Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Amerikaanse shetlander

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Amerikaanse_Shetlander
Jazzhead0523.jpg
Ladyinredclassic.jpg
Stokmaat: Tot 46 inch (116.8cm)
Kleur: alle kleuren, behalve appaloossa
Land van herkomst: USA
Link naar stamboek: http://www.shetlandminiature.com/

De Amerikaanse Shetlander is een luxe, elegante show pony die niets meer van zijn Britse grondlegger weg heeft. Ze zijn groter, eleganter, en de beweging is compleet anders dan we van de Britse pony’s gewend zijn. Eigenlijk is de enige overeenkomst de naam.

Geschiedenis

Het ASPC (American Shetland Pony Club) werd in 1888 opgericht om alle registraties bij te houden van de Britse Shetlanders die op dat moment naar Amerika geïmporteerd werden. Hiermee is het het oudste Amerikaanse register voor kleine pony’s. Vanaf het begin hadden de Amerikanen al een andere smaak dan de Britten, en zodoende werden de pony’s die niet aan de Britse maatstaven voldeden (te groot of te luxe) geëxporteerd naar Amerika. In de jaren 50 waren Shetlanders in Amerika zelfs duurder dan volbloeden, wat leidde tot de eerste kruisingen met kleine, fijne hackney’s, die wederom voor het Hackneystamboek te luxe waren. Deze pony’s werden binnen het ASPC geregistreerd als “Harness Show Pony”. Deze werden vervolgens weer achter de schermen (deze pony’s werden niet geregistreerd) gekruisd met wederom Hackney en Welsh. Dit gaf echter zoveel pony’s dat de markt eind jaren '60 volledig instortte. De ongeregistreerde pony’s verdwenen al snel omdat het fokken niet meer commercieel interresant bleek.

Begin jaren 70 besloot het ASPC dat er duidelijkheid moest komen hoeveel pony’s er nu waren. Dus werden er brieven rondgestuurd waarin de papieren opgevraagd werden ter rectificatie. Enkel zuivere Shetlands werden gerectificeerd. Pony’s die niet volledig shetland gefokt waren en pony’s waarvan de papieren niet ter rectificatie waren aangeboden gingen voortaan door het leven als “Grade pony’s”. Hierdoor kromp het bestand geregistreerde pony’s drastisch, en een aantal mensen vonden dat het ras hierdoor type verloor. Hiervoor werd eind jaren 70 het B register opgestart waarin Shetland x Hackney, Shetland x Welsh en Shetland x Harness Show pony werden geregistreerd. Uiteindelijk werden alle pony’s die minimaal 12.5% vreemd (niet Shetland) bloed hadden in het B register ingeschreven.

Exterieur

Er is een onderverdeling te maken in 4 types:

  • Foundation Deze staat het dichtst bij de origineel geïmporteerde pony’s. Een foundation pony mag tot op 4 generaties geen B register pony’s in de afstamming hebben. De pony is wat meer gedrongen en wat zwaarder van bouw dan de andere types
  • Classic De classic is een sjieke pony waarbij het uiterlijk op de eerste plaats staat. Ze hebben een fijn, edel hoofdje, bijna richting het Arabische. De beweging moet voldoende ruim zijn, maar hoeft niet te spetteren zoals bij de Modern Pleasure en Modern
  • Modern Pleasure De combinatie van het type van de 'classic', en het gangwerk van de 'modern'.
  • Modern Dit is het bewegingsmonster van de Shetlands. Zeer verheven gangwerk met veel knie actie zoals we van Hackney’s gewend zijn. Gangwerk is hier het belangrijkste, het hoofd is minder fraai geworden en neigt bij sommige naar een ramshoofd.

Karakter

De pony’s staan er om bekend zeer vriendelijk van karakter te zijn. De Foundation en Classic pony zijn zeer geschikte “eerste kinderpony’s”. Ze zijn werkwillig en tolerant. Hoewel ze toch zeker geen slome sukkels zijn. Sommige kunnen zelfs zeer temperamentvol zijn. De pony's zijn leer- en nieuwsgierig, zijn over het algemeen niet terughoudend, en zijn daardoor makkelijk te trainen.

Gebruik

Zoals eerder aangegeven zijn het show pony's. Dit houdt in dat ze met name in zogenaamde “halter shows” uitgebracht worden, in diverse klasses. Dit is iets wat er ontzettend serieus aan toe gaat. De pony’s worden geschoren en in de mooiste showhalsters voorgebracht waarbij door een jury het exterieur en gangwerk beoordeeld wordt Ook wordt de pony vaak uitgebracht voor een “cart”, een sjieke, tweewielige wagen. De wat grotere pony’s worden vaak door kinderen bereden en zijn van veel Amerikanen hun eerste pony.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten