Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Alvleesklier

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

De alvleesklier (pancreas) maakt onderdeel uit van het spijsverteringsstelsel van het paard. Hij bevindt zich in de buikholte en mondt uit in de twaalfvingerige darm, vlak onder de maag. De alvleesklier produceert zowel hormonen als verteringsenzymen.

Enzymen

De verteringsenzymen die geproduceerd worden in de alvleesklier komen via afvoergangen in de twaalfvingerige darm terecht. Daar komen ze in contact met het voedsel en helpen ze met de vertering. Het grootste deel van de alvleesklier bestaat uit cellen die verteringsenzymen produceren. Deze cellen liggen gegroepeerd rond afvoergangen en worden exocriene cellen genoemd omdat ze hun product afgeven aan de afvoergangen.

Hormonen

Bepaalde cellen in de alvleesklier produceren geen enzymen. Deze cellen liggen in groepjes bij elkaar en worden de eilandjes van Langerhans genoemd. Je vindt hier twee verschillende soorten cellen, namelijk de alfa-cellen en de bèta-cellen. De alfa-cellen produceren glucagon en de bèta-cellen produceren insuline. Dat zijn allebei hormonen die een rol spelen in de regeling van de glucoseconcentratie in het bloed.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Sjaastad, OV; Hove, K & Sand, O, Physiologie of Domestic Animals, Oslo: Scandinavian Veterinary Press, 2003


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.
Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.