Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

American Bashkir Curly

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
American Bashkir Curly
Curlyhoofdfoto.jpg
Curlystandfoto.jpg
Stokmaat: 1.45 - 1.60 meter
Kleur: Alle kleuren
Land van herkomst: Amerika
Link naar stamboek: http://www.curlyhorses.org/

De American Bashkir Curly is een Amerikaans ras wat relatief onbekend is in Nederland. De paarden zijn te herkennen aan hun gekrulde (winter)vacht.

Geschiedenis

De oorsprong van de Curly Horse is een mysterie en is tot op de dag als vandaag nog niet ontrafeld. Men geloofde dat deze paarden met hun gekrulde vacht, afstamde van de Russische Basjkiers van Bashkortostan. Uiteindelijk bleek dit niet waar te zijn. Maar in Amerika werden deze paarden al jaren American Bashkir Curly Horse genoemd. Die naam was dus al ingeburgerd. De leden van het eerste stamboek het ABCR stemde om de naam te behouden om verwarring te voorkomen. Later werd de Internationale Curly Horse Organisatie (ICHO) opgericht en de naam Bashkir werd geschrapt. Deze leden kozen ervoor om deze gekrulde paarden Noord Amerikaanse Curly Horse te noemen, ook omdat het naar alle waarschijnlijkheid wel een Amerikaans ras is. De naam is niet het enige mysterie rond dit ras. Er zijn verschillende theorieën om de aanwezigheid van de Curly paarden in Noord-Amerika te verklaren. Sommigen hebben gesuggereerd dat ze via de Beringstraat landbrug kwamen tijdens de laatste ijstijd, maar er is geen fossiel bewijs gevonden om dat te ondersteunen. Anderen suggereren dat Curly Coated paarden werden ingevoerd, toen de Russen delen van de westkust van Noord-Amerika bezette. Echter, uit Thomas zijn onderzoek blijkt dat er geen meldingen zijn van de invoer van paarden in Noord-Amerika door Russische kolonisten in hun scheepsjournalen. Een andere theorie is dat een man genaamd Tom Dixon krullende paarden uit het noorden van India geïmporteerd heeft naar Nevada rond 1880. Ook deze theorie kan niet volledig worden bewezen en het is ook niet zeker of het Curly paard al aanwezig was in Amerika op dat moment. Uit onderzoek blijkt dat Sioux Indianen al Curly paarden hadden in 1801-02. In een autobiografie uit 1848 schrijft circusdirecteur, PT Barnum, het verkrijgen en het tentoonstellen van een krullend paard. Begin 1700, werden waarnemingen van krullend paarden gemeld in Zuid-Amerika. Het lijkt mogelijk, maar kan niet worden vastgesteld, dat de Spaanse kolonisten krullende paarden, of het krullend gen, naar Zuid-Amerika hebben meegebracht want er zijn verschillende Europese rassen met krullend haar. Een andere suggestie is dat de Noorse of Keltische ontdekkingsreizigers krullende paarden meebrachten voorafgaand aan Noord-Amerika tot 1492, maar deze theorie is nog niet volledig worden onderzocht. Met al deze mogelijkheden met betrekking tot de oorsprong van dit unieke ras is er nog geen definitief antwoord en blijft de oorsprong tot op heden een mysterie. In een apart onderzoek werden er bloedmonsters genomen bij 200 curly paarden. Hoewel niet via bloed een specifiek ras kan worden vastgesteld zijn er wel gemeenschappelijke kenmerken. Hieruit bleek dat het Curly paard gekruist is met de Quarterhorse en de Morgan.[1]. Ook kwamen er zeldzame varianten tevoorschijn die alleen terug te vinden zijn in de wilde paarden. Geen enkele bloedmarker bleek terug te komen in alle krullende paarden.

De geschiedenis van dit ras is bekend vanaf 1898. Peter Damele en zijn vader waren op een dag aan het rijden in Austin (Nevada) in de Verenigde Staten, toen ze drie hele vreemde wilde paarden ontdekten. Vader en zoon keken raar op, want ze hadden nog nooit paarden met gekrulde vacht gezien en ze wisten niet waar ze vandaan kwamen. Ze zijn het nooit te weten gekomen, maar ze hebben de paarden weten te vangen. Daarmee stonden ze aan de basis van wat later een eigen ras zou worden: De American Bashkir Curly. In 1971 werd er een register van het ras opgezet om het tegen uitroeiing te beschermen. Eigenaren van de paarden werden gevraagd alle bijzonderheden van hun paarden te melden en zo kwam men uiteindelijk tot bepaalde karakteristieke kenmerken van het ras.

Exterieur

De huidige Bashkir Curly is een middelgroot paard met een stokmaat tussen de 1.45 - 1.60 meter. Een gemiddeld hoofd met brede kaak. De ogen staan vrij wijd uit elkaar en oogwimpers zijn gekruld. De paarden hebben korte tot gemiddeld lange oren. De haren aan de binnenkant van de oren zijn gekruld. De oren verharen niet in de zomer. Middelmatige tot korte nek. Opvallend korte rug. Stevige benen en kort pijpbeen. Voor- en achterhand zijn goed gespierd. Gemiddelde schoft. De croup is zo goed als vlak met een kleinde ronding tot aan het begin van de staart. Soepele en makkelijke gangen. De hoeven zijn bijna perfect rond, sterk en donker. De Bashkir Curly is er in alle kleuren inclusief bont.

Vacht

Het haar is fijn en zacht. Bovendien is de wintervacht anders dan de zomervacht. In de zomer kan de vacht bijna glad zijn. De wintervacht kan licht golvend tot sterk gekruld zijn, zoals bij permanent. De helft van alle veulens krijgt die gekrulde vacht, zelfs als de Bashkir Curly wordt gekruist met een paard van een ander ras. De veulens worden geboren met een dikke krulvacht, krullen in hun oren en zelfs gekrulde wimpers. Er zijn verschillende soorten Curly vachten:

 • Meestal gekruld, maar er zijn ook straight haired Curly horses. Ofwel gladharig.
 • Krullen op het lijf kunnen enkele cm lang zijn in de vorm van een pijpenkrul.
 • Marcel wave, een dikke zachte krul die tegen het lichaam aanzit, als een schaap.
 • Crusched velvet, een donzige pluizige zachte vacht.

Manen

Extra zacht en fijn haar, ook hier zijn verschillen in. Sommige verliezen hun manen en staart in de zomer, deze groeit in de winter weer aan. Dit is dus niet bij alle Curly’s het geval.

 • Kinky, staat recht op en is gekruld.
 • Wavy, golvende manen.
 • Kunnen aan beide kanten hangen, split mane.
 • Lange pijpenkrullen of dreadlocks.

Curly horses kunnen hypoallergeen zijn. Dit moet bewezen worden via DNA. Dit komt omdat hun haar rond is ipv plat. Onder een microscoop is te zien dat het gerafeld of veerachtig eruit ziet. Het haar kan gesponnen worden tot wol. Uit tests blijkt dat het haar van een Curly Horse meer op mohair lijkt dan op paardenhaar. Mensen met een allergie voor paarden hebben weinig tot geen allergische reactie bij deze paarden. [2]

Karakter

Het karakter van de paarden is over het algemeen goed: ze zijn goed gehumeurd, vriendelijk en niet snel van hun stuk te brengen. [3] Opvallend is dat de meeste Curly's zeer mensgericht zijn met een open karakter. Makkelijk te trainen en volgzaam.

Gebruik

De paarden worden in Amerika ingezet voor alle takken van sport: van western reining en barrel racing tot springen en dressuur. [3]. De paarden zijn veelzijdig maar ook zeer geschikt voor de endurance omdat ze bekend staan om hun snelle herstel na inspanning [2].


Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. De kleurrijke paarden van Amerika, uitgave van De Ponyclub
 2. 2,0 2,1 http://www.abcregistry.org/breed_id_standard.htm
 3. 3,0 3,1 http://www.abcregistry.org/faq.htm