Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ann Kathrin Linsenhoff

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Ann-Kathrin Linsenhoff)
Ga naar: navigatie, zoeken
Ann Kathrin Linsenhoff
Ann Kathrin Linsenhoff.jpeg
Dressuuramazone
Geboren: 1 augustus 1960
Nationaliteit: Duitse
Website: http://www.linsenhoff.de


Ann Kathrin Linsenhoff is een Duitse dressuuramazone die internationaal in de Grand-Prix goed presteerde.

Biografie

Ann Kathrin Linsenhoff werd op 1 augustus 1960 in Düsseldorf geboren. Moeder Liselott Linsenhoff is een bekende dressuuramazone. Als 3-jarig meisje kreeg Ann Kathrin haar eerste pony. Als 15-jarige heeft ze zich al weten te plaatsen voor het Duitse team. Hierna kwam haar sportieve carrière in een stroomversnelling. In 1981 maakt ze deel uit van het Duitse team dat tijdens het Junioren EK in Rotterdam Europees Kampioen wordt. Individueel behaalt de amazone een bronzen medaille.

In 1987 neemt Ann Kathrin deel aan de Europese Kampioenschappen die worden gehouden in Goodwood (Engeland). Ditmaal met het seniorenteam. Wederom wordt ze Europees Kampioen met het Duitse team. Individueel weet ze nu beslag te leggen op een zilveren medaille. In 1987 behaalt ze ook haar examen als instructrice en haar diploma als dierenarts. De Olympische Spelen van Seoul in 1988 leverden haar met haar teamgenoten de Olympische Titel op.

In 1991 wordt haar eerste zoon, Mortiz, geboren. Na de geboorte van haar zoon doet Ann Kathrin het even wat rustiger aan in de wedstrijdsport. 1999 was een vervelend jaar voor de amazone. Haar moeder en tevens grote voorbeeld stierf. Haar moeder Liselott was de eerste vrouw die Olympisch Kampioen dressuur werd, dit gebeurde in het jaar 1972. Met het overlijden van haar moeder erfde Ann Kathrin de stoeterij Der Schafhof waar ze al die tijd woonde met haar moeder. In augustus 2001 krijgt Ann Kathrin haar tweede kind, een dochter genaamd Liselott-Marie.

Kort na de geboorte van haar dochter maakt Ann Kathrin haar rentree in de wedstrijdsport. De amazone heeft inmiddels Renoir-UNICEF te rijden gekregen. Met hem werd ze in 2002 wereldkampioen in Jerez de la Frontera (Spanje). Hier kwamen Wahajama-UNICEF en Sterntaler-UNICEF bij. Met Sterntaler werd ze in 2005 in het Duitse Hagen Europees kampioen met het team. Haar man Klaus Martin Rath neemt de opleiding van de jonge paarden op de stoeterij voor zijn rekening zodat Ann Kathrin zich volledig op de internationale dressuursport kan concentreren.

Begin 2007 heeft de inmiddels 46-jarige Ann Kathrin vroegtijdig haar sportieve carrière definitief moeten beëindigen. De amazone leed aan een vergevorderde en te laat ontdekte ziekte van Lyme. Ann Kathrin rijdt thuis nog wel elke dag op Wahajama of Sterntaler. Haar stiefzoon Matthias Alexander Rath brengt nu Renoir uit op Grand Prix-niveau.

Ann Kathrin doet veel voor Unicef. Er is sprake van een soort omgekeerde sponsoring. Waar normaalgesproken de paarden de naam van de sponsor dragen, dragen in het geval van Ann Kathrin de paarden de naam van de gesponsorde. Toen Ann Kathrin nog wedstrijden reed, schonk ze al het prijzengeld aan Unicef. Verder organiseert ze één keer in de twee jaar het Schafhof Festival voor kinderen.[1] De opbrengst hiervan gaat ook naar Unicef. In 2002 richtte ze de Ann-Kathrin-Linsenhoff-Unicef-Stiftung op.[2]

Sinds 1 januari 2008 is Ann Kathrin de eerste vrouwelijke voorzitter van de stichting Deutsche Sporthilfe.[3] Dit is een stichting die Duitse topsporters ondersteunt.

Paarden

 • Courage: (Cyelon x Variolio)
 • Golfstrom:
 • Renoir Unicef: donkerbruine ruin, geboren in 1991. 1.84 meter, (Rubinstein x Winston), Oldenburger. Meer dan 20 Grand-Prix overwinningen onder Ann Kathrin Linsenhoff.
 • Wahajama Unicef: bruine merrie, geboren in 1994. 1.73 meter, (Warkant x Acapulco), Hannoveraan. Grand-Prix onder Ann Kahtrin Linsenhoff.
 • Sterntaler Unicef: donkerbruine ruin, geboren in 1995. 1.68 meter, (Sion x Manstein), Oldenburger. Grand-Prix onder Ann Kathrin Linsenhoff.

Resultaten

Olympische Spelen

 • 1988: Seoul (Korea): Olympisch Kampioen met het team en individueel 6e met Courage

Wereldkampioenschappen

 • 1990: Stockholm (Zweden): Wereldkampioen met het team en individueel 9e met Golfstrom
 • 2002: Jerez de la Fontera (Spanje): Wereldkampioen met het team en individueel 16e met Renoir Unicef

Wereldbekerfinale's

 • 2004: Düsseldorf (Duitsland): 5e met Wahajama-Unicef
 • 2005: Las Vegas (USA): 13e met Renoir-Unicef

Europese Kampioenschappen

 • 1981: Rotterdam (Nederland): Junioren Europees Kampioen met het team en individueel derde
 • 1987: Goodwood (Engeland): Europees Kampioen met het team en individueel zilver met Courage
 • 1989: Mondorf (Luxemburg): Europees Kampioen met het team en individueel brons met Courage
 • 2005: Hagen (Duitsland): Europees Kampioen met het team en individueel 8e met Sterntaler-Unicef

Duitse Kampioenschappen

 • 2004: 3e plaats met Renoir Unicef

(Inter)nationaal

 • 2001: prijs voor succesvolste paard van het jaar met Renoir Unicef
 • 2005: prijs voor succesvolste paard van het jaar met Sterntaler Uncief

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. http://www.schafhof-festival.de/
 2. http://www.linsenhoff-unicef-stiftung.de/
 3. http://www.faz.net/s/Rub9CD731D06F17450CB39BE001000DD173/Doc~E3C6783F0F67D445886E08D2657CF95A0~ATpl~Ecommon~Scontent.html