Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Apache

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Apache
Apachee.jpg
Dressuurpaard en dekhengst
Geboren: 22 mei 2005
Overleden: 6 september 2019
Sexe: Hengst
Kleur: Donkerbruin
Stokmaat: 1,69 meter
Ras: KWPN
Ruiter: Yvonne Copal & Emmelie Scholtens
Website: ApacheDe donkerbruine hengst Apache is als dekhengst goedgekeurd bij het KWPN, Oldenburg, Westfalen en SWB. In 2008 werd hij tijdens de KWPN Hengstenkeuring benoemd tot reservekampioen. Hij wordt getraind en uitgebracht door dressuuramazone Emmelie Scholtens. In 2010 werd de combinatie reservekampioen in de Pavo Cup finale voor vijfjarige dressuurpaarden. Twee jaar later won Apache de KWPN/KNHS GMB Hengstencompetitie klasse ZZ-Zwaar dressuur. Eveneens werden ze in 2012 Nederlands kampioen in de Lichte Tour dressuur. Apache is in het najaar van 2019 overleden aan de gevolgen van hoefbevangenheid.

Afstamming en signalement

Met Emmelie Scholtens

Apache is een donkerbruine hengst met een stokmaat van 1,69 meter. Als aftekeningen heeft hij aan zijn rechter achterbeen een wit voetje.


Afstamming van Apache
Apache UB40 Olivi Jazz (preferent)
Halla Utopia (elite, sport(drs), preferent)
Kilucienne (keur, sport (drs), preferent) Michelangelo (elite)
Tiluciene (keur, preferent, prestatie)
Tolanda (elite, preferent) Krack C Flemmingh (preferent)
Gicara II (keur, preferent, prestatie)
Olanda (ster, preferent) Inspekteur
Kolda (ster)

De vader van Apache is de voshengst UB40. Tijdens de KWPN Select Sale van 2004 werd deze hengt, die in dat jaar ook benoemd werd tot verrichtingskampioen, verkocht voor maar liefst 145.000 euro. Zijn nakomelingen lijken veelbelovend. Dochter Breolita werd in 2009 reservekampioene van Nederland. Via vader Olivi, die onder andere het internationale dressuurpaard Ucelli T voortbracht, stamt UB40 af van top dressuurpaarden leverancier Jazz. De elite preferent merrie Tolanda is de moeder van Apache. Deze merrie voltooide zelf een zeer goede IBOP. Haar vader is het internationale dressuurpaard Krack C, die onder het zadel van Anky van Grunsven ontelbare overwinningen behaalde.

Sportieve carrière

Op 22 mei 2005 werd Apache geboren met de naam Amigo. Op driejarige leeftijd werd de hengst reservekampioen van de KWPN Hengstenkeuring. Ook tijdens het verrichtingsonderzoek dat jaar wist de hengst de jurycommissie te overtuigen van zijn bijzondere kwaliteiten. Onder de naam Apache werd hij goedgekeurd voor de dekdienst.

Tijdens de Pavo Cup voor vierjarige dressuurpaarden verscheen Apache in de ring onder het zadel van Yvonne Copal. Daarin behaalde hij de tiende plaats.

In oktober 2009 werden de teugels overgenomen door Emmelie Scholtens. Zij startte de hengst in de KNHS/KWPN Hengstencompetitie in het L dressuur. In de competitiewedstrijden wist de combinatie al goede resultaten te behalen met onder andere de overwinning in Deurne. Tijdens de finale werden Emmelie en Apache reservekampioen. In 2010 werden Emmelie en Apache reservekampioen in de finale van de Pavo Cup voor vijfjarige dressuurpaarden.

In 2011 liet Apache op ZZ-Zwaar niveau zien over bijzondere kwaliteiten te beschikken. De hengst won bijna iedere proef die hij liep, met als hoogtepunt in 2012 het winnen van de KWPN/KNHS GMB Hengstencompetitie. Een paar maanden later maakten Emmelie en Apache de overstap naar de Lichte Tour dressuur. Het debuut wonnen ze met een score van ruim 74%. In juni 2012 won Apache met overmacht het Nederlands kampioenschap in de Lichte Tour, met in de Kur op Muziek een score van maar liefst 78%.

Resultaten in de sport

Resultaten in het jaar 2009

  • Finale Pavo Cup vierjarige dressuurpaarden: 10e plaats met Yvonne Copal
  • KNHS/KWPN Hengstencompetitie '09/'10 klasse L dressuur Assen: 4e plaats (75 punten) met Emmelie Scholtens
  • KNHS/KWPN Hengstencompetitie '09/'10 klasse L dressuur Hengelo: 3e plaats (80 punten)
  • KNHS/KWPN Hengstencompetitie '09/'10 klasse L dressuur Roosendaal: 3e plaats (76.5 punten)

Resultaten in het jaar 2010

  • KNHS/KWPN Hengstencompetitie '09/'10 klasse L dressuur Deurne: Winnaar plaats (85 punten)
  • Finale KNHS/KWPN Hengstencompetitie '09/'10 klasse L dressuur 's-Hertogenbosch: Reservekampioen (324 punten)
  • Reservekampioen finale Pavo Cup vijfjarige dressuurpaarden

Resultaten in het jaar 2012

  • Winnaar KNHS/KWPN/GMB Hengstencompetitie '11/'12 klasse Z/ZZL/ZZZ dressuur 's-Hertogenbosch (265,5 punten)
  • Nederlands kampioen Lichte Tour dressuur

Carrière in de fokkerij

Apache is als dekhengst goedgekeurd bij het KWPN, Oldenburger Verband, Westfaler Verband en SWB. Zijn eerste nakomelingen werden geboren in 2009. Zoon Empire werd tijdens de Centrale Keuring van regio Limburg benoemd tot kampioen van de dressuurveulens.

Verrichtingsonderzoek

Apache nam in 2008 deel aan het verrichtingsonderzoek van het KWPN.

Hij behaalde de volgende cijfers:

Dressuur

Stap: 8.0
Draf: 7.0
Galop: 8.0
Souplesse: 8.0
Houding & balans: 7.5
Rijdbaarheid & instelling: 8.5
Aanleg als dressuurpaard: 8.0
Totaal: 78 punten

Verrichtingsverslag

Apache is een eerlijke, betrouwbare, intelligente hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver en goed van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte met een ruim voldoende voorbeentechniek. De galop is goed van ruimte, krachtig en gedragen. Apache heeft in beweging ruim voldoende houding en balans en veel souplesse. Als dressuurpaard heeft Apache veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Fokwaarden

Fokwaarde dressuur 2010: 169/40% Fokwaarde dressuur 2009: 182/34%

Nakomelingenkeuringen

Afstammelingenkeuring 2009 veulens

Collectie uniforme goed ontwikkelde rijtypische veulens die ruim voldoende tot goed in het dressuurmodel staan met een aansprekend front in beweging. Het hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte. De hals is goed van lengte met enkele keren een onderhals. In beweging wordt de hals goed gebruikt. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is ruim voldoende van lengte en ligging. De rug is ruim voldoende van lengte en bespiering en meermalen licht gezonken. De lendenen zijn ruim voldoende aangesloten. De croupe is voldoende van lengte en enkele keren ingesnoerd. Het achterbeen is overwegend lang met en pijpinsteek die vloeiender moet verlopen. Het fundament is ruim voldoende van omvang en kwaliteit. De stap is voldoende van ruimte en souplesse. De draf is goed van ruimte met een goede buiging in de gewrichten. Het achterbeen zou een enkele maal nog meer kunnen ondertreden. De veulens galopperen makkelijk aan en hebben dan een goede ruimte. In beweging hebben de veulens veel balans, houding en kunnen goed schakelen.

Fok-/aanparingsadvies

Apache kan instelling, bewerkbaarheid en scherpte toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij. De merries moeten goed in het rechthoeksmodel staan en goed ontwikkeld zijn.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten