Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ampère

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Ampere)
Ga naar: navigatie, zoeken
Ampère
Ampere 1.jpg
Dressuurpaard en dekhengst
Geboren: 2 mei 2005
Overleden -
Sexe: Hengst
Kleur: Bruin
Stokmaat: 1,67 meter
Ras: KWPN
Ruiter: Hans-Peter Minderhoud, Emmelie Scholtens
Website: http://www.stalwitte.nl/ampereAmpère is een goedgekeurde dekhengst. Hij werd in 2008 kampioen van de KWPN Hengstenkeuring en werd ook kampioen van het Verrichtingsonderzoek. Hij wordt gereden door dressuuramazone Emmelie Scholtens.

Afstamming en signalement

Ampère is een bruine hengst van 1,67 meter. Als aftekeningen heeft hij aan zijn rechter achterbeen een wit voetje.


Afstamming van Ampère
Ampère Rousseau Ferro (pref) Ulft (keur)
Brenda (ster, pref, prest)
Zsuzsa (ster, sport(dr), prest) Roemer (keur, pref)
Landy (ster, pref, prest)
Larivola (keur) Flemmingh (pref) Lacapo
Texas
Farivola (ster, pref) Amor (pref)
Arivola (ster)

Sportieve carrière

Op 2 mei 2005 werd Ampère geboren onder de naam Ajong. In datzelfde jaar verscheen hij op de Veulenveiling in Borculo. Pas bij 41.000,- euro kwam de hamer neer. Ajong bracht het hoogste bedrag op.

In 2008 nam de hengst deel aan de eerste bezichtiging van de KWPN Hengstenkeuring. Al bij het betreden van de baan was de hengst de absolute publiekslieveling. Hij liet zien over fenomenale kwaliteiten te beschikken en doorstond de eerste, tweede en derde bezichtiging zonder enige twijfel. Op de KWPN Hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch liet Ajong wederom zijn kwaliteit zien. Hij werd benoemd tot kampioen en werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Met 88.5 punten werd Ajong benoemd tot verrichtingskampioen en hij verdiende zijn goedkeuring bij het KWPN. Vanaf dat moment gaat Ajong door het leven onder de naam Ampère. Tijdens het verrichtingsonderzoek kreeg Ampère dankzij zijn ongekende talent en goede instelling de naam ‘De Professor’.

Ampère werd door ruiter Hans-Peter Minderhoud voorbereidt op de KNHS/KWPN Hengstencompetitie klasse L dressuur, maar vlak voor de eerste competitiewedstrijd nam amazone Emmelie Scholtens de hengst over. In de finale van deze competitie behaalde Ampère de derde plaats.

Resultaten in de sport

Resultaten in het jaar 2008

Kampioen van het verrichtingsonderzoek met 88.5 punten

Jonge Dressuurpaarden competities

 • KNHS/KWPN Hengstencompetitie 2009/2010 klasse L dressuur Hengelo - 2e plaats met 80.5 punten
 • KNHS/KWPN Hengstencompetitie 2009/2010 klasse L dressuur Roosendaal - 2e plaats met 77.5 punten
 • KNHS/KWPN Hengstencompetitie 2009/2010 klasse L dressuur Deurne - 3e plaats met 77.5 punten
 • Finale KNHS/KWPN Hengstencompetitie 2009/2010 klasse L dressuur 's-Hertogenbosch - 3e plaats met 81.0 punten, totaal 3e plaats met 316.5 punten

Carrière in de fokkerij

Ampère is als dekhengst goedgekeurd bij het KWPN, Oldenburger Verband, Westfaler Verband, Rheinlands Stamboek, Hannoveraans Verband, Süd Deutschland, in Zweden, in Finland en bij het Holsteiner Verband.

In 2009 werd zijn dochter Eos-Utopia (mv. Negro) kampioene bij de dressuurveulens op de Centrale Keuring in Veghel. Niet veel later werd Eos-Utopia ook kampioene bij de dressuurveulens op de Nationale Merriekeuring in Ermelo.

Verrichtingsonderzoek

Ampère nam in 2008 deel aan het verrichtingsonderzoek van het KWPN.

Hij behaalde de volgende cijfers:

Dressuur

Stap (x2): 8.0
Draf (x2): 9.0
Galop (x2): 9.5
Souplesse: 9.0
Houding & balans: 8.5
Rijdbaarheid & instelling: 9.0
Aanleg als dressuurpaard: 9.0
Totaal: 88.5

Verrichtingsverslag

Ampère is een eerlijke, betrouwbare en sensibele hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver en goed van ruimte. De draf is goed van ruimte en gedragen. De galop is krachtig, bergop en zeer goed van ruimte. In beweging heeft Ampère veel natuurlijke balans en souplesse met een zeer goed ondertredend achterbeen. Ampère heeft een goede houding. Als dressuurpaard heeft Ampère zeer veel aanleg en geeft hij zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Fokwaarden

Fokwaarden dressuur 2009: 146

Nakomelingenkeuringen

Afstammelingenrapport 2009

Collectie uniforme rijtypische, ruim voldoende ontwikkelde veulens die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staan. De draf is goed van ruimte met een zeer goed lichaamsgebruik. De veulens galopperen makkelijk aan en hebben dan een goede ruimte. In beweging gaan de veulens bergop, hebben dan veel balans, houding en kunnen goed schakelen.

Collectie uniforme ruim voldoende ontwikkelde rijtypische veulens die ruim voldoende in het dressuurmodel staan. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte. De hals is goed van lengte en bespiering en komt enkele malen diep uit de borst. In beweging wordt de hals goed gebruikt. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is ruim voldoende van lengte en ligging. De rug is ruim voldoende van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed aangesloten. De croupe is ruim voldoende van lengte en ligging. Het voorbeen is ruim voldoende van lengte en correct gesteld. Het achterbeen is een fractie lang en licht koehakkig. Het fundament is ruim voldoende van omvang en goed van kwaliteit. De stap is voldoende van ruimte en moet meer lichaamsgebruik hebben. De draf is goed van ruimte met een zeer goed lichaamsgebruik. De veulens galopperen makkelijk aan en hebben dan een goede ruimte. In beweging worden de veulens mooier, gaan bergop, hebben dan veel balans, houding en kunnen goed schakelen.

Fok-/aanparingsadvies

Het fokadvies is gebaseerd op het verrichtingsonderzoek en de veulenbeoordeling. Ampère kan veel bewegingstechniek toevoegen en lijkt het beste te passen bij langgelijnde merries met een lang en correct gesteld voorbeen.

Resultaten in de fokkerij

Goedgekeurde nakomelingen

 • A, 2010, mv. Sir Donnerhall I, goedgekeurd bij Westfaler
 • A, 2010, mv. Fidermark I, goedgekeurd bij Süddeutscher Verband
 • A, 2010, mv. [[Donnerhall], goedgekeurd bij Mecklenburg
 • Abegglen FH, 2010, mv. Carabas, goedgekeurd bij Oldenburger en Westfaler
 • Amorett, 2010, mv. Lavaletto, goedgekeurd bij Holsteiner
 • Antango, 2010, mv. Jazz, goedgekeurd bij Oldenburger
 • Apeldoorn, 2010, mv. Jazz, goedgekeurd bij Westfaler

Bronnen, referenties en/of voetnoten