Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Amsterdam

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Amsterdam
Geenfotosport.jpg
Dressuurpaard en Dekhengst
Geboren: 1 mei 1991
Overleden: Mei 2005
Sexe: Hengst
Kleur: Vos
Stokmaat: 1,69 meter
Ras: Oldenburg
Ruiter: Sjoukje van Kooten
Website: AmsterdamAmsterdam is een Oldenburgse hengst, die als dekhengst was goedgekeurd bij Oldenburg en het KWPN. Amsterdam werd door amazone Sjoukje van Kooten uitgebracht in de dressuursport. Deze combinatie won onder andere halve finale van de AMEV/Hippo Cup en presteerde opvallend in de KWPN Hengstencompetitie Z/ZZ dressuur. Ook zijn nakomelingen presteren internationaal succesvol in zowel de spring- als dressuursport. Zoon Pop Art nam met amazone Ashley Holzer deel aan de Olympische Spelen. In 2005 overleed Amsterdam aan de gevolgen van een hartstilstand.

Afstamming en signalement

Amsterdam (geboren als Astronaut) is een vos hengst met een stokmaat van 1,69 meter. Als aftekeningen heeft hij op zijn hoofd een bles, aan beide achterbenen en het linker voorbeen heeft hij een half wit been.


Afstamming van Amsterdam
Amsterdam Argentinus Argentan I Absatz
Worms (staatspremie)
Dorle (staatspremie) Duden II
Winterrose
Touch of Glass Tin Rocco Tin Rod xx
Bajade
Deauville II (verbandspremie) Barsoi xx
Deauville

De vader van Amsterdam is de Hannoveraanse stempelhengst Argentinus. De invloed van Argentinus in zowel de spring- als dressuurpaardenfokkerij is van enorm groot belang. Hij bracht maar liefst 58 goedgekeurde zonen voort. De moeder van Amsterdam is de Oldenburgse merrie Touch of Glass. Deze merrie is een dochter van het internationale springpaard Tin Rocco en komt uit de verbandspremiemerrie Deauville II. Touch of Glass bracht naast Amsterdam ook de goedgekeurde AES hengst A Touch of Glass, het Lichte Tour dressuurpaard Tricky Dicky en de Z2 dressuurpaarden Chiara, Limburg en Unique of Glass voort.

Sportieve carrière

Amsterdam nam op driejarige leeftijd deel aan het KWPN verrichtingsonderzoek. Na het succesvol voltooien van deze test verdiende de hengst zijn goedkeuring bij het KWPN. Amazone Sjoukje van Kooten leidde de hengst verder op. Zij bracht Amsterdam uit in de KWPN hengstencompetitie en presteerde succesvol in de Z/ZZ dressuur. De combinatie won onder andere de halve finale van de AMEV/Hippo Cup. In de finale moesten ze genoegen nemen met een respectievelijk derde plaats.

Carrière in de fokkerij

Amsterdam is als dekhengst goedgekeurd bij Oldenburg en het KWPN.

De eerste nakomelingen van Amsterdam werden geboren in 1995. Uit deze jaargang komt onder andere het internationale springpaard Nieuw Amsterdam. Andere nakomelingen van Amsterdam die succesvol presteren in de (inter)nationale springsport zijn o.a. Nevada en Saffier. Van de vele nakomelingen die uitkomen in de (inter)nationale dressuursport is Pop Art de meest opvallende. Deze ruin wordt uitgebracht door de Canadese amazone Ashley Holzer. Zo nam de combinatie in 2008 deel aan de Olympische Spelen in Hong Kong en tijdens de Wereldbekerfinale dressuur 2009 behaalden ze een vijfde plaats. In datzelfde jaar stond Pop Art op de 16e plaats op de WBFSH ranking voor dressuurpaarden.

Verrichtingsonderzoek

Amsterdam nam in 1994 deel aan het verrichtingsonderzoek van het KWPN.

Hij behaalde de volgende cijfers:

Dressuur

Stap: 8.0
Draf: 8.0
Galop: 8.0
Rijproef: 8.0

Springen

Vrijspringen: 7.0
Springen onder zadel: 6.5

Algemeen

Karakter: 9.0
Stalgedrag: 9.0
Trainingsrapport: 8.0

Verrichtingsverslag

Eerlijk, betrouwbaar, evenwichtig, braaf. Ruim voldoende bereidheid om te werken. Laat zich goed bewerken. Stap ruim en actief. Draf ruim, krachtig, met veel tact. Galop ruim, krachtig en gedragen. Laat zich in dressuurwerk goed sluiten. Veel aanleg als dressuurpaard, geeft zijn ruiter een goed gevoel. Is bij het springen moeilijk gesloten te houden, zou meer moeten basculeren. Goede beentechniek en voldoende vermogen maar zou meer afdruk kunnen tonen. Voldoende aanleg als springpaard, geeft zijn ruiter een voldoende gevoel. Op stal en in de omgang gedraagt hij zich normaal.

Fokwaarden

 • Fokwaarde KWPN dressuur 2010: 134 84%
 • Fokwaarde KWPN dressuur 2009: 141 83%
 • Fokwaarde KWPN dressuur 2008: 149 81%

Nakomelingenkeuringen

Nakomelingen 1996 (veulens)

Er werd een uniforme collectie royaal ontwikkelde veulens getoond. Het zijn langgelijnde, goed in het rechthoeksmodel staande veulens die evenwel rijtypischer zouden moeten zijn. De geselecteerde veulens waren typischer en hadden meer ras dan de geprikte veulens. Het hoofd is voldoende sprekend maar wat lang. De nek is goed van lengte. De hals is eveneens goed van lengte en goed gespierd in de bovenlijn. Met name bij de geprikte veulens kwam de hals vaak diep uit de borst. De schoft is wat plat en moet er nog uit groeien. De schouder is goed van lengte en is goed bespierd maar zou wat schuiner moeten liggen. Rug en lendenen zijn goed van lengte en kenmerken zich door een beste bespiering. Ook de croupe is best bespierd, heeft voldoende lengte maar zou rijtypischer moeten zijn. De geselecteerde veulens hadden een betere croupevorm. De broekspier loopt goed door. Het voorbeen staat vaak iets door de knie en is wat lang en week gekoot. Het achterbeen is goed gesteld. Het beenwerk is goed ontwikkeld en heeft voldoende kwaliteit. De veulens stappen opvallend goed, ze stappen ruim en tonen daarbij souplesse. In draf laten de veulens balans, tact en souplesse zien. Ze draven goed van de grond en tonen daarbij een goede buiging van de gewrichten. Vooral het voorbeengebruik is opvallend goed.

Resultaten in de fokkerij

Goedgekeurde nakomelingen

 • Wilskracht, 2003, mv. Walser, goedgekeurd bij AES en IHW

Nakomelingen in de sport

 • Naranca, 1995, mv. Ulft, nationaal dressuurpaard
 • Nevada, 1995, mv. Marinier, nationaal springpaard
 • Nieuw Amsterdam, 1995, mv. Burggraaf, internationaal springpaard
 • Nilona, 1995, mv. Clavecimbel, nationaal dressuurpaard
 • Opale, 1996, mv. Huzaar, internationaal dressuurpaard
 • Orisette, 1996, mv. Wolfgang, nationaal dressuurpaard
 • Pop Art, 1997, mv. Cabochon, internationaal dressuurpaard onder Ashley Holzer
 • Ramona, 1998, mv. Michelangelo, nationaal dressuurpaard
 • Ravel, 1998, mv. Cabochon, nationaal dressuurpaard
 • Ruben, 1998, mv. Apollonios xx, nationaal dressuurpaard
 • Saffier, 1999, mv. Jeraldo, nationaal springpaard
 • Santorini, 1999, mv. Daimler, nationaal dressuurpaard

Nakomelingen in de fokkerij

 • Nilona, 1995, mv. Clavecimbel, predikaten: elite, sport(drs)
 • Noir, 1995, mv. Bustron, predikaten: keur
 • Odala, 1996, mv. Plesman, predikaten: keur
 • Oklahoma, 1996, mv. Clavecimbel, predikaten: keur, sport(drs)
 • Oniden, 1996, mv. Obrecht, predikaten: keur
 • Orage-B, 1996, mv. Ditmar, predikaten: elite
 • Osina, 1996, mv. Wolfgang, predikaten: elite
 • Paxgranta, 1997, mv. Vincent, predikaten: keur
 • Personality, 1997, mv. Goodtimes, predikaten: keur
 • Pontificara C, 1997, mv. Daimler, predikaten: elite, sport(drs)

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto van het paard

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.