Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Appelon

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

De Franse draver hengst Appelon of beter bekend als 'het paard van Ome Loeks' heeft zijn bekendheid te danken aan zijn standbeeld en een Gronings lied: t Peerd van Ome Loeks (heeft dezelfde melodie als het sinterklaasliedje: 'Daar wordt aan de deur geklopt')

Appelon
Peerd ome loeks.jpg
draver
Geboren: onbekend
Overleden: 1910
Sexe: hengst
Kleur: onbekend
Stokmaat: onbekend
Ras: Franse Draver
Ruiter: n.v.t.
Website: n.v.t.


't Peerd van Ome Loeks is dood
Loeks is dood, Loeks is dood
't Peerd van Ome Loeks is dood
hailemoal dood!
''Guster nog goud gezond,
Draaide mit steert in 't rond;
't Peerd van Ome Loeks is dood,
Hailemoal dood!
Haar 'k hom moar vreten geven,
Waas e nog ien leven bleven.
't Peerd van Ome Loeks is dood,
Hailemoal dood!

Appelon was in het bezit van Lucas van Hemmen. Lucas is opgegroeid tussen de paarden, hij is later pikeur geworden en heeft hiermee ook aan (inter)nationale draverijen deelgenomen. Bovendien was hij de eigenaar van stalhouderij 'de Slingerij'. Toen Lucas 25 jaar was, werd hij al Ome Loeks (Gronings voor Lucas) genoemd.


Het lied is ontstaan nadat er in 1910 een ongeluk plaats vond op de stal in Groningen. De hengst Appelon viel een stalknecht aan die hij bijna dood trapte. Loeks probeerde door middel van een riek het paard naar achteren te drijven. Hierbij raakte hij het paard in de neusvleugel. Dit onschuldige wondje heeft er voor gezorgd dat Appelon krampkoliek kreeg. Drie dagen na het ongeluk is het paard overleden. Toen de slager het kadaver kwam ophalen, stonden er een paar jongens die zongen “ 't Peerd van Ome Loeks is dood”.


Omdat het lied steeds populairder werd, is er in 1959 een standbeeld gemaakt van Ome Loeks met zijn paard Appelon door Jan de Baat. Het standbeeld is in de nacht van 21 Augustus dat jaar geplaatst voor het stationsgebouw van CS Groningen. Ondertussen heeft het standbeeld een renovatie gehad en staat het nu op het Stadsbalkon voor CS Groningen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten