Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

American Cream Draft Horse

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
American Cream Draft Horse
American cream draft horse.jpg
Americancreamdrafthorse.jpg
Stokmaat: 1.50 - 1.70 meter
Kleur:
Land van herkomst: USA
Link naar stamboek: http://www.acdha.org

Het American Cream Draft Horse is een zwaarder type paard (trekpaard). Het ras is begin jaren 1900 ontstaan door kruisingen met Percherons en Shire’s. Het is het enige trekpaardenras dat in de Verenigde Staten ontstaan is. De term Cream verwijst naar de cremekleurige vacht van de paarden.

Geschiedenis

In de jaren 1930 ontdekte C.T. Rierson op het platteland in Iowa crèmekleurige trekpaarden. Hij kocht alle crèmekleurige merries en veulens afstammend van de hengst Silver Lace op die hij kon vinden en na het uitzoeken van hun stamboek, bleken al deze paarden af te stammen van 1 merrie, Old Granny. De merrie die tussen 1900 en 1905 geboren moet zijn, wordt beschouwd als de stammoeder van het American Cream Draft Horse.

Samen met enkele andere fokkers startte C.T. Rierson een fokkerij gebaseerd op lijnenteelt en gedoseerde inteelt om zo het type vast te leggen. Hun doel was het fokken van een trekpaard met een roze huid en crèmekleurige vacht. Gebleken was namelijk dat Palomino’s met een donkere huid een te witte vacht kregen en de gewenste typische Cream-eigenschappen verloren.

In 1944 werd het register erkend in Iowa en in 1950 in werd het nationaal erkend.

De komst van de tractor betekende bijna de ondergang van het Cream Draft Horse, in 1925 stonden er 98.000 paarden ingeschreven en in 1955 nog slechts 2.000!

In de jaren 1970 werd het inactieve register weer leven ingeblazen door enkele enthousiaste fokkers die nog steeds met de Creams fokten.

Vanaf 1982 werd het register opengesteld voor dieren die voldeden aan de toelatingseisen uit 1944. De American Minor Breeds Conservancy (stichting zeldzame rassen) plaatste de American Cream Draft Horse op de lijst met bedreigde soorten.

In 1990 is er een groot genetisch onderzoek gedaan naar de herkomst van de Cream Drafts en de eerdere aanname dat het geen ras betrof maar een typefokkerij, werd hiermee ontkracht. Er waren geen duidelijke overeenkomsten tussen andere trekpaardenrassen zoals de Percheron, Shire of Belgisch trekpaard en voortaan wordt het American Cream Draft Horse als een ras beschouwd.

Exterieur

De paarden hebben een crèmekleurige vacht met een roze huid die rond de ogen grijs verkleurt. Hun ogen zijn wit bij de geboorte maar verkleuren tijdens het eerste levensjaar langzaam naar verschillende amberkleurige tinten.

De paarden behoren bij de zwaardere trekpaarden aangezien de merries 700 tot 800 kg kunnen wegen. Sommige dekhengsten zouden de 1.000 kg kunnen overschrijden.

Veel paarden hebben witte aftekeningen zoals een bles en witte voeten. Ook manen en staart zijn wit, hoewel in verschillende tinten.

De Cream Draft Horses hebben een goed bespierde schouder en een ronde croupe. Het lichaam doet wat gestopt aan. Ze hebben een rond lichaam en relatief korte benen waardoor hun zwaartepunt laag bij de grond komt, wat een voordeel is bij het werk als trekpaard. De hoofden zijn verfijnd met een plat of hol profiel. De ogen staan ver uit elkaar en hebben een expressieve uitdrukking. De oren zijn klein en in verhouding met het hoofd.

De Cream Drafts zijn waarschijnlijk de enige trekpaarden die gedurende hun hele geschiedenis hun staart hebben kunnen behouden.

Karakter

De paarden zijn erg intelligent en hebben een meewerkend karakter.

Gebruik

De trekpaarden worden vooral gebruikt op het land en als showpaarden.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten