Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Altér Real

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Alter Real
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1.52 tot 1.63 meter
Kleur: bruin in diverse tinten, maar ook grijs, zwart en voskleurig
Land van herkomst: Portugal
Link naar stamboek:

De Altér Real, een paard dat nauw verwant is aan de Spaanse Andalusier en is een aparte bloedlijn binnen de Lusitano groep, leert erg snel en is vaak te zien in Portugese rijscholen.

Geschiedenis

De koninklijke Braganza familie begon in 1747 met het fokken van de Alter Real. Speciaal uit Spanje werden er Andalusiër-merries geïmporteerd die ze op een stoeterij in Alter do Chao plaatsten. De naam van het ras is ontstaan uit de plaatsnaam van de stoeterij: Alter en het woord Real, wat koninklijk betekent.

In de tijd van Napoleon werden er veel Engelse volbloeden, Arabieren, Normandiërs en Hannoveranen gebruikt voor kruisingen, hierdoor werd het oorspronkelijke ras aardig bedorven. Om dit een halt toe te roepen werd het ras in de negentiende eeuw weer gemengd met raszuivere Andalusiërs. Een tweede tegenslag kwam begin twintigste eeuw, toen er een einde kwam aan de Portugese monarchie. Ruy d’Andrade heeft zich ingezet voor het behoud van dit ras, waardoor het niet verloren is gegaan.

Invloeden

Exterieur

De Altér Real staat vooral bekend om zijn verschillende tinten bruin. Maar andere kleuren komen ook regelmatig voor, zoals grijs tot zwart, palomino en vos. De hoogte van de Altér Real varieert van 1,52 m tot 1,63 m., met een gemiddelde stokmaat van 1,58 m.

Het lichaam van de Altér Real is vrij kort. Hij heeft sterke schouders/korte hals en een middelgroot hoofd. Het hoofd is vaak erg recht met af en toe een ramsneus. De achterhand is goed gespierd. De benen zijn sterk en eveneens goed gespierd, met goed ontwikkelde gewrichten. De staart en de manen zijn dik en overvloedig.

Karakter

De Altér Real staat bekend om zijn moedige en felle karakter. Hij heeft veel temperament, waardoor het ras niet geschikt is voor een beginnend ruiter.

Gebruik

De Altér Real is zeer geschikt om als rijpaard te worden gebruikt, met name geschikt voor hogeschool dressuur, aangezien het paard gewillig en gehoorzaam is. Ze worden ook ingezet voor het trekken van rijtuigen, als koetspaard.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: hoofdfoto en standfoto

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.