep en sporen. Hij is tegen elke vorm van geweld, hij traint zijn paarden slechts met een aanwijsstok en een halsring. Het aanwijsstokje is uiteraard niet bedoeld om mee te slaan, slechts om aanwijzingen mee te geven. Nevzorov heeft verschillende boeken en films uitgebracht. Hij kwam bij het grote publiek onder de aandacht toen zijn eerste film uitkwam: "The Horse Crucified and Risen". Hierin toonde hij zijn visie op hoe er tegenwoordig om wordt gegaan met paarden. Hij heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het bit en de invloeden van de conventionele trainingsmethoden op een paard. De film shockeerde velen, en werd opgekocht door twaalf verschillende landen. Het gelijknamige boek kwam eerst uit in Rusland en is later ook vertaald naar het Engels.

Hoe het begon

Het begon eigenlijk met een heel apart paard, de hengst Perst. Een Arabische koffievos die erg opstandig was. Er werden meerdere pogingen gedaan om de ziel van deze hengst te breken. Toen hij uiteindelijk bij Nevzorov aankwam zat hij onder de wonden, was hij sterk vermagerd en niet gezond. Een half jaar lang moest bijna elke dag de veearts komen. Nevzorov deed geen poging om het dier te berijden voordat hij gezond was. Nezvorov begon de training gewoon weer met een bit, maar dit bracht geen succes. Uiteindelijk heeft hij de bitten, sporen en zweep weggelegd en begon hij een speciale samenwerking met Perst. Perst veranderde van een agressieve hengst tot een ware vriend.

In het begin dacht Nevzorov dat hij over een uitermate talent beschikte omdat het hem gelukt was een hengst te temmen zonder enige vorm van dwang. Zijn methode werd namelijk niet alleen gebruikt bij Perst, ook zijn andere paarden moesten er aan geloven. En stuk voor stuk bleek het te werken. Nezorov begon zijn methode uit te testen met andere personen en al snel bleek dat hij helemaal niet zo talentvol was, maar dat hij de ontdekker was van een nieuwe trainingsmethode.

De Methode

De methode van Nevzorov spreekt vooral veel mensen aan omdat hij enkel gebruik maakt van een halsring en een aanwijsstok, er komt geen enkele vorm van geweld bij kijken waardoor het beeld er zeer dier vriendelijk uit ziet. Nevzorov is een liefhebber van klassiek dressuur maar beoefend dit op zijn eigen manier, hij dresseert de paarden zonder enige vorm van mogelijke pijn of geweld. Door een communicatie op te bouwen waarbij het goede gedrag wordt beloond en het slechte gedrag wordt genegeerd creeërt hij een samenwerking tussen mens en dier waarbij het dier constant op zoek is naar nieuwe dingen om te leren.

Nevzorov vind verzameling een belangrijk punt en is van mening dat een paard volledig moet kunnen verzamelen voordat je hem berijdt. Dit is een belangrijk punt bij de klassieke rijkunst. Een paard wordt daar tot zijn zesde levensjaar opgeleid tot het paard goed kan verzamelen en sterk genoeg is om een ruiter te kunnen dragen. Een paard dat bereden wordt voor dat hij goed kan verzamelen, of een paard dat gedwongen wordt tot verzameling, zal volgens Nevzorov lichamelijke schade er van ondervinden.

Nevzorov heeft een virtuele school opgestart, een zogenaamd forum waar iedereen zich aan kan melden. Eenmaal op het forum moet je enkele vragen beantwoorden, andere schoolleden bepalen dan of je toegelaten mag worden tot de school.

Geen Natural Horsemanship

Een veel gemaakte fout is dat Nevzorov in het rijtje van Natural Horsemanship trainers wordt geplaatst. Nevzorov zelf kan niet vaak genoeg benadrukken dat was hij doet geen natural horsemanship is. Hij communiceert met een paard zoals een mens en paard communiceren, zijn theorie is dat paarden een intelligentie vermogen hebben van een 6 jarige kind. Een 6-jarig kind kun je als je je best doet van alles leren zonder de exacte taal te spreken. Zijn methode is gebaseerd op vriendschap tussen mens en paard en het is nooit zijn bedoeling geweest om leider over een paard te worden (zoals bij natural horsemanship wordt nagestreefd). Wel heeft hij aangegeven deze manier een betere manier te vinden dan de traditionele manier, hij is dan ook bevriend met onder andere Honza Blaha.

Paarden

  • Perst: Een koffievoshengst, het paard waar het voor Alexander Nevzorov allemaal mee begon.
  • Lipisinia: Een voskleurige merrie met bles, Nevzorov zegt over haar: "Her Paso Espanol is unbelievably graceful, she is one of those horses that performs it in the best way in the world, many riders admit this. Her courbettes and caprioles are threateningly powerful, her passage is so airy, and her extended trot takes your breath away. "
  • Tashunko: Een bruine merrie die Alexander heeft gekocht als 3 jarige.
  • Kaogi: Een jonge zwarte hengst. In zijn boek staat het volgende over hem vermeld: “… It’s morning. A huge, high-vaulting training manege. The morning sun is casting its light upon gothic arches of the walls and stained-glass windows. In the window openings some manege thick bill sparrows sit quiet. A black four year old stallion is standing in front of me. Thin, with a long mane, fiery and ready equally to fall in love or began to hate. He is very fussy, very agitated due not to his nature or character, but to some delicate circumstances that are typical for his extremely young age.”

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto van de persoon

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.